Dodaj do ulubionych

nie chce siedzieć

26.11.03, 12:19
Jestem mamą 7,5 miesięcznej dziewczynki, czas chybaby było już na to aby
zaczęła siedzieć kiedy próbuję stymulować ją do siedzienia ona pręży nózki i
chce wstać, kiedy w końcu ją posadzę to potrafi zaledwie usiedzieć parę chwil
i już leci dodam że pełza do tyłu i prubuje balansowac na czworaka nie wiem
gdzie tu kolejność. Ma dość sile nóżki bo kiedy wezmę ją pod paszki mocno stoi
na nózkach, czy wasze dzieci podobnie się zachowywały
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • arleta75 Re: nie chce siedzieć 26.11.03, 14:21
      Mój synek ma 8,5 miesiaca i dopiero teraz zaczyna siedziec (prostowac plecyki)
      Dziecko jest gotoew do siedzenia jak usiadzie samo. Zarówno mój synek jak i
      twoja corcia mają na to czas. Mój synek tez bardzo lubi stac na nozkach i woli
      to niz siedzenie - ja go jednak nie stawiam dopoki sam nie stanie podtrzymujac
      sie.
    • osmag Re: nie chce siedzieć 26.11.03, 22:43
      Jezeli Twoje dziecko buja sie w czworakach to niedlugo z tej pozycji zacznie
      przechodzic do siadania. Troszeczke cierpliwosci. Daj jej czas zeby usiadla
      jak bedzie gotowa. Ta pozycja obciaza kregoslup wiec nie przyspieszaj tego.
      Ksiazkowo dzieci siadaja ok. 8 mies.
      • froggie Re: nie chce siedzieć 27.11.03, 12:36
        Chyba nie musisz sie przejmowac bo niektore szkraby maja tzw. zlew na kolejnosc
        w jakiej wchodza rozne umiejetnosci.Podobno moj maz najpierw raczkowal, a
        potem dopiero sobie siedzial. Tesciowa nazywa to "mial szpiczasta pupe".A moje
        dziecko siedzi juz samo od piatego m-ca.Pewnie zle robie, ze je sadzam. Czytam
        tutaj, ze to obciaza kregoslup wiec chyba ogranicze to sadzanie.Jak myslicie?
    • ligia76 Re: nie chce siedzieć 27.11.03, 17:29
      Hej wink
      Mój Maciej zaczął siadać dopiero jak skończył 9 miesięcy. Narobiłam paniki,
      latałam po lekarzach, w końcu wybrałam się do neurologa. Pani doktor
      stwierdziła że wszystko jest OK i poprostu są dzieci które najpierw wstają, a
      dopiero później siadają. Tak też było, najpierw zaczął samodzielnie wstawać, a
      dopiero późnij usiadł.

Pozdrowienia
      Ligia
    • justyna92 Re: nie chce siedzieć 27.11.03, 21:32
      Ja swojego synka sadzałam jak miał około 6 miesięcy. Najpierw z podparciem, a
      potem po troszeczku bez. W 7 miesiącu bardzo dobrze siedział sam, teraz ma 7,5
      siedzi doskonale ale sam z pozycji leżącej nie usiądzie. Podręczniki podają że
      niemowlęta pewnie siedzą najczęściej w 7-8 miesiącu posadzone a same siadają w
      9 miesiącu.
      • sylwik7 Re: nie chce siedzieć 27.11.03, 22:01
        Moja córka zaczęła siedzieć tuż przed skonczeniem 7 m-cy tzn. gdy ją posadziłam
        to w miarę trzymała równowagę. Też nie mogłam się doczekać. A potem jakies dwa
        tygodnie później zaczęła się podnosić z pozycji na brzuszku podciągając coraz
        bliżej siebie rączki, następnie robiąc coś w rodzaju szpagatu i klap na pupę i
        siedzi. Idzie jej to bardzo sprawnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka