leneczkaz 17.08.09, 14:59 .. czy tylko Danonki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 17.08.09, 15:47 Danonki. Rolmlecz jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 17.08.09, 16:10 u nas takowych nie ma. za to jest 'Darek' Mlekovity -składem jakoś najlepiej mi podpasował. młody go uwielbia.. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 17.08.09, 16:10 A danonki sa homogenizowane? Serki twarogowe typu danonki (ZWLASZCZA POLSKA WERSJA - mialam mozliwosc sprobowania 2 tyg temu na wakacjach u pol dzadkow i ten sam serek w wersji niem smakuje zupelnie inaczej, czemu - nie wiem) maja przede wszystkim mase cukru, sztucznych barwnikow i innych "be", dlatego budza kontrowersje w diecie malego dziecka. Trujace bynajmniej nie sa a informacja o tym, ze sa nieodpowiednie dla dzieci ponizej 3 roku zycia to wymysl polskiego producenta. Fakt, ze smakuja mi ochydnie (podobnie jak bakusie i inne takie wynalazki), moje starsze czasem jadalo a obecna maluda nie jada zadnych twarogow. Woli jogurty, my tez. Sa zwykle serki homogenizowane bezsmakowe i te uwielbiam, zwlaszcza jako dodatek (z koperkiem i szczypiorkiem) do gotowanych ziemniakow w mundurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 17.08.09, 21:50 Moja wszystko zjada, wtedy kiedy ja jem, jak widzi, sama otwiera paszczkę, ale generalnie to daję jogurty. Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 17.08.09, 21:57 Danio pewnie tez "truje" Ale danio, w przeciwienstwie do danonkow, mi smakuje. Z serkow najbardziej lubie malute - waniliowy. Pewnie i Miśka w swoim czasie dostanie. Na razie olewając schemat zajada sie naturalnym jogurtem za 79 gr BTW pamietacie, kiedys byly "danonki do picia" i "danonki do kieszonki". Zapamietalam je, bo moj wowczas-jeszcze-nie-mąż wyżerał je swojemu bratankowi)) Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 17.08.09, 23:22 Ponoc nie tyle Danonki co Danio. Odpowiedz Link Zgłoś
venety Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 13:16 Ja podaje danonki(moj pierwszy danonek)jest dla maluchow od 4 lub 6 miesiaca robiony na mleku modyfikowanym(bez cukru,i sztucznych barwnikow).(Nie wiem czy sa dostepne w Polsce.) Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 22:47 od którego miesiąca mozna podawac serki homogenizowane? takie bez dodatkow. i czy dajecie je maluchom na sniadanko jako osobne danie czy po mleczku? a co do tego? jakies pieczywko mozna? moja konczy 9,5 mies własnie. Narazie dawałam jej gotowe deserki mleczne z bobovity, to jedyny nabiał oprocz mleka jakie jadła. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 22:54 Jakoś tak jak miał 6-7 miesięcy zaczęłam dawać nabiał. Ale homo to akurat waniliowy. Pieczywo tez już od dawna. Je serek na sniadanie - albo homo (z owocami lub bez) albo bieluch, do którego wrzucam ogórka (surowy lub małosolny) lub rzodkiwekę lub szczypiorek lub kombinacje tychże lub jogurt (najpierw jadał naturalne do których coś wrzucałam teraz i owocowe) lub (o zgrozo!) gotową kasze manną, smakiję na przykład. Nigdy nie dawałam jakichś deserków z jogurtem czy czymś takim w wersji niemowlęcej, od poczatku normalne "dorosłe". Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 22:58 Albo jeszcze wiejski, taki w granulkach, serek daję, czasem z wkładem warzywnym jakimś a czasem bez. Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 23:06 Ja znalazlam dzis swietny serek "Serek biały" Maluty, bez dodatkow, bez cuktu, smaczny dla mnei i dla Myszy (jadla po raz pierwszy). Dołozyłąśśliwiki gerbera i drugie sniadanie jak znalazl. A ze troche mijamy sie ze schematem, no coz Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 23:09 A ze troche mijamy sie ze schematem, no coz Źle powiedziane. Nie mijacie. Jesteście po prostu nieschematyczne Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 18.08.09, 23:17 Wymykamy sie schematom Stwierdzilam, ze skoro dziec alergii na krowe nie ma (bo daje krowe zmodyfikowana) to i na jogurt i serek miec nie bedzie. A ze jogurt dzieciecy kosztuje 10 zeta za 4 malenkie kubeczki to oszczedna mamusia kupila naturalny jogurcin za 79 gr i rzeczony serek na 1,3zl I wszystkim sie podobalo Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 08:47 Moim schematem jest moje wyczucie + Semi Zawsze jesteśmy do przodu a jak czegoś nie wiem to pytam Semi czy już jedzą i tez daję ;p Ale mam dużo luzu w podejściu do żywienia. Może dlatego, że nigdy żadnych kłopotów ani alergii nie mieliśmy. A może właśnie dlatego nie mamy, że się nie cykamy.. W każdym razie wychodzi in +. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:27 > Moim schematem jest moje wyczucie + Semi O Jezu Ja daję bardzo szybko większość rzeczy. Raz, że tak mówi moja intuicja. Dwa mówi też tak pediatrka Borysa. I też nigdy nic złego się nie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:36 Moj pediatra nie mówi nic. Patrzy na dziecko- zdrowe, więc mam tak działać jak działam. Też wszytko daję z marszu, żadnych testów na synu ani ekspozycji. Ale czasem się cykam to podpytuję Cię (z jajkiem ostatnio,. mały pożarł całe, a po nim kanapkę bo było małe ;p) Po protu mi wiele rzeczy w wychowaniu Minia przychodzi naturalnie, bez dumania.. Tobie jeszcze naturalniej więc korzystam z wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:48 No Borysowy pediatra tez ostatnio niewiele, bo jakoś dawno nie byliśmy, bo jakas przerwa w szczepieniach teraz. Ekspozycję to ja robiłam na gluten. Znaczy zaczęłam bo mi sie znudziło po kilku dniach i dawałam na oko a potem już normalnie. To ma być naturalnie. Dziecko to najbardziej naturalna rzecz na swiecie. Nie ma nad czym dumać. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:54 Taaaaaaaaa. Czytając to forum to można uznać, że jest zupełnie odwrotnie. Albo 3 m-ce ekspozycji. Albo karmienie do 5-tego roku (to przecież takie naturalne). Albo dumanie nad kupką (wszytkei kolory tęczy). Albo gonitwa po lekarzach z jednym pryszczem. Nic tu z naturalności.. Wkspozycja u nas wyglądała tak, że kupiłam słoiczek z manna i dałam 2 łyżki a potem stwierdziłam, że co ma się marnować to dałam cały Potem juz chleby i kaszki itd. Młody nie ma po kim mieć alergii więc nie dumałam. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:59 Wiesz o ile karmienie piersią do 3 roku zycia to jeszcze jakoś jestem w stanie zrozumieć, choć zupełnie nie ze względów żywieniowych i sama bym nie chciała, o tyle mnie dziwia inne rzeczy - butla z mlekiem dla trzylatka. Kaszki dla trzylatka. Słoiki dla trzylatka. Modyfikowane dla trzylatka. To kiedy to dziecko ma zacząć jeść normalnie? Jak się wyprowadzi na studia? Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 10:10 Weszłam ostatnio na 'Małe dziekco i się przeraziłam. Butla u 5-latków jest ok. Pieluch u 4-latków na noc to norma, bo można siusiać do.. uwaga 8 lat!! Takich nowości się w 2 dni dowiedziałam, że zaczęłąm 'Niemowle' doceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 13:29 Zgadzam sie z waszymi teoriami dotyczacymi jedzenia. Bo nawet tak na zdrowy rozum biorac, czekajac kilka dni( nawet tydzien)na ewentualna alergie przy wprowadzaniu nowych produktow,to tak okolo 5 roku zycia dziecka moze te wazniejsze by sie wyprobowalo. Dla mnie to bez sensu. No, chyba, ze dzicko jest zagrozone, to mozna sie "cackac". Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:24 dordulka napisała: > Wymykamy sie schematom > > Stwierdzilam, ze skoro dziec alergii na krowe nie ma (bo daje krowe zmodyfikowa > na) to i na jogurt i serek miec nie bedzie. A ze jogurt dzieciecy kosztuje 10 z > eta za 4 malenkie kubeczki a do tego wstretny jest w smaku i slodki przeokropnie Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 00:43 Dziewczyny to napiszcie może jak wygląda "karmieniowy" dzien Waszych Maluchów! Ja teraz mam zagwostkę ile Mała powinna czego jesc. Jej dzien z jedzeniem wyglada tak: ok. 7-7.30 mleko mod. zagęszczone kleikiem ryzowym - 200 ml 10-11 Jabłuszka tarte z biszkoptami tartymi, lub deserek mleczny z owocami Bobovita 14-15 Zupka, najczesciej mięsno-jarzynowa z cielęcinką (swojska) ok 200ml 18-19 mleko mod. zageszczone kaszką owocową 200 ml 21.30-22 mleko mod. z kleikiem ryżowym 200ml w miedzyczasie podjadamy owoce, ostatnio uwielbia sliwki, trochę bananów, chlebek z masełkiem jej tez podchodzi, narazie daje jej testowe dawki no i podpija soki lub herbate z cytryną co jedynie toleruje.ogólnie pic zbytnio nie chce.a i lubi podjadać Flipsy kukurydziane ale przed pposiłkami jej nie daje. Co myslicie o takim jedzeniowym dniu? Napiszcie jak jest u Was. aaaa ma 9,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 08:54 Nic niezwykłego nie je więc nie wiem co tu dumać. Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:36 A czy pytanie brzmialo: co niezwykłego jedzą Wasze dzieci? jesli nie rozumiesz tematu to nie musisz sie wypowiadac, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:50 Podpięłaś się pod mój wątek i wlnęłaś jakiś schematowy schemat żywienia. Tu padają pytania o życie swiata O jaja, jogurty, seki, surowe warzywa, lody Kit Kat Mamy poklepać Cię po dupci czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 09:41 U nas jest tak: - jak się matka zwlecze z łóżka, zazwyczaj koło 9 - mleko. Albo matczyne albo modyfikowane a dziś było krowie z butelki. Na dodatek prosto z lodówki, bo ja wyrodna jestem i rzeczy z lodówki daję zimne, od zawsze właściwie. Młody nadal żyje mimo tego. - 11-12, zależy kiedy dzieć zażąda i co matka akurat robi - jogurt, serek lub smakija lub (o zgrozo!) parówka (ha! znalazłam takie co maja 80% mięsa, a nie 30) lub kanapka lub jajecznica (to jak się matce chce, zazwyczaj się nie chce). - 14-15 - zupa - zazwyczaj normalna domowa, różne smaki, kocha ogórkową i pomidorową. - 17-18 - drugie danie - normalne drugie danie - mięso lub ryba + warzywa lub surówka + czasem wypełniacz: kartofle, kasza, makaron, ryż lub bezmięsne, placki z cukinii na przykład. - 20 - owoce - zazwyczaj żywe - 23 - mleko - jak rano W międzyczasie do woli biszkopty, chrupki i różne rzeczy co matka wcina. Jak wcina to się dzieli. Nie jest skąpa. Do picia soki, ostatnio też herbatka jakaś melisowo-jabłkowa bo dostaliśmy wielka pakę - do woli. Kaszek, kleików oraz słoików już nie uzywamy. No, słoiki są w domu awaryjnie jakby coś. Tak wygląda dzień jedzeniowy Borysa. Schemat ten zmienia się radykalnie, gdy Borys spędza kilka godzin u babci. Wówczas posiłków jest dwa razy tyle i lament, że niejadek, bo zjadł tylko dwie łyżeczki (posiłki co godzinę, babcia biega za młodym z jedzeniem). Matka na lamenty nieczuła jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 10:18 Dzieki Semi, za jak zwykle dowcipne i konkretne info Moja jest wczesniakiem i miala niską wagę urodzeniową plus stwierdzona w 4 miesi. choroba, refluks moczowodowy 2 stopnia wiec jedzenie u nas jest tematem drazliwym a szczególnie picie . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 11:06 A to się nie znam na refluksach. Tzn. ma pić czy ma nie pić? Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: semi vs parówki 19.08.09, 13:44 ja też takie znalazłam! dziś mały jadł.. pójde pogrzebie w śmieciach. Fuuuuuuuuu mam ;p Nazywają się 'Parówki ze starej wędzarni' i mają 81% mięsiwa. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: semi vs parówki 19.08.09, 14:21 70% Takie z kubusiem puchatkiem. Oczywiście mają tez milion świństw więc dla całkowicie bezswiństwowo zywiących mam się nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 19.08.09, 12:40 Moja miała refluks plus parę bonusów(skrajny wcześniak) i np nie piła prawie nic...tak ok 15 mies kiedy w cudowny sposób ożłopała się mineralnej z plastikowego kubka Aj ty piszesz o moczowym...durna baba ze mnie...jak coś to pisz tez na forum wczesniaki - zawsze cuś poradzą. A co do serków - u nas jest fajny homo z żywymi kulturami bakterii - naturalny - se wkrajam i dodaję wedle uznania Odpowiedz Link Zgłoś
ilka0508 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 20.08.09, 03:20 wszystkie te, ktre mają cukier są be i nieważne czy danonki, czy darki, czy inne. To nie znaczy, że ni można, kurde, tylko zdrowy rozsądek trzeba zachować. Moje akurat nie lubią serkw i bardzo dobrze... nie mam problemu Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 20.08.09, 08:08 a co jest takiego złego w cukrze? ja od dzieciństwa jem naprawdę dużo słodyczy i żyję, gruba nie jestem, żadnych chorób nie mam. moja młoda też dostaje różne, bo egoistką nie jestem i się dzielę. lubi słodycze tak jak mamusia... wracając do meritum to ja daję darki jabłecznikowe i waniliowe (sama je lubię). na razie młoda ma 8 miesięcy i dostaje po pół kubeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Czy wszytkie serki homogenizowane są 'be'? .. 20.08.09, 11:32 Pod względem ilości wapnia sery są na końcu-mleko, jogurty, kefiry i ser żółty są lepsze. No i twarog jest lepszy od homogenizowanego. W ogóle to łatwo chyba zrobić dziecku samemu twarożek z owocami czy pomidorem lub ogórkiem, z koperkiem,pietruszką. Tak samo jogurt naturalny z owocami. Danonki itp. to beznadziejne zapychacze. Odpowiedz Link Zgłoś