Dodaj do ulubionych

jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ?

30.12.03, 21:33
Witam wszystkie mamy wcześniaczków i mam nadzieję, że znajdziecie czas , by
mi coś o Waszych skarbach napisać. Ja jestem mamą Gabrysi, która 7.12.
skończyła pół roku. Urodziła się w 30 tygodniu, ważyła 1270g i miała 39 cm
długości. Dziś waży 7kg i ma 63 cm wzrostu. Gdyby nie zdjęcia, pewnie bysmy
nie pamiętali jaka była maluteńka. Mieściła się na dłoni. Coś o tym wiecie,
prwada?
Teraz Gabrysia je już zupki i jabłuszko, pije soczki marchwiowe. Uwielbia
leżeć na brzuszku, podpiera się na rączkach i b.wysoko podnosi głowę i długo
wytrzymuje w takiej pozycji. Często też podpiera się tylko na jednej rączce,
bo drugą sięga po zabawkę lub wkłada do buzi. Uwielbia , gdy nosi się ją na
rękach. Wyciąga wtedy swoje rączki i łapie wszystko, co tylko znajdzie się w
ich zasięgu. Jest pogodna, często się uśmiecha. sporo gaworzy. Lubi też bawić
się smoczkiem: wyjmuje go i wkłada do buzi. Zaczyna też przymierzać się do
siadania.
Ciekawa jestem jak rozwijają się Wasze wcześniaczki. Napiszcie coś o nich,
proszę.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia
Obserwuj wątek
    • 11ulla Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 30.12.03, 22:42
      Ładnie rozwija się Twoja Gabrysia, właściwie to robi to samo co półroczniak
      urodzony w terminie

(moj synek urodzil się w w normalnym czasie)

pozdrawiam
      ulla i maurycek (06.04.2003)
      a to my: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9184937&a=9670203
      • naszagabcia Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 31.12.03, 10:38
        Dziękuję za ten krótki liścik. Cieszę się, że Was poznałam. Maurycek jest
        uroczy. Fajnie wygląda siedząc w nosidełku. JEśli dobrze wyliczyłam to jest
        starszy od Gabrysi o 2 miesiące. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego
        najlepszego w Nowym Roku: duzo zdrowia i pociechy z maleństwa.
        Kasia
    • dorek3 Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 01.01.04, 17:41
      Ja się troche martwię, bo moi chłopcy (urodzeni w 34 tc) ciągle słabo podnoszą
      główki. Nie opierają się na przedramionach tylko robia kołyske, nie próbuja
      również żadnych przewrotów. Za to dużo i głośno gaworzą i sie śmieją, leżąc na
      pleckach w pozycji półleżącej ćwiczą brzuszki, łączą rączki (Bartek b.rzadko),
      wodzą po łuku 180 stopni. Martwic sie już czy jeszcze dać im i sobie trochę
      czasu?
      Na razie jedzą tylko cycusią a ważą już pewnie ponad 6 kg (urodzili sie po ok 2
      kg każdy. Mają 4,5 miesiąca.
      • naszagabcia Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 01.01.04, 20:09
        Nie martwić się, bo wszystko jeszcze przed nimi. Nie mają przecież jeszcze 5
        miesięcy. Wcześniaczki przecież rozwijają się wolniej a ich rozwój w stosunku
        do urodzonych o czasie dzieci wyrównuje się dopiero ok. 1,5 roku.
        Ciekawa jestem czy karmisz swoje maleństwa piersią?
        Serdecznie pozdrawiam
        Kasia
        • dorek3 Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 02.01.04, 21:06
          Tak karmie, wyłącznie. Dzis akurat ważyłam Bartka - 6180 przy najniższej 1920.
          Przez 4,5 miesiąca więc chyba nie najgorzej.
          Z tym wolniejszym rozwojem to myslałam, że powinny osiągac pewne umiejętności
          po uzyskaniu odpowiedniego wieku korygowanego.
          • naszagabcia Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 02.01.04, 23:03
            Bardzo ładnie Bartek przybiera na wadze! Fajnie ,że karmisz piersią. Ja
            niestety musiałam od początku dokarmiać Gabrysię butelką. Mimo moich szczerych
            chęci, nie udało nam się z karmieniem naturalnym. Cieszę się jednak, że mimo
            małej ilości pokarmu,Gabrysia chętnie siedziała przy cycku. Był to jedyny
            sposób na uspokojenie jej. Przy cycku też zasypiała- tak było przez 4
            miesiące. Wtedy spała z nami i nie trzeba było wstawać w nocy i bawić się z
            butelkami. Od miesiąca nie domaga się cycka, a jesli juz to bardzo
            sporadycznie. No i zasypia sama w swoim łóżeczku!!!
            Pozdrawiam
            KAsia
    • jabw Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 01.01.04, 23:42
      Cześć
      Jestem mamą całkiem dużej wcześniaczki (37 tydzień 2800g) Hani.
      Mała ma dopiero 15 dni i narazie za nasz największy sukces uważam, że już
      umiemy jeść/ karmić piersię, bo na początku mała nie chciała ssać, w ogóle nie
      budziła się na karmienia, a nawet jak jej się udało złapać cyca w tą maleńką
      bużkę, to od razu zasypiała. Przez tydzień nie mogła zacząć przybierać na
      wadze, miała przedłużającą się żółtaczkę, obrzęki i nie trzymała temperatury.
      Urodziła się tylko 3 tygodnie przed czasem a było z nią trochę problemów, a ja
      odchodziłąm od zmysłów, że nie je i umrze z głodu. Dlatego podziwiam mamy
      jeszcze mniejszych wcześniaków. Jak wyście przez to przeszły?
      Od kilku dni jesteśmy w domu. Mała waży już 2900g smile Narazie nawet jeszcze
      nie wodzi oczkami, choć może już powinna. Nie mogę się doczekać, kiedy
      urośnie... Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Justyna I Hania
      • naszagabcia Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 02.01.04, 22:52
        Początki nie były łatwe. Było sporo nerwów, stresów i obaw, ale na szczęście
        wszystko się dobrze potoczyło. Gabrysia rośnie zdrowo i jest pogodna, a to
        najważniejsze. Do domu wyszła po 5 tygodniach pobytu w szpitalu; 3 tygodnie
        spędziła w inkubatorku i 2 w łóżeczku. Gdy ją zabieraliśmy ważyła 1800g.
        Strasznie się bałam, była taka delikatna i krucha, ale wspólnymi siłami , jakoś
        daliśmy sobie radę z mężem. Gdyby nie on, pewnie bym sobie nie poradziła.
        Nie martw się, bo nawet się nie obejrzysz jak Twoja Hania urośnie. I rób jej
        zdjęcia, bo się potem nie pamięta jaka była mała! Wiem coś o tym.
        Moja Gabrysia waży już 7 kg i ciągle wydaje mi się mała. Zobaczyłam , ze jest
        duża dopiero, gdy odwiedziłam swoją kuzynkę, która urodziła dziecko. Jej
        Milenka urodzona w terminie ważyła, tak jak Twoja Hania 2800g, ale gdy ją
        zobaczyłam, dziwiłam się ,że jest taka malutka. A przecież moja Gabrysia była o
        połowę mniejsza!!! Zapomina się, zapomina.
        Pozdrawiam
        Kasia
      • aniael Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 20.01.04, 00:04
        Witam.Doskonale cię rozumiem. Miałam podobny problem, moja córeczka urodziła
        się w 36 tyg i ważyła 2680.Ja miałam powikłania ciążowe, między innymi cukrzycę
        ciążową(byłam na insulinie),więc spodziewano się problemów z adaptacją u
        dziecka.Na szczęście z temperaturą w miarę sobie radziła, z oddychaniem też,
        ale miała nasiloną żółtaczkę i nie miała odruchu ssania na początku.Nie chciała
        ssać nawet z butelki,ale była dokarmiana przez pierwsze trzy dni z obawy przed
        hipoglikemią. Spadała z wagi przez kilka dni, gdy wychodziłyśmy ze szpitala
        ważyła 2450.Nie mogłam się jej dobudzić do jedzenia,w rezultacie mała jadła dwa
        razy na dobę. Potem zaczęło być coraz lepiej, teraz ma trzy miesiące i rozwija
        się wspaniale, czego i wam życzęsmilePozdrawiam.
    • naszagabcia Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 04.01.04, 17:16
      Cześć wszystkie mamy wcześniaczków i nie tylko.
      To znowu ja - mama Gabrysi. Piszę ponieważ wczoraj nasza córeczka po raz
      pierwszy przewróciła się sama z pleców na brzuszek. Za 3 dni kończy 7 miesięcy.
      Bez problemów juz także odwraca się na boczki i bardzo jej się to podoba. A na
      brzuszku uwielbia leżeć.
      Napiszcie coś o waszych wcześniaczkach lub o bobaskach 6 lub 7- miesięcznych
      urodzonych w terminie.
      pozdrawiam
      kasia
    • agaa28 Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 04.01.04, 19:42
      Witaj, ja też jestem mamą wcześniaka, który akurat nie należy do tych
      najwczesniejszych, ale swoj tydzień spędził w inkubatorze z powodu problemów z
      saturacją. Urodził się 11.04.03 w 36 tygodniu z wagą 2260g i 50cm. Za parę dni
      będziemy świetować 9 miesięcy a mój mały waży prawie 10kg i ma 75cm. Je
      wszystko a raczej chciałby wszystko, ale pierwszy ząb ujrzeliśmy dopiero w
      wigilię. Kocha jedzenie i głosne zabawy. Nie lubi bawic się zbytnio ciagle
      zabawkami, woli zabawy ruchowe i uwielbia jak się go gila. Od początku był na
      sztucznym pokarmie, więc szybko doszły i inne produkty. Nigdy nie miał na nic
      objawów uczulenia, więc ciagle staram się mu urozmaicać jadłospis. Je i
      klopsiki z ziemniaczkami i marchewką i oczywiście masełkiem ale lubi też
      łososia. Choć tak naprawdę najlepiej to mu chyba smakowała kaczka na święta.
      Jest jednak nieco leniwy, próbuje siadać, ale jak się nieco zmęczy, woła by go
      posadzić, a wtedy jest szczęśliwy, bo wszystko widać. Cały dzień moze po
      swojemu przegadać. W ciagu dnia ucina sobie tylko jedną 1-2 godzinną drzemkę.
      Dziś pierwszy raz byliśmy na sankach. Jest cudny, ale to pewnie mówi każda mama
      o swoim maluchu. Pozdrawiam Agnieszka
    • ludmila Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 05.01.04, 13:49
      Witam. Moja Daria urodziła się w 28 tygodniu ciąży z wagą 1050 g, miała 35 cm.
      Teraz ma 7,5 miesiąca i waży ponad 7 kilo. Jest bardzo wesoła - właściwie
      śmieje się do wszystkiego, zaczyna siadać (z pozycji półleżącej sama daje sobie
      radę) i pełzać w pozycji na brzuszku. Przekręca się na boki, przekłada zabawki
      z rączki do rączki i uwielbia podrzucanie do góry. Pije soczki i je dania ze
      słoiczków (zupki i obiadki od 6-tego miesiąca) oraz kaszki.
      Zaczyna być już widać jej charakterek - wszystko co robi próbuje robić sama,
      bawi się wtedy gdy ona ma na to ochotę i próbuje wszystkimi rządzić.
      Pozdrawiam
      Ludmiła
    • mamapauli Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 20.01.04, 14:51
      Witam mamy wcześniaczków i nie tylko. Niestety nie mogę tak jak Wy pochwalić
      się osiągnięciami mojej córeczki. Ma ona w tej chwili 15 miesięcy, ale jeszcze
      nawet sama nie siedzi. Urodziła się w 32 tg z wagą 1250 g i 39 cm. Lekarze nie
      dawali jej szans na przeżycie, ale była bardzo dzielna. Dzisiaj waży 7 kg i
      tylko wzrostem dorównuje do rówieśników (ok. 76 cm). Zaczyna dopiero brać do
      rączki przedmioty znajdujące się pod ręką, skupiać wzrok na twarzach i ma
      problemy ze słuchem. Ale mimo wszystko jesteśmy dobrej myśli. Pozdrawiamy
      wszystkich.
      Mama Paulinki
      • naszagabcia Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 22.01.04, 22:42
        Twoja Paula była w chwili urodzenia taka malutka jak moja Gabrysia. Ale Twoja
        córeczka spędziła w Twoim brzuszku dwa tygodnie więcej. To prawda że
        wcześniaczki są b.dzielne. To co muszą przejść wymaga dużo wysiłku. Cieszę
        się, że Twoja Paula tak dzielnie walczy. Zyczę jej zdrowia a Tobie radości z
        chwil z nią spędzanych. Bądz obowiązkowo dobrej myśli. Ja tez wierzę ,że
        wszysto będzie dobrze.Serdecznie pozdrawiamy Kasia i mała Gabrysia.

ps Ciekawa jestem, co u Ciebie wywołało ten wcześniejszy poród i czy rodziłaś
        naturalnie. Mi zaczęły odchodzić wody. Leżałam 4 dni w szpitalu , po czym
        zdecydowano, że trzeba robić cesarskie cięcie. Byłam na to zupełnie
        nieprzygotowana.
        • mamapauli Re: jak rozwijają się Wasze wcześniaczki ? 23.01.04, 08:21
          Dzięki za dobre słowo i również bardzo serdecznie Was pozdrawiamy.
          Wcześniejszego rozwiązania zupełnie się nie spodziewałam. W ciąży czułam się
          bardzo!!! dobrze wyniki też b. dobre. Ale maluszek przestał jakoś skakać w
          brzuszku. Poszłam do lekarza na następny dzień (o godz.15.00), skierowanie na
          ktg (godz. 16.00) i już mnie ze szpitala nie wypuścili (g.17.00). Całą noc
          przeleżałam na porodówce pod maszynerią (tak chciał lekarz prowadzący), z rana
          obchód, jakieś tam konsylium i o godz. 12.25 Paulinka była na świecie.
          Oczywiście cesarka. Żeby nie stanowczość mojego lekarza prowadzącego, który
          całą odpowiedzialność za życie Pauli po cesarce wziął na siebie, myślę, że w
          tej chwili unikałabym tej strony. Lekarze i tak nie dawali jej jakichkolwiek
          szns, mnie od razu na izolatkę, żebym nie leżała na sali z dziećmi. Miesiąc
          czasu Pauliś leżał w inkubatorze, a później drugi miesiąc, żeby osiągnąć te 2
          kilo. Dlaczego tak się stało do tej pory nie wiem, jedynie, że krew pępowiną,
          zamiast krążyć w jej ciałku, mieszała się z moją. Ale już zaczyna się uśmiechać
          do nas, a i mam jakieś przeczucie, że i ze słuchem też będzie wszystko w
          porządku. Fajnie, że mogłam się komuś wygadać (wypisać), w pracy za bardzo nie
          chcę, a w domu cieszymy się z chwili obecnej, o przeszłości starając się
          zapomnieć. Pozdrawaim jeszcze raz Elżbieta i Paulinka
          • ludmila Fundacja Wcześniak 23.01.04, 11:02
            Witam ponownie wszystkie mamy. Chciałam Wam polecić stronę fundacji Wcześńiak (
            www.wczesniak.pl ). Ja znalazłam tam dużo cennych informacji odnośnie rozwoju
            dziecka, można kupić książeczki, są też porady lekarza (pani doktor zawsze
            odpisuje na maile). Ponad to jeśli macie jakis problem - fundacja kontaktuje z
            innymi rodzicami (głównie mailem), którzy też przeszli podobne perypetie. Mnie
            naprawdę bardzo pomogli w kilku sprawach.
            • mamapauli Re: Fundacja Wcześniak 23.01.04, 12:13
              Dzięki, już tam zaglądam
    • kasia_kp MAMY SWOJE FORUM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.02.04, 14:10
      MAMY WCZESNIACZKÓW
      PRZYKRO MI ZE NASZE WCZESNIACZE WĄTKI GINA W TŁUMIE INNYCH .Z UWAGA WYNAJDUJE
      JE WSRÓD WIELU ALE ZA CHWILE I TAK SA ZEPCHNIETE I NIKT DO NICH NIE WRACAa
      WCALE NIE JEST NAS MAŁO UWIERZCIE .NA FORUM WCZESNIAK JEST TYLKO KILKA WPISÓW ,
      ZRÓBMY TAM WIĘKSZY RUCH BEDZIE FAJNIE ...........
      CZEKAM NA WAS

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15302 (FORUM WCZESNIAKI )
      KASIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka