Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie u 4-miesięczniaka

28.08.09, 09:49
Witam, mój synek Mikołaj skonczył 4 miesiące, od ponad 2-ch miesięcy strasznie sie ślini. zauweażyłam na dziąsełkch wyraźnie obrysowane ząbi- dwa na dole i 2 u góry. strasznie jest teraz marudny i wpycha wszystko do buzi, nie chce wogóle ssac smoczka tzn. nie umie bo ssie jak sie mu go trzyma, gryzaka wogóle nie chce najlepiuej wpycha piąstki i głegobo poaluszki, albo jakich materiał- piluche, poszewke, kaftanik itd. masci na swędzenie dziąsełek sa bardzo krótko trwałe czy macie jakies sprawdzone sposoby jak mu ulżyc i przy okazji sobie.
Obserwuj wątek
    • asia8537 Re: Ząbkowanie u 4-miesięczniaka 28.08.09, 12:52
      Witaj
      Viburcol (czopki) o działaniu przeciwbólowym i uspokajającym (ale
      tylko doraźnie), u nas sprawdził sie Tantum Verde w sprayu, po 2
      psiknięcia na bolące dziąsełka, po tym synek przesypiał nawet całą
      noc. Niektóre mamy dają jeszcze (ale to zamiast gryzaków, piąstek
      itp) dziecku twardą skórkę chleba aby dziecko sobie tym ulżyło...
      ale nie wiem, czy 4 m-ce to nie za wcześnie.
      Pozdrawiam.
    • elzbieta.mp [...] 28.08.09, 13:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • emitomi elzbieta.mp 28.08.09, 15:04
        dzięki za filmki są bardzo fajne. mój maluiszek ma skaze białkową i pije nutramigen. pomału wprowadzam mu zupki ale na cos do gruzienia żeby przyniosło mu ulge za wczesnie. Masuje mu dziąsełka a leków nie chce za duzo podawac. Bardzo bym chciała żeby sie już przerzneły te żąbki i zeby spał spokojnie
    • tomblibus Re: Ząbkowanie u 4-miesięczniaka 28.08.09, 15:42
      Mój starszy syn zaczął ząbkować jak miał 3 m-ce. W wieku 4,5 m-ca wyszły mu dwie
      dolne jedynki, zaraz potem dwie górne. Roczek przywitał z dwunastoma ząbkami(to
      nie żart!)Nie było lekko, próbowałam wszystkiego (żele, gryzaczki, drewniana
      łycha, rożek pieluszki, masaż). Ulgę przynosił jedynie nurofen - dawałam mu,
      kiedy był już naprawdę umęczony (najczęściej na noc). I taki mały żarcik - kiedy
      poszłam do lekarki, żeby przepisała mu coś na ząbkowanie, bo bardzo maluszek
      cierpi, ta popatrzyła, pomacała i stwierdziła: "ależ on przecież nie ząbkuje!"
      Następnego dnia pokazały się dwa ząbki...
      • emitomi Re: Ząbkowanie u 4-miesięczniaka 28.08.09, 15:50
        mój starszy synek tez miał bardzo szybko ząbki ale on ssał smoczka, gryzł gryzaki i bardzo chorował wiec ciagle na lekach przeciwgoraczkowych itd wiec jakos to mineło ale teraz nie wiem co robic. Mnie tez nikt nie chaciał wierzyc i teraz tez a ja widze po 1 dziecku wiele rzeczy juz można samemu zaobserwowac ma 4 zabki wyraxnie obrysowane 2 na dole i 2 u góry. starszemu synkowi tez parami szły po 2 lub po 4 naraz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka