rosanna 24.01.05, 10:40 Dziewczyny, poniewaz ja nie nie pamietam co nalezy kupic, a nie mam nic, poza tym sporo sie zmienilo, piszcie co jest potrzebne dla dziecka. Jaka wyprawka? Jakie wozki, jakie lozeczko polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pocahontas_kw Re: Zakupy dla maluszka 25.01.05, 11:32 Ja tez jeszcze nie zaczęłam zakupów, bo się umówilismy z moim kochaniem,że ruszymy z nimi pelną para jak poznamy płec, czyli za jakies dwa tygodznie, jak moje kochanie wróci ze szkolen i delegacji...Co do wózka, nie wierzę w jakies okreslone firmy, wózek trzeba obejrzeć i zobaczyć czy ci odpowiada, czy umiesz go sama złozyc i rozłożyc, jakie ma funkcie, czy ma porząden koła, jak ci się go prowadzi, co do niego dodali, z jakich materiałów jest zrobiony itd., czy ma dodatki, jak osłonka od deszczu, nosidełko, czy jest tylko jedno, czy wielofunkcyjny. Kupując porządny wózek, np. taki który z gondoli można przemontowac na spacerówke, możesz oszczędzic. Podobnie jest z łóżeczkiem. Pewna kobieta stwierdził, że zakup łózeczka można odłożyc na jakiś czas, jeśli masz ładna gondolę, w niej maluszek może na początku spokojnie sobie spać. Nie wiem co o tym myśleć, ale wezme to pod uwagę, jak mi finanse nie umozliwią inwestycji w wózek i łóżeczko jednoczesnie. Co do ciuszków, nie warto kupowac za duzo, bo dziecko szybko rosnie. To trzeba będzie załatwiać na bieżąco. Miałam gdzies zapisna poradę ile czego ma być, jak znajde to napiszę. Warto natomiast zainwestowac w rzeczy praktyczne, smoczki, wanienę, rzeczy do mycia, gruszke i inne akcesoria dla malucha, znajdziesz w każdym dziecięcym sklepiku, jest tego multum, nie wszytski potrzebne na gwał, jakkolwiek wiele jest niezbywalnych, np. specjalne nozyczki do obcinania paznokietków malucha. Staram się też zorientowac w dzieciecych kosmetykach, też tego cholernie duzo, ale kosmetyków akurat, chyba nie ma co za wczesnie kupowac. pozdrawiam i tez czekam na porady bardziej doświadczonych mam pocahontas Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: Zakupy dla maluszka 25.01.05, 12:26 Dziewczynki, trochę się wtrącę pocahontas_kw napisała: > Warto natomiast zainwestowac w rzeczy praktyczne ............ nozyczki do >obcinania paznokietków malucha. odnoście w/w sprzętu poradzę raczej takie specjalne 'obcinaczki' do paznokci - moim zdaniem są o wiele lepsze. My mamy taki komplet - obcinaczki+nożyczki, i tych ostatnich tylko raz próbowaliśmy użyć, niestety okazały się być bardzo niewygodne. W pozostałych kwestiach zgadzam się z przedmówczynią, chociaż ja akurat łóżeczko polecam. My używaliśmy go od pierwszych dni, ale na wakacjach 3 miesięczna Olcia spała w gondoli wózka, więć myślę że i na codzień też by mogła. Polecam także zakup rzeczy z drugiej ręki - można kupić wiele akcesoriów czy ubranek w idealnym stanie za niewiekie pieniądze. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_ber Re: Zakupy dla maluszka 02.02.05, 12:27 Wyprawka niemowlęca Spis podstawowych artykułów potrzebnych w pierwszych miesiącach po urodzeniu dziecka www.tomi.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś