09.05.05, 17:09
dzisiaj miałam wielki i przyjemny dzień, konto wprawdzie skowyczy z rozpaczy
ale mam wszystko, ubranka kosmetyki pieluszkismile
w Smyku przy zakupie 2 sztuk odzieży 30% rabatu...
przywlokłam wielkie torby do domu, byłam nawet w aptece i mam też wszystkie
mazidała a nawet majtki poporodowesmile
mogę rodzić, tzn jeszcze trochę poczekam ... wiadomosmile
Obserwuj wątek
    • strzala04 Re: zakupy:) 09.05.05, 17:19
      Ja też niedługo zobaczę dno na moim koncie. Szykujemy się do hurtowego
      zamówienia na allegrosmile)
      Staramy się znaleźć takiego sprzedawcę, który będzie miał najwięcej
      interesujących nas produktów.
      Jakie majtki poporodowe kupiłaś?? Nie mam w tym doświadczenia, a w internecie
      niestety nie można pomacaćwink
    • mareike1 Re: zakupy:) 09.05.05, 17:32
      kupiłam chicco polecone przez moją przyjaciólkę, ma dwoje dzieci 3 i 1,5 roku
      zobaczymy wyglądają jak z papieru
      • vikas Re: zakupy:) 09.05.05, 17:42
        Czy ubranka w smyku są w przystepnych cenach?
        Może widziałaś coś takiego jak poduszkę do karmienia
        blizniąt bardzo mi na niej zalezy,a nie wiem czy zdążę
        się wybrać?
        • domii Majtki poporodowe 09.05.05, 17:56
          kupilam sobie takie wielokrotnego użytku, z elastycznej siateczki.
          Smiszne strasznie. Ale wydaje mi sie, ze beda duzo lepiej trzymac maxi pieluche
          po porodzie niz te jednorazowe.
          Sa w aptekach Superpharm (ja kupilam w Galerii Mokotow) - w czesci aptecznej, a
          nie tej samoobslugowej.
        • hayet Re: zakupy:) 10.05.05, 09:14
          ja sobie taka poduszke zamowialm na allegro. Wczoraj mi pszyslaali....jest
          suyper! Jak masz mozliwosc to moze wejdz na auckje i zobacz czy Ci ktoras
          pasuje.
    • coronella majtki 09.05.05, 23:31
      nie szalejcie z tymi majtkami.
      Mi akurat zupelnie sie nie przydaly, przezd pierwsze dni w szpitalu nie bylo
      mowy, zeby ta pieluch dostknąc do krocza- tak bolała rana. Zakładałam tylko na
      wyjscia do toalety, i zaraz potem zdejmowalam. Zuzylam 1 pare- mozna je
      przeprac i wysuszyc.
      A w domu juz normalne zakladalam. I wkladki, zamiast tych pampersow.
      • agablues Re: majtki 09.05.05, 23:38
        Ja mam 6 sztuk po ostatnim porodzie majtek jednorazowych. Przyznaję - średnio
        się sprawdziły ( gdyby były super, to pewnie by mi nie zostało).
        Będąc natomiast w szpitalu ( ostatnio), poprosiłam męża co by mi kupił w Tesco,
        najtańsze, takie, zeby potem bez żalu wyrzucić. No i żeby były większe.
        Kupił smile) Jak na słonia! A wzorek - w sam raz dla ... no wiecie smile Jak nie
        zużyję, podaruję mamie lub teściowej. I fason, i wymiar odpowiedni smile)

Pozdrawiam, aga
        • mamagocha Re: majtki 10.05.05, 11:25
          hihihismile) Bravo dla małżonkasmile))))

A co do majtek jednorazowych, to położna mi powiedziąła że w szpitalu (akurat na
          Karowej tak jest) jest zakaz noszenia jednorazowych majtek. Kazała kupić zwykłe
          głębokie bawełniane majtki i pospaski bella.
          • magdalenka77 Re: majtki 10.05.05, 12:10
            Hihihi smile))))
            U nas na szkole rodzenie to zalecali jednorazowe, albo żadne (wietrzyć!), ale
            jakby co, to jestem tez przygotowana na bawełniane: Kupiłam takie ogromniaste w
            supermarkecie (Mama-size i do tego XXL!!!) w kwiatki, bo już nie bardzo miałam
            pomysł, jakie nosić teraz. Typowo-ciążówe potrafią kosztowac 30-50PLN, a
            przecież nie nakupię sobie kilku takich sztuk, żeby po ciąży były bezużyteczne
            (a koszt to kilkaset złotych). Na początku nosiłam zwykłe i trzymały się jakoś
            pod brzuchem, ale od kilku tygodni już mnie uciskają i przerzuciłam się na te
            wieeeeeelkie - po 3PLN za sztukę (!!!). Są na tyle wielkie, że jeszcze mam
            trochę zapasu na przyrost obwodu brzucha.
            smile)))))
    • koleandra Re: zakupy:) 10.05.05, 07:44
      Ja zakupy też juz niedługo zaczynam. Może od jutra nawet.
      Jesli chodzi o majtki to kupie w aptece takie zwykłe fizelinowe. Szkoda mi kasy
      na te siateczkowe. Do poprzedniego porodu tez miałam takie tylko były jakby
      odrobinę przyduże, teraz kupię mniejsze. Wtedy mi się bardzo przydały, w
      szpitalu cały czas je nosiłam. No i zaoszczędzały czasu bo się ich nie prało
      tylko wyrzucało i ok.
      Tym razem tylko kupię sobie te pieluchy albo duże podpachy bo wtedy używałam
      tych szpitalnych - twarde jak cholera i jeszcze bandarz na nie zakładali co by
      lepiej drapało chyba smile I położne ich żałowały strasznie, jak sie skończyły i
      sie poszło zeby dały to robiły straszną minę.

Wiecie co? Teraz mi sie wydaje, że jestem o wiele mądrzejsza jesli chodzi o
      zakupy, na pewno już nie nakupię tony tylu niepotrzebnych rzeczy. Tylko lenia
      mam... nie chce mi się łazic po sklepach.
    • koral777 Re: zakupy:) 10.05.05, 09:02
      A ja z ubranek prawie nic nie kupiłam (tylko cieniutkie rekawiczki aby sie nie
      podrapał jak się ze szponami urodzi) wszystko dostałam (od narodzin do 1,5 -2
      latek) - może nie jest takie cudowne jak te w sklepach bo wyprawka zaczyna się
      od mojej 28 letniej kołderki, ale przynajmniej nie płaczę jak by przyszło
      płacić. Można powiedzieć, że szczęściara ze mnie, ale żal jak się wchodzi do
      sklepu a tam takie cudeńka wiszą. Ale jak malutka bedzie starsza obiecuję sobie,
      że będzie miała najpiękniejsze kreacje, bo też trochę bez sensu do 30 kaftaników
      dokupywać 31 bo ma ślicznego misia i piękny kolor zieleni. Za to musimy kupować
      inne sprzęty jak przewijak, materac, wanienka, butelka, smoczek itd., i tu już
      stoję godzine i przebieram, a mąż ze złości się telepie ile można wybierać hi hi
      hi a i tak bierzemy to co pierwszym zerknięciem zwróciło uwagę.
    • hayet Re: zakupy:) 10.05.05, 09:16
      ja rowniez bylam w symku, ale nic tam sobie nie wybralalm. Jakos nic mi sie
      niestety nie podobalo.
      UBranka raczej byly juz wybrane, ceny srednie. Oczywiscie jak zwykle stalam
      przed polkami i nie wiedzialam czy to juz kupic czy jeszcze poczekac, czy to
      sie przyda czy nie. W koncu nic nie kupilam.
    • mareike1 Re: zakupy:) 10.05.05, 09:59
      ja kupiłam najpotrzebniejsze rzeczy do ubrania, naprawdę niezbędne minimum. nie
      dbam za bardzo o to by dziecko było wystrojone jak stróż w boże ciało zwłaszcza
      ze naprawdę nie bardzo mu na tym zależy, kosmetyki hmm też jak za króla
      ćwieczka a to dlatego ze uważam że te wszystkie śliczne mazidła to ku
      zadowoleniu mam się produkuje, to moje pierwsze dziecko i dlatego korzystałam z
      rad mojej doświadczonej przyjaciółkiwink
      pochwaliłam się mojej teściowej która jest pediatrą co kupiłam i powiedzialą ze
      bardzo rozsądnie bo najlepsze jest mydło kajtek i krochmal wink
    • mamalgosia i pieluchy jednorazowe bella 10.05.05, 11:05
      ale nie pieluchomajtki. Bo podpaski na te pierwsze dni krwawienia niezbyt
      wystarczają
    • magdalenka77 Re: zakupy:) 10.05.05, 11:12
      My z mężem byliśmy na zakupach tydzień temu (w Calineczce). Kupiliśmy same
      najpotrzebniejsze rzeczy wink)), a mąż i tak na 3 razy nosił to wszystko z
      samochodu, hihihi.
      A, wózek i łóżeczko dopiero zamówiliśmy, więc tamta masa rzeczy to były te
      drobniejsze smile))))

Z ubrankami, to nie wiem, czy nie przesadziłam w odwrotną stronę, bo mam
      wszystkiego 3-4 komplety, ale myślę, że na kilka pierwszych dni w szpitalu
      starczy, a potem najwyżej mąż skoczy dokupić.

Jeszcze planuję dziś wypad do apteki po kilka rzeczy uzupełniających i myślę,
      że z grubsza będzie wszystko. Co prawda u mnie dopiero 34tc, ale widzę już po
      sobie, że nie dałabym rady później wszystkiego wybierać. I tak błogosławię się
      za pomysł wyboru łóżeczka i wózka w 4-5 miesiącu. Teraz nie dałabym rady nawet
      myśleć o tych wszystkich funkcjach...
      • jezzmam Re: zakupy:) 10.05.05, 19:51
        Ja mam już wszystko a nawet za dużo powiedziała bym.Tylko uświadomcie mnie gdzie dostać spirytus do przemywania pępka dostać????Pytałam w aptekach to najczęściej słyszałam,że trzeba sobie kupić zwykły spożywczy spirytus i rozcieńczyć samemu dwie części spirytusu i jedna część wody.A w jednej aptece pani dała mi zwykły spirytus salicylowy-co śmieszniejsze-przeciwskazanie-NIE STOSOWAĆ U NOWORODKÓW!!!!!

Basia i Fabian 33tc.6dz.
        • oliwe Re: zakupy:) 10.05.05, 21:26
          ja kupiłam polecone w aptece gaziki jałowe nasączone alkoholem izopropylowym
          o nazwie leko. Kosztują grosze a sprzedawane są na sztuki.
          • magdalenka77 Re: zakupy:) 10.05.05, 22:27
            U nas w szkole rodzenia też mówili, że najlepiej kupić spirytus w monopolowym i
            rozcieńczyć (2 miarki spirytusu i 1 miarka wody).
            Gaziki Leko nie były zbyt polecane ze względu na to, że nie są zbyt mocno
            nasączone i w związku z tym można niedokładnie przemywać pępuszek.
            • lolo09 Re: zakupy:) 11.05.05, 13:06
              leko sa do bani
              tez przy damianie je kupilam i po wyzycie poloznej szybko maz kupil spirytus i
              rozcienczylismy
              gazikiem nie przemyje sie dokladnie pepuszka (zwlaszcza jak kikut juz
              odpadnie), wtedy tylko paleczka do uszu namoczona w spirytusie dokladnie
              wejdzie w kazdy zakamarek pepka (inaczej takie zanedbane miejsce mogloby sie
              zaczac "paprac")
              • katika0303 Re: zakupy:) 11.05.05, 22:00
                można też w aptece za grosze kupić pipetkę (najlepiej szklaną) i tak dozować
                kropelkę dokładnie tam gdzie potrzeba...smile
                • mamagocha Re: zakupy:) 12.05.05, 15:32
                  Ja dostałam wczoraj od koleżanki, która rodziła 5 miesięcy temu. Spirytus
                  oczywiście kupiony w sklepie i rozcieńczony.
                  Narazie mamy jedynie ubranka (ani za dużo ani za mało), resztę zakupów planuję
                  na ten weekend.
                  • hayet Re: zakupy:) 12.05.05, 15:45
                    a ja wczoraj bylam w tesco i kupilam pieluchy tetrowe, chusteczki pampers i
                    gryzak. Jeszcze pozniej dokupilam lapki na raczki i prakcztynie juz mam
                    wszystko dla dziecka do szpitala.
                    Dla siebei jeszcze praktycznie nic...
                    • hayet Re: zakupy:) 12.05.05, 15:46
                      aaa wlasnie...kupilam tez pampersywczesniej, ale na 3-6 kg, nie te najmniesze,
                      ale to chba nie przeszkadza? Bo te najmniejsze sa od 2-5kg.
    • mareike1 Re: zakupy:) 12.05.05, 16:04
      no a ja jutro jadę po łóżeczko do hurtowni Tomi potem do ikei po komodę i
      koniec!
      • mamagocha do mareike1 12.05.05, 16:22
        Czy są w Ikei komody z przewijakiem i wanienką?
        Bo ostatnio w "Świecie dziecka" widziałam fajne komody ale kosmicznie drogie sad((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka