Dodaj do ulubionych

konflik serologiczny

04.07.05, 15:41
dostalam dzis zastrzyk z Gamma anty-D globuliny jako profilaktyke konfliktu
Rh, troche tylek boli, ale ciesze sie ze chronia moja dzidzie i nastepna...
nic nie kosztowal, dostalam u swojego lekarza (po ampulki musialam pojechas
do stacji krwiodastwa)
pozdr
ewa 28tydz
Obserwuj wątek
    • tin_t Re: konflik serologiczny 05.07.05, 11:23
      ja też dostałam profilaktycznie, mimo że mam minus i mąż tez. podobno to teraz
      rutynowe działanie. wszytsko za darmo, zamówiłam i dostałam.
    • monika9710 Re: konflik serologiczny 05.07.05, 11:29
      ja też mam konflikt i dostałam ten zastrzyk, tyłek bolał cały dzień.
    • sylaba_01 Re: konflik serologiczny 05.07.05, 11:43
      No nie piszcie, ze to boli!!! Ja też muszę dostać tę szczepionkę, ale najpierw badanie krwi na obecność przeciwciał. Wy nie musiałyście? I to koniecznie na czczo (?).
      Pzdr
      • monika9710 Re: konflik serologiczny 05.07.05, 13:10
        miałam powtórzone badanie na przeciwciała, nie wykryto. badanie na czczo,
        zapłaciłam 20zł, bo robię prywatnie. zastrzyk nie boli, tylko może troszkę
        wpuszczanie szczepionki, no i później też trochę ogólnie pośladek. ale ja
        jestem zawodowa panikara od zastrzyków, ostatnio miałam z 16lat temu. teraz
        bałam się jak cholera, ale nawet pielegniarce sie przyznałam, jaka jestem
        niepoważna. po porodzie na pewno nie przyjdzie mi do głowy żeby się bać.
        • monismonis Re: konflik serologiczny 06.07.05, 13:34
          ja też ma konflikt ale badanie na przeciwciała nic nie wykazało i jak sie
          zapytałam o zastrzyk to powiedział że chyba zwariowala po co mam sie kłuc kiedy
          wszstko oki po porodzie dostane! ale poszłam też z tym pytaniem do mojego
          prywatnego lekarza o on tez podtrzymał to zdanie że żadnego zastrzyku nie
          potrzebuje! mam do niego zaufanie bo to lekarz bardzo dobry i chyba musze mu
          wierzyć! a wy dlaczego brałyście tą szczepionke?
          • mala67 Re: konflik serologiczny 06.07.05, 14:16
            zastrzyk w 28tyg i dodatkowo po porodzie to najlepsza i najnowsza profilaktyka
            przeciw konfliktowi serologicznego. 1% kobiet wytwarza p/ciala pod koniec ciazy
            bez wyjasnionych przyczyn, ja tam wole sie zabezpieczyc, nic nie ryzykuje nic
            nie place, nie wiem czemu Tobie zaluja tego zastrzyku (moze dlatego ze koszt
            tych ampulek to ok 400zl i nie chca dawac skierowania? nie wiem)
            ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka