Dodaj do ulubionych

glukoza - macie to już za sobą??

17.01.06, 12:54
Dziś rano robiłam test obciążenia glukozą- krzywa cukrowa-o 15 wyniki a ja
ciągle myśle co wyjdzie?? sad
Generalnie nic sobie nie wmawiam ale zastanawiam co mnie czeka jeśli jestem
za słodka. Podzielcie sie wynikami będzie raźniej.
Jeszcze troche i po pracy pedzę po wyniki
Obserwuj wątek
    • melinthe Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.01.06, 13:12
      Ja już mam za sobą. Przed - 75, po godzinie 119. Czyli może być.
      A sama glukoza nie była taka straszna jak się tego spodziewałam po opiniach
      forumowiczek. A niczego nie słodzę i za słodyczami też nie przepadam. Bywają
      gorsze rzeczy.
      U Ciebie też pewnie będzie dobrze.
      pozdr smile))
      aga
    • aga.kotek Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.01.06, 13:26
      ja miałam równiez robiona glukoze ale czy wynik jest ok..czy nie dowiem się w
      środe u gina..bo sa sprzeczne opinie na temat mojego wyniku 136 po
      glukozie..podobno norma jest do 140 albo do 120 w zaleznosci czy kobieta jest w
      ciązy czy nie..jesli norma dla kobiet w ciązy jest do 120 to się do niej nie
      zaliczam..zobaczymy jutro..pozdrawiam..
      • xixx Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.01.06, 14:27
        Każdy musi mieć robiona glukozę? Mój lekarz nic nie wspominała a zwykle zaleca
        mi wszytski ekonieczne badania, hmmm. Jak to jest? I w którym tyg sie ja robi?
        • o_tuska Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.01.06, 14:34
          Zalecane pomiędzy 24 a 28 tygodniem,

www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/standardowe_badania_podczas_ciazy.html

www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=653
          Tu dwie stronki o badaniach smile
          • zebra51 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.01.06, 14:37
            Oj miałam to badanie w poniedziałek. Bllehhhhhh
            Ale wyniki poznam w czwartek na wizycie.
            • xixx Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.01.06, 15:48
              Ach, a ja zaczynam właśnie 23 tydzień a 24 stycznia mam wizytę u lekarza, to
              pewnie wtedy pojawi sie ten temat.
              • kropek47 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 19.01.06, 12:50
                Czesc,

XIXX co za zbieg okolicznosci - wg 23 tyg, wizyta u lekarza 24.01 wink)).
                A glukoze zrobilam dzisiaj.
                Wiekszosc kobietek mowila ze to okropne a to smakowalo tak ja woda z duza
                iloscia cukru wink) i tym to tak naprawde jest.
                • xixx Re: glukoza - macie to już za sobą?? 25.01.06, 11:20
                  Ja idę na badanie gluzkozy na początku przyszłego tygodnia, będzie akurat
                  począte 25 tygodnia. Wezmę ze sobą cytrynę na wszelki wypade, podobno można
                  wcisąc do glukozy smile
    • anja.t A ja mam dziwny wynik 17.01.06, 20:42
      ja mam wynik 64. A norma ( wg tego co mam na kartce z wynikami) to 65-140. Nie
      wiemczy todobrze czy źle. Przekonam się dopiero w czwartek. I jeszcze limfocyty
      mam lekko zaniżone.
      • melinthe Re: A ja mam dziwny wynik 18.01.06, 11:24
        normy mogą być podawane dla osób "nieciężarnych", dlatego nie ma się co nimi
        sugerować. Generalnie morfologia w ciąży też jest inna, chociaż akurat
        limfocyty powinny być trochę wyższę, ale to lekarz oceni, czy wszystko gra. No
        a Twój cukierek rzeczywiści niski po badaniu, ja bez glukozy mam wyższy. A jaki
        cukier miałaś na początku ciąży? Może będziesz musiała dla odmiany jeść więcej
        słodkości.?..
        pozdr
        aga
        • anja.t Re: A ja mam dziwny wynik 18.01.06, 12:55
          Muszę sprawdzić jaki ten cukier był na początku ciąży. A normy mam podane ponoć
          właśnie dla ciężarnych. Zresztą, idę jutro do lekarza, zobaczymy co powie. Ale
          trochę jednak się denerwuję.
          • anja.t Re: A ja mam dziwny wynik 19.01.06, 09:05
            Lekarka powiedziała , ze mam wyniki idealne. Glukaoza poniżej normy to nic
            takiego. Gorzej jakby było powyzejsmile
    • kachnaa Re: glukoza - macie to już za sobą?? 24.01.06, 19:46
      W Polsce Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego opracował
      następujące zalecenia dotyczące wczesnego rozpoznawania cukrzycy u kobiet w
      ciąży . Jest to postępowanie dwustopniowe,uwzględniające test przesiewowy, a
      następnie test diagnostyczny.

Zaleca się:

1. Wykonanie u wszystkich kobiet w ciąży przy okazji pierwszej wizyty u lekarza
      oznaczenia stężenia glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo. Stężenie glukozy
      mniejsze lub równe 105 mg% - glikemia jest prawidłowa. Jeżeli stężenie będzie
      wynosiło 105 mg% lub więcej, należy wykonać test diagnostyczny z obciążeniem 75
      g glukozy (OGTT) zgodnie z zaleceniami i kryteriami WHO. Kobiety w ciąży z
      cukrzycą należy kierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego.

2. Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu
      przesiewowego po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60.
      Min w surowicy krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez
      względu na porę doby i czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być
      na czczo !)

A. Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza
      wartość prawidłową.

B. Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%,
      ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym
      obciążeniem 75 g glukozy (OGTT).

C. Przy stwierdzeniu stężenia glukozy równego lub większego od 180 mg%, kobietę
      w ciąży należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologicznego na leczenie.

3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego, a prawidłowym wyniku testu
      diagnostycznego, należy powtórzyć test diagnostyczny w 32. tygodniu ciąży.

(OGTT) Test diagnostyczny obciążenia glukozą

Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO
      są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni
      przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę
      zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności
      fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5
      min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2
      godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii
      przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej
      godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

(GCT) Test przesiewowy obciążenia glukozą

Polega na doustnym podaniu 50 g glukozy rozpuszczonej w 250 ml wody i wypiciu w
      ciągu 5 min. Test może być wykonany o każdej porze dnia zarówno u kobiet
      bedących na czczo jak i po posiłku. Wynik testu po jednej godzinie od podania
      glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową. Przy wartościach między
      140 a 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny obciążenia OGTT. Stężenie
      glukozy po GCT większe od 180 mg % oznacza rozpoznanie cukrzycy ciężarnych.

Postawienie rozpoznania

Na podstawie wyników testów :
      - GCT > 180 mg% w pierwszej godzinie po doustnym obciążeniu 50 g glukozy.
      - OGTT gdy przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105
      mg% na czczo; 180 mg% po 1 godzinie; 140 mg% po 2-giej godzinie od obciążenia
      glukoza.
    • moniak13 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 24.01.06, 20:55
      Robilam wczoraj i dzisiaj dostalam wyniki, 100 mg czyli wszystko OK
      • aniak-i Re: glukoza - macie to już za sobą?? 24.01.06, 21:27
        ja ide jutro albo w piateksmile
        mozna zuc gume w ciagu tej godziny po glukozie?
        • larakrofft Re: glukoza - macie to już za sobą?? 24.01.06, 21:49
          ja ide jutro
          mam nadzieje ze nie zrobi mmisie mdło
          • editt7 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 25.01.06, 08:18
            hey hey....ja juz po tescie glukozy!!!!bardzo slodki posmak glukozy mozna
            zlagodzic wciskajac do niej sok z polowki cytryny......wiec bierzcie dziewczyny
            cytryny!!!!!!
            • aniak-i Re: glukoza - macie to już za sobą?? 25.01.06, 10:28
              a ja byłam dzis w przychodni-w to zimno i co sie okazało, ze sobie sama musze
              kupic te glukoze a w mojej aptece najblizszej nie było akurat wiec musi poczekac
              do piatkusmile nie ma lekko
              • wiolik2 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 25.01.06, 21:37
                JA też kupiłam sama, ale nie wiem w jakiej pojemności wody trzeba rozpuścić?
                250 ml?
    • be.iw Re: glukoza - macie to już za sobą?? 26.01.06, 07:32
      Ja juz mam za soba wczoraj pojechalam zobaczyc wyniki i na czczo mam 75 a po
      godzinie 142. Czytam ze norma po godzinie jest do 140. Co moze oznaczac moje
      przekroczenie?? Zaniepokoilam sie i caly czas o tym mysle a wizyte mam dopiero
      za tydzien. Pozdrawiam
      • larakrofft Re: glukoza - macie to już za sobą?? 26.01.06, 08:05
        ja byłam wczoraj a z wynikami pojde odrazu na USG czyli w pooniedziałek
        ale jakaś senna jestem może to oznaczac ze moglam przekoroczyc granice sad
        • ania_czarna Re: glukoza - macie to już za sobą?? 26.01.06, 14:39
          Ja już po!Wynik dobry, po wypiciu 98!Ale ulga!Zycze tego wszytskim brzusiom..smile
    • dawida25 ja mam nie za ciekawy wynik 27.01.06, 10:41
      przed 88 po godzinie 147. Zobaczymy co mi ginka powie. Ale kindery muszę sobie
      odpuścićsad
      • ania_czarna Re: ja mam nie za ciekawy wynik 27.01.06, 11:16
        Ponoić norma jest do 140, więc nie jest źle. Na pewno jakąś dietke Ci zleci
        lekarz, słodkie na bok, ale będzie dobrze!!Głowa do góry!
    • pszczolka2 Jeszcze nie miałam:) 27.01.06, 10:57
      smile

Pozdrawiam,Ola
      • ania_czarna Re: Jeszcze nie miałam:) 27.01.06, 11:18
        Kochana, przypilnuj żeby Ci zleciła te badania- i tak się je robi prywatnie,
        więc dl aświętego spokoju wykonaj. To lepiej wiedzieć, boo cukrzyca w ciązy
        jest niebezpieczna dla Maleństwa i lepiej ją leczyć jak już się wiemsmileNa pewno
        bedzie dobrze, ale lepiej dmuchac na zimnebig_grin
        • szprotka6 Re: Jeszcze nie miałam:) 27.01.06, 13:15
          Wczoraj mialam-nie znoszę słodkich napojów, ale przeżylamsmileDo dzisiaj chce mi
          się tylko okropnie pic-pije litrami-to chyba po tej glukozie.Wyniki dziś mąz mi
          odbierze, więc jeszcze nic nie wiem. Ale o ile leczycie się na NFZ to to
          badanie nie jest platne-tylko za glukoze musialam zaplacić jakieś drobne.A, że
          ważne bardzo w ciązy to też potwierdzam.
        • dawida25 Re: Jeszcze nie miałam:) 27.01.06, 13:18
          ja nie robiłam prywatnie ale to chyba zależy od NFZ nie wiem zresztąsmile
    • september_77 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 13:38
      Ja jeszcze nie miałam. Mam zrobić przed następną wizytą u mojego ginekologa -
      koło 15 lutego, będę wtedy w 27 tc.
      • jusia111 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 13:54
        A ja z racji tego, że w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę ciężarnych, a pół
        roku po porodzie też wyniki na granicy normy..., więc piłam ten syfek co
        miesiąc od początku ciąży. I tak już w czwartym miesiącu wynik wyszedł ponad
        normę. Więc dieta cukrzycowa, L4 i glukometr w łapę. Piszę Wam to, żebyście się
        nie obawiały, bo nie taki diabeł straszny. Można z tym żyć, a jaka przyjemność
        po porodzie - wszystkie marudzą, że czegoś nie mogą jeść, a ja się cieszę, że w
        końcu mogę coś zjeść smile. A poważnie mówiąc, to jeśli macie jakieś pytanka to
        chętnie odpowiem.
        Pozdrawiam słodko smile
        Jusia
        • jusia111 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 13:57
          A i jeszcze jedno: DOPILNUJCIE SOBIE TYCH BADAŃ!! One nawet prywatnie kosztują
          ok.30 zł. A konsekwencje mogą być poważne. I jeszcze jedno, ja nie mam nikogo w
          rodzinie z cukrzycą, nie mam nadwagi. Więc niech każda dopilnuje sobie tego i
          zrobi.
          Jusia
          • kkatie Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 21:31
            u mnie przed 87
            po godzinie 112
            czyli ok smile))
        • nikasob Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 21:43
          Tak z czystej ciekawości - badanie jeszcze przede mną - czy całkowicie
          zrezygnowałaś z cukru? I jeśli tak to na rzecz czego - fruktozy, słodzika?
          Podobno można trochę gorzkiej czekolady?
          • jusia111 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 21:55
            Nie wiem, czy to pytanie do mnie smile Ale odpowiem: wszelkie słodziki są w ciąży
            zabronione smile Więc nie słodzę, a co za tym idzie nie pijam np. herbaty, bo mi
            nie smakuje, soków z kartonu też nie można, no chyba, że rozcieńczone wodą, ale
            tylko w godzinach posiłków (zamiast owoców). A inne słodycze w śladowych
            ilościach czasami jem, zamiast owoca, albo marchewki (bo też słodkie), ale
            tylko po południu. Takie są uroki słodkiej mamy. W pierwszej ciąży też z
            glukometrem egzystowałam i mam śliczną, zdrową i rozbrykaną córeczkę, warto!
            • nikasob Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.01.06, 22:46
              do Ciebie, jakoś nie umiem odpowiednio "ucelować". A próbowałaś fruktozę? Ma
              niski indeks glikemiczny i jako całkowicie naturalna na pewno nie szkodzi.
              Ponad rok temu stosowałam Montignaca, opiera się na podobnych zasadach, i byłam
              ciekawa czy taka "zwykła" dieta cukrzycowa musi być strasznie rygorystyczna.
              Ale widzę, że da się żyćsmile
              • jusia111 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 28.01.06, 08:25
                Nie próbowałam, bo mi powiedzieli, żeby nie stosować żadnych słodzików. Jak
                będę w Poradni Diabetologicznej to się dopytam.
                Z dietą da się żyć, ale przy pierwszej ciąży byłam przerażona i bardzo
                rygorystyczna. Pamiętam, jaki miałam stres jedząc inny chleb, czy mi po nim
                cukier nie skoczy smile To mi akurat przeszło i jadam też biały chleb i bułkę
                czasami, a nie tylko razowy.
                Jusia
                • larakrofft Re: glukoza - macie to już za sobą?? 30.01.06, 18:35
                  odebrałam dzis wynik i mam 125 czyli ok
                  ale za to mam cukier w mozu i musze go powtórzyc!
    • agnes3131 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 31.01.06, 09:22
      A ile glukozy piłyście? Bo mój lekarz kazał mi zrobic krzywa cukrowa odrazu po
      75g- pobranie krwi przed wypiciem, po godzinie i po 2 godz. Podobno najpierw
      robi się 50g, a pytałam go 2 razy czy ja mam miec 75g- panie w laboratorium sie
      dziwiły... ale on tak mi kazał, nie wiem dlaczego.
      • maniaaaa Re: glukoza - macie to już za sobą?? 31.01.06, 10:28
        A ja idę niebawem.Mi lekarz dał skierowanie na test 75g i dwukrotnie podkreslił
        że interesuje go wynik po 2 godzinach. Więc skoro tak mówi to musi mieć jakieś
        podstawy do tego a panie z labolatorium ... to lekarz chyba tę kwestię zna
        najlepiej co-one nie prowadza twojej ciązysurprised). tak apropo , jakis czas temu
        robiłam wyniki kontrolnei byly nie takie jak powinny i Panie się też udzieliły,
        a efekt był taki że bardziej mnie nastraszyły niż to było ważne. Więc zaufaj
        lekarzowi surprised)
    • wiolik2 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 02.02.06, 17:34
      Dziś robiłam ten test. Potwierdzam, że przy dodaniu soku z cytryny do glukozy
      jest to spokojnie do przełknięcia - najlpiej jednym łykiem bez smakowania...
      Wyniki na szczęście ok - 69 na czczo; 116 po 1 godz. i po wypiciu 50 g glukozy
      smile
      • floraservice Ja też dzisiaj... 02.02.06, 21:00
        Ja też dzisiaj miałam ten test, ale wyniki będę znała dopiero jutro. Zreszta
        wybieram sie także na wizytę. Wypiłam (nawet bez soku z cytryny)50 g glukozy i
        od razu mi sie zrobiło dobrze, bo wyjechałam z domu przeciez bez śniadanka,
        dużo wcześniej. Po drodze jeszcze przedszkole, maż na dworzec, bo jechał w
        delegację, a dopiero później przebijając się przez korki dotarłam przed ósmą. I
        okazało sie, że przyjechałam za późno, bo mój gin każe pobierac krwe w sumie
        trzy razy - naczczo, po godzinie od wypicia, i po dwóch. Tylko ze nie uprzedził
        mnie o tym, taki drobiazg... wink)i panie w laboratorium nie chciłay mi tego
        badania w ogóle robić. Ale w koncu uległy moim perswazjom i naraziły sie na
        jego czepianie sie jutrzejsze. Ciekawa jestem czy I Wy musiałyscie robic takie
        dwuetapowe badanie, choć z tego co poczytałam to raczej nie...
        • xixx Re: Ja też dzisiaj... 08.02.06, 12:38
          Ja dziś zrobiłam glukozę, wynii będę miała jutro, co do samego smaku - nie było
          tak źle, poprostu zwykła mocno przesłodzona woda, ja miałam krew pobieraną przed
          (od razu cała morfologia) i potem po godzinie od wypicia. Ogólnie nie jest tak
          źle jak się mówi, o wiele gorzej smakują syropy np. na kaszel smile
    • agnes3131 A ja idę do szpitala na kontrolę :-( 09.02.06, 09:50
      Wyniki miałam takie: na czczo 4 mmol/l, po wypiciu 75g glukozy po godzinie 7,9,
      a po kolejnej godzinie 7,7. Podobno te wyniki po dwóch godzinach powinny juz
      wrócić do normy, a u mnie nie wróciły i muszę iść do szpitala na całodobowe
      badanie cukru we krwi, bo mogą być poważne komplikacje dla dziecka. Wyniki mam
      w innych jednostkach i nie umiem ich porównać z Waszymi? I nie rozumiem tego
      zabardzo, bo większość z Was nie miała sprawdzanych po 2 godzinach i nie
      wiadomo, czy poziom cukru wraca do normy... a ja w poniedziałek do szpitala sad
      mam nadzieję, że synuś będzie zdrowy, bo juz różne myśli mi przychodzą do głowy.
      • floraservice Re: A ja idę do szpitala na kontrolę :-( 09.02.06, 09:58
        Ja miałam obciążenie glukoza mierzone w tych samych jednostkach co i Ty, czyli
        w mmol/l. Moje wyniki mieściły sie w normie, która wynosi 3,05-6,38, bo na
        czczo miałam 3,72 a po godzinie od wypicia 50 g glukozy 5,19. Ciekawe czy
        rowniez po wypiciu 75g glukozy miałabym równie dobre.
        A TY sie nie martw, po to sie przecież robi taki testy, zeby wykryc ewentualne
        nieprawidłowosci, które mogłyby zgrażać dziecku. Będziesz pod kontrola lekarzy
        i to Cie powinno pocieszać. Tylko pamietaj, zebyś o wszystko ich wypytywała
        dokładnie, jeśli tylko czegos nie bedziesz wiedziała... niech wiedzą, że Ciebie
        to interesuje (o ile faktycznie interesuje wink)).
        Trzymamy kciuki, zeby wszystko było dobrze...
        • jusia111 Re: A ja idę do szpitala na kontrolę :-( 09.02.06, 11:12
          A ja od 3 miesięcy jestem pod opieką Poradni Diabetologicznej. Nie taki diabeł
          straszny. Choć rozumiem, że każda wizyta w szpitalu, to nie jest przyjemność.
          Trzymaj się tam dzielnie!
          • agnes3131 Re: A ja idę do szpitala na kontrolę :-( 09.02.06, 11:51
            Bardzo Wam dziekuję! No właśnie, jak ja miałabym mierzone tylko po godzinie to
            też miałabym dobre wyniki... chyba jak zwykle wszystko zależy od lekarza, jedni
            zlecają tak, drudzy inaczej... i nie wiadomo dlaczego. Szpital jakoś
            przetrzymam, tylko bardzo sie denerwuję i nie umiem na to wpłynąc, drobna
            wymiana zdań itp doprowadza mnie do łez. Jusia a Ty miałaś też te po 2
            godzinach złe wyniki?
            • jusia111 Re: A ja idę do szpitala na kontrolę :-( 09.02.06, 16:03
              Ja miałam obciązenie 75g robione co miesiąc od początku ciązy i w czwartym
              miesiącu wyszły ponad normę, po 2h. Mnie monitorowali, bo po poprzedniej ciązy
              (standardowo po cukrzycy ciążowej każą się zgłosić po pół roku i robią
              obciążenie) miałam wyniki na granicy normy. Nie chcieli mnie oglądać w
              szpitalu smile, tylko zlecili dietę i dali glukometr.
    • superiwona Re: glukoza - macie to już za sobą?? 09.02.06, 12:44
      okazalo sie ze nie mam podejrzenia o cukrzyce!!!!!bardzo sie ciesze bo w
      pierwszej ciazy mialam cukrzyce i wiem czym to grozi. teraz jestem bardzo
      szczesliwa. kocham caly swiat!!! buziaki dla wszystkich majowych mamus.
      • agus-ka Re: glukoza - macie to już za sobą?? 10.02.06, 09:20
        Hej ja po obciążeniu miałam 103 i też się ciesze, że cukrzycy się nie
        nabawiłam. W sumie to nie objadam się słodyczami bo jakoś nie mam na nie checi.
        • xixx Re: glukoza - macie to już za sobą?? 10.02.06, 10:31
          U mnie też wyniki ok, przed i po wypiciu glukozy w normie.Za to żelazo ciągle
          niskie sad
          • agus-ka Re: glukoza - macie to już za sobą?? 10.02.06, 12:06
            ja mam ten sam problem. Teraz lekarz zapisał mi jakieś tabletki...
    • renowa Re: glukoza - macie to już za sobą?? 10.02.06, 13:46
      Hejka smile.
      Ja obciążenie glukozą miałam w styczniu, gdyz wyszedł mi cukier w moczu. Tyle,
      że mój gin zlecił obciążenie 50g po 1h i po 2h a powinno się robić 75g,
      najpierw przed wypiciem na czczo a potem po 2h. Ponieważ cukier w moczu mi
      wychodzi a nie powinien mój gin dał mi skierowanie do poradni diabetologicznej
      dla kobiet ciężarnych z cukrzycą, gdzie dziś w końcu dotarłam. Dostałam od pani
      doktor skierownie na obciązenie 75g najpierw na czczo a potem po 2h i
      zobaczymy. A przypomnę że obciążenie 50g wyszlo mi w normie. Więc teraz mamy
      zobaczyć jak to będzie wyglądać przy 75g i jeśli wyjdzie wynik w normie wtedy
      zobaczymy jak dalej mnie będą leczyć, prawdopodobnie dieta niskocukrowa. Jedno
      jest bardzo ważnie, że przy cukromoczu (ponoć zdarzają się takie przypadki jak
      mój, że we krwi poziom glukozy jest w normie za to nerki "przepuszczają" i
      wydalają nadmiar cukru z moczem) nie jest to zagrożenie ani dla dzidziusia ani
      dla mnie. Ale pani doktór stwierdziła, ze jednak jest to jakieś zaburzenie
      metabolizmu i będę pod stałą opieką do końca ciąży.
      Na razie jestem dobrej myśli, ze to jednak nie jest cukrzyca ale cukromocz.

Pozdrawiam Was serdecznie i będę Was informować na bieżąco, jeśli chcecie. W
      poniedziałek robię krzywą.
      Myślę , że może komuś sie przyda to co napisałam smile.
      Pozdrawiam.
      Renia.
      • tusia.gru Re: glukoza - macie to już za sobą?? 11.02.06, 12:54
        Ja swoje wyniki odebrałam wczoraj:
        na czczo : 78
        po godzinie : 113 więc ok. smile
    • magdacz1 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 13.02.06, 12:17
      Mamy za sobą!!!!
      Huuurrraaa!!!
      Wszystko dobrze, na czczo 81, a potem 135 UFFF!!!
      Ale jeszcze teraz jest mi niedobrze, chociaz ja piłam ten roztwór to było ok,
      potem po ok. 40 min. zaczęło mi się robić trochę niedobrze i tak mnie trzyma.
      Tak więc dzisiaj napewno nie zjem już nic słodkiego.
      Magda
      • september_77 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 13.02.06, 12:22
        No ja też robiłam dzisiaj. Na czczo 76, a po godzinie, po 50 mg, 177... Teraz
        czeka mnie jeszcze badanie po 75 g, po godzinie i po 2 godzinach i jak znowu
        będzie źle to mnie położą do szpitala na obserwacjęsad((
    • nikasob Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.02.06, 14:32
      Ach a ja na czczo 55 po godzinie 72. To chyba trochę za mało...
    • apple_pie_76 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.02.06, 14:33
      mam po godzinie od wypicia roztworu 50g glukozy wyszło mi 140, a wyjściowy
      poziom mam 60 więc nisko ale po godiznie to chyba troszkę wysoko. w środę idę
      do ginki.
    • daga210 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.02.06, 14:44
      Cześćsmile
      ja niestety mam nietolerancje glukozy, robiłam 50 g i poxniej 75 g. Obie wyszły
      źle, byłam szpitalu na krzywej cukrowej, teraz musze trzymać diete i 7 razy
      dziennie kłuc sie i badać cukiersmile)) Mam nadzieje, że przejdzie po ciązysmile
      pozdrawiam!!!
      • finka11 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.02.06, 17:04
        Hej dziewczyny, ja dzisiaj miałam to badanie po raz trzeci. Pierwsze dwa wyszły
        powyżej normy. Byłam (i jestem) na diecie i podziałało, teraz po wypiciu 50 g
        glukozy, po godzinie mam 132, czyli mieszczę sie w normie (140). Dieta nie ejst
        taka zła, chociaż strasznie mnie ciągnie do słodyczysad
        September co u Ciebie, jak tam krzywa po 75 gramach, mam nadzieję, że nie jest źle.
        Pozdrawiam wszystkie słodkie mamysmile
        • larakrofft Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.02.06, 18:46
          ja po godzinie 125 a przed tym badaniem nie miałam naczczo
          mialam tylko z moczu i wyszło 16 teraz powtorzyłam i wyszło 14
          gin kazal mi isc do internisty ktory ma zadecydowac czy wysłać mnie do
          jakiegos lekarza na n... nie pamietam czy tylko zrobic krew po obciazeniach 50 i 75 zdziwilo mnie ze sam nie zlecił mi tego
          tylko wysyła mnie dalej a bylam u niego pierwszy raz bo zmienilam lekarza
          wlasnie na niego...
          • kropka1005 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 17.02.06, 20:00
            j a89 a po 144 i pielegniarka powiedziala ze ok. zobaczymy co lekarz powie w
            czwartek
    • agat78 Re: glukoza - macie to już za sobą?? 27.02.06, 08:28
      Ja też mam już to za sobą.
      Na czczo mam 4,08 a po obciążeniu 75 g glukozy po 2 godz. 4,41. Nie wiem jakie
      są granice w tych jednostkach co ja miałam badane.
      • finka11 Re: Do agat78 28.02.06, 09:50
        We wcześniejszym poście Floraservice podawała normę dla tych jednostek:
        3,05-6,38, czyli wg. tego masz w normie.
        Pozdrwiam
        • agat78 do finka11 28.02.06, 12:26
          Dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka