Dodaj do ulubionych

Obwod glowki i klatki piersiowej

27.09.06, 18:36
Chodzi mi dokladnie o stosunek wymiaru glowki do klatki.
U nas nadal obwod glowki jest wiekszy niz klatki. Gdzies wyczytalam ze juz
teraz klatka powinna byc wieksza niz glowka. Kajtus ma prawie 5 miesiecy.
Obwod glowki - 47,5cm
Obwod klatki - 45 cm

Dziewczyny jak to jest u was?
Obserwuj wątek
    • zu2ka Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 19:03
      U mnie też większy obwód główki w stosunku do klatki, i też ma prawie 5 msc
      główka 43
      klata 42
    • gosika78 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 19:21
      Do 6 miesiąca tak może być a nawet dobrze, jeśli tak jest smile
      My mamy problem odwrotny - główka mniejsza od klatki piersiowej, tzn główka
      mieści się w siatce centylowej, natomiast klatka jest duuużo dalej...
      • madziab83 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 19:45
        moja Wiktoria urodziła się z 34/34, teraz ma główkę 40 a klatke 42
    • september_77 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 19:48
      Moja Jula urodziła się z główką 33 cm i klatką też 33 cm. Teraz główka 41 cm,
      klatka 42 cm.
    • moli75 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 20:41
      Szymek, 4,5 miesiąca:
      -główka 42,5 cm
      -klatka piersiowa - 43 cm
      • moli75 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 20:42
        Jeszcze jedno. Szymek mierzony był w miniony piątek i lekarka powiedziała, że
        już od teraz klatka będzie większa od główki.
    • karolcia86 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 21:12
      To się powinno zrównać ok. 6 m-ca, chociaż mojemu zrównało się jak miał 3,5,
      ale lekarkę to nie niepokoiło.
      • magdacz1 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 27.09.06, 22:00
        Michaś dokładnie dzisiaj(18tyg) u lekarza:
        głowka-42 cm
        klatka-41 cm
    • ania_34 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 28.09.06, 22:53
      A ja nic nie wiem - ile wynosi obwód główki, klatki, nawet wzrostu nie znam!
      U mnie w przychodni tylko ważą. O główkę się raz dopomniałam - przy pierwszym
      szczepieniu, bo bałam się, że nie rośnie.
      Wogóle ważenie też jest do kitu, bo ostatnio lekarka mówi - pięknie przybiera -
      700g - od ostatniego ważenia (6 tygodni). Ja mówię, to chyba już poniżej normy
      (bo w Polsce pediatrzy za dolną miesięczną lubią przyjmować 600g, choć WHo ma
      chyba 450 czy 480g).
      A lekarka "Ależ skąd,dzieci mogą na miesiąc przybrać tylko 500g, a ona
      przybrała 700". "Właśnie, 700 w ciągu 6 tygodni to około 500 w miesiącu"-
      mówię, ale lekarka dalej, to bardzo ładnie. Niech będzie, że ładnie.
      Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, że tak mało kontrolują, pewnie znowu
      zamartwiałabym się bez powodu.
      • rosieee77 do ania_34 28.09.06, 23:13
        a my na ostatnim szczepieniu musieliśmy się dopominać nawet o ważenie! Bo akurat
        redukcja etatów. i nie zmierzyli główki i klatki. jutro idę, będzie nasz
        pediatra, spytam o to. Moja mała też ostatnio tylko 700 i pani doktor najpierw
        że trochę mało, potem, że jednak wystarczająco. Ania_34 ciekawa jestem ile waży
        twoja mała? Moja 7200 (10 maj), po urodzeniu 3600, przez pierwsze m-ce
        przybierała b. dużo a ja głupia się martwiłam że będzie gruba smile Teraz martwię
        się że za mało... Dokarmiasz czy tylko na piersi? my jesteśmy na razie tylko
        "cyckowe" , mała dostała dzisiaj troch jabłuszka.
        • ania_34 Do rosieee 30.09.06, 22:16
          Odpisuję dziś, bo wczoraj mnie nie było, dzieci mnie wykończyły (najpierw
          uśpiłam młodsze, potem starsze, potem mała się obudziła i znowu usypianie...).
          Moja Gabrysia (9 maja, waga ur. 3560g) 14.09 ważyła 6300, więc dużo mniej.
          Nie dokarmiam, bo nie chciała kaszki (zaciskała buzię), a po jabłku brzuch ją
          bolał.
          Pediatra z mojego ośrodka mówi, że jest dobrze i mam nie dokarmiać, więc jest
          sama pierś.
          Pediatra, któremu ufam najbardziej (on tylko prywatnie, ale jest naprawdę OK)
          kazał mi skontrolować wagę ok. 4,5 - 5 miesięcy. I pójdę do ważenia, jak
          skończy 5 miesięcy (Choć powiedział to, zanim ją rozebrałam, bo jak dokładnie
          obejrzał, to stwierdził, że jest drobna, ale wcale nie chuda).
          Ja już nawet nie mam sił się martwić, bo mam w domu już starszego niejadka (3
          lata i 13,5 kg).
          Jak Mateusz miał rok, ważył 9700 kg. Jak czytam, że niektóre dzieci już ważą 8
          kg ... Choć on też jak miał pół roku to prawie 8 ważył.
          Pozdrawiam i zazdroszczę tego kilograma smile
          • rosieee77 Do ania_34 01.10.06, 01:09
            A mój starszy ma skłonności do tycia... ciekawe po kim...? Co prawda pilnuję go,
            ganiam na basen, ale łatwo nie jest, wystarczą 2,3 tyg luzu (albo wakacje...) i
            kilogram wpada. Szymek ma 10,5 roku i waży 40 kg. Może nie wygląda na grubaska -
            jest taki "ubity" i ma mięśnie (podobno...)ale my z mężem walczymy ze swoimi
            kilogramami więc pilnujemy żeby młody problemu nie miał.
            A może u ciebie to jest, podobnie jak u nas, tylko odwrotnie, sprawa genów? I
            jeśli badania są ok, to pociesz się przypomnieniem, że szczuplejsi ludzie są
            generalnie zdrowsi smile
            Mój lekarz też kazał Różyczkę zważyć na 5 m-cy i wtedy zobaczymy. Na razie
            walczymy z paskudnym katarem, mała ma zatkany nosek i nie za bardzo może jeść...
            Dlatego obawiam się że dużo na wadze nie podskoczy. Trzymaj się i nie przejmuj
            się wagami innych dzieci. Ja tak zazdrościłam koleżance (ten sam wiek - 1 kg do
            przodu względem mojej!) do momentu kiedy nie zobaczyłam jak wymiotuje z
            przejedzenia... Nie jest to regułą oczywiście ale mnie skutecznie wyleczyło.
            Daj znać koniecznie jak będziesz po wizycie i ważeniu. Pozdrawiam serdecznie
    • monilka24 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 29.09.06, 10:20
      ja też gdzię sczytałam, że ok 5 mies. główka powinna być juz mniejsza od klatki
      piersiowej.Moja mała ma 41,5cm główka a 41 cm klatka piersiowa.jest z 4 maja.
      Tak czytałam wasze posty i to chyba normale.wiec nie ma sie o co martwić..
    • kropek47 Re: Obwod glowki i klatki piersiowej 30.09.06, 22:00
      No to sie nie martwie wink. Ale w 6.10 idziemy do neurologa to nie omieszkam sie
      zapytac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka