Dodaj do ulubionych

Zaczęło się uświadamianie

13.10.06, 20:00
Dzisiaj moja córa zapytała mnie, cytuję "mama, a miałaś Ty sex". Na moje
pytanie co to oznacza, uciekła mówiąc zapytaj się Marty (jej koleżanka).
Obserwuj wątek
    • hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 14.10.06, 15:56
      W sumie z tym uswiadamianiem to nie takie proste. Wbrew temu, co mowia (ze
      trzeba osobiscie), wolalabym corce dac jakas ksiazke odpowiednia dla wieku.
      Rozmawialam z nia w czasie wakacji - podeszla do tematu z niechecia i
      skrepowaniem (ja tez), ale wytlumaczylam jej, ze dzieci pewnie miedzy soba
      rozmawiaja, wiec po pierwsze musi wiedziec co nieco, zeby z niej nie zartowaly,
      a po drugie, zeby nie wierzyc we wszystko, co uslyszy, bo czasami dzieci
      glupoty opowiadaja.
      Jakos przez to przebrnelysmy, uff, na razie mam spokoj.
      • ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 16.10.06, 11:09
        Rozwiązaniem problemu jest Było sobie życie. Pierwszy odcinek wiele wyjaśnia a
        sama bajka bardzo się podoba.
        • hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 16.10.06, 14:19
          To byl ten francuski serial animowany? Ale gdzie go teraz mozna obejrzec?
          • ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 17.10.06, 07:27
            tak, francuska bajka świetne wprowadzenie do biologi.
            Mozna kupić co piątek w Dzienniku Zachodnim, teraz już 4 odcinek, ale pierwsze
            na Allegro.
            Moja mała pierwsze cztery zna na pamięć.
            • hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 17.10.06, 23:28
              Nie chcialabym sie narazic, ale co to jest Dziennik ZAchodni? Powaznie pytam.
              Gdzie jest wydawany? Myslisz, ze znajde w jakims EMPiKu? Bo swego czasu
              uwielbialam te serie.
              • ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 07:18
                w każdym kiosku. Jeśli chodzi o papier to jak wyborcza. W EMPIKU także i tylko
                w piątki. Teraz chyba 4 odcinek.
                • monikak14 Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 09:14
                  Dziennik Zachodni to chyba dziennik lokalny i wychodzi na Śląsku, ale mogę się
                  mylić:
                  www.dz.com.pl/
                  Płyta jest z wydaniem piątkowym. Nie wiem ile już wyszło płyt, my mamy tylko 2,
                  które ukazały się w zeszłym tygoniu i tydzień wcześniej.
                  Wiem, że płytki były/są dodawane do gazety "Głos Pomorza":
                  www.glos-pomorza.pl/
                  Może w któreś z nich można zamówić archiwalne numery z płytą.

Płytki są/były na allegro, ale drożej niż z gazetą (cena gazeta plus płytka
                  chyba 5,50 zł)
    • mika_p Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 00:47
      A ja własnie wczoraj przypadkiem wykopałam z szafy dwie broszurki, jedna "skąd
      się wziąłem" druga jest o dojrzewaniu.
      Pamietam, ze w domu lezały koło radia pod gazetami - miałam wrażenie, że są
      przede mną ukryte no i czytałam je tylko jak rodziców nie było w domu (chociaz
      kiedys musiałam je dostac do ręki). Dzis rozmawiałam z mamą - ona ma wrażenie,
      ze zwyczajnie zapomniała o tym, że wcisnęła je gdzies na dno, ja się nie
      domagałam, wiec temat zamknięty.
      A ja czytałam to jako "nielegal" hihihi.
      • ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 11:44
        monikak14 dzięki za dokładne wyjaśnienie. Dziennik Zachodni rzeczywiście
        wychodzi na Śląsku.
        • linn3 Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 15:32
          We Wrocławiu na przykład wychodzi w "słowie polskim" - też mała uwielbiasmile)
          • nika1228 Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 20:44
            zdaje sie ze codziennie leci na polsat zdrowie i uroda albo innym polsacie smile
            prawde mówiąc trochę mnei dziwi to skrępowanie i zaczynanie uświadamiania teraz,
            my od zawsze rozmawiamy z Paulą o tych sprawach oczywiście nie obrazowo i
            dosadnie tylko staramy się - głównie ja - opisywać jej te rzeczy o które pyta
            tak żeby to zrozumiała i nie zniechęciła się do dalszych rozmów, chciałabym żeby
            kiedyś w przyszłości opowiadała mi o swoich pierwszych pocałunach i innych
            sprawach bez krępacji smile - jakiś czas temu rozmawiałyśmy o tabletkach
            zntykoncepcyjnych bo ona uparcie twierdziłą, ze nie będzie używać - mam mądre
            dziecko, ogląda różne programy telewizyjne, popularno naukowe też więc trudno
            pomijać ten temat, polecam rozmowy za każdym razem jak nasze Dzieciaki dopytują
      • avill Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 21:35
        Pytanie mojej córki nie dotyczyło skąd się wzięłam, tylko o sex. I to mnie
        najbardzie zaskoczyło. Pociągnęłam ją dalej za język. Z wielkim zażenowaniem a
        przede wszystkim, zaskoczeniem, że coś takiego ktoś robi, opowiedziała mi co
        dzieci w szkole mówiły. Miałam wrażenie, że oczekuje ode mnie zaprzeczenia, że
        powiem jej, że to fantazje dzieci.
        • hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 19.10.06, 09:09
          Ja wlasnie ubieglam pytanie o seks, bo pytania nie bylo. Bo moje dziecko od
          zawsze zna czaesc tematu dotyczaca "skad sie wzielam", nie za bardzo wiedzialo
          jednak jak.
          Oglada programy popularnonaukowe i namietnie czyta "Dziecko" (mamy chyba z piec
          rocznikow), ale tam o stronie technicznej poczecia jest raczej niewiele. A
          chodzilo wlasnie o to, zeby nie dowaidywala sie od rowiesnikow.
          • nika1228 Re: Zaczęło się uświadamianie 19.10.06, 15:57
            dokładnie o to chodzi zeby dziecko nie nasłuchało sie głupot od innych smile
    • hankam Re: No i dzieki Wam 28.10.06, 00:08
      ... nabylam na Allegro pierwszych 13 odcinkow "Bylo sobie zycie". zawsze
      chcialam, zeby moje dziecko to obejrzalo, ale nie wiedzialam, ze filmy byly
      wydane w postaci plytek. A juz chcialam napisac do telewaizji, zeby wznowili
      ten serial ; )
      • ju-dyta Re: No i dzieki Wam 08.11.06, 11:06
        widzę, że Było sobie życie cieszy się popularnością. Moja córka woli to od
        innych bajek czy filmów. Cieszy mnie że podoba jej sie to co i ja kiedyś
        oglądałam. A jeśli chodzi o uświadamianie to na razie cisza.
        • makowapanienka2 Re: No i dzieki Wam 11.11.06, 01:01
          Moja córka ma o dwa lata starszą koleżankę i trochę takich pytań już mam za sobą
          np. kto to jest gej-koleżanka twierdziła że to ktoś kto uprawia seks nago ( 99%
          ludzi to geje smile)) dziwka - to znowu chopcy na podwórku tak przezywali
          dziewczynki i jeszcze kilka innych także to co to jest seks. Z innych trudnych
          pytań dotyczących poniekąd seksu to też było dla czego nie mogę jej urodzić
          rodzeństwa?
          Na razie przerwa ale to chyba dla tego że szkoła się zaczęła i mniej czasu
          spędza na podwórku.
          • kasiapfk Re: No i dzieki Wam 11.11.06, 09:48
            Dzieki Wam, wielkie jesteści!
            własnie nabyąm Było sobie zycie! cuuuuuuuuuuuudoooooo!
            • ju-dyta Re: No i dzieki Wam 13.11.06, 07:31
              U nas to pewno także sprawa podwórka. Teraz krótkie dni i więcej czasu spędzamy
              w domu. Natomiast wakacje gdy przyjadą moi znajomi z Moskwy i Paryża gdzie
              dzieci mają jednak więcej rozrywek temat powróci.
              A co do Było sobie życie ja sama chętnie wracam do tej bajki. Fajnie tak sobie
              wracać do czasów gdy wszystko było duzo mniej skomplikowane.
              • d.wludyka Było sobie życie 20.11.06, 08:26
                Całą serię "Było sobie życie" można nabyć bezposrednio w redakcji Słowa
                Polskiego w cenie 104 zł + koszty wysyłki (pojedyncze odcinki pewnie też).
                • hankam Re: Było sobie życie 20.11.06, 11:43
                  Ha, aj wylicytowalam za ponad siedemdziesiat plus wysylka. I tylko trzynascie
                  pierwszych. Bylam bardzo zdeterminowana.
                  Dzieki za wszkazowke.
                  Na mnie juz nie robi takiego wrazenie, jak kiedys - ogladalam jako dorosla
                  osoba, ale corce bardzo sie podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka