avill 13.10.06, 20:00 Dzisiaj moja córa zapytała mnie, cytuję "mama, a miałaś Ty sex". Na moje pytanie co to oznacza, uciekła mówiąc zapytaj się Marty (jej koleżanka). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 14.10.06, 15:56 W sumie z tym uswiadamianiem to nie takie proste. Wbrew temu, co mowia (ze trzeba osobiscie), wolalabym corce dac jakas ksiazke odpowiednia dla wieku. Rozmawialam z nia w czasie wakacji - podeszla do tematu z niechecia i skrepowaniem (ja tez), ale wytlumaczylam jej, ze dzieci pewnie miedzy soba rozmawiaja, wiec po pierwsze musi wiedziec co nieco, zeby z niej nie zartowaly, a po drugie, zeby nie wierzyc we wszystko, co uslyszy, bo czasami dzieci glupoty opowiadaja. Jakos przez to przebrnelysmy, uff, na razie mam spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 16.10.06, 11:09 Rozwiązaniem problemu jest Było sobie życie. Pierwszy odcinek wiele wyjaśnia a sama bajka bardzo się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 16.10.06, 14:19 To byl ten francuski serial animowany? Ale gdzie go teraz mozna obejrzec? Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 17.10.06, 07:27 tak, francuska bajka świetne wprowadzenie do biologi. Mozna kupić co piątek w Dzienniku Zachodnim, teraz już 4 odcinek, ale pierwsze na Allegro. Moja mała pierwsze cztery zna na pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 17.10.06, 23:28 Nie chcialabym sie narazic, ale co to jest Dziennik ZAchodni? Powaznie pytam. Gdzie jest wydawany? Myslisz, ze znajde w jakims EMPiKu? Bo swego czasu uwielbialam te serie. Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 07:18 w każdym kiosku. Jeśli chodzi o papier to jak wyborcza. W EMPIKU także i tylko w piątki. Teraz chyba 4 odcinek. Odpowiedz Link Zgłoś
monikak14 Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 09:14 Dziennik Zachodni to chyba dziennik lokalny i wychodzi na Śląsku, ale mogę się mylić: www.dz.com.pl/ Płyta jest z wydaniem piątkowym. Nie wiem ile już wyszło płyt, my mamy tylko 2, które ukazały się w zeszłym tygoniu i tydzień wcześniej. Wiem, że płytki były/są dodawane do gazety "Głos Pomorza": www.glos-pomorza.pl/ Może w któreś z nich można zamówić archiwalne numery z płytą. Płytki są/były na allegro, ale drożej niż z gazetą (cena gazeta plus płytka chyba 5,50 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 00:47 A ja własnie wczoraj przypadkiem wykopałam z szafy dwie broszurki, jedna "skąd się wziąłem" druga jest o dojrzewaniu. Pamietam, ze w domu lezały koło radia pod gazetami - miałam wrażenie, że są przede mną ukryte no i czytałam je tylko jak rodziców nie było w domu (chociaz kiedys musiałam je dostac do ręki). Dzis rozmawiałam z mamą - ona ma wrażenie, ze zwyczajnie zapomniała o tym, że wcisnęła je gdzies na dno, ja się nie domagałam, wiec temat zamknięty. A ja czytałam to jako "nielegal" hihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 11:44 monikak14 dzięki za dokładne wyjaśnienie. Dziennik Zachodni rzeczywiście wychodzi na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
linn3 Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 15:32 We Wrocławiu na przykład wychodzi w "słowie polskim" - też mała uwielbia) Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 20:44 zdaje sie ze codziennie leci na polsat zdrowie i uroda albo innym polsacie prawde mówiąc trochę mnei dziwi to skrępowanie i zaczynanie uświadamiania teraz, my od zawsze rozmawiamy z Paulą o tych sprawach oczywiście nie obrazowo i dosadnie tylko staramy się - głównie ja - opisywać jej te rzeczy o które pyta tak żeby to zrozumiała i nie zniechęciła się do dalszych rozmów, chciałabym żeby kiedyś w przyszłości opowiadała mi o swoich pierwszych pocałunach i innych sprawach bez krępacji - jakiś czas temu rozmawiałyśmy o tabletkach zntykoncepcyjnych bo ona uparcie twierdziłą, ze nie będzie używać - mam mądre dziecko, ogląda różne programy telewizyjne, popularno naukowe też więc trudno pomijać ten temat, polecam rozmowy za każdym razem jak nasze Dzieciaki dopytują Odpowiedz Link Zgłoś
avill Re: Zaczęło się uświadamianie 18.10.06, 21:35 Pytanie mojej córki nie dotyczyło skąd się wzięłam, tylko o sex. I to mnie najbardzie zaskoczyło. Pociągnęłam ją dalej za język. Z wielkim zażenowaniem a przede wszystkim, zaskoczeniem, że coś takiego ktoś robi, opowiedziała mi co dzieci w szkole mówiły. Miałam wrażenie, że oczekuje ode mnie zaprzeczenia, że powiem jej, że to fantazje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Zaczęło się uświadamianie 19.10.06, 09:09 Ja wlasnie ubieglam pytanie o seks, bo pytania nie bylo. Bo moje dziecko od zawsze zna czaesc tematu dotyczaca "skad sie wzielam", nie za bardzo wiedzialo jednak jak. Oglada programy popularnonaukowe i namietnie czyta "Dziecko" (mamy chyba z piec rocznikow), ale tam o stronie technicznej poczecia jest raczej niewiele. A chodzilo wlasnie o to, zeby nie dowaidywala sie od rowiesnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: Zaczęło się uświadamianie 19.10.06, 15:57 dokładnie o to chodzi zeby dziecko nie nasłuchało sie głupot od innych Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: No i dzieki Wam 28.10.06, 00:08 ... nabylam na Allegro pierwszych 13 odcinkow "Bylo sobie zycie". zawsze chcialam, zeby moje dziecko to obejrzalo, ale nie wiedzialam, ze filmy byly wydane w postaci plytek. A juz chcialam napisac do telewaizji, zeby wznowili ten serial ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: No i dzieki Wam 08.11.06, 11:06 widzę, że Było sobie życie cieszy się popularnością. Moja córka woli to od innych bajek czy filmów. Cieszy mnie że podoba jej sie to co i ja kiedyś oglądałam. A jeśli chodzi o uświadamianie to na razie cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
makowapanienka2 Re: No i dzieki Wam 11.11.06, 01:01 Moja córka ma o dwa lata starszą koleżankę i trochę takich pytań już mam za sobą np. kto to jest gej-koleżanka twierdziła że to ktoś kto uprawia seks nago ( 99% ludzi to geje )) dziwka - to znowu chopcy na podwórku tak przezywali dziewczynki i jeszcze kilka innych także to co to jest seks. Z innych trudnych pytań dotyczących poniekąd seksu to też było dla czego nie mogę jej urodzić rodzeństwa? Na razie przerwa ale to chyba dla tego że szkoła się zaczęła i mniej czasu spędza na podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: No i dzieki Wam 11.11.06, 09:48 Dzieki Wam, wielkie jesteści! własnie nabyąm Było sobie zycie! cuuuuuuuuuuuudoooooo! Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: No i dzieki Wam 13.11.06, 07:31 U nas to pewno także sprawa podwórka. Teraz krótkie dni i więcej czasu spędzamy w domu. Natomiast wakacje gdy przyjadą moi znajomi z Moskwy i Paryża gdzie dzieci mają jednak więcej rozrywek temat powróci. A co do Było sobie życie ja sama chętnie wracam do tej bajki. Fajnie tak sobie wracać do czasów gdy wszystko było duzo mniej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
d.wludyka Było sobie życie 20.11.06, 08:26 Całą serię "Było sobie życie" można nabyć bezposrednio w redakcji Słowa Polskiego w cenie 104 zł + koszty wysyłki (pojedyncze odcinki pewnie też). Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Było sobie życie 20.11.06, 11:43 Ha, aj wylicytowalam za ponad siedemdziesiat plus wysylka. I tylko trzynascie pierwszych. Bylam bardzo zdeterminowana. Dzieki za wszkazowke. Na mnie juz nie robi takiego wrazenie, jak kiedys - ogladalam jako dorosla osoba, ale corce bardzo sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś