Dodaj do ulubionych

Brokuły..

15.11.06, 13:37
Czy mrozicie je?Teraz jest sezon brokułowy chcialabym zrobic maly zapasik,
tylko nie wiem czy nadaja sie do mrozenia...czy ktoras mamusia juz je podaje?I
Obserwuj wątek
    • smok18 Re: Brokuły.. 15.11.06, 13:56
      Suche i poporcjowane na różyczki,pakuje w foliowe woreczki i do zamrażary.Potem
      prosto z woreczka do wrzącej wody.Są jak nowesmilePrzecież w sklepach też sprzedaja
      mrożone brokuły.Generalnie mrożę wszystkie warzywa:włoszczyznę w porcjach na
      zupę, natkę pietruszki i koperek posiekane,nawet świeże grzyby.To dla mnie
      najlepszy sposób przechowywania warzyw i owoców.
      • lili2006 Re: Brokuły.. 15.11.06, 18:11
        to znaczy że je myjesz i suszysz? Ola
        • smok18 Re: Brokuły.. 16.11.06, 08:22
          Brokuł nie myję przed mrożeniem,bo nasiąkniete wodą flaczeją po rozmrożeniu,to
          samo np.grzyby.Potem i tak lądują we wrzatku czyli niszczę wszelkie brudy i
          mikroorganizmy smileNie mozna też myc przed mrożeniem niektórych owoców
          np.malin.Inne warzywa obieram,myję i porcjuję.Tym sposobem mam w zamrazarce
          wszystkie letnie skarby z ogrodu moich rodziców i naszych warmińskich
          lasów.Pozdrawiam
          • agat78 Re: Brokuły.. 16.11.06, 10:09
            Własnie się zastanawiałam nad ugotowaniem zupki brokułowej dla mojego Szymonka.
            Chciałam kupić mrożone gotowe. Lece po pracy po świeże brokuły i sama zamrożę smile
            • smok18 Re: Brokuły.. 16.11.06, 10:45
              Przepis na zupke z brokuł:
              Rozgotować brokuły do miękkości z jednym ziemniaczkiem i marchewka(ziemniak
              zagęsci odpowiednio zupkę)i rozdrobnić na maksa blenderem z łyżeczką masłą lub
              oliwy.Pychota.Zresztą "dorosły" przepis na krem z brokułów jest identyczny,tylko
              przyprawiamy go pieprzem i solą do smaku,z odrobiną czosnku.Dla dodania
              wykwintności posypujemy przed dodaniem grzankami lub groszkiem ptysiowym.Gotowe
              zupy,jakies tam Knorry i Winiary się nie umywają!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka