majowazosia 15.11.06, 13:37 Czy mrozicie je?Teraz jest sezon brokułowy chcialabym zrobic maly zapasik, tylko nie wiem czy nadaja sie do mrozenia...czy ktoras mamusia juz je podaje?I Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smok18 Re: Brokuły.. 15.11.06, 13:56 Suche i poporcjowane na różyczki,pakuje w foliowe woreczki i do zamrażary.Potem prosto z woreczka do wrzącej wody.Są jak nowePrzecież w sklepach też sprzedaja mrożone brokuły.Generalnie mrożę wszystkie warzywa:włoszczyznę w porcjach na zupę, natkę pietruszki i koperek posiekane,nawet świeże grzyby.To dla mnie najlepszy sposób przechowywania warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
smok18 Re: Brokuły.. 16.11.06, 08:22 Brokuł nie myję przed mrożeniem,bo nasiąkniete wodą flaczeją po rozmrożeniu,to samo np.grzyby.Potem i tak lądują we wrzatku czyli niszczę wszelkie brudy i mikroorganizmy Nie mozna też myc przed mrożeniem niektórych owoców np.malin.Inne warzywa obieram,myję i porcjuję.Tym sposobem mam w zamrazarce wszystkie letnie skarby z ogrodu moich rodziców i naszych warmińskich lasów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Brokuły.. 16.11.06, 10:09 Własnie się zastanawiałam nad ugotowaniem zupki brokułowej dla mojego Szymonka. Chciałam kupić mrożone gotowe. Lece po pracy po świeże brokuły i sama zamrożę Odpowiedz Link Zgłoś
smok18 Re: Brokuły.. 16.11.06, 10:45 Przepis na zupke z brokuł: Rozgotować brokuły do miękkości z jednym ziemniaczkiem i marchewka(ziemniak zagęsci odpowiednio zupkę)i rozdrobnić na maksa blenderem z łyżeczką masłą lub oliwy.Pychota.Zresztą "dorosły" przepis na krem z brokułów jest identyczny,tylko przyprawiamy go pieprzem i solą do smaku,z odrobiną czosnku.Dla dodania wykwintności posypujemy przed dodaniem grzankami lub groszkiem ptysiowym.Gotowe zupy,jakies tam Knorry i Winiary się nie umywają!! Odpowiedz Link Zgłoś