Dodaj do ulubionych

Lutowe mamy :)

30.01.07, 10:19
Moja malutka konczy w lutym roczek! To już nie to samo dziecko co kiedys smile
nie moge uwierzyc w to ze tak szybko zlecał ten czas smile
Czy wasze roczniaki już chodzą?
Bo moja jest leniwa jak cholera - nie chce jej się chodzić, za to bardzo dużo
mówi- daj, nie, nie ma, lala, baba, dada,mama, tata, i wiele innych.Pokaze ze
chce jesc "amam" ze chce spac! Komunikatywna baba smile
Ale co z tym chodzenie? A od 2 miesięcy pełza-ale o raczkowaniu nie ma mowy.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami smile
POZDR
Obserwuj wątek
    • neptunka Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:28
      Mój syn pięknie raczkuje i chodzi bokiem przy meblach. Jest bardzo żywym
      stworzeniem, nie usiedzi spokojnie ani chwili, bo ma masę spraw do załatwienia:
      trzeba sprawdzić szuflady, szafy, garnki itd. Ostatnio nauczył się robić papa i
      klaskać.
      Jest niestety alergikiem, od 3 miesięcy walczymy z plamami, obecnie jesteśmy na
      etapie wykluczania bebilonu pepti i włączania smakołyku, jakim jest nutramigen.
      • siula5 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:31
        Moja poszła w 8 miesiącu, normalnie w "gorącej wodzie kąpana", jej ulubione
        słowo brzmi NIE. I jak dzwoni telefon ALLO
      • joko271 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:32
        NIunia jest raczej spokojna, kosi kosi papa posyla caluski robi baran baran -
        to wszystko od 8 miesiaca. na szczesie nie jest alegrikiem, dajemy jej wszystko
        jesc to co my jemy a wczoraj dostala czekoladke kinder smile ale jej
        smakowala!!!!!!!!!!!
    • mama_frania Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:32
      Mój synek też zaraz kończy roczek. Od kiedy skończyuł 11 m-cy sam chodzi. Jest z
      tych dzieci co nie siedzą- od razu zaczął wstawać (zanim jeszcze raczkował) a
      potem chodzić. Ostatnio dopiero troszkę siada, ale mam wrażenie że jest zbyt
      ruchliwy i ciekawski i ta pozycja go raczej nie interesuje.
      Mówi dużo ale głównie po swojemu- ze zrozumiałaych rzeczy to mama, baba i da.
      Interesuje się zwłaszcza elektroniką (radio, tv, komórka) oraz wszystkim co ma
      pokrętła (pralka, nawilżacz powietrza, wieża rtv).
      Jedyny problem to jedzenie- trzeba go naprawdę mocno czymś zająć by cokolwiek
      zjadł (no chyba że mleko z piersi- na to nie trzeba go namawiać), bo inaczej
      próbuje wytrącić łyżeczkę. A najchętniej jadłby wszystko co leży na podłodze-
      czasem się zastanawiam czy właśnie tak mu nie dawać jeść- z podłogi smile
      Pozdrawiam
      • siula5 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:36
        Moja również przestała jeść, ale dlatego że sama chce rączkami jeść, jak jej
        pokroję parówkę, kurczaczka z ziemniakami to zje wszystko z talerzyka sama
        rączkami, a za chiny nie da się nakarmić sama.
    • joko271 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:39
      A ile spią w ciągu dnia wasze dzieciaczki? A w nocy?Budzą się jeszcze?
      • neptunka Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:49
        mój od sylwestra przestał budzić się w nocy na karmienie - śpi lepiej bądź
        gorzej (zęby, wrażenia, pozycja) od 20.00 do 6.00. Potem pół godziny ok. 10,
        godzinę - półtorej na spacerze po południu i kolejne pół godziny ok. 17-18.
        • kinia_lo Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 10:58
          Witam, jestem szczęśliwą mamą Kamilka, urodzonego 25 lutego. Mój maluszek od 8
          miesiąca wstaje i przemieszcza się przy meblach, ostatnio odważył się zrobić
          samodzielne kroczki, chodzi też za rączkę, robi papa, brawo i przybija piątke.
          Dużo mówi po swojemu a oprócz tego mama, da, ne, baba. W 11 miesiącu poszedł do
          żłobka, jest zachwycony-czasem trudno mi go z tamtąd wyciągnąć bo on jeszcze
          się chce bawić. Niestety, jedyny problem u nas to alergia z którą walczymy już
          od 6-go tygodnia życia. Co chwilę coś go uczula i nie za bardzo mogę mu
          rozszerzać dietę, pije bebilon pepti. A ze spaniem w nocy jest super bo śpi od
          19:30-7 rano, a w dzień róznie, czasem jedna drzemka godzinna, czasem dwie
          krotsze.
          Jakie prezenty będziecie kupować dla swoich maluchów z okazji roczku?
          Pozdrawiam lutowe mamusie.
          Kinga
          • asiakal Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 11:35
            Moja Emilka (9.02) chodzi sama od Sylwestra, robi kosi-kosi, papa, daje buzi
            (jak zechce) i cześć, pokazuje gdzie ma brzuszek, gdzie jest choinka, gdzie
            lampa, gdzie miś ma oczko. Oprócz mama, tata czasem baba dużo gada po swojemu
            (nawet teraz siedzi w łóżeczku w drugim pokoju i gada sama do siebie). Jest
            bardzo wesoła, ruchliwa i ciekawa wszystkiego. Bardzo rzadko marudzi. Ma 6
            ząbków. Jest drobniutka (3 tyg. temu ważyła 8kg). Nie rwie się specjalnie do
            jedzenia. Teraz jest już lepiej ale jeszcze 2-3 miesiące temu jedzenie to był
            koszmar! Nie chce nic gryźć (oczywiście tego co jest jedzeniem bo wszystko inne
            to bardzo chętnie!) i dalej jej wszystko miksuję. Ze spaniem w nocy też nie jest
            najlepiej. Przeważnie jest jedna czasem dwie pobudki na jedzenie. W dzień 1 lub
            2 drzemki po godzinie (jak w zegarku i ani minuty dłużej). Na roczek nie
            planujemy nic wielkiego-dziadkowie i chrzestni, torcik kawa i może szampan. Nie
            zamierzam też wydawać kasy na prezenty. Kupiłam żółwia edukacyjnego (wrzuca się
            do niego kolorowe klocki różnych kształtów przez odpowiednie otworki o tych
            samych kształtach co klocki) ale takiego zwykłego, nie jakiegoś Fisher Price za
            200zł. Zamierzam jej jeszcze kupić piękną książkę pt. "Nawet nie wiesz jak
            bardzo Cię kocham" i napisać dedykację żeby po latach miała pamiątkę ze swoich
            pierwszych urodzin (myślę że to będzie na pewno trwalsza pamiątka niż huśtawka,
            krzesełko-uczydełko czy te inne drogaśne zabawki). Pozdrawiamy wszystkie mamy i
            ich Maluszki!
            Mama Emilki
          • jol34 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 13:11
            Hej,też jestem mamą Kamilka, tylko z 26 lutego. Kamil staje przy meblach, ale jeszcze nie chodzi. Pełza z szybkościa błyskawicy, ale coraz częściej udaje mu się normalnie raczkować. Najgorzej z siedzeniem, chyba mu to nie jest specjalnie potrzebne, siada z klęku, ale nie prostuje nóżek. Mówi mama, tata, baba, dada, nie, robi kosi-kosi i przybija piątkę. Od miesiąca przesypia ładnie noce. Najlepsza zabawa to kable, piloty, sprzet rtv, wyrzucanie rzeczy z szuflad,szeleszczace gazety i reklamówki. Pozdrawiam lutowe mamy i dzieciaczki.
    • zona_mi Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 13:55
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=56417672
    • disable Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 15:48
      Moja Marysieńka jest z 13 lutego (szczęściara). Na chwilę obecną maszeruje
      pewnie przy mebelkach, potrafi też postać chwilkę bez trzymania, ale jest zbyt
      ostrożna żeby zrobić samodzielne kroki. Mówi mama i tata i ulubione ostatnio
      słówko to "to to". Robi pa, pa ale najczęściej wtedy gdy ktoś wchodzi do
      mieszkaniasmile, potrafi bić też brawo. Narazie przestały ją interesować kable,
      które jakiś czas temu były uwielbiane. W nocy śpi różnie, bo wychodzą dolne
      dwójki i nocą się często nasila ból. Za to w dzień zasypia ok 12-13 i śpi min
      2,5 godz, a czasami nawet 3,5. Z jedzeniem jest tak, że jeśli nic ciekawego nie
      ma wokół albo tata patrzy jak mała je to potrafi zjeść bez grymasów, ale jeśli
      coś ją zainteresuje, to już nie da się przekonać do obiadu. Chrupki je tylko i
      wyłącznie z podłogi, dostaje w miseczce, ale najpierw je wszystkie ładnie
      rozsypie, a dopiero potem zbiera i zjada, i nie wolno jej zbierać, bo jest
      wielka kłótnia. Dodatkowo raczkuje z zawrotną prędkością.
      Pozdrawiamy wszystkie lutowe dzidziusie
      Marta i Marysia
    • doomiskaa Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 16:10
      My również witamy i się chwalimy smile
      Dominisia (ur. 05.02.2006) od urodzenia przesypia całe noce (kilka małych
      wyjątków kiedy to męczył katar); nie chodzi jeszcze, ale raczkuje z zawrotnymi
      prędkościami i od około 2 tygodni staje przy meblach z rzadka się przesuwając
      na boki;
      je już coraz więcej rzeczy, aczkolwiek stopniowo i ostrożnie rozszerzamy dietę,
      bo w pierwszych tygodniach odezwała się u na mała skaza białkowa; ale nie jest
      źle i co najważniejsze - apetyt dopisuje smile
      pozdrowionka dla wszystkich prawie roczniaczków!!
      • sabka22 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 18:08
        no mój synek urodził sie 13.03.2006 i juz od miesiąca chodzi katastrofa
        wszystko mam na gumki bo wszędzie go pełno!
        • ixi22 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 19:53
          Agatka urodziła się 4 lutego, jeszcze sama nie chodzi, raczkuje, chodzi przy
          mebelkach i za rączkę, mówi mama, daj, baba, nie, ale nie jestem pewna czy wie
          co te słowa oznaczają, ogólnie jest dosć gadatliwa i dużo gada po swojemu, lubi
          też śpiewać. Robi papa i bije brawo, pokazuje różne przedmioty, buduje wieżę z
          klocków.Ulubiona zabawa to kable, wyrzucanie wszystkiego z szuflad, pólek ( w
          tych kilku miejscach gdzie coś jeszcze zostało). Problem mamy z jedzeniem -
          najchętniej je kaszkę i swoje mleczko, cokolwiek innego - to duży problem,
          zupkę np je na dwa razy.
          • agakowalewska4 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 21:55
            witam!!olusia roczek skończy 02.02 jest bardzo ruchliwym dzieckiem,raczkuje
            chodzi przy meblach ale jest bardzo ostrożna.Bardzo duzo mówi(gadatliwa)ma to
            po mamusi..ze spaniem nigdy nie było problemu w dzien tylko jedna drzemka
            godzinna.Jezeli chodzi o jedzenie to wciagnie wszystko i w każdej ilosci
            czasami to nie mozemy się nadziwic ale jest bardzo drobna (gdzie ona to miesci)
            bardzo pózno zaczeła ząbkowac bo miesiąc temu ale ma dwa na dole i dwa u góry i
            to oczne teraz idą jej jedynki.Imprezy duzej nie wyprawiamy tylko obiad
            kawa,ciasto no i szampan dostała juz "grającego" no i jutro saneczki ale będzie
            frajda..POZDRAWIAMY i zyczymy wszystkiego naj....
    • ewcia79 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 22:11
      Moja Julka też kończy roczek w lutym i też jest leniwa. Trochę mnie to martwi
      ale staram się nie dramatyzować. Jest raczej dzieckiem siedzącym, pięknie się
      rozwija - śpiewa, gada po swojemu (najpiękniej wymawia TATA), robi papa,
      kosi-kosi, pokazuje na niektóre zabawki i osoby. Ale chodzić nie chce. Nie czuje
      jeszcze równowagi, chwilę sama postoi jak się Ją postawi przy czymś, ale
      generalnie to jeszcze nie jej czas. Raczkować i leżeć na brzuchu nie chce.Ale
      jak słyszy muzykę to mało nie wyskoczy z siebie.
    • chiqita7 Re: Lutowe mamy :) 30.01.07, 23:57
      Mój synek Patryk, urodzony 25 lutego, od kilku dni, robi samodzielnie 2,3
      kroki, a wczoraj nawet udało mu sie przejsć pól pokoju! Tak poza tym od 8
      miesiąca raczkuje jak oszalały, i rozwija 'zawrotne' predkośći! smile Mówi mama,
      tata, baba, czasami daj, i duzo gada po swojemu. Przesypia całe noce od 2
      miesiąca zycia. Teraz spi od 20:30- 8 rana, potem zasypia ok 11 i spi przez
      godzinke, i potem nastepna drzemka o 16, która trwa pól godziny czasem godzine.
      Niestety synek jest równiez uczulony, i nawet do konca nie wiem na co, cały
      czas z tym walczymy i szukamy dobrego lekarza. Pozdrawiam wszystkie lutówki i
      ich szkraby!!!!
      • krzywa99 Re: Lutowe mamy :) 31.01.07, 10:35
        Mój synek urodzony 28 lutego chodzi samodzielnie a nawet teraz biega od 10
        miesiąca, bardzo wcześnie też siedział. Mówi dada, tata, mama i tym podobne.
        uwielbia wysypywać ziemię z kwiatków, zbierać wszelkie paproszki, bawić sie
        garnkami, łyżkami itp. Ze spaniem jest bardzo różnie, teraz idą mu ząbki( ma 8)
        i trochę w nocy marudzi.Pojeść sobie lubi i praktycznie już wszystko je, cięki
        jest ale nie gróby waży ok 12kg i jest też dość wysoki. Jest bardzo ruchliwy i
        ciekawski, próbuje różnych wymuszeń szczególnie krzykiem. Mam nadzieje że to mu
        przejdzie.Pozdrowionka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka