19.03.07, 12:38
No włąśnie czy któryś z Waszych maluchów też tak ma ? Nasza Zosia trzyma
główke głównie w prawa stronę. Już na pierwszej wizycie neurologicznej
zwrócono na to uwagę, ale widzę że to się utrwala coraz bardziej. W okolicach
świąt będę się widziała znowu z lekarzem ale ciekawa jestem czy są na to
jakieś ćwiczenia?
Obserwuj wątek
    • jniedz Re: Asymetria 19.03.07, 12:42
      moja corcia także miala asymetrię, teraz widzę, ze synek takze preferuje prawa
      stronę. Więc to co moge ci poradzic staraj sie z nią bawić w ten sposób-
      kladziesz ja na pleckach i raczki skladasz do siebie- póżniej pomalutku nóżki(
      koci koci łapki) Podczas tych zabaw główka lezy na wprost. tak samo połóż sobie
      mała na nogach a nóżki jej oprzyj o swój brzuch do góry i to samo koci koci
      łapki. jak spi układaj ja na bok - na który nie lubi a pod plecki podkładaj
      poduszke aby było jej wygodnie. Z asymetrii dzieci wychodzą- jednak duzo daja
      ćwiczenia- koniecznie idz to jakiegos rehabilitnta by pokazał ci kilka ćwiczeń
      • pinacolada77 Re: Asymetria 19.03.07, 13:50
        Marysia miała to samo tylko prawa strona.
        Lekarz stwerdził ze warto jednak przypilnować by kladła głowkę i na lewą stronę,
        bo w konsekwencji może to otrzeć sie o neurologa.
        Wymyśliłam szybki sposób, w swoim łóżeczku brutalnie ja kładłam na lewym boczku
        główke blokowałam i zmuszona była tak lezęc. A w cągu dnia gdzie niestety
        lezakuje w moim łóżku tak miałam ułożone poduszki że leżąc na lewym boku
        wpatrywała sie w pustą ściąne, wieć najmniejszą linią opru przeniosłam poduszki
        na drugą stronę (w nogi) i teraz wszystko co ciekawe toczy sie po lewej stronie
        i główka ciągle z ciekawością ułożona na lewo.
        Po tygodniu wszystko w normie widzę jak zasypia to kiwa sie sama raz w jedną raz
        w drugą stronę.
        • aga_lub_marcin Re: Asymetria 19.03.07, 14:02
          Mój ma to samo, co mu główkę ułożę w lewo to za minute i tak jest ułożony na
          prawo;/ Juzmu sieucho do głowy przylepiło tongue_out
    • ulakoszula Re: Asymetria 19.03.07, 14:17
      Moja Zosia też preferuje prawą stronę. Może nasze dzieci są po prostu praworęczne?
    • niuta_s moja Baśka ma asymerie 19.03.07, 14:57
      czyli generalnie nie lubi lewej strony, Neurolog zlecił nam rehabilitację.
      Zasada jest tak do 3 miesięca nie wolno dziecku na siłę prostować kręgosłupa,
      tzn, nosić na fasolkę (z wygiętym kręgosłupem,) ustawić łóżeczko tak żeby
      światło bylo od tej strony co nie lubi, zabawki tak samo, mówić do dziecka od
      strony tej co nie lubi, tak samo jeżeli puszcza się mu muzykę to żeby dźwięki
      dochodziły też od strony której nie lubi.
      Nie wolno robic nic na siłę bo dziecko się pręży i dodatkowo zwiększa napięcie.
      Byłam z małą na 2 spotkaniach z rehabilitantem (którego moje dziecko uwielbia),
      na pierwszym spotkaniu uczyliśmy się prawidło nosić, ubierać, kąpać tak aby nie
      naprężać dodatkowo kręgosłupa, a ostatnio uczyliśmy się ćwiczyć.
      wygląda to w ten sposób że małą łapie dłońki pod kolanami i ćwiczę z nią kołyskę
      (nóżki kołyszę w kierunku głowy) drugie ćwiczenie na krzyż dotyka się rączką
      nóżki (prawa nóżka lewa rączka i na odwrót) a nastepnie rączka o rączkę, nóżka
      o nóżkę, ćwiczyc powinno się maksymalnie 20 minut na dobę.

radzę umówić się na rehabilitację i nie próbowac nic samemu robić, - te
      ćwiczenia też to bardzo fajny sposób na zabawę z maluchem
      • donzab81 Re: moja Baśka ma asymerie 19.03.07, 16:11
        Mała też niestety głowke układa na prawą stronę i widać ,że jedna strona jest
        niekształtna -muszę się skontaktować z lekarzem i znależć rehabilitanta-
        dobrze ,ze znalazł się taki postsmileDzięki dziewczynysmile
    • bocianowa Re: Asymetria 19.03.07, 18:54
      Mój Aruś, też trzyma głowę na jednym boczku, ale na lewą.
      Pediatra kazała narazie się nie przejmować do kończ 3 miesiąca. Kazała często
      kłaść na brzuszku i wogóle preferować tę nie używaną stronę. Podobno może się
      zmienić, ale jeśli do końca 3 miesiąca nie będzie zmian, dostaniemy skierowanie
      do neurologa.
      W ostatnich dniach zauważyłam pewną poprawę. Aruś powolutku przekręca główkę w
      drugą stronę. No zobaczymy ma jeszcze miesiąc.
      Ale jak przeczytałam, że niektóre z Was są już po wizycie u neurologa to
      zaczęłam się zastanawiać, czy nie poprosić o wcześniejsze skierowanie....??
      • marysiowamama Re: Asymetria 19.03.07, 22:01
        Moja wczesna wizyta nie była spowodowana asymetrią tylką przejsciami zosi po
        porodzie. Neurologa miala juz w pierwszym m-cu życia. Także spokojnie nie
        panikuj.
        • bocianowa Re: Asymetria 19.03.07, 23:14
          nie panikuje smile poprostu sie zastanawiam smile)
          Dziękuję smile
        • niuta_s Re: Asymetria 20.03.07, 10:08
          u mnnie to samo marysiowamamo, przez ciężki poród neurolog, kardiolog,..
    • gosiak781 Re: Asymetria 20.03.07, 12:42
      No to widze ze mamy tak samosmile
      Filipek tez preferuje jedna strone ale staram sie go kłaśc od tej ktorej nie
      lubi i nosic na rekach tez z tej aby główke miał w ta drugą strone.
      • marysiowamama Re: Asymetria 21.03.07, 22:13
        Az dziwne ze w obecnej sytuacji politycznej nasze dzieci maja sklonnosci
        prawicowesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka