wenus.z.willendorfu 04.05.07, 11:36 Wasze Pędraki idą już do przedszkola? Frutka, żłobkowe do tej pory dziecię, zmienia placówkę na przedszkole. Mam nadzieję, że zostanie przyjęta, ale wyniki rekrutacji dopiero 10 maja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lila1974 Re: A co we wrześniu? 04.05.07, 11:54 Przymierzałam się do przedszkola, ale stwierdzilam, że jednak jeszcze poczekam i ten rok Nela spędzi ze mną w domu. Jestem pewna, że podobałoby się jej w przedszkolu i szyko by się z nim oswoiła. troszkę żałuję, ale pomyślałam, że skoro Koniczyna idzie do zerówki, to ja będę miała kilka godzin dla Neli ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co we wrześniu? 04.05.07, 12:52 Ha, we wrześniu się młodsze urodzi. Przedszkole w tej sytuacji to nie byłby najlepszy pomysł jak mniemam, choć dziecię by sobie na pewno poradziło. Choć znam osobę, co twierdzi, że przedszkole dla 3-latka to najlepsza rzecz, jaka może mu się zdarzyć. Ja jednak myślę, że jeśli nie ma takiej potrzeby, to można spokojnie poczekać. Zwłaszcza, iż najprawdopodobniej dzieci z tego rocznika i tak będą objęte obowiązkiem (przed)szkolnym już w wieku lat 5, czyli za 2 lata raptem... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Iwoniu 04.05.07, 13:29 Świetnie rozumiem Twój tok rozumowania - małe do domu, starsze wek To mogłaby być niezła jazda. Choć z drugiej strony - mając za sobą doświadczenie z moimi dziewczynami, myślę, ze to wcale nie byłby głupi pomysł, ale na mnie już za późno Czasami sobie myślę, że wogóle powinnam była zaczekać z Nelą, aż Koniczyna pójdzie do zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Liluś 04.05.07, 13:50 > Świetnie rozumiem Twój tok rozumowania - małe do domu, starsze wek > To mogłaby być niezła jazda. No właśnie o to mi chodzi. Zwłaszcza, że sama 2 lata starszą siostrą będąc, po powrocie mamy z dzidziusiem do domu rozchorowałam się ponoć z mety (silna gorączka i stan coraz gorszy), choć na rodzeństwo czekałam. "Odratowała" mnie Babcia, dla której na zawsze (kompletnie niewychowawczo i niesprawiedliwie wobec pozostałych wnuków) i ciągle byłam nr 1 na świecie . "Choroba" minęła jak ręką odjął . > sobie myślę, że wogóle powinnam była zaczekać z Nelą, aż Koniczyna pójdzie do > zerówki. E nie, ja jestem przeciwniczką zbyt dużej różnicy wieku, zwłaszcza jeśli dzieci jest tylko dwoje, a nie kilkoro. Z siostrą 2 lata młodszą miałyśmy wspólne sprawy gdy tylko ona wyrosła z malucha-niemowlaka, a koleżanki mające o kilka lat młodsze rodzeństwo raczej narzekały na brak wspólnego języka, malucha dewastującego zabawki i brak swobody (fakt, niezły udział miały w tym ich matki, traktujące 8-9 latkę (i starszą) jako przymusową opiekunkę dla 2-3 latki (i rosnącej). Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: Iwoniu, Liluś 07.05.07, 12:48 A ja się z wami nie zgodzę. Najstarsza poszła do przedszkola, mając 3 lata, w połowie października 2004 urodził się młody, i ona biedna gorączki dostała z tęsknoty za mną Jak tylko wróciłam, przeszło, i wróciła do przedszkola. Jak młody miał 6 tyg., musiał iśc do spzitala - młoda chodziła do przedszkola, wtedy zaczęła chodzić na cały dzień, bo mąż do pracy ma humor chodzić ;p Bez problemu. I teraz młody pójdzie do przedszkola, co z tego, że 29 maja będzie najmłodsze. Pójdzie, bo w domu zeświruje z nudów. I w przedszkolu będzie najstarsza, więc gdyby co... IMO to kwestia przedstawienia przedszkola jako atrakcji, najstarsza nudziła się sama w domu, niemowlę żadna atrakcja towarzyska, matka pracuje - czyli przedszkole zapewia rozrywkę Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: A co we wrześniu? 04.05.07, 14:58 Rizvani do przedszkola pojdzie pod koniec roku. nie mozemy sie juz doczekac. Rizvan nie ma rodzenstwa a uwielbia miec wkolo siebie mnostwo ludzi. w tej chwili zajmuje sie nim niania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamareczka Re: A co we wrześniu? 04.05.07, 16:32 Mój Marek jest zapisany do przedszkola ale jeżeli nie bedzie chciał chodzic to nie bede go zmuszać ale to dopiero zaobserwuje na początku wrzesnia azapisałam go nie dlatego ze mam młodszego maluszka w domu tylko dlatego ze żal mi zeby siedział ze mna w domku jak może iśc do dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: A co we wrześniu? 04.05.07, 16:38 Swego czasu byłam przeciwniczką przedszkola. Uważałam, ze dziecko jak ma okazję, to powinno być z mamą w domu, ale po starszej córce widzę, ze przedszkole to jednak fajna sprawa - przede wszystkim własnie w celach towarzyskich. Koniczyna dziwnie się czulą na osiedlowym placu zabaw, gdy dzieci się ze sobą znały a ona nie. I choć teraz wiem, ze przedszkole się dziecku ze wszech miar przydaje, to jednak Nela jeszcze nie pójdzie. Zaniedbałam dziewczynki, bo mam w huk zajęć związanych z pracą, szkołą i zobowiązaniami, jakie na siebie przyjęłam, a ponieważ widzę światełko w tunelu, to chcę na nowo odkryć swoje dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
lulla1 Re: A co we wrześniu? 05.05.07, 09:53 Zapisałam Alicję od września bo wydaje mi się że w domku się nudzi a we wrześniu będzie miała już ponad 3,5 roku. Jednak trochę się boję. Jak się nie zaaklimatyzuje to nie będzie musiała chodzić - ja będe jeszcze w domku bo jest młodszy braciszek. Zamierzam posłać ją tylko na 5 godzin a o 14 odbierac. Teraz dzień wygląda tak że młoda rano z 1,5 godz spędza przed telewizorem a potem się obija póki nie wyjdziemy na spacer, a tak miałaby przedpołudnie jakoś sensownie zorganizowane, a ja czas dla młodszego i domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka04 Re: A co we wrześniu? 05.05.07, 14:04 synek zapisany ale czy zostanie przyjęty - rozstrzygnie się do 15 maja. Niestety jest bardzo dużo dzieci chętnych , a miejsc nie starczy dla wszystkich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szpilki Re: A co we wrześniu? 05.05.07, 15:53 mi Wiktorii nie przyjeli tam gdzie chcialam. Maz wyskamlal miejsce w innym przedszkou i zaczyna w... poniedzialek. Tez zlobkowa byla. Odpowiedz Link Zgłoś
kata123 Re: A co we wrześniu? 05.05.07, 22:25 no wlaśnie z tymi miejscami, których nie ma... my czekamy wlaśnie na listy przyjętych. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: A co we wrześniu? 07.05.07, 19:17 wlasnie dostalam telefon z przedszkola gdzie bylismy na rezerwowej liscie z pytaniem czy chcemy,ale znalezlismy fajne przedszkole jeszcze blizej domu wiec podziekowalismy.Stresu bylo bardzo duzo,bo w tamtym przedszkolu pani dyrektor powiedziala ze przyjeci jestesmy na 100%.2 dni przed koncem marca okazalo sie ze4 podan jest tak duzo ze ja jako mama niepracujaca(jeszcze)jestem na liscie rezerwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: A co we wrześniu? 08.05.07, 21:56 w tym roku na pewno nie, w przyszlym tez raczej nie. a to dlatego, ze z malym siedze i tak w domu, kontakt z rowiesnikami uwazam, ze ma wystarczajacy na placu zabaw kilka razy dziennie. no, chyba, ze pojdzie w slady synka mojej przyjaciolki i sam zachce do przedszkola. wtedy nie bede oponowac ) na razie dobrze nam razem w domu. u nas na placu zabaw wiekszosc 3latkow idzie od wrzesnia do przedszkola, procz mojego i jeszcze jednej kolezanki. i smiejemy sie, ze zostaniemy same na placu boju, z mamami i ich roczniakami, czyli nastepna tura )) Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: A co we wrześniu? 09.05.07, 00:24 Moj poszedl do przedszkola rok wczesniej - mial 2 lata, miesiac i 3 dni jak rozpoczal kariere przedszkolaka. A poniewaz nieźle mu idzie bedzie kontynuowal nauki przedszkolne Repeta w maluchach Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Olka zostaje w domu do września 2008 09.05.07, 13:00 a to dlatego, że: a) nie chcę jej rozdzielać z Adą (młodszą siostrą) - są jak bliźniaczki, b) będzie chorować - co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości (ten typ tak ma, niestety), c) utrzymanie niańki dla Duśki + opłacanie przedszkola Oli wyjdzie drożej niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
agatelek2 Re: Olka zostaje w domu do września 2008 10.05.07, 13:37 Mój synek już od października 2006 chodzi do przedszkola i jest naprawdę szczęśliwy z tego powodu.Zaczął więcej mówić,szybciej sie uczy nowych rzeczy a i ja mam mniej roboty w domu.Córa tez została przyjęta i od września tego roku pójdzie w ślady brata. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu Uff! Frutka została przyjęta do przedszkola :-) 11.05.07, 08:27 Odpowiedz Link Zgłoś
marioladabr do przedszkola 25.05.07, 13:48 Michał idzie do przedszkola, co prawda nie do tego do którego chciałam (brak miejsc) ale w innym utworzono dodatkową grupę dla 3-latków i już się nie możemy doczekać. Aczkolwiek bardzo boję się chorób (próbowaliśmy 2x ze żłobkiem i nie wyszło). No i zastanawiam się co ja z nim zrobię w przyszłe wakacje... ale za rok będę się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: do przedszkola 28.05.07, 10:11 Ola ku naszemu zdziwnieniu równiez dostała się do przedszkola. Tak więc od września mamy niezły kołowrotek. Najgorsze nasze obawy to choróbska.O resztę jakos się nie martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: A co we wrześniu? 28.05.07, 13:36 Bartek szczęśliwie został przyjęty do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
rene-76 Re: A co we wrześniu? 28.05.07, 17:32 starszy Lukasz idzie do zerowki także Dominiczka pojdzie z nim do przedszkola ale tylko do poludnia Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: A co we wrześniu? 29.05.07, 20:56 We wrześniu panowie ida do przedszkola- co prawda uważam, że to ciut za wcześnie (3 lata w październiku) ale nie bardzo jest inna opcja Odpowiedz Link Zgłoś
mamamareczka dzień otwarty :) 29.05.07, 19:06 w czwaretk idziemy na dzień otwarty w przedszkolu mój Marek już nie może sie doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
2razy_mama Re: Przedszkole :) 03.06.07, 12:37 Patryś jest z listopada, ale już od dawna wiedzieliśmy, że pójdzie do przedszkola! W domu się nudzi i po prostu już chce tam iść. Będzie chodził do grupy razem ze starszym bratem (Jacek juz 2 lata chodzi do przedszkola integracyjnego i jest tam super), nie będzie zatem żadnego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
monikak14 Re: A co we wrześniu? 04.06.07, 16:03 Przedszkole. Mam nadzieję, że choróbska za nami i nie będziemy po 2 miesiącach szukać opiekunki, ale kto to wie... Odpowiedz Link Zgłoś
marta406 Re: A co we wrześniu? 06.06.07, 09:18 Kinga najprawdopodobniej pójdzie na 5 godzin do prywatnego przedszkola (mamy problem z państwowym). No ale lepsze to niż nic... Odpowiedz Link Zgłoś
emiczekk Re: A co we wrześniu? 08.06.07, 12:18 a czy ktores z waszych dzieci chodzi do jakiegos prywatnego przedszkola na ursynowie (warszawa) ? jesli tak to do jakich? my nie dostalismy sie do przedszkola panstwowego kolo domu i niestety (albo stety) szukamy alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś