Dodaj do ulubionych

badania prenatalne

03.03.08, 21:24
Mam 33 lata i jest to moja pierwsza ciąża-9tc, czy powinnam robić
badania prenatalne? Po 35 roku życia są one obowiązkowe a jak
zapatrują się na taką chęć lekarze u młodszych pasjentek? Jak to
wygląda u lekarza tzw "państwowego" a jakie są koszty w przypadku
leczenia się odpłatnie?Badania są możliwe między 11 a 13 tc tak więc
dużo czasu na decyzję nie ma...
Będę wdzięczna za pomoc!
Obserwuj wątek
    • issa35 Re: badania prenatalne 03.03.08, 21:59
      Sprawa wygląda tak, że pacjentki, które na chwilę porodu będą miały skończone 35
      lat, są objęte programem bezpłatnych badań prenatalnych. Ale do nich należy
      decyzja, czy chcę je wykonać. Badania są dwuetapowe-najpierw nieinwazyjne
      badanie krwi i bardzo dokładne USG. Jeśli lekarz stwierdzi jakieś
      nieprawidłowości-pacjentka jest kierowana na dalsze badania-już inwazyjne bo
      pobierany jest płyn owodniowy. Jeśli masz jakieś inne -poza wiekiem czynniki
      ryzyka (typu obciążenia rodzinne, dziecko z wadą genetyczną, zaawansowany wiek
      partnera), to lekarz może skierować cię na takie badania. Trudno doradzać, bo to
      oczywiście twoja decyzja. Ale jeśli nie masz czynników ryzyka, to właściwie po
      co miałabyś robić takie badania. Lekarze podkreślają, że cel tego programu jest
      taki, żeby wyeliminować te ciąże, gdzie dziecko jest obciążone poważną wadą
      genetyczną. I mówią też, że tak naprawdę poważne ryzyko związane z wiekiem
      kobiety zaczyna się po 40. Nie mam pojęcia jaki jest koszt takich badań
      zleconych prywatnie. Ja osobiście zapisałam się na badania bo mam 36 lat i
      jestem objęta programem, podoba mi się, że specjaliści zrobią mi porządne USG.
      Ale nie umiem sobie wyobrazić co by było, gdyby wynik badań okazał sie
      niepomyślny...Jak byłam w pierwszej ciąży nie robiłam tych badań, byłam wtedy w
      twoim wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka