Dodaj do ulubionych

Wafle ryżowe

13.11.10, 01:45

I ostatnie pytanie na dziś wink...

Kiedy zaczęłyście podawać wafle ryżowe?
Czy dla półroczniaka to nie za trudne jedzenie? W końcu wafel sie może ukruszyć, a jednocześnie jest na tyle twardy, że nie namięka zbyt szybko w buzi.
Mam wątpliwości, czy to bezpieczne.
Obserwuj wątek
    • aniczka.r Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 12:39
      moja niunia wybrala wafle ok.10 miesiaca.kupuje wafle ryzowo-sojowe dla siebie,ale okazalo sie,ze niunia tez lubi.chyba jej bardziej ulge przynosi,bo ma spuchniete dziaslo i zab wychodzi. a tak to nigdy wafli nie dawalam. wydaja mi sie niepotrzebnym zapychaczem,ale teraz nie moge jej odmowic kawalka. staram sie jednak dawac cos innego do podgryzania.
      a jesli chodzi o bezpieczenstwo,to w takim wieku tez bym sie obawiala,bo wafle sie krusza i czesto skladaja sie takich malych kawaleczkow,ktore moga latwo wpasc w gardlo.
      • mond33 Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 13:23
        Ja mojemu dawałam ale radził sobie z nimi średnio.
    • margonik Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 14:23
      Dzięki Dziewczyny za wszystkie odpowiedzi w tym i w innych wątkach! Jesteście b. pomocne smile
    • joshima Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 20:18
      margonik napisała:

> Kiedy zaczęłyście podawać wafle ryżowe?
      Dawałam wafle różowe, ale w wersji "dla dzieci" (bardziej miękkie) chyba w okolicach ósmego miesiąca.

Poza kwestią bezpieczeństwa warto rozważyć wartość odżywczą takich wafli. Ja zawsze je traktowałam jako posiłek awaryjny w szeroko pojętej podróży.
      • mrs.t Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 22:05
        my tez dosc wczesnie (ale tzn pewnie 8-9mc) synek dobrze sobie z nimi radzil, stosowalam je jako nosnik do past - wtedy zajadal sie pasta z cieciorki, smarowalam tez awokado, - [podawalam pzede wszystkim ze wzgledu na dodatki.
        kupowalam takie male dla dzieci (nie wersje duze kola dla doroslych)

obocznie w temacie- Wydaja sie bezpieczniejsze niz np swiezy chleb, z ktorego robi sie klucha w buzi - od chleba lepiej np podac 'tosta' -
    • vangie Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 21:00
      moj dostaje gdzies od polowy siodmego miesiaca i od poczatku dobrze sobie z nimi radzi, choc slyszalam o dzieciach, ktore za nic nie potrafily sobie z tym poradzic
      • joalma Re: Wafle ryżowe 13.11.10, 23:26
        ja daję od 5 m-ca, synek uwielbia sie nimi bawić, mamla sobie i kruszy, a najczęściej obślinia dookoła i potem wysysa te rozpuszczone kawałki wink nigdy się jeszcze nimi nie zaksztusił, one bardzo ładnie rozmaczają się w buzi. co do wartości odżywczej - jest tyle ile w białym i brązowym ryżu, trochę witamin, mikrolelementów i węglowodany, chyba lepsze niż jakieś biszkopty.
        • aniczka.r Re: Wafle ryżowe 14.11.10, 00:58
          oo,na pewno lepsze niz te przeslodzone biszkopty.ja tez daje mojej malej ciastka owsiane z drobno zmielonego owsa.latwo sie gryza bezzebowcom,a moja niunia dlugo zebow nie miala. latwo sie rozpuszczaja pod wplywem sliny tez.nie wiem jak sprawa bezpieczenistwa wyglada,bo mala szybko sie nauczyla kontrolowac jedzenie jak zaczelysmy sie blw-owac. chyba calkiem malym takim poczatkujacym to bym nie dala. odpadaja czasem okruchy.
          Tu wklejam linka do ciasteczek:
          Ciasteczka owsiane Nairns
        • alpha.sierra Re: Wafle ryżowe 28.03.11, 14:22
          Uff, bo już się czułam jak wyrodna matka - dałam 5cio miesięcznej córce wafelka do zabawy. Obślinia z przyjemnością, a już czystą rozkoszą było zlizywanie rozpaćkanej na waflu marchewki big_grin.
    • aleksandra1357 Re: Wafle ryżowe 29.03.11, 00:07
      Ja daję chleb chrupki od 5 miesiąca. Nie wiem, czy to zdrowe, bo słone trochę, ale mały zjada bardzo chętnie.
      • noida Re: Wafle ryżowe 29.03.11, 22:17
        Aleksandra - można kupić też takie bez soli.
        Ja daję od 6 m-ca. Od początku radził sobie bardzo dobrze i najpierw jadł chętnie, ale teraz już mu się znudziły - woli inne rzeczy. Wartość odżywczą mają mniej więcej taką samą jak zalecane powszechnie kleiki ryżowe. Dobre, jeśli coś uczula i są podejrzenia, że to może być gluten.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka