Dodaj do ulubionych

Nadal ma pampersy

09.05.04, 22:29
Mam 2,5 letniego synka.Ulubionym jego słowem jest nie poza tym niewiele
mówi,no chyba ze po swojemu jakieś tam skróty.Poranną toaletę załatwia na
nocnik ale w ciągu dnia nie ma mowy im pampers pełniejszy tym on bardziej
niechce go dać zciągnąc.Nie mam już siły do niego a mam jeszcze 3 miesięczną
córeczkę,poza tym to duży koszt tyle pampersów w domu.pomocy.Zyta
Obserwuj wątek
    • czarnotka1 Re: Nadal ma pampersy 09.05.04, 22:36
      Nie zakładaj w ogóle pampersów w ciągu dnia ( oczywiści oprócz spacerów itd. ).
      Niech sika w majteczki, a Ty musisz co jakiś czas wysadzać na nocnik. Niestety
      musisz przygotować się na posikane dywany, łóżka, fotele itd. Może się nauczy,
      a jeśli to nie da rezultatów, to chyba należy jeszcze odczekać parę miesięcy.
      Moja córka uczyła się załatwiac na nocnik chyba ze trzy miesiace.
      Pozdrawiam
      Aga
      • zyt Re: Nadal ma pampersy 09.05.04, 22:43
        jak nie zakładałam pampersów na dzień to nie zrobiłkupki przez cały dzień ajak
        tylko pocżół pampersa na tyłku od razu kupa była,jak jest bez majtek to czasami
        siku zrobi na poroztawiane nocniki ale jak tylko cauje coś na tyłku to leje i
        nie przeszkadza mu to zbytnio.Ale będziemy próbować
    • poleczka2 Re: Nadal ma pampersy 09.05.04, 22:43
      Chyba nic na to nie poradzisz. Zmuszanie nie ma sensu więc chyba jeszcze się
      musisz pomęczyć i kupować pieluchy.
    • granna Re: Nadal ma pampersy 10.05.04, 14:59
      MOze za duzo nacisku w tej sprawie? I czy mówisz o pieluchach jednorazowych
      Pampers czy ogólnie o pieluchach? Bo jesli ogólnie to mozna zmniejszyc koszt
      kupujac tansze dla starszego (ja uzywałam bawełnianych pieluch Moltexu albo
      Duka ). Moze jest to reakcja na rodzeństwo? Co do mówienia "nie" proponuje
      spytac gdzie chce robic siku. Moze na spacerze pod krzaczkiem albo tak jak
      piesek, no cokolwiek byle dac mu poczucie, ze o czymś decyduje. Nie naciskac i
      nie walczyc. Natomist by poskromic "nie" tak w szerszym znaczeniu proponuje
      wypróbowany przez nas sposób dawania wyborów, np. która bluzke chcesz załozyc
      (pokazuje 2 jak nie chce to daje zestaw innych 2 i tak do skutku), co chcesz
      zjesc jabłko czy banana, która szczoteczką umyjesz zeby smile itd. Wyobrazam
      sobie, ze z 3mczym dzieckiem moze Ci byc trudno, ale uwierz warto. Dzieki temu
      sposobowi uniknęłam wielu stresujacych sytuacji, np rzucania sie na
      podłoge smile) (no chyba, ze mam takie super spokojne dzieckosmile)
      Cokolowiek jednak chcecie zrobic w kwestii nocnika nic na siłe smile) Powiem Ci na
      pocieszenie, ze my własnie konczymy nauke nocnikowania (2 tyg) moj mały ma 2
      lata i 5 mcy a objawy miał podobne do Twojego. Jesli interesuja Cie szczegóły
      daj znac smile)
      Pozdrawiam i zycze duzo sił
      granna
      • reden6 Re: Nadal ma pampersy 10.05.04, 19:56
        Mam 2,5 letniego synka który od ponad roku siusia do nocniczka ale problem
        pojawia się z kupką. Początkowo załatwiał tę sprawę do nocnika a potem zaczął
        domagać się pieluchy ale tylko na kupkę i tak trwamy do dziś co gorsza jest
        straszny problem aby tą pieluchę z zawartością ściągnąć płacze i tupie nogami
        że nie chce. Na noc zakładam mu jeszcze pieluchę i wykorzystując to kupkę robi
        zaraz rano. Parę razy mu nie dałam pieluchy to w nocy się posikał a kupki dwa
        dni nie zrobił. Boję się że będzie miał zatwardzenie więc w końcu zakładam
        pieluchę i dalej tkwimy z tym problemem. Proszę o radę jeśli ktoś miał podobny
        problem.
        • kokolores Re: Nadal ma pampersy 10.05.04, 21:09
          Niestety duzo dzieci,ktore przestaja nosic pampersy ,maja poczatkowo problemy
          ze zrobieniem ,kupki.Sprawe mozna rozwiazac podawajac dziecku wiecej pokarmow ,
          ktore rozluznia kupke.Radze poprobowac kilka dni/tygodni.Pozdrawiam.
    • kokolores Re: Nadal ma pampersy 10.05.04, 21:11
      Nie martw sie .Samo mu przejdzie.Wytlumacz mu ,ze jest starszym bratem/duzym
      chlopcem i tylko male dzieci nosza pampersy.U mojej corki poskutkowalo.Trzymam
      ci kciuki.
    • agacz2905 Re: Nadal ma pampersy 10.05.04, 22:01
      Przeczekaj go, dzieci mają swoje koncepcje na wiele rzeczy. Mój syn ma
      skończone 3 lata, a dopiero od kilku dni elegancko sika do ubikacji - natomiast
      z nocnikiem były raczej spore problemy. Jak urodziła się Agatka, Szymek mimo
      swojego wieku: 2,5 roku regularnie łaził w pampersach, nie był to dobry czas na
      gruntowną zmianę przyzwyczajeń. Jeszcze jedno: coraz bardziej do mnie dociera,
      jak wielkim szokiem i stresem było dla niego przyjście na świat siostry. I to
      jest sto razy ważniejsze od dużego kosztu pampersów (a propo's polecam nieco
      tańsze i równie dobre co pampers pieluchy TESCO w fioletowych paczkach).
      Zdrowe, "normalne" dziecko samo w końcu zrezygnuje z pieluch. Moje zrezygnowało
      dopiero po 3. urodzinach i wiem, że to późno, że nie ma się czym chwalić, itp.
      Jeśli mogę coś radzić - odpuść mu teraz, jeśli możesz. Pozdrawiam
      Agnieszka
      • jokrru Re: Nadal ma pampersy 11.05.04, 10:18
        Mój synek uzależnił się od pampersów,
        a rozstanie z nimi w wieku 3 lat przeżywał tak samo jak
        parę miesięcy wcześniej rozstanie z maminym cycusiem.

Próbowałam różnie, zdjąć pieluchę na dzień,
        to on wyszukiwał sobie świeżą i
        przybiegał z błagalnym lub rozkazującym płaczem, aby ją założyć,
        w supermarkecie pilnował, aby kupić mu pieluszki
        i bardzo martwił się jak nie kupiluśmy,
        nie wierzył, że jeszcze mamy zapas w domu.

Miał różne ciekawe nocniczki,
        nakładkę wygodną Chicco na sedes,
        było lato, ciepło
        i nic !

W końcu jakoś to zaakceptował,
        oczywiście posikał dywany,
        obsikiwał dla rozrywki krzesła
        i
        spodobało mu się sikanie
        do muszli,
        bez podkładek,
        bez nocniczka,
        po paru dobrych tygodniach
        zaskoczył !
        I od tej pory już nie zdarzają mu się
        wpadki nigdy.

Wydaje mi się, że są dzieci,
        dla których "dobre rady" sie nie spawdzają,
        Muszą wraz z rodzicami to PRZEŻYĆ, boleśnie
        i długo,
        Mogę poradzić jedynie:
        Uzbrojenie w cierpliwość i założenie z góry
        że wszystko w domu musi być obsikane.

Biorąc pod uwagę pojawienie się rodzeństwa,
        odczekałabym z tym stresującym eksperymentem
        jeszcze kilka miesięcy,
        a może w tym czasie sam zainteresuje się "sikaniem
        jak dorośli"

Pozdrawiam
        K
    • mamagonia Re: Nadal ma pampersy 11.05.04, 12:36
      Witam serduszka.
      Otóż nie udzielę setek rad,gdyż co dziecko to obyczaj - na jednym się sprawdzi
      na drugim nie.
      A zacznę może tak: " mam tak samo jak Ty " ( jak by nie patrzyć Czesiu Niemen ),
      n może miałam - gdyż teraz maluchy mają adekwatnie rok i trzy latka.
      Mati przyszedł na świat,gdy Kuba miał niespełna dwa.Na szczęście nie miewał
      kolek itp., więc nie było stresujących sytuacji.Natomiast starszy synek to
      niezły rumcajs.Nie, nie, nie... jego życiowa dewiza.
      Oczywiście mowa w swoim zrozumieniu , wiosenno-letnia nauka siusiania na nocnik
      i pożegnania się z pieluchą (pampers zaznaczę).
      No ale jak to zrobić ?
      Z płaczkiem, nerwuskiem, dwulatkiem ??
      Sposób mojej cudnej kuzynki Madzi z Francji :
      zachwalać i jeszcze raz zachwalać nocnik i przysposabiać go sobie ( hasło
      typu : Kubuś to mój nocnik , mamusia na nim siada itp. śmieszne historyjki o
      właścicielu nocnika ).Podziałało.
      No i jasna sprawa że nasikane było wszędzie - fotel,łóżko,
      dywan,wykładzina...ale po 6 dniach ( a miałam tego już pomalutku dosyćlecz
      wytrwałość górą )Kuba załatwiał się już w odpowiedni sposób ( hurrra !!).
      To taki mały mój chwyt , ale - teraz drugie dziecko nie wiem jak na
      to "pójdzie"?
      Dodam iż młodszy zawsze spokojnie czekał na mamę aż przyjdzie z ubikacji ze
      strszym, bynajmniej było mi z tym lżej.
      Ale co tam, udało mi się po narodzinach drugiego dziecka szybciutko nauczyć to
      starsze załatwiania się.Dodam,iż zdana byłam na sibie gdyż mąż cały dzień
      pracował.
      A co jest najważniejsze ? Wiadomo, dobry humorek i optymizm, wiara w nas i
      nasze dzieci.
      Pozdrawiam mamusie i tatusiów.
      Gonia
      G-G 2664690
      • zyt Re: Nadal ma pampersy 12.05.04, 20:11
        Dzięki dziewczęta za rady ,będę próbować wszystkiego,nawet sikania jak
        piesek.Może poskutkuje.Widzę że wszyscy rodzice muszą przejść przez to i nasze
        maluszki także.
        Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady.
        Zyta
        • grajka11 Re: Nadal ma pampersy 13.05.04, 08:47
          Widzę, że zakończyłaś temat, ale po przeczytaniu wszystkich pomysłów jakie
          podsunęły inne mamy, przyszło mi do głowy co u nas bardzo poskutkowało - otóż
          wspólne sikanie z tatą, tzn. asystowanie. Przecież w pieluszce nie da się sikać
          jak TATA, i nagroda rzeczowa za udane wysikanie. Myśmy dawali na początku
          jednego cukiereczka i okazało się, że to jemu zależy, żeby zdążyć. Teraz jest
          już "duzi chopcik a mieluchy mają malufy" (f=ch)!
          Pozdrwaiam i życzę cierpliwości.
          PS. Też myślę, że przyczyną oporu u Twojego synka jest stres związany z
          narodzinami maleństwa.
          Grajka
    • dorotaww Re: Nadal ma pampersy 15.05.04, 16:12
      Ja osobiście radziłabym ubierac majtki, jak się zesika, sam zrozumie, ze nie
      jest dobrze, raz, drugi, trzeci, i powinien sie przyzwyczaić, można też
      powiedzieć , ze siostrzyczka jest mała i dlatego am pioeluche a on duży
      chłopczyk musi nosic majtusie/Moja 3 letnia córka nie nosi pieluch od 1,5 roku,
      Pampersa ma na noc, choc i tak woła siku.
      • baania Re: Nadal ma pampersy 15.05.04, 21:54
        Czytam te Wasze posty z nadzieja, ze i u nas to sie uda. Moja coreczka Magda ma
        28 miesiecy. Pomimo nocnika obecnego od pazdziernika, nie ma mowy o wysadzaniu.
        Magda usiadzie na nim, gdy ma ochote (czasem nawet pare razy dziennie), ale nie
        sposob jej przekonac, by robila to regularnie. Dalismy sobie wiec spokoj na
        jakis czas. Jakis czas temu sprobowalam majtki, ale wytrzymalam tylko 2 dni.
        Wszystko bylo obsiusiane (mamy wykladzine, wiec troche mnie to przerazilo), a
        Magda czula sie zawiedziona, ze jej nie idzie. Czasem sama siadala na nocnik i
        nie dawala sie z niego podniesc przez 40 minut, wyraznie miala nadzieje, ze cos
        jej sie wreszcie uda. Ale nic. No i pare minut pozniej przy zabawie, znow
        wypadek, na ktory moja coreczka reagowala placzem. Magda NIGDY NIC nie zrobila
        do nocnika. Czasem chetniej siada na ubikacji, ale rowniez bez efektu. Po tych
        probach Magda sie zniechecila i nie chciala wiecej zalozyc majteczek. Gdy
        proponowalam rano przy ubieraniu, wolala o pieluche. Narazie wiec czekamy.
        Staram sie nie robic z tego problemu, by Magda nie odczula jakiejs presji z
        mojej strony. Ale mam wrazenie, ze ona sama by chciala juz pozbyc sie pieluch,
        ale boi sie, ze nie bedzie potrafila.
        Za tydzien jedziemy na wakacje. Juz od dawna mysle o tym z nadzieja. W kazdym
        razie w programie beda tylko majteczki i juz to Magdzie powiedzialam. Powiem Wam
        o skutkach po powrocie.
        Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy zmagajace sie z tym samym zadaniem,
        Ania
        • granna Re: Nadal ma pampersy 17.05.04, 13:20
          Staram sie nie robic z tego problemu, by Magda nie odczula jakiejs presji z
          > mojej strony
          obawiam sie Baaniu, ze dziecko, po tym co napisałas wczesniej juz odczuło taka
          presje i dodatkowo bardzo chce Cie zadowolic. Proponuje spróbowac na wakacjach,
          ale na zasadzie a moze sie uda ? Jak nie to pieluszki cały czas czekaja i o tym
          trzeba dziecko poinformowac. A jesli masz wrazenie, ze dziecko sie boi, ze nie
          bedzie potrafiło to moim zdaniem jeszcze jeden dowód na to, ze za duza uwage do
          tego przywiązujecie. Powiedz jej i sobie jak sie uda to fajnie a jak nie to tez
          bedzie dobrze spróbujemy poźniej! NIech córka czuje Wasza akeptacje nawet jesli
          jej sie nie uda opanowac zwieraczy smile) Zycze powodzenia i daj znac po powrocie
          pozdrawiam
          i oczywiście udanego urlopu smile)
          • baania Re: Nadal ma pampersy 17.05.04, 21:08
            Dziekuje Ci za ten komentarz, Granna. Czlowiek sam siebie nie widzi. Byc moze
            masz racje z ta presja, nawet jesli nie potrafie wskazac na nic konkretnego z
            mojej strony : staram sie byc pozytywna itd. Ale dziecko czuje wiecej niz
            myslimy. Jestem rzeczywiscie mama dosc wymagajaca, moze za bardzo... Ale dzis
            mielismy wielkie wydarzenie, bo Magda po raz pierwszy zrobila do nocnika kupe.
            Bardzo byla z siebie dumna. Moze cos sie przelamie ?
            Rzeczywiscie czekam na wakacje, ale to tylko tydzien. Czy po tygodniu mozna juz
            stwierdzic, czy jestesmy na dobrej drodze czy nie ? A co jesli przez ten tydzien
            Magda bedzie wylacznie brudzic majtki i nie bedzie wolac ? Czy to oznacza, ze
            mamy jeszcze poczekac (na nastepne wakacje, tzn. na lato) ?
            • zyt Re: Nadal ma pampersy 19.05.04, 23:40
              Po powrocie z NIemiec a byliśmy tam kilka dni chodzi w majtkach i sika po całym
              domu.Tylko jak mu tata powiedział że ma nasikane w majty to zrobił smutna minkę
              i tyle.Przerabiamy sikanie z tatą ale on tylko tacie bije brawo za nasikanie do
              kibelka a sam nie chce.Może nagroda za sikanie do nocnika to dobry pomysł.Na
              razie tylko piorę sterty ubrań.

Mam nadzieję że Magda szybko się nauczy, ja przerabiam ten temat juz
              kilkakrotnie i zawsze kończyło się klęską.

ps Z braku czasu zaglądam tu co kilka dni ale dziękuję za wszystkie pomysły
              Zyta
            • baania Re: Nadal ma pampersy 06.06.04, 20:22
              Wracam do Was po powrocie z wakacji, by podzielic sie wielka nowina. Magda (28
              miesiecy) nosi majtki od dwoch tygodni i wola by zrobic siusiu i kupe. Podczas
              wakacji poswiecilismy dwa popoludnia na nauke: bylo cieplo, wiec Magda biegala z
              gola pupa i robila gdzie popadnie. Specjalnie zabralismy ze soba dodatkowa
              szmate i detergent. Nie nadazalismy ze sprzataniem. Tym bardziej, ze
              postanowilismy sprobowac jednoczesnie to samo z jej bratem, Danielem (19
              miesiecy). Oboje z mezem biegalismy tylko za nimi i co pare minut byla kaluza do
              wytarcia. Ale po tych dwoch popoludniach cos sie przelamalo u Magdy (Daniel
              zbytnio sie denerwowal sadzaniem na nocnik, wiec zalozylismy mu z powrotem
              pieluche i dalismy sobie narazie spokoj). Magda zaczela sama siadac na nocnik,
              gdy jej sie chcialo i po paru sekundach wstawala pokazujac z duma rezultat. Nie
              moglismy wyjsc z podziwu. Magdzie tak sie to spodobalo, ze tylko pytala :
              "jeszcze raz ?", po czym wypijala kolejna butelke wody i zachwycala nas kolejnym
              siusiu. Od tej pory nosi tylko majtki, poza spaniem, i zdarzyly jej sie zaledwie
              dwa wypadki. Narazie nosimy wszedzie ze soba nocnik w torbie plastikowej, bo
              Magda niechetnie robi na trawe. Sama bardzo pilnuje, by nocnik zawsze byl pod
              reka. Jest to dosc zabawne, bo siada na nocniku nawet na ulicy. Ale ma to tez
              swoje plusy, bo nie musze w pospiechu szukac miejsca, gdzie moge ja wysadzic.
              Nie bedzie to oczywiscie wiecznie trwalo i w koncu nauczy sie robic bez wlasnego
              nocnika. Ale wszystko po kolei. Narazie nie chcemy nic popsuc, bo idzie po
              prostu swietnie.
              Pozdrawiam i zycze podobnie szybkiej nauki innym,
              Ania
              • margop74 Re: Nadal ma pampersy - sukces!!! 12.06.04, 22:08
                Nam też się udało!! Razem z naszą Nianią "weszłyśmy Jasiowi na ambicję"
                wkładając Mu co dzień do głowy, że duzi chłopcy tacy jak On siusiają do
                toalety - w przeciwieństwie do Jego maleńkiej pięciomiesięcznej siostrzyczki. I
                udało się! Od czwartku Jaś siusia do toalety albo na trawkę!!! Pozostało nam
                jeszcze przekonanie GO do siadania na desce w wiadomym celu... związanym z
                poważniejszą potrzebą. Ale to już pestka!!!
                Pozdrawiam i życzę powodzenia,
                Małgosia, mama Jasia (2,5 roku)i Marysi
                • baania Re: Nadal ma pampersy - sukces!!! 12.06.04, 23:01
                  Brawo dla Jasia !
                  Buziaki od Magdy (29 miesiecy) i Daniela (20 miesiecy)
                • hanti Re: Nadal ma pampersy - sukces!!! 13.06.04, 10:02
                  Mój Kubuś po kilku miesiącach rozmów, proszenia, przekonywania, w momencie
                  kiedy ja już zrezygnowałam i wróciłam do pieluch, przed pójściem na
                  popołudniową drzemką poszedł do toalety, zdjął pieluchę, wziął nocnik, zrobił
                  siusiu, przyniusł mi swój wyrób do kuchni krzycząc BRAWO. I w ten sposób już od
                  tygodnia nie korzystamy z pieluszek.
                  Teraz jestem już w 100% przekonana że dziecko musi samo dojrzeć do rezygnacji z
                  pieluch.
                  Pozdrawiamy
                  Ania z Kubusiem (2lata 4 mieś) i Karolinką (6 mieś)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka