09.06.11, 11:45
Witam wszystkich. Od około 2 tygodni nasz dzidziuś je sam. Na początku były to warzywa, ostatnio ryż (biały i brązowy). Bobasek ma 6 miesięcy i chciałam zapytać czy podawałyście w tym wieku kaszę kuskus (błyskawiczną). Chciałam wprowadzić coś innego a nie tylko ryż i ziemniaki.
Obserwuj wątek
    • wariamiktoria Re: kuskus 12.06.11, 00:42
      Jasne. Choć lepiej kaszę jaglaną, jęczmienną, gryczaną. Kuskus i jęczmienna zawiera gluten. Mnie akurat średnio grzały zalecenia o ilości wprowadzania ale nie wiem jakie jest twoje zdanie. Tu masz dużo pomysłów na kaszę jaglaną. Robię jaglaną według tego przepisu i rady aby nie mieszać w czasie gotowania
      • wariamiktoria Re: kuskus 12.06.11, 00:43
        Jak masz ochotę poczytać więcej o gotowaniu dla najmłodszych to zapraszam lucyferkiem.blogspot.com/2011/04/niby-prosta-sprawa.html
    • mrs.t Re: kuskus 12.06.11, 19:08
      a z tym kuskusem to .. no nie wiadomo.. no bo z jednej strony jest super bo jest mega szybki w przygotowaniu, i fajny dla malucha w kazdym wieku jesli chodzi o konsystencje
      no ale z drugiej to nie kasza raczej tylko predzej makaron, granulat z pszenicy i to dosc wysokoprzetworzony. No wiec w tej kwestii to minus. i znam osoby ktore nie uwazaja kuskusu za wartosciowy posilek. Co w porownaniu do bialego ryzu, i ziemniakow pewnie byloby porownywalnesmile

no ale jw, w kwestii szybkosci przygotowania i przyjaznosci dzieciakowi nie da sie ukryc - jest fajny.
      Ja podaje jak mi nagle synek zglodnieje, a ja nie mam obiadu, awaryjnie pare razy w mcu; z jakimis fanymi ddatkami (choc zwykle na oliwkach kalamata i szczypiorku sie konczywink ale z lososiem pieczonm tez jest fajny) .

no i oczywiscie, jw, zawiera gluten.

Z pkttu widzenia wartosciowosci jedzenia, warto wprowadzic makarony z pelnego przemialu; dla odmiany makarony niepszenne (np kukurydziane); no i kasze prawdziwe przede wszystkim - gryczana (niepalona mozna kupic) i jaglana.
      • agmarkor Re: kuskus 14.06.11, 22:09
        Dzięki bardzo za odpowiedź, dzidziusiowi nie bardzo smakował kuskus (raz spróbowałam) ale za to kaszę gryczaną z dodatkiem musu owocowego lub warzyw "pakuje" na dwie ręce- nawet do nosa. Nie zauważyłam nic niepokojącego na skórze dziecka więc chyba uczulenia na gluten nie ma. Jaglanej jeszcze nie próbowałam dawać.
        Jaki makaron polecacie dla pół-roczniaka- chodzi o kształt, producent też może być.
        • mrs.t Re: kuskus 15.06.11, 12:09
          e tam, nowosc czasem trzeba podaci 10 razy zey 'zasmakowala' smile
        • wariamiktoria Re: kuskus 19.06.11, 14:47
          Makaron taki jak gotujesz dla siebie. Dziecko je z wami a nie obok was.
    • fensterka Re: kuskus 21.06.11, 23:27
      Kaszę jaglaną z owocami dawałam od początku rozszerzania diety czyli w 7 miesiącu, kuskus trochę później. Nie było żadnych reakcji alergicznych. Z makaronów najlepsze są świderki, wstążki, muszelki. W każdym razie takie, które łatwo złapać rączką. Ja kupuje z lubelli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka