Dodaj do ulubionych

5 latek nauczył się czytać

27.01.12, 10:36

i co dalej???
literować potrafił już dawno, wyrazy pisać też, wczoraj siedział nad książeczką aż wypalił, że wie co tutaj jest napisane....i poszło
a ja teraz nie wiem czy go zostawić niech idzie własnym rytmem, czy wspierać go w tym i pomagać utrwalać zdobytą umiejętność...tylko co później w szkole , przecież to nawet nie jest w programie I klasy
Obserwuj wątek
    • a.nancy Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 11:07
      nic. przecież go nie oduczysz smile
      jak złapał bakcyla czytania, to IMO sam będzie rozwijał, niezależnie od twojego wsparcia. dostarczyłabym młodemu zapas książek i niech czyta smile
      co w szkole? nic, za umiejętność czytania nie obniżają ocen smile zresztą podejrzewam, że będzie w klasie więcej takich dzieci. to już wyzwanie dla nauczyciela, ty nic na to nie poradzisz.
    • morekac Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 11:14
      I nic. Nadal mu czytaj, dostarczaj książki. Co się martwisz, co będzie w szkole? Będzie się uczył liczyć.
    • yula Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 12:47
      a w czym problem? Dawaj mu książki odpowiednie do zainteresowań i ciesz sie, aha nie zapominaj czytać mu nadal jak tego chce smile
      W szkole znajdzie sobie zajęcie, nie martw sie na zapas.
      • spartanka4 Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 18:38
        dziękuję
        każda obiektywna rada mile widziana, też tak myślałam ale chciałam zapytać kogos jeszcze
    • kanna Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 19:14
      Jak dziecko postanowi nauczyć się czytać, to rodzice są bezradni wink

Mój w wieku lat 4 czytał, acz tylko "technicznie" (typu: pokoloruj kwadraty na żółto). Lub polecenia w grach. Komiksy go nie interesowały.
      Czytać "dla przyjemności" zaczął tak koło 8 roku życia - i tez bez jakiś szałów.

Co ważne:
      - podsuwaj sensowne lektury (znałam 3 latka, co czytywał pasjami plan Warszawy, z trasami autobusów);
      - dbaj o wszechstronność rozwoju (tj. inwestuj w te kawałki, co mu idą gorzej - kontakty społeczne? fizyczność?)

Tyle smile Nie ma się co ekscytować za bardzo, wczesne czytanie oznacza tylko tyle, że kawałki w mózgu odpowiedzialne za syntezę/analizę leżąca u podłoża umiejętności czytania wcześniej się rozwinęły.
      • verdana Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 21:04
        Mój mąż czytał biegle w wieku trzech lat. Rodzice byli tak dumni,z ę zapomnieli, ze życie nie składa sie tylko z czytania.
        Mój syn czytał mając 4,5 roku. Posłałam go do szkoły jako szesciolatka, co okazało sie dobrą decyzja. Ale nigdy nie uczył sie szczególnie dobrzesmile
        Kiedy dziecko czyta, warto mu nadal czytać na glos, to fajne i dziecko na ogół wielu książek jeszcze nie rpzeczyta samo, a poza tym dobierać lekturę, pamiętając,z e czym innym jest techniczxna umiejętność czytania, a czym innym zrozumienie tekstu.
        • maksimum Re: 5 latek nauczył się czytać 27.01.12, 22:37
          verdana napisała:

> Mój mąż czytał biegle w wieku trzech lat. Rodzice byli tak dumni,z ę zapomnieli
          > , ze życie nie składa sie tylko z czytania.
          > Mój syn czytał mając 4,5 roku. Posłałam go do szkoły jako szesciolatka, co okaz
          > ało sie dobrą decyzja. Ale nigdy nie uczył sie szczególnie dobrzesmile

Kiedys byla moda przeskakiwania klas ale na szczescie sie skonczyla.
          Dziecko powinno byc wysylane do szkoly ze swoim rocznikiem,mimo ze w wieku 6 lat jest rok czy 2 do przodu.
          Moja corka byla niezle do przodu w podstawowce,ale juz w gimnazjum byly od niej lepsze.
          Teraz w liceum tez jest jedna z najlepszych ale nigdy najlepsza.

> pamiętając,z e czym innym jest techniczxna umiejętność czytania, a czym innym >zrozumienie tekstu.

Niestety mozna ladnie czytac niewiele rozumiejac z tego.W podstawowce nie bedzie to problemem ale w gimnazjum juz tak.
    • feniks_z_popiolu Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 08:44
      Trochę późno ale trudno, tak bywa! Nie martw się! Najważniejsze, że nie ma to przełożenia na późniejsze sukcesy szkolne i na dorosłe życie.
      W klasie 1-szej wszystkie dzieci mają już pierwsze epizody z czytaniem za sobą. Inna sprawą jest jakość tego czytania i chęć do jego uprawiania. Moim 4-5 letnim dzieciom czytałam trochę ja, trochę one mnie. Podsuwałam im książeczki klasyków (Tuwim, Brzechwa i inni) czy całkowite nowości ale nie nalegałam na ich czytanie. Samo poszło
      • yula Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 09:53
        a skąd przekonanie że w pierwszej klasie wszystkie dzieci umieją czytać? Znam osobiście 2-je dzieci którzy w pierwszej klasie dopiero sie uczą/uczyły. I to z rodzin w których książki są na porządku dziennym, po prostu dopiero teraz dojrzały do tego.
        • feniks_z_popiolu Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 14:13
          Nie jestem przekonana, że wszyscy 1-klasiści u-m-i-e-j-ą czytać ale jestem przekonana, że na pewno próbowalismile. Z różnym skutkiem jak widać z Twojego posta. Co absolutnie nie świadczy o tym, że są gorsi, upośledzeni czy zaniedbani wychowawczo. I jestem też przekonana, że czytający 5-latek to nie jest jakaś niezwykłość. Co także absolutnie nie świadczy o tym, że jest lepszy, zdolniejszy czy też jego rodzice solidnie na to zapracowali. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie po prostu.
    • jakw Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 10:35
      Moja starsza córka idąc do I klasy umiała już naprawdę dobrze czytać i liczyć. Przeżyła. Spokojnie możesz go wysłać za rok do I klasy, jak będzie bardzo wyprzedzał I-klasistów można spróbować przenieść go do wyższej klasy.
      • spartanka4 Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 16:44
        a jakie książeczki polecacie, bo dziś byłam w księgarni ale nic mnie nie przekonało
        • feniks_z_popiolu Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 18:06
          Wierszyki Tuwima czy Brzechwy, że się powtórzęsmile. Inne dziecięce, które masz w domu.
          Zajrzyj też na forum Książki dziecięce i młodzieżowe
          • grzalka Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 18:51
            Pana Kuleczkę polecam dla 5-latka, oraz Renatę Piątkowską dla przedszkolaków
          • spartanka4 Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 20:28
            wierszyki Tuwima i brzechwy ma kolekcję i ulubione zna na pamięc
            • joa66 Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 23:09
              Z książeczek krótkich polecam np serię "Doktora Gurgula" (trudna do zdobycia, ale może się uda)

Pierwszą przeczytaną samodzielnie książką, włąśnie w wieku 5,5 lat był Mikołajek, a w zasadzie jego połowa. Zaczęłam czytać ja, ale kiedy traciłam głos a syn nie mógł się oderwać, zaczął czytać sam..i skończył. Często dzieci kochają książki, które teoretycznie są dla dzieci odrobinkę starszych.

• olena.s Re: 5 latek nauczył się czytać 04.02.12, 06:16
            Frankliny, Kamilke itp. - krotkie teksty, duza czcionka, ilustracje na kazdej stronie.
            Frankliny 'normalne' sa niemal kwadratowe, ale obok nich sa frankliny w formacie prostokatnym, specjalnie dla dzieci zaczynajacych samodzielnie czytac.
            I moze jakies rozne 'poczytaj mi mamo'? Popatrz na allegro na stare ksiazki dla dzieci...
            Ja absolutnie uwiebiam i szesciolatkowi czytalam cykl Pettson i Findus, ale tam czcionka niewielka... Cykl o Nusi (Nusia i bracia losie, Nusia i wilki itp.). Milutek, Mama Mu. A moze takze Julek i Julka? Mala czcionka, ale historyjki baerdzo bliskie dziecku, i krociotki, na 1-2 strony tekstu. Mialam terz cos co sie nazywalo chyba 'Pieciominutowe opowiadania dla przedszkolakow'.
      • kanna Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 23:03
        Przenoszenie do wyższej klasy ma sens, wyłącznie przy dziecku bardzo dobrze rozwiniętym emocjonalnie i społecznie.
        Przenoszenie tylko dlatego, że poznawczo wyprzedza dzieci - to samobój.
        Rozwój emocjonalny jest najważniejszy.
        • jakw Re: 5 latek nauczył się czytać 29.01.12, 11:50
          Dlatego też piszę "można spróbować". Do przenoszenie do wyższej klasy potrzebna jest też odpowiednia opinia psychologa.
          • kanna Re: 5 latek nauczył się czytać 29.01.12, 12:57
            na szczęście wink
    • lolinka2 Re: 5 latek nauczył się czytać 28.01.12, 21:59
      Zapisz go do biblioteki.
      • spartanka4 lolinka 29.01.12, 19:24
        pomysł genialny smile
    • silje78 Re: 5 latek nauczył się czytać 02.02.12, 13:58
      powiem z własnego doświadczenia. zostaw go w spokoju, kupuj książki z dużymi literami tak żeby mógł sam czytać itd.
      ja w tym wieku też nauczyłam się czytać ponieważ miałam koleżamkę starszą o rok i nie mogłam znieść, że ona będzie umiała czytać, a ja nie (ona poszła do zerówki) wink
    • paula6666 Re: 5 latek nauczył się czytać 02.02.12, 15:24
      Co jest dziwnego w tym, że 5-latek nauczył sie czytać? Większość dzieci z grupy przedszkolnej mojego 5 letniego syna potrafi czytać i nie jest to nic niezwykłego.
      Nie jest to nadzwyczajna umiejętność wymagająca jakiejś specjalnej interwencji.
      • kanna Re: 5 latek nauczył się czytać 02.02.12, 16:02
        To akurat nieprawda - czytanie u pięciolatków (w języku polskim, bo angielski łatwiejszy) nie jest powszechne.
        Przeciętne te kawałki mózgu, co odpowiadają za czytanie kształtują się tak w 6 - 8 roku życia smile
        • aqua48 Re: 5 latek nauczył się czytać 04.02.12, 15:53
          Moje dzieci też w tym wieku czytały i to płynnie (młodszy nauczył się sam jak miał 3 lata i co mieliśmy zrobić, zabronić bo za młody?) i zapewniam, że nie nudziły się w zerówce, ani w szkole. Było tyle innych rzeczy do zrobienia, (szlaczki, rysowanie, kolorowanie, nauka pisania, dzielenie na sylaby, głośne czytanie, nauka arytmetyki) że byłam zadowolona, że przynajmniej czytanie mamy z głowy.
          • kanna Re: 5 latek nauczył się czytać 04.02.12, 19:35
            Jak pisałam wyżej - jak dziecko postanowi się nauczyć czytać, to rodzice są bezradni wink

3 lata to bardzo wcześnie, często w wywiadzie dzieci z Zespołem Aspergera jest tak wczesne czytanie (oczywiście, NIE znaczy to, ze jak dziecko w wieku lat 3 czyta, to ma ZA)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka