Dodaj do ulubionych

Ser żółty

03.01.13, 10:27
Pytam wszystkich wokoło smile
Może macie jakiś sprawdzony, żeby było jak najmniej tych wszystkich syfów, barwników, dodatków? Co przeczytam skład, to owszem, sama jem, ale dziecku jakoś nie chcę dawać.
Cena nie gra roli, bo sami lubimy dobre, prawdziwe sery.
Syn ma 1,5 roku, jak skończył rok to dałam mu jakiś ser żółty na spróbowanie, ale wtedy mu nie smakował. Teraz nagle się zainteresował i zaczął jeść kawałeczki z moich kanapek, więc chcę znaleźć coś lepszego.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Ser żółty 05.01.13, 09:21
      Może prawdziwy parmezan? Tylko słone toto strasznie.
      A może masz dostęp do jakiegoś sklepu eko?
      Albo zrobisz własny ser biały? Z kefiru i zwykłego mleka UHTego nawet wychodzi, godzina zabawy i jest fajny smaczny serek.
      • verycherry Re: Ser żółty 05.01.13, 12:29
        Akurat z białym nie mam problemu, kupuję bieluch do smarowania kanapek, on nie ma żadnych dodatków, no i zwykły twaróg ze sklepu.
        Ale te żółte sery... Zobaczę rzeczywiście w sklepie eko jaki tam jest skład.
        • monelina Re: Ser żółty 06.01.13, 00:01
          a może zrobic własny ser żółty, nie jest to zbyt pracochłonne, a efekt całkiem zadowalający i przynajmniej wiadomo co się jesmile
          • verycherry Re: Ser żółty 06.01.13, 00:34
            Podaj w takim razie sprawdzony przepis.
            • monelina Re: Ser żółty 06.01.13, 14:31
              Ja robię wg takiego przepisu:

Domowy ser żółty
              1kg twarogu
              1l mleka
              125 g masła
              1 jajko
              1 łyżka soli
              1 łyżeczka sody oczyszczonej
              1 łyżka octu
              przyprawy np. kminek

Do gotującego się mleka wkruszyc twaróg. Mieszac ostrożnie żeby grudki się całkiem nie rozpusciły. Gdy wytrąci się serwatka przecedzic przez sito/gazę/płótno i odcisnąc. W garnku rozpuscic masło, gdy trochę przestygnie dodac odcisniety ser. Gotowac ciągle mieszając zeby nie przypalic aż składniki się połączą. Wbic jajko, dodac sól, sodę, ocet i przyprawy i dalej mieszac ok.5 min aż masa zrobi się ciągnąca i szklista i trudna do mieszania. Gotowy gorący ser przelac do foremki ( ja używałam aluminiowych foremek keksowych lub pudełek po dużych jogurtach-3 szt.). Po ostygnięciu ser jest gotowy do krojenia i jedzenia. Ser podobny jest do goudy, a smak ma nie tak wyrazisty jak sery dojrzewające ale smaczny. Z kg twarogu wychodzi ok 600-800g gotowego żółtego sera w zależności od zawartości wody w twarogu, wiadomo najlepiej byłoby robic z domowego białego sera i wiejskiego "prawdziwego" mleka.

• verycherry Re: Ser żółty 06.01.13, 18:47
                O kurcze, dla mnie to jest pracochłonne smile ale bardzo dziękuję, może się zmobilizuję.
    • powozownia Re: Ser żółty 07.01.13, 13:26
      Przyłączam się do pytania. Jaki jest najlepszy ser żółty?
      • powozownia Re: Ser żółty 07.01.13, 13:27
        W sumie to nigdy nie zastanawiałem się nad serami.

Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka