Dodaj do ulubionych

Telewizor...

19.11.04, 07:38
W telewizji (teoretycznie) filmy nie dla dzieci są emitowane o późnej porze,
kiedy dzieci są już w łóżkach - z tego co zaobserwowałam brakuje bardzo
konsekwencji w stosowaniu tej zasady, ale nie o tym chciałam pisać.
Zauważyłam też, że w przerwie filmu, który nawet określany jest mianem
familijnego, zdażają się reklamy a wśród nich zapowiedzi innych filmów,
właśnie tych zdecydowanie nie przeznaczonych dla młodych widzów. Co gorsza są
tak przygotowane, żeby przykuć uwagę, czyli niejednokrotnie zawierają
kwintesencję przemocy, brutalności - zła. I tak naprawdę to nie powinnam mieć
pretensji, bo przecież zawsze mogę wyrzucić z domu telewizor, ale nie chcę
się do tego posuwać. Bo mimo wszystko wydaje mi się, że w telewizji możnaby
znaleźć coś dobrego dla malucha. Najczęściej oglądamy całą rodzinką telewizor
podczas obiadu, kolacji, praktycznie tylko wtedy. Nasze dziecko wtedy również
ogląda - choć jak widzę, nie powinno. Bo efekt jest taki, że znalazłszy
pistolet na wodę (w zabawkach u babci, bo sama nie kupiłabym mu tego rodzaju
zabawki) przykłada sobie go do głowy, albo wkłada do ust (mówię o dziecku
dwuletnim). On po prostu myśli, że do tego właśnie służy taka zabawka. Nie
miał mozliwości przekonać się, że tym można kogoś ochlapać, np. kiedy jest
śmigus - dyngus, bo to jeszcze nie ta pora roku...
Szkoda, że nikt w telewizji nie przejmuje się czymś takim, wszystko opiera
się na zasadach wstrętnej, bezwzględnej komercji...
Obserwuj wątek
    • akseinga Re: Telewizor... 19.11.04, 09:53
      Ze względów o których piszesz oraz wielu innych moja córeczka (dwa i pół roku )
      sporadycznie ogląda telewizję, nawet jak telewizor jest właczony to ona nie
      wykazuje zainteresowania nim, bajek nie ogląda prawie wcale. Pochwalę się,ale
      uważam ,że to zasługa moja i męża poświęcaliśmy Martynce dużo czasu czytajac
      np. książki a nie sadzaliśmuy jej przed telewizoraem,aby mieć święty spokój.
      Jestem w szoku,że dzieci dwuletnie i młodsze oglądają telewizję i nie myslę o
      zerknięciu na ekran kiedy telewizor jest akurat właczony, ale o namiętnym
      oglądaniu bajek. W wątku "ranking bajek" mamy prześcigaja sie w tytułach bajek
      o których ja pierwszy raz słyszę . No cóż karzdy postępuje jak uważa za
      stosowne i nie mnie to oceniać . Dodam jeszcze, że tak małe dziecko nie wie co
      to fikcja stąd przypadek np. maluch wyskakującego przez okno bo myślał że jak
      bohater jego bajki może latać.
      • sizi1 Re: Telewizor... 19.11.04, 12:37
        Przyłączam się do Ciebie AKSEINGA. Nasz córka również nie była wychowywana z
        telewizorem w tle (nikt nie ogląda ale telewizor w tle cały czas jest.....)ani
        przed telewizorem - zamiast tego puzzle, czytanie, zabawa i chyba dlatego teraz
        mając 2,5 roku jedyną rzecza, która "przeżyje" przed TV to bajka BOB
        BUDOWNICZY, DOMISIE i czołowka z filmu "M jak Milość" - w innych przypadkach
        telewizor nie istnieje a bardzo często domaga się jego wylaczenie (zazwyczej
        jak jest program, ktory mnie interesuje............. bo tez nie wlaczam TV bez
        potrzeby) I mysle, że ta telewizja wcale jej nie jest do niczego potrzebna. Bo
        faktycznie po co nabijac dziecku głowe przemoca i jak wytlumaczyc ze "panowie
        strzelaja, zabijaja sie ale w sumie to zyja" itp. Znam wiele dzieciaków, które
        majac 2-3 lata krzyczały: "a teraz cię zbije" i moze to na tym etapie nie jest
        grozne ale jest to juz jakis poczatek braku granic pomiędzy życiem realnym a
        fikcja. Ja rozumiem, ze czasami jest fajnie, jak dziecko przez chwile poogląda
        TV i mamy czas dla siebie...ale to my mamy wychowywac nasze dzieci a nie
        seriale typu "kryminalni". Aha! Przypomnialo mi sie cos jeszcze: od jakiegos
        czasu staram sie wytlumaczyc mojemu dziecku, ze nie mowi sie "glupi" i pech
        chcial, ze w jednej zupelnie przypadkowo wlaczonej bajce jakis tam misiu
        mowi "gdzie jest ten głupi.....". No i stało sie skoro misiu moze mowic głupi
        to dlaczego ona nie moze......Sporo wyszlo z tego tlumaczenia i odkręcania.
    • majka_1 Re: Telewizor... 19.11.04, 17:14
      Po pierwsze: Oglądacie TV podczas obiadu i kolacji?????????????
      Po drugie:. Jest takie pożyteczne urządzenie - nazywa się PILOT. Robisz tak:
      jecie obiad smile)))), oglądasz film którego akcja, jak sie okazało nie jest
      przeznaczona dla oczu Twojego dziecka, Ty odkładasz widelec smile)) i przełączasz
      guziczkiem na INNY program, dalej jesz obiad smile)). Inny scenariusz: oglądasz
      film, warunki jak wyżej z tym, że teraz jesz kolację big_grinDDDD, wtedy Ty Uwaga...
      WYŁĄCZASZ TELEWIZOR!!!
      Mam prawie dwuletnie dziecko, które nie jest zainteresowane WOGÓLE telewizorem,
      nie ogląda scen gdy ktoś wkład sobie pistolet do ust!!!!!!!!!!!!! Czasem
      ogląda bajkę ale zdecydowanie woli książeczki, które czytamy jej codziennie.
      Kiedy chcemy obejrzeć film dla dorosłych to oglądamy gdy nasze dziecko śpi.
      Podczas obiadu rozmawiamy ze sobą siedząc przy stole w kuchni a nie przed
      telewizorem. Myślałam, że tak robią wszyscy.

Pisałam pracę magisterską o wpływie reklamy telewizyjnej na małe dzieci i
      powiem jedno: uważajcie co oglądają Wasze maluchy. Włączajcie bajkę dopiero gdy
      zakończy się blok reklamowy i patrzcie czy bajki nie są rozdzielone reklamami -
      co ZASZOKOWAŁO mnie ostatnio w telewizyjnej jedynce... Nie uda się oczywiście
      odseparować dziecka od reklam i tv całkowicie ale można się przynajmniej
      postarać.
      • akseinga Re: Telewizor... 19.11.04, 17:54
        Jakże się cieszę, że ktoś jeszcze podziela moje zdanie bo ranking bajek wciąż
        górą.
    • mmc2 Re: Telewizor... 20.11.04, 21:26
      U nas podczas posilkow telewizor jest generalnie zawsze wylaczony.
      To jest czas dla nas zeby porozmawiac o tym jak minal dzien, atmosfera jest
      odprezona.
      I wtedy nie ma miejsca na telewizor ktory odwracalby uwage od tego co sie je i
      od rozmowy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka