Dodaj do ulubionych

Obrzezanie

11.07.05, 11:49
Jak myslicie czy decyzeje o obrzezaniu powini podejmowac rodzice, czy tez
dziecko kiedy jest jusz na tyle duze by smemu podejmowac decyzje zwiazane z
jego osoba? W pewnym programie telewizyjnym spotkala sie z opiniami osob
doroslych podanych w dziecinstwie temu zabiegowi i czesc z nich czula sie
oszukana i skrzywdzona, poniewasz nie dano im mozliwosci swiadomego wyboru,
te osoby odczuwal w dziecinstwie rowniesz z tego powodu dyskonfort psychiczny
poniewasz odruznial sie od swoich rowiesnikow. Npiszcie czy macie pod tym
wzgledem jkies doswiadczenia i co o tym sadzicie. PODRAWIAM!
Obserwuj wątek
    • dagmama Re: Obrzezanie 11.07.05, 16:12
      Jest to zabieg bardzo popularny w Stanach. Robi się to jeszcze w szpitalu
      noworodkowi.
      Na pewno kłopoty ze stulejką odpadają.
      Jak dla mnie, jest to naruszenie czyjejś nietykalności, bo z jakiej racji
      narażać dziecko na ból i okaleczać (bez jego zgody) w dodatku nie wiadomo po co.
      Bo po co się to robi? Może ktoś wie?
      • a_weasley Re: Obrzezanie 11.07.05, 16:17
        Przecież sama sobie odpowiedziałaś: odpadają kłopoty ze stulejką.
      • natasza34 Re: Obrzezanie 11.07.05, 16:22
        Dokladnie poco robic cos co nie sluzy konkrtnemu celowi a tylko kaleczy i
        przspaza cierpien diecku, mysle ze wynika to ze wzgledow tzw."mody" ale dla
        mnie jest to glupota, bo w przypadku zydow jest to uzasadnione religia, a
        religia uwaza ze jest osobista spraw kazdego czlowieka, dziekuje bardzo za
        odzew.
        • muza999 Re: Obrzezanie 11.07.05, 21:18
          tu gdzie mieszkam obecnie ok. 50% mezczyzn jest obrzezanych
          i nie wynika to z przyczyn religijnych tylko czysto kulturowych
          a dlaczego to robia? chyba wlasnie dlatego zeby dzieciak
          nie odroznial sie od innych ani tez od swego ojca.
          (dawniej dochodzily wzgledy higieniczne)
          my nie obrzezywalismy naszego syna bo to przede wszystkim bardzo boli te
          dzieciaki, goi sie kiepsko bo miejsce dosc delikatne, no i zwiazki kulturowe nie
          sa dla nas wazne, ale z tego co zauwazylam w zlobku tylko on nie jest obrzezany....
          m.
          • maksimum Re: Obrzezanie WSPOLCZUJE CI !! 18.07.05, 06:23
            muza999 napisała:

> my nie obrzezywalismy naszego syna bo to przede wszystkim bardzo boli te
            > dzieciaki, goi sie kiepsko bo miejsce dosc delikatne, no i zwiazki kulturowe
            nie sa dla nas wazne, ale z tego co zauwazylam w zlobku tylko on nie jest
            obrzezany....
            > m.

Wspolczuje Ci towarzystwa obrzezanych.
            Tu gdzie moje dzieci chodza do szkoly przewazaja
            Wlosi,Chinczycy,Polacy ,Rosjanie,Irlandczycy i z tego co wiem nikt nie jest
            obrzezany.
            • maksimum Re: Obrzezanie WSPOLCZUJE CI !! 18.07.05, 19:12
              maksimum napisał:

> muza999 napisała:
              >
              > > my nie obrzezywalismy naszego syna bo to przede wszystkim bardzo boli te
              > > dzieciaki, goi sie kiepsko bo miejsce dosc delikatne, no i zwiazki kultur
              > owe
              > nie sa dla nas wazne, ale z tego co zauwazylam w zlobku tylko on nie jest
              > obrzezany....
              > > m.
              >
              > Wspolczuje Ci towarzystwa obrzezanych.
              > Tu gdzie moje dzieci chodza do szkoly przewazaja
              > Wlosi,Chinczycy,Polacy ,Rosjanie,Irlandczycy i z tego co wiem nikt nie jest
              > obrzezany.

www.wsws.org/articles/2000/jul2000/nyc-j31.shtml
              A 40% mieszkancow NYC to imigranci,ktorzy nie sa obrzezani i nie ujeci
              w "statystykach".

• maksimum Re: Obrzezanie POPULARNY TYLKO WSROD ZYDOW 17.07.05, 17:39
        dagmama napisała:

> Jest to zabieg bardzo popularny w Stanach. Robi się to jeszcze w szpitalu
        > noworodkowi.

Popularny jest TYLKO wsrod Zydow i Muzulmanow a tych jest znikoma mniejszosc w
        USA.

> Na pewno kłopoty ze stulejką odpadają.
        > Jak dla mnie, jest to naruszenie czyjejś nietykalności, bo z jakiej racji
        > narażać dziecko na ból i okaleczać (bez jego zgody) w dodatku nie wiadomo po
        co
        > .
        > Bo po co się to robi? Może ktoś wie?
        • metnia Re: Obrzezanie POPULARNY TYLKO WSROD ZYDOW 17.07.05, 23:46
          Nieprawda. wiekszosc amerykanow jest obrzezana.
          • maksimum Re: Obrzezanie POPULARNY TYLKO WSROD ZYDOW 18.07.05, 00:04
            metnia napisała:

> Nieprawda. wiekszosc amerykanow jest obrzezana.

W takim razie ja i moj syn nalezymy do tej nielicznej grupy inteligentnych i
            bogatych na ktorych nie przeprowadzono genital mutiliation.
            • diagnosta7 Re: Obrzezanie POPULARNY TYLKO WSROD ZYDOW 18.07.05, 00:29
              "In fact, most of the "rich and famous" continue to request circumcision for
              their sons, even in California where fashion is often put ahead of practicality
              and health benefits. Infant circumcision rates may have declined in some
              hospitals, but physician office and post-infancy circumcision rates have
              increased."
              NFI zrobila inaczej niz wiekszosc mezczyzn w USA i taraz nie wie, czy jest
              wystarczajaco amerykanska.
              • maksimum Re: Obrzezanie POPULARNY TYLKO WSROD ZYDOW 18.07.05, 00:53
                diagnosta7 napisała:

> "In fact, most of the "rich and famous" continue to request circumcision for
                > their sons, even in California where fashion is often put ahead of
                practicality
                > and health benefits. Infant circumcision rates may have declined in some
                > hospitals, but physician office and post-infancy circumcision rates have
                > increased."
                > NFI zrobila inaczej niz wiekszosc mezczyzn w USA i taraz nie wie, czy jest
                > wystarczajaco amerykanska.

Sam fakt,ze nie pozwolilem syna obrzezac swiadczy ze nie podazam za moda nawet
                jakby byla czysto amerykanska.
                Po to jestem obdarzony logicznym mysleniem,by nie podazac slepo za tlumem,ktory
                sobie szkodzi,co nie czyni mnie mniejszym patriota.
                • maksimum Re: Obrzezanie POPULARNY TYLKO WSROD ZYDOW 18.07.05, 19:10
                  www.wsws.org/articles/2000/jul2000/nyc-j31.shtml
                  Kto by pomyslal,ze 40% obywateli NYC to imigranci i nie ma ich w "statystykach"
                  o obrzezanych,bo sa tam tylko ci ,ktorzy urodzili sie w USA.
                  Widzial ktos obrzezanego Chinczyka czy Meksyka?
          • maksimum Re: Obrzezanie DANE SPRZED 12 LAT. 18.07.05, 00:13
            metnia napisała:

> Nieprawda. wiekszosc amerykanow jest obrzezana.

Widocznie masz do czynienia ze starsza i niezbyt pojetna generacja Amerykanow.

--------------------------------------------------------------------------------
            --Nonreligious infant circumcision is not an issue in European, Asian or South
            American countries. In Canada the average rate of infant circumcision for boys
            is roughly 25%, with large regional variations. The rate in the United States
            has dropped to less than 60%, and will drop below 50% in a few years if present
            trends continue. This is already true in the Western US (35% in 1993).
            --------------------------------------------------------------------------------

Czyli te dane sa sprzed 12 lat.
            • diagnosta7 Re: Obrzezanie DANE SPRZED 12 LAT. 18.07.05, 00:18
              A w/g rzadu USA od 20 lat pozostaje na tym samym poziomie.
              A nawet gdyby ilosc miala spadac, to jeszcze dlugo, dlugo nie osiagnie poziomu
              parkowej teorii NFI.
              • maksimum Re: Obrzezanie DANE SPRZED 12 LAT. 18.07.05, 00:49
                diagnosta7 napisała:

> A w/g rzadu USA od 20 lat pozostaje na tym samym poziomie.

Same klopoty z toba.
                Ostatnie dane jakie przytoczyles za rzadem to 1996 r. i to by znaczylo,ze 20
                lat siem wtedy konczy.OK?

> A nawet gdyby ilosc miala spadac, to jeszcze dlugo, dlugo nie osiagnie
                >poziomu parkowej teorii NFI.

Ja wiem,ze nie wszyscy sa tacy madrzy jak ja,ani nawet tacy roztropni by
                wzorowac sie na mnie,ale to juz mnie nie interesuje,bo ja swojego zdania pod
                wplywem wiadomosci z magla nie zmienie.
                Gdyby wiekszosc miala racje,to by wiekszosc byla bogata,madra i zdrowa(kosz).
                Okazuje sie,ze wiekszosc potrafi sobie nawet szkodzic za rada rzekomo "madrych"
                lekarzy.
                • maksimum Re: Obrzezanie DANE SPRZED 12 LAT. 18.07.05, 18:58
                  www.frontpagemag.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=236
                  I pomyslec,ze geniusze od obrzezania udawali,ze o tym nie wiedza,bo za kazda
                  taka operacje "lekarz" bierze przeciez pieniadze.
                  No wiec trzeba bylo zorganizowac nagonke na nieswiadomy narod,zeby sobie
                  dorobic.
          • camel_3d metnia 01.08.05, 08:49
            wiekszosc amerykanow ma nadwage..co nie znaczy, ze teraz wszyscy maja tuczyc
            swoje dzieci..
    • acorns Re: Obrzezanie 11.07.05, 23:39
      Przede wszystkim, to kobiety o takich sprawach dyskutować nie powinny.
      Obrzezanie to męski temat.

Zabiej jako taki umożliwia lepsze utrzymanie higieny, bo nic tam się nie
      zbiera, ale powododuje zmniejszenie wrażliwości żołędzia (nie jest chroniony
      przed bodźcami zewnętrznymi) wskutek czego mężczyzna obrzezany może odczuwać
      mniejszą przyjemnośc podczas seksu.
      • dagmama Re: Obrzezanie 12.07.05, 08:23
        "Przede wszystkim, to kobiety o takich sprawach dyskutować nie powinny".

My możemy dyskutować o WSZYSTKIM.

Żadne badania nie przesądziły, że mężczyzna obrzezany odczuwa mniejszą czy
        większą przyjemność, dłużej czy krócej może.

Po co, oprócz pępka, robić dziecku ranę?
        I argument typu "natura": ciało ludzkie jest chyba ukształtowane tak, jak
        trzeba, no nie?
      • kiranna Re: Obrzezanie 13.07.05, 08:44
        acorns napisał:

> Przede wszystkim, to kobiety o takich sprawach dyskutować nie powinny.
        > Obrzezanie to męski temat.
        >

A to niby czemu meski temat? Tu gdzie mieszkam 90% mezczyzn, jesli nie wiecej,
        jest obrzezanych i nikt z tego nie robi tematu tabu. Wrecz przeciwnie, swieto
        obrzezania jest bardzo hucznie i uroczyscie obchodzone przez rodzine,
        sasiadow, nie mniej niz pozniejsze zareczyny czy slub. To kwestia wielowiekowej
        tradycji, w ktorej biora udzial rowniez kobiety.

> Zabiej jako taki umożliwia lepsze utrzymanie higieny, bo nic tam się nie
        > zbiera, ale powododuje zmniejszenie wrażliwości żołędzia (nie jest chroniony
        > przed bodźcami zewnętrznymi) wskutek czego mężczyzna obrzezany może odczuwać
        > mniejszą przyjemnośc podczas seksu.

To sa przypuszczenia, ktore aby udowodnic, nalezaloby stworzyc TEMU SAMEMU
        mezczyznie przed i po obrzezaniu IDENTYCZNE warunki kochania sie, a wiec ta
        sama kobieta, ten sam nastroj, to samo zaangazowanie uczuciowe, itp., a to
        raczej malo realne. Seks to przeciez nie tylko bodzce dotykowe!

Wbrew pozorom bardzo duzy procent mezczyzn na swiecie jest obrzezanych, oprocz
        Zydow, rowniez muzulmanie plus przez wiele lat zabiegi wykonywane byly rutynowo
        w szpitalach w USA zaraz po narodzinach chlopca.
        • maksimum Re: Obrzezanie WBREW POZOROM 17.07.05, 17:50
          kiranna napisała:

> Wbrew pozorom bardzo duzy procent mezczyzn na swiecie jest obrzezanych,

Bardzo maly procent mezczyzn na swiecie jest obrzezanych,bo dotyczy to TYLKO
          Zydow i Arabow.
          Nie wszyscy Muzulmanie sa obrzezani.
          Chinczycy stanowia 20% ludnosci swiata i nie sa obrzezani.
          Nastepne 20% stanowia Hindusi,ktorzy tez nie sa obrzezani.
          A kto w Ameryce Poludniowej jest obrzezany,czy w Rosji lub Meksyku?
          Zapomnialem o Afryce,Australii,Japonii.

Czyli policz Zydow i Arabow i okaze sie ,ze to mniej niz 200 mln ludzi na 6,5
          mld na swiecie.
          Ale jak sie mieszka miedzy nimi,to sie wydaje,ze to caly swiat.
          Moj syn rodzil sie w zydowskim szpitalu i nikt nawet nie zaproponowal mnie,zeby
          go obrzezac.
          W formularzach wpisywana jest religia rodzicow i ci ktorzy nie sa Zydami czy
          Arabami nie sa w ogole brani pod uwage do obrzezania.

> oprocz
          > Zydow, rowniez muzulmanie plus przez wiele lat zabiegi wykonywane byly
          >rutynowo w szpitalach w USA zaraz po narodzinach chlopca.

• aleksandrynka Re: Obrzezanie 13.07.05, 15:08
      ja o tym nawet nie myślałam, uważam, że jest to ingerencja chirurgiczna w
      organizm, jeśli nie ma wskazań medycznych to po co? Mówię oczywiście o naszej
      kulturze bo wiem, ze arabowie, żydzi, amerykanie i inne nacje to robią. Niech
      robią, u nas nie ma takich tradycji.
      Stulejka moze być a może nie, zobaczymy. Uważam, ze jak nie trzeba, to lepiej
      zostawić dzieciaczka w spokoju smile
    • basia313 Re: Obrzezanie 13.07.05, 15:16
      Uwazam ten zabieg za niekonieczny. Wiem natomiast, ze wsrod np Zydowek(czyli
      kobiet wspolzyjacych z obrzezanymi mezczyznami) rak szyjki macicy pojawia sie o
      wiele zadziej niz u pozostalych kobiet.
      • maksimum FAKTY vs MAGIEL N/T OBRZEZANIA 17.07.05, 18:01
        www.cirp.org/pages/parents/FAQ/
        Niestety do tego trzeba znac angielski.
        • maja45 Re: FAKTY vs MAGIEL N/T OBRZEZANIA 17.07.05, 18:15
          A o wielkich literkach zapomniałeś skarbie?
          Wiesz jak to się skończysmile
          M.
          • maksimum Re: FAKTY vs MAGIEL N/T OBRZEZANIA 17.07.05, 18:19
            maja45 napisała:

> A o wielkich literkach zapomniałeś skarbie?
            > Wiesz jak to się skończysmile
            > M.

Skonczy sie jak zwykle tym,ze magiel zwyciezy,bo po co komu w ciemnogrodzie
            wypowiedzi inteligentnych ludzi poparte faktami.
            • maja45 Re: FAKTY vs MAGIEL N/T OBRZEZANIA 17.07.05, 18:23
              Jak tak bardzo cierpisz w ciemnogrodzie, to po co tu wracasz?
              Nieść kaganek oświaty?Damy radę i bez tego.
              M.
              • maksimum Re: FAKTY vs MAGIEL N/T OBRZEZANIA 17.07.05, 18:53
                maja45 napisała:

> Jak tak bardzo cierpisz w ciemnogrodzie, to po co tu wracasz?
                > Nieść kaganek oświaty?Damy radę i bez tego.
                > M.

Moglabys wyciac moje posty.
                Tu sobie ludziska calkiem dobrze magluja pod twoim przewodem a ja niepotrzebnie
                zaprzatam wam glowy wiedza i faktami.
                • aleksandrynka Re: FAKTY vs MAGIEL N/T OBRZEZANIA 17.07.05, 20:06
                  a ja niepotrzebnie
                  >
                  > zaprzatam wam glowy wiedza i faktami.

o, tu się zgodzę, zuuuupeeeełnie niepotrzebnie! smile
                  • diagnosta7 "wiedza" i "fakty" maksimuma 17.07.05, 22:52

W celu zapobieżenia tworzeniu przez maksimuma magla podaje informacje dotyczące
                    obrzezania w USA. Zabiegowi temu poddawanych jest w amerykańskich szpitalach
                    średnio 60%chlopcow. Od wielu lat ilość zabiegów utrzymuje się na stałym
                    poziomie. Szacuje się, ze 85% mężczyzn w USA jest obrzezanych.
                    W związku z tym, ze Ameryki nie zamieszkuje 85% Żydów i Arabów, można
                    domniemywać, iż teorię swą „nasza forumowa inteligencja” przyniosła z parku
                    (tego z koszem do koszykówki ).

The National Center for Health Statistics of DHHS of the United States
                    Government compiles statistics on the number of male infant circumcisions
                    performed in hospitals in four regions of the US and in the entire country. The
                    hospital based infant circumcision rate in the United States remains high and
                    continues to remain relatively stable at approximately 60% nationwide. Further,
                    the number of non-hospital based and non-infant circumcisions are, by all
                    estimates, also increasing. When you combine the number of infant hospital
                    based circumcisions with those that are performed after infancy and in
                    physicians offices, the circumcision rate in the United States is most likely
                    unchanged during the last 20 years. You can therefore estimate that 85% of the
                    adult male population is circumcised. While you may have been led to believe
                    the circumcision (of infants, boys and adults) is on the decline in the United
                    States... this is very unlikely true.

Infant Circumcisions Performed In US Hospitals
                    Region 1991 1992 1993 1994 1995 1996
                    Northeast 62.3% 67.7% 65.1% 69.6% 68.3% 66.7%
                    Midwest 78.1% 78.1% 74.4% 80.1% 79.8% 81.0%
                    Southern 63.6% 62.7% 61.4% 64.7% 66.1% 63.6%
                    Western 40.5% 37.6% 35.5% 34.2% 42.6% 36.2%
                    All Regions 61.6% 60.7% 59.5% 62.7% 64.1% 60.2%

• maksimum Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma 18.07.05, 19:24
                      The birthrate factor

But Mr. Camarota estimates that recent immigrants also gave birth to
                      approximately 7 million children in the US in the 1990s.

Added together, this means that 1990s immigrants, combined with children born
                      to recent immigrants, accounted for as many as 20 million - or nearly two-
                      thirds - of America's growth during the past decade.

Dwie trzecie przyrostu ludnosci w USA-to imigranci i ich dzieci.
                      A jak imigrant nie jest obrzezany,to jego syn tez nie.
                      • diagnosta7 Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma 19.07.05, 02:40
                        1.100%(meska czesc populacji USA)-60%(obrzezanych)= 40% (nieobrzezanych).W tym
                        wyniku prostego odejmowania znajduja sie imigranci.
                        2.Dane rzadowe podaja fakty, ale nie sugeruja czegokolwiek(nie ma tu analizy
                        argumentów medycznych ani za, ani przeciw).
                        3.Nie musi sie NFI denerwowac, ze wciaz tylu Amerykanow na zabieg sie
                        decyduje.To nie jest zarazliwe. Zupelnie bezpiecznie mozna siedziec z
                        obrzezanym w jednej lawce.
                      • edytkus Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma 19.07.05, 03:27
                        maksimum napisał:

> A jak imigrant nie jest obrzezany,to jego syn tez nie.

tere fere kuku, zaloze sie ze moj tesc nie byl obrzezany za to gdy urodzil sie moj maz nikt nawet nie
                        zapytal jego matki-katoliczki o zdanie - ciach prach i dziecko obrzezane bo taka byla wtedy rutyna, a
                        dzisiaj pytaja. Ja osobiscie gdybym miala chlopca poddalabym go zabiegowi chociaz sama obrzezana
                        nie jestem smile), gdy bylam w ciazy na wszelki wypadek poczytalam i przeanalizowalam wszelkie za i
                        przeciw i suma sumarum jestem za.
                        • diagnosta7 Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma 19.07.05, 04:38
                          No wlasnie Edytkus. Przeciez ci emigranci, ktorzy kiedys przybyli do USA byli
                          nieobrzezani, a potem zaczeli swoje dzieci masowo zabiegowi poddawac. Musial
                          byc wiec ten moment gdy nieobrzezani ojcowie mieli obrzezanych synow.Jakim to
                          innym magicznym sposobem tylu by sie tam wzielosmile

A z kobietami to nie takie smieszne.W rodzinach muzulmanskich w niektorych
                          krajach wciaz utrzymuje sie tradycja poddawania obrzezaniu mlodych
                          dziewczat.Jest to tak gleboko zakorzeniony obyczaj, ze wyplenienie go potrwa
                          zapewne jeszcze dlugo.
                        • maksimum Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TAK 19.07.05, 04:55
                          edytkus napisała:

> maksimum napisał:
                          >
                          >
                          > > A jak imigrant nie jest obrzezany,to jego syn tez nie.
                          >
                          > tere fere kuku, zaloze sie ze moj tesc nie byl obrzezany za to gdy urodzil
                          sie moj maz nikt nawet nie
                          > zapytal jego matki-katoliczki o zdanie - ciach prach i dziecko obrzezane bo
                          >tak a byla wtedy rutyna,

Nie dokladnie tak!
                          Obrzezanie w latach 1970tych bylo"rutynowe" ale kumatych nikt nie smial
                          obrzezac.
                          W "najlepszych" latach tej glupotki obrzezano przecietnie 80% dzieciakow.
                          Matka twojego faceta byla widocznie z tych niekumatych i nie powiedziala w
                          szpitalu,ze sobie nie zyczy obrzezania chlopca.
                          A kiedys to tak jeszcze bylo,ze rodzice do konca nie wiedzieli czy bedzie
                          dziewczynka czy chlopiec,a przy radosci ze zdrowych urodzen zapominali o
                          najwazniejszym.

> a dzisiaj pytaja.

Nie dokladnie TAK!
                          Kiedys brak zastrzezenia uznawano za zgode,a obecnie nikt sie nie pyta,tylko
                          rodzic sam musi wyrazic zadanie,ze chce by dziecko bylo obrzezane.
                          Zabieg kosztuje od 100-400 doll.
                          W chwili obecnej gdy nie ma rozmowy miedzy rodzicami a szpitalem na temat
                          obrzezania,to szpital NIGDY tego nie zrobi,bo mozesz ich sadzic o grube
                          pieniadze.

> Ja osobiscie gdybym miala chlopca poddalabym go zabiegowi choc
                          > iaz sama obrzezana nie jestem smile)

Dlaczego na sobie nie sprobujesz zanim komus bez zgody zrobisz?
                          To nie jest skomplikowany zabieg jak chociazby wyciecie wrzodu na doopie i
                          mozna go zrobic nawet wtedy jak facet ma 35 lat.

>, gdy bylam w ciazy na wszelki wypadek poczytalam i przeanalizowa
                          > lam wszelkie za i przeciw i suma sumarum jestem za.

To jak bedziesz miala syna,to poczekaj az stanie sie pelnoletni i powiedz mu
                          wtedy o swoim odkryciu naukowym.

• edytkus Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 19.07.05, 06:51
                            maksimum napisał:

> Nie dokladnie tak!
                            > Obrzezanie w latach 1970tych bylo"rutynowe" ale kumatych nikt nie smial
                            > obrzezac.
                            > W "najlepszych" latach tej glupotki obrzezano przecietnie 80% dzieciakow.

80% spoleczenstwa to idioci? ciekawe jaki procent pochodzi z "wioskow"?

> Matka twojego faceta byla widocznie z tych niekumatych i nie powiedziala w
                            > szpitalu,ze sobie nie zyczy obrzezania chlopca.

Kumata czy nie kiedys to byla rutyna i nic na to nie poradzisz.

> Nie dokladnie TAK!
                            > Kiedys brak zastrzezenia uznawano za zgode,a obecnie nikt sie nie pyta,t

Pytaja pytaja, a ze Ciebie nikt nie zapytal? Moze pytali ale nie zrozumiales? A moze zemdlales przy
                            porodzie i nie pamietasz? wink

> W chwili obecnej gdy nie ma rozmowy miedzy rodzicami a szpitalem na temat
                            > obrzezania,to szpital NIGDY tego nie zrobi,bo mozesz ich sadzic o grube
                            > pieniadze.

Oczywisice ze nie i dlatego musza zapytac. Tak mi przyszlo do glowy ze jesli szpital nie pyta tzn. ze
                            nie ma sprzetu albo wykwalifikowanego personelu do tego typu zabiegow wiec co sie bedzie glupio
                            pytal wink
                            >

> Dlaczego na sobie nie sprobujesz zanim komus bez zgody zrobisz?
                            > To nie jest skomplikowany zabieg jak chociazby wyciecie wrzodu na doopie i
                            > mozna go zrobic nawet wtedy jak facet ma 35 lat.

Skomplikowane moze nie jest ale z pustego i Salomon nie naleje - trzeba miec co operowac wink)
                            • maksimum Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 19.07.05, 23:15
                              edytkus napisała:

> > Matka twojego faceta byla widocznie z tych niekumatych i nie powiedziala
                              > w szpitalu,ze sobie nie zyczy obrzezania chlopca.
                              >
                              > Kumata czy nie kiedys to byla rutyna i nic na to nie poradzisz.

Nikt na to nic nie poradzi,bo to bylo i minelo,a fakt ze nawet w latach 1970
                              nie wszyscy byli obrzezani swiadczy o tym,ze trzeba bylo wykazac jakas
                              INICJATYWE w obronie swoich przekonan.

> > Nie dokladnie TAK!
                              > > Kiedys brak zastrzezenia uznawano za zgode,a obecnie nikt sie nie pyta,t
                              >
                              > Pytaja pytaja, a ze Ciebie nikt nie zapytal? Moze pytali ale nie
                              zrozumiales?
                              > A moze zemdlales przy porodzie i nie pamietasz? wink

Aktualnie pomagalem lekarzowi przy porodzie i kto by sie osmielil obciac
                              umbilical cord w mojej obecnosci?

> > W chwili obecnej gdy nie ma rozmowy miedzy rodzicami a szpitalem na temat
                              > > obrzezania,to szpital NIGDY tego nie zrobi,bo mozesz ich sadzic o grube
                              > > pieniadze.
                              >
                              > Oczywisice ze nie i dlatego musza zapytac. Tak mi przyszlo do glowy ze jesli
                              szpital nie pyta tzn. ze
                              > nie ma sprzetu albo wykwalifikowanego personelu do tego typu zabiegow wiec co
                              >sie bedzie glupio pytal wink

Nie rozsmieszaj.
                              Obrzezanie jest duzo prostsze niz wyciecie migdalow i byle fryzjer to zrobi.

> > Dlaczego na sobie nie sprobujesz zanim komus bez zgody zrobisz?
                              > > To nie jest skomplikowany zabieg jak chociazby wyciecie wrzodu na doopie
                              > i mozna go zrobic nawet wtedy jak facet ma 35 lat.
                              >
                              > Skomplikowane moze nie jest ale z pustego i Salomon nie naleje - trzeba miec
                              >co operowac wink)

Troche mnie skolowalas,bo jestes za obrzezaniem,ale sama nie chcesz byc
                              obrzezana.
                              Z drugiej strony jest to takie dobre,to dlaczego dorosli nieobrzezani nie
                              chodza na takie operacje?
                              Ja bym Ci proponowal cos bardziej delikatnego,co moze nawet wprowadzic Cie na
                              salony madrych i bogatych.
                              Jako mezatka obetnij wlosy na zero i nos peruke a zapewniam Cie,ze wiekszosc
                              zydowskich lekarzy utwierdzi Cie w przekonaniu,ze jest w tym duuuuuuzo wiecej
                              plusow niz minusow.
                              Poza tym jak znudzi Ci sie wszystkie 7 peruk,to bedziesz mogla zapuscic wlosy
                              po uszy.
                              • edytkus Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 19.07.05, 23:37
                                maksimum napisał:

> Nikt na to nic nie poradzi,bo to bylo i minelo,a fakt ze nawet w latach 1970
                                > nie wszyscy byli obrzezani swiadczy o tym,ze trzeba bylo wykazac jakas
                                > INICJATYWE w obronie swoich przekonan.

E tam, pewnie nikt ich nie pytal i tyle wink

> Aktualnie pomagalem lekarzowi przy porodzie i kto by sie osmielil obciac
                                > umbilical cord w mojej obecnosci?

Ciekawe czy lekarz tez uwazal ze mu pomagasz?

> Nie rozsmieszaj.
                                > Obrzezanie jest duzo prostsze niz wyciecie migdalow i byle fryzjer to zrobi.

No to sciagaj spodnie i zaraz sprawdze czy to rzeczywiscie takie proste wink

> Troche mnie skolowalas,bo jestes za obrzezaniem,ale sama nie chcesz byc
                                > obrzezana.

No ale co ja mam sobie obrzezac?! smile))

> Z drugiej strony jest to takie dobre,to dlaczego dorosli nieobrzezani nie
                                > chodza na takie operacje?

W pewnym wieku na pewne sprawy jest juz za pozno, wzrasta ryzyko pewnych problemow, a co do
                                obrzezania to jak wiadomo mezczyzni sa malo wytrzymali na bol (na pewno mniej niz kobiety) i
                                zwyczajnie sie boja surprised

> Ja bym Ci proponowal cos bardziej delikatnego,co moze nawet wprowadzic Cie na
                                > salony madrych i bogatych.

madrzy i bogaci siedza za biurkiem a nie sprzataja salony

> Jako mezatka obetnij wlosy na zero i nos peruke a zapewniam Cie,ze wiekszosc
                                > zydowskich lekarzy utwierdzi Cie w przekonaniu,ze jest w tym duuuuuuzo wiecej
                                > plusow niz minusow.
                                > Poza tym jak znudzi Ci sie wszystkie 7 peruk,to bedziesz mogla zapuscic wlosy
                                > po uszy.

Dziekuje za rade ale nie skorzystam, nie rozumiem co maja peruki do obrzezania.
                                • maksimum Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 22.07.05, 23:29
                                  www.nationmaster.com/graph-T/hea_wom_cir_sha
                                  A teraz sie boj,ze znajde statystyki dla mezczyzn.
                                  • edytkus Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 24.07.05, 07:35
                                    maksimum napisał:

> www.nationmaster.com/graph-T/hea_wom_cir_sha
                                    > A teraz sie boj,ze znajde statystyki dla mezczyzn.

Tak ale te kobiety sa obrzezane jako mlode dziewczyny a nie niemowleta, bez znieczulenia i
                                    zachowania podstawowych zasad higieny, poza tym obrzezanie ma sluzyc tylko i wylacznie zachowaniu
                                    dziewictwa wiec nei ma co tu porownywac kobiet do mezczyzn. Tym bardziej ze nie ma zadnych
                                    naukowych statystyk za lub przeciw obrzezaniu kobiet, szczegolnie ze mezczyznom wycina sie
                                    nadmiar skory a kobietom w zasadzie glowny narzad do odczuwania przyjemnsoci wink Teraz z innej
                                    beczki, ilu znasz obrzezanych mezczyzn? ilu z nich zaluje ze zostali obrzezani w niemowlectwie? Bo ja
                                    znam wielu obrzezanych ale zadnego zalujacego wink I z osobistego punktu widzenia: nieobrzezany penis
                                    nie jest atrakcyjny surprised
                                    • maksimum Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 28.07.05, 04:54
                                      edytkus napisała:

> maksimum napisał:
                                      >
                                      > > www.nationmaster.com/graph-T/hea_wom_cir_sha
                                      > > A teraz sie boj,ze znajde statystyki dla mezczyzn.
                                      >
                                      > Tak ale te kobiety sa obrzezane jako mlode dziewczyny a nie niemowleta, bez
                                      znieczulenia i
                                      > zachowania podstawowych zasad higieny, poza tym obrzezanie ma sluzyc tylko i
                                      wylacznie zachowaniu
                                      > dziewictwa wiec nei ma co tu porownywac kobiet do mezczyzn.

Cos mnie sie zdaje,ze Ty nie wiesz o czym piszesz.
                                      To nie ma nic wspolnego z dziewictwem.
                                      Dziewczynkom tak samo jak i chlopcom obcina sie te czesci narzadow
                                      plciowych,ktore przyczyniaja sie do najwiekszej wrazliwosci przy stosunkach.

> Tym bardziej ze nie ma zadnych
                                      > naukowych statystyk za lub przeciw obrzezaniu kobiet,

No tak!
                                      Bo jak wiekszosc kobiet i tak nie ma orgazmow,to po co im lechtaczki.

> szczegolnie ze mezczyznom wycina sie
                                      > nadmiar skory a kobietom w zasadzie glowny narzad do odczuwania
                                      >przyjemnsoci wink

Mozna calkiem sporego balona z tego "nadmiaru skory" zrobic.
                                      Dlaczego powieka nie jest uznana za "nadmiar skory"??
                                      Niektorzy maja je strasznie kaprawe i zapadajace na pol oczu nawet w czasie
                                      interesujacej rozmowy i gdyby im gorna wyciac,to byliby bardziej alert,nie
                                      sadzisz?
                                      Teraz zrob sobie takie proste porownanie,jaka mialabys skore na pietach,gdybys
                                      chodzila boso,a twoja najlepsza kolezanka podrywalaby chlopakow na delikatne
                                      stopy,bo zawsze zaklada miekkie skarpety i buty.

> Teraz z innej
                                      > beczki, ilu znasz obrzezanych mezczyzn? ilu z nich zaluje ze zostali
                                      obrzezani w niemowlectwie? Bo ja
                                      > znam wielu obrzezanych ale zadnego zalujacego wink I z osobistego punktu
                                      widzenia: nieobrzezany penis nie jest atrakcyjny surprised

Powiem krotko:Malo w zyciu widzialas!
                                      Spotyka sie rowniez poglady,ze tylko lysi sa atrakcyjni i nasuwa sie pytanie,po
                                      co natura wszystkim dala wlosy.
                                      • edytkus Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 28.07.05, 06:53
                                        maksimum napisał:

> Cos mnie sie zdaje,ze Ty nie wiesz o czym piszesz.
                                        > To nie ma nic wspolnego z dziewictwem.

OK przyznaje ze sie rozpedzilam i chodzi o cos wiecej niz dziewictwo, a mianowicie o nie odczuwanie
                                        przyjemnosci z seksu. Ale tak sie skalda ze wiem o cyzm pisze bo temat mialam walkowany na
                                        studiach na Sociology of the Family, a tak sie sklada ze naleze do "A students."

> Dziewczynkom tak samo jak i chlopcom obcina sie te czesci narzadow
                                        > plciowych,ktore przyczyniaja sie do najwiekszej wrazliwosci przy stosunkach.

Hmm, zdawalo mi sie ze u mezczyzn najbardziej wrazliwa jest zoladz w ogole, ale skoro jako
                                        mezczyzna twierdzisz ze to napletek to... czyzby przez ostatnie lata moj maz udawal?!

> > Tym bardziej ze nie ma zadnych
                                        > > naukowych statystyk za lub przeciw obrzezaniu kobiet,
                                        >
                                        > No tak!
                                        > Bo jak wiekszosc kobiet i tak nie ma orgazmow,to po co im lechtaczki.

najwyrazniej nie zrozumiales co mialam na mysli

>

> Mozna calkiem sporego balona z tego "nadmiaru skory" zrobic.
                                        > Dlaczego powieka nie jest uznana za "nadmiar skory"??

dlatego ze jej zadaniem jest ochrona oka, zreszta umiesz spac z otawrtymi oczami?

> Niektorzy maja je strasznie kaprawe i zapadajace na pol oczu nawet w czasie
                                        > interesujacej rozmowy i gdyby im gorna wyciac,to byliby bardziej alert,nie
                                        > sadzisz?

ciekawe spostrzezenie, moze wyprobuj na sobie? wink

> Teraz zrob sobie takie proste porownanie,jaka mialabys skore na pietach,gdybys
                                        > chodzila boso,a twoja najlepsza kolezanka podrywalaby chlopakow na delikatne
                                        > stopy,bo zawsze zaklada miekkie skarpety i buty.

Tak sie sklada ze uwielbiam chodzic boso a stopy mam zadbane (mam wiecej kremow do stop niz do
                                        twarzy wink) .

> Powiem krotko:Malo w zyciu widzialas!

moze malo moze duzo wink ale wciaz nie odpowiedziales ile obrzezanych penisow sam widziales?

> Spotyka sie rowniez poglady,ze tylko lysi sa atrakcyjni i nasuwa sie pytanie,po
                                        >
                                        > co natura wszystkim dala wlosy.

natura dala nam Tobie paznokcie i zarost pod nosem - dlaczego je przycinasz?
                                        • maksimum Re: "wiedza" i "fakty" maksimuma NIE DOKLADNIE TA 29.07.05, 22:48

> Hmm, zdawalo mi sie ze u mezczyzn najbardziej wrazliwa jest zoladz w ogole,
                                          >ale skoro jako mezczyzna twierdzisz ze to napletek to

Napletek tez jest bardzo wrazliwy,a jest tam min. po to by chronic wrazliwosc
                                          zoledzia.
                                          Powieka jest po to by chronic wrazliwosc oka i nikt jej nie wycina,prawda?

>... czyzby przez ostatnie lata moj maz udawal?!

Robi co moze,ale prawde mowiac "lysi" nie znaja co to przyjemnosc.

> natura dala nam Tobie paznokcie i zarost pod nosem - dlaczego je przycinasz?

Bo broda zaslanialaby klawiature i dlugimi paznokciami nie trafialbym w literki.
                                          Ale 1,000 lat temu owlosienie daloby mnie cieplo na zime i paznokciami
                                          rozrywalbym dziczyzne.
    • _lafirynda [...] 29.07.05, 15:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • edytkus Re: Obrzezanie 29.07.05, 19:15
        _lafirynda napisała:

> Wy jestescie jakies glupki !!!!!
        > Jestescie beznadziejni

i nawzajem, w dodatku brak ci kultury
    • saba76 Re: Obrzezanie 29.07.05, 19:27
      Moje skromne zdanie-, jeśli nie ma wskazań medycznych,pozostawić decyzje
      dziecku.
      • maksimum Re: Obrzezanie 29.07.05, 22:51
        saba76 napisała:

> Moje skromne zdanie-, jeśli nie ma wskazań medycznych,pozostawić decyzje
        > dziecku.

Najprostsze wyjscie ,poczekac do 18 roku zycia i jak bedzie chcial,to sam
        pojdzie do lekarza czy rabina na obrzezanie.
        Ponoc niektorzy rabini ogryzaja napletek,zamiast wycinac i to juz samo w sobie
        jest spora zacheta.
        Mozna sie przy tym zalapac co najmniej na herpesa,ale co sie nie robi dla
        przyjemnosci.
    • lola211 Re: Obrzezanie 29.07.05, 23:41
      Zaznaczam, ze nie czytalam wszystkich postów, wiec moge sie
      powtarzac.Obrzezanie stosuje sie w celach nie tylko religijnych, ale i
      higienicznych.Nie przez przypadek ma miejsce w krajach, gdzie klimat jest
      goracy.Pozwala zaoszczedzic malym chlopcom klopotów zdrowotnych, wiec sensowne
      wydaje sie, ze zabieg wykonuje sie u dzieci.
      • maksimum Re: Obrzezanie 30.07.05, 00:18
        lola211 napisała:

> Zaznaczam, ze nie czytalam wszystkich postów, wiec moge sie
        > powtarzac.Obrzezanie stosuje sie w celach nie tylko religijnych, ale i
        > higienicznych.

Tylko i wylacznie religijnych i nie ma zadnego logicznego uzasadnienia na to.

> Nie przez przypadek ma miejsce w krajach, gdzie klimat jest
        > goracy.

Klimat goracy panuje rowniez w Chinach,Indiach,Ameryce Poludniowej
        (Brazylia,Meksyk,Argentyna) i tam pojecia nikt nie ma o obrzezaniu.

> Pozwala zaoszczedzic malym chlopcom klopotów zdrowotnych, wiec sensowne
        >wydaje sie, ze zabieg wykonuje sie u dzieci.

A o jakich to klopotach zdrowotnych chlopcow piszesz?
        Bo dlugosc zycia mezczyzn w Chinach jest wyzsza niz w Polsce,co pewno malo kto
        wie.
        www.nationmaster.com/graph-T/hea_lif_exp_at_bir_mal&int=-1
        A najdluzej zyja nieobrzezani Japonczycy i Chinczycy z Hong-Kongu.
        Obrzezani z Syrii,Iraku i Iranu sa na samym koncu listy.
        • edytkus Re: Obrzezanie 30.07.05, 00:33
          maksimum napisał:

> A najdluzej zyja nieobrzezani Japonczycy i Chinczycy z Hong-Kongu.
          > Obrzezani z Syrii,Iraku i Iranu sa na samym koncu listy.

To nie ma nic do rzeczy, akurat na pierwszym miejscu listy jest Andorra gdzie obrzezanie jest bardzo
          popularne wink Co co do obrzezan mezczyzn w Afryce Maksimum bardzo sie mylisz.
          simbani.amarc.org/page.php?lang=&content=article&num=944
          • edytkus Re: Obrzezanie 30.07.05, 00:33
            real man, Maximum, real men wink
            • maksimum Re: Obrzezanie 30.07.05, 00:55
              edytkus napisała:

> real man, Maximum, real men wink

[*_*] Yeah!!
          • maksimum Re: Obrzezanie 30.07.05, 00:54
            edytkus napisała:

> maksimum napisał:
            >
            >
            > > A najdluzej zyja nieobrzezani Japonczycy i Chinczycy z Hong-Kongu.
            > > Obrzezani z Syrii,Iraku i Iranu sa na samym koncu listy.
            >
            > To nie ma nic do rzeczy, akurat na pierwszym miejscu listy jest Andorra gdzie
            obrzezanie jest bardzo
            > popularne wink Co co do obrzezan mezczyzn w Afryce Maksimum bardzo sie mylisz.
            > simbani.amarc.org/page.php?lang=&content=article&num=944

SOUTH AFRICAN medical experts are concerned that the repeated use of
            unsterilised blades in the ritual circumcision of adolescent boys might be
            contributing to the spread of HIV.

M:To jest nic innego jak horseshit.
            AIDS moze przetrwac tylko w temperaturze ciala,gdy temp sie obnizy lub podniesie
            zarazki AIDS gina.Zwykle gotowanie narzedzi eliminuje AIDS.

Performed without anaesthesia, the practice is meant to reinforce the belief
            that "real men can endure pain". However, hundreds of boys have died or been
            maimed by the procedure, leading provincial health officials to criticise the
            tradition.

M:Wcale sie nie dziwie,bo to jest zwykla glupota.

GRAEME MEINTJES, a SOUTH AFRICAN AIDS specialist and author of a book on ritual
            circumcision is quoted by the Baltimore Sun newspaper in the U.S. as estimating
            that about 20 percent of boys going for circumcision could be HIV-positive.

M:Mogli sie juz z tym AIDS urodzic lub nabawic sie poprzez kontakt z krwia
            chorych.Ale prawda jest ,ze w Czarnej Afryce AIDS szaleje.

• edytkus Re: Obrzezanie 30.07.05, 04:43
              popularny temat wink
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28377&w=24366395&v=2&s=0
        • lola211 Re: Obrzezanie 30.07.05, 09:26
          Gdyby dlugosc zycia zalezala od tego zabiegu, to bylby to jakis argument, ale
          zdajesz sobie sprawe, ze jest mnostwo innych czynnikow na to wpływajacych?
          Obrzezanie eliminuje ryzyko zakazenia(kazda matka chlopca wie, co potrafi
          zbierac sie pod napletkiem), stulejke itd., czyli te dolegliwosci, ktore trapia
          nieobrzezanych.
          • maksimum Re: Obrzezanie A CO Z MIODEM W USZACH ?? 30.07.05, 19:42
            lola211 napisała:

> Gdyby dlugosc zycia zalezala od tego zabiegu, to bylby to jakis argument,
            ale
            > zdajesz sobie sprawe, ze jest mnostwo innych czynnikow na to wpływajacych?
            > Obrzezanie eliminuje ryzyko zakazenia(kazda matka chlopca wie, co potrafi
            > zbierac sie pod napletkiem),

A jak sobie kazda matka radzi z miodem w uszach malca?
            Bo zwykle mydlo,tu juz nie wystarcza.

> stulejke itd., czyli te dolegliwosci, ktore trapia nieobrzezanych.

To ze moga sie jakies dolegliwosci trafic,to nie znaczy ze musza.Bardziej bym
            sie przejmowal grypa czy zapaleniem ucha srodkowego.
            • lola211 Re: Obrzezanie A CO Z MIODEM W USZACH ?? 30.07.05, 21:43
              > A jak sobie kazda matka radzi z miodem w uszach malca?
              > Bo zwykle mydlo,tu juz nie wystarcza.

Ale skoro mozna poradzic sobie w inny sposób to po co meczyc sie codziennym
              pilnowaniem, czy wszystko aby dostatecznie dokladnie umyte?
              • maksimum ILE RAZY DZIENNIE WYCIERASZ NIEMOWLAKOWI PUPE? 30.07.05, 21:57
                lola211 napisała:

> > A jak sobie kazda matka radzi z miodem w uszach malca?
                > > Bo zwykle mydlo,tu juz nie wystarcza.
                >
                > Ale skoro mozna poradzic sobie w inny sposób to po co meczyc sie codziennym
                > pilnowaniem, czy wszystko aby dostatecznie dokladnie umyte?

Z grubsza chodzi o to,ze czy maly czy duzy,to raz dziennie sie kapie i duzo
                wazniejsza jest higiena odbytu niz napletka.
                Ze wzgledow dla mnie niepojetych,obrzezanie uczyniono standardowym zabiegiem i
                ludzie niezbyt majacy pojecie o higienie dali sie na ten glupi dowcip nabrac.
                Niemowlakowi pupe wyciera sie kilka razy dziennie a calego mozna kapac raz
                dziennie,wiec sprawy higieniczne zupelnie nie odgrywaja tu zadnej roli.

• esteel Re: ILE RAZY DZIENNIE WYCIERASZ NIEMOWLAKOWI PUPE 30.07.05, 23:12
                  Haja,
                  ja jestem Polka moj maz Amerykaninem.Ja tez stanelam przed
                  zagadnieniem "obrzezac czy nie" ponad dwa lata temu. Wiedzac ze moje dziecko
                  bedzie chlopczykiem zaczelam czytac na ten temat i pytac wielu lekarzy (
                  Amerykanow - wtedy mieszkalismy w USA).Dla mojego meza ( nie Zyd i nie Arab)
                  obrzezanie synka bylo koniecznym, zabiegiem. Dla mnie nie i skora mi cierpla na
                  mysl, ze moje kilkudniowe dziecko mam temu poddac Argumenty meza :
                  - bedzie zdrowszy,
                  - latwiej bedzi eutrzymac higiene,
                  - bedzie sie roznil od rowiesnikow ,
                  - jego przyszle kochanki ( sic!!!) pomysla , ze pochodzi z nizin spolecznych,
                  - jak ja bylem dzieckiem to tylko bardzo biedni chlopcy byli nieobrzezani i
                  wszyscy sie z nich pod prysznicem w szkole smiali.. itp. doprowadzaly mnie
                  najpierw do smiechu potem do szalu.
                  Na szczescie po rozmowach z lekarzami( rowniez Zydami) i czytaniu na ten temat
                  zrozumial ze na prawde nie ma ZADNYCH medycznych wskazan do przeprowadzania
                  takiego zabiegu. Wszystkie inne jego argumenty stopniowo osmieszalam. Z pomoca
                  przyszla mi kolezanka , ktora kiedys uczestniczyla w rytualnym zydowskim
                  obrzezaniu tygodniowego chlopczyka i opisala to wydarzenie kladac nacisk na
                  krew ( oczywiscie przesadzajac) i placz dziecka ( nie przesadzajac). Moj
                  syneczek uszedl spod noza-smile)) . Higiena jest podstawa bez wzgledu czy dziecko
                  jest obrzezane czy nie. Nie chce i nie bede przeprowadzac na ciele mojego
                  dziecka nieodwracalnych zabiegow nie majacych wskazan lekarskich. To jego
                  cialo . Chociaz z drugiej strony ..urodzilam go nie pytajac o zdanie..moze mi
                  kiedys wybaczy. E.
                  • maksimum DECYZJA POWINNA BYC PODJETA PRZEZ PACJENTA !! 30.07.05, 23:54
                    esteel napisała:

> Na szczescie po rozmowach z lekarzami( rowniez Zydami) i czytaniu na ten
                    temat
                    > zrozumial ze na prawde nie ma ZADNYCH medycznych wskazan do przeprowadzania
                    > takiego zabiegu.

Nie dosc,ze nie ma zadnych medycznych wskazan,ale sa same przeciwskazania.

> Nie chce i nie bede przeprowadzac na ciele mojego
                    > dziecka nieodwracalnych zabiegow nie majacych wskazan lekarskich. To jego
                    > cialo . Chociaz z drugiej strony ..urodzilam go nie pytajac o zdanie..moze mi
                    > kiedys wybaczy. E.

Gdy bedzie mial 18 lat i bedzie chcial byc obrzezany,to pojdzie do lekarza i po
                    sprawie.
                    Chodzi wlasnie o to,ze zabieg jest nieodwracalny i decyzja powinna byc podjeta
                    przez pacjenta.
                  • maksimum Re: ILE RAZY DZIENNIE WYCIERASZ NIEMOWLAKOWI PUPE 31.07.05, 00:03
                    esteel napisała:

> mysl, ze moje kilkudniowe dziecko mam temu poddac Argumenty meza :
                    > - bedzie zdrowszy,
                    > - latwiej bedzi eutrzymac higiene,

Takie smieszne argumenty doprowadzily do tego,ze obrzezanie stalo sie
                    standardowe w USA,pod naciskiem lobby lekarzy zydowskich.
                    Az strach pomyslec jaka wiedza ci lekarze dysponowali.

> - bedzie sie roznil od rowiesnikow ,
                    > - jego przyszle kochanki ( sic!!!) pomysla , ze pochodzi z nizin spolecznych,
                    > - jak ja bylem dzieckiem to tylko bardzo biedni chlopcy byli nieobrzezani i
                    > wszyscy sie z nich pod prysznicem w szkole smiali.. itp. doprowadzaly mnie
                    > najpierw do smiechu potem do szalu.

Argumenty meza sa rzeczywiscie smieszne,bo Europa Zach czy Japonia nie sa biedne
                    a o obrzezaniu tam nikt nie mysli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka