Dodaj do ulubionych

bolące kolana

25.10.05, 13:45
moje dziecko od dłuższego czasu narzeka na ból kolana, lekarka twierdzi, że
jest to normalne, dotyczy okresu intensywnego wzrostu, twierdzi, że kości nie
nadążają rosnąć, jeździliśmy na wizyty do innych lekarzy, ale za wiele nowego
nie wniosły, skutkiem jest podawanie co jakiś czas dziecku syropu
przeciwbólowego, tymczasem ostatnio dowiedziałam się o tabletkach
fluorigantolette na ból kości, czy ktoś miał może takowe, albo jakiś pomysł
na walkę z problemem, a może jakiś kompetentny lekarz, nie wiem co robić bo
problem jest dość uciążliwy dla nas i dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • roza06 Re: bolące kolana 25.10.05, 13:50
      A ile lat ma twoje dziecko bo moja siedmioletnia córka też narzeka na ból w
      kolanach i łydkach.
      • to_ja76 Re: bolące kolana 25.10.05, 14:42
        moje dziecko ma obecnie niewiele ponad 3 latka, problem zaś istnieje odkąd
        nauczył się lokalizować ból, wcześniej też miał problemy tylko nie mogliśmy się
        dogadać wink
    • mallard Re: bolące kolana 25.10.05, 16:25
      Pozwolę sobie nieśmiało zauważyć, że bolące kolana, to dość specyficzne
      problemy wychowawcze. (jesteśmy wszak na forum wychowanie...)
      Pozdrawiam.
      • roseanne na dluzsza mete 26.10.05, 00:03
        wszelkie chroniczne bole stanowia rowniez problem wychowawczy smile
        a na serio , to to sie zazwyczaj odbija na psyche dziecka, jest placzliwsze,
        bardziej klopotliwe, zaczepne itd

nie chce uczestniczyc w zabawach ruchowych, unika spacerow - wszystko ze strachu
        przed bolem

mojej corce pomagaja cieple kapiele i oklady z kota, znaczy nasza domowa kotka
        jest bardzo przyjacielska i lubi sie ukladac do spania na czyis kolanach i wtedy
        rogrzewa dodatkowo
    • wieloszka Re: bolące kolana 25.10.05, 17:44
      a robiliście usg?
      • andaba Re: bolące kolana 25.10.05, 19:32
        ASO miał robione? Tak się z reguły choroba reumatyczna zaczyna, ale jeżeli
        piszesz o jeżdżeniu po lekarzach, to pewnie badania porobione. Więc
        najprawdopodobniej to po prostu "bóle wzrostowe".
        • anka1 Re: bolące kolana 26.10.05, 08:49
          a wczesniej nie miala jakiejs infekcji ? bo czasem takie bole stawow zostaja po
          przeziebieniach. ale nie lekcewaz tego. molestuj lekarza niech daje skierowania
          na badania.
          • to_ja76 Re: bolące kolana 26.10.05, 16:41
            miał robione usg, wykazało stan zapalny ale lekarze ortopedzi twierdzili, że na
            tym zdjęciu każdy może coś wypatrzyć, tak się zazywczaj kończyło, dlatego może
            ktoś zna w Stolicy kompetentnego lekarza
            poza tym chroniczny ból kolan sprawia, że wszyscy jesteśmy podenerwowani bo
            noce nieprzespane, człowiek zmęczony nie mówiąc już o dziecku i tak wkoło
            dodam że i tak wszystkie dodatkowe badania robiliśmy na własną rękę bo lekarz
            rodzinny stwierdził już na samym początku że hgłównym problemem jest wzrost a
            na to lekarstwa nie ma, niestety, zostaliśmy sami z problemem dlatego chciałam
            się dowiedzieć czy może ktoś z was to przechodził i ma sprawdzone metody, my na
            razie poprzestajemy za radą jednego z lekarzy na podawaniu syropu
            przeciwbolowego w dniach kiedy masaże nie pomagają, stosowania maści
            rozgrzewających nam nie polecano.
    • monik181 Re: bolące kolana 26.10.05, 23:10
      Mój syn ma 12 lat. Na ból kolana skarży się od jaiś 4-5 lat. ASO w normie RTG
      dobry. Obecnie nosi ortezę na kolano i w czasie wakacji było dobrze, ale od
      kiedy zaczął chodzić na w-f znów go pobolewa.W przyszłym tyg. jedziemy do
      lekarza, ciekawe co powie. Ostatnio coś wspominał o atroskopii, ale stwierdził,
      że to jescze za młody wiek. U syna to jest tak, że mu coś strzeli w kolanie i
      przez chwilę nie może ruszać nogą. Co do bóli wzrostowych to yeż mi mówiono,
      ale sobie myślę, że powinien już mieć ok. 2 metrów wzrostu.
      • synkowie2 Re: bolące kolana 27.10.05, 15:40
        Miałam problem z zapaleniem stawów kolanowych u mojego syna. Zapalenie było
        powikłaniem po anginie.
        Ortopeda-reumatolog powiedział mi, że bóle wzrostowe to coś czego istnienia tak
        naprawdę nie dowiedziono, ale sa barzdo często wymówką jak lekarz nie wie co
        dziecku dolega, a jeśli juz cos takiego istnieje to raczej dotyczy kosci
        długicz np. piszczelowych, a nie stawów.
        Myślę, że dziecku należałoby wykonać badania w kierunku chorób reumatycznych
        zaczynając od ASO. najlepiej zapisz sie na wizyte do instytutu Reumatologii
        przyu ul. Spatrańskiej w Warszawie.
        Pozdrawiam mama synków 2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka