Dodaj do ulubionych

kiedy pierwsze próby z nocniczkiem?

09.03.06, 14:43
Kiedy poraz pierwszy sadzałyście swoje pociechy na nocnik?Moja ma 9 mieisęcy,
juz potrafi samodzielnie siedzieć, więc czy nie czas oswajać ją też z
urządzeniem typy NOCNIK?Jak wypadały pierwsze próby? Pozdrawiam wszystkie
mamusie!
Obserwuj wątek
    • stypkaa Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 15:22
      NIE!!! Wczoraj myślałam, że padnę jak usłyszałam, że ktoś wysadził na nocnik 4-
      ro m-czne dziecko!!! NIE ŻARTUJĘ!
      Mój ma rok skończony ale uważam, że na nocnik jeszcze parę m-cy za wcześnie.
      Dzieci dopiero ok. 1,5 roku zyskują naturalną zdolność panowania nad
      zwieraczami. Więc nawet jeśli teraz zaczniesz dziecko wysadzać, to oprócz tego,
      że oswoi się ono z nocnikiem raczej nic nie osiągniesz. Bo i tak nie będzie
      umiało zapanować nad potrzebą. A po co dziecko stresować niepotrzebnie?
      Przecież jak będzie widziało zasmuconą minę mamy, że mu się nie udało to ono
      samo zacznie się smucić i zniechęcenie gotowe.
    • kasia1302 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 15:23
      Gdy moja córka miała dziewięć miesięcy, nie przyszło mi do głowy sadzanie ją na
      nocnik. Dla mnie jest to niemowlę, które kompletnie nic nie wie na temat swoich
      potrzeb fizjologicznych. Oczywiście, że są mamy, które się chwalą, że dziecko
      robi kupkę na nocnik w wieku 6 miesięcy. Odbywa się to tak, że po zachowaniu
      dziecka, albo według jego rytmu dnia matka wyłapują moment. Według mnie to
      nieporozumienie. Moi rodzice też nauczyli psa, że w ogrodzie się nie sika, ale
      napewno nie wiedział dlaczego. Przepraszam za porównanie, ale myślę,że
      adekwatne.Sukcesem jest, gdy dziecko wie, że chce i dlaczego (bo jest mu mokro,
      bo zbrudził ubranko, bo podłoga jest brudna). Moja córka ma 2 lata i pieluchy
      już nas nie dotyczą. Małą doskonale mówi i sama komunikuje swoje potrzeby. Nie
      było procesu oduczania, ściągnęłam pieluchę, były może trzy wpadki i koniec.
      • katklos Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 16:04
        U nas tez 3 dni i po pieluchach, no ale synek miał wtedy 23 mce. Wczesniej mowy
        nie było, zeby w ogole zechciał usiąść, aż tu nagle, pewnego dnia samo
        przyszło...smile)
        • zosiewa Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 16:30
          Dzięki bo byłam zupełnie zielona w tym temacie. Moja kolezanka ma 14 miesięczna
          córe i podejmuje już jakies próby. Myślałam że ja tez juz muszę, ale widać że
          nic nie przegapiłam i to jeszcze wszystko przede mną, ale nie tak prędko.
          Dzięki!
    • anola Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 16:37
      Ja jestem za wcześniejszym sadzaniem na nocnik. Oczywiście jak dziecko
      samodzielnie siada i stabilnie siedzi. Ale zanim samo zacznie chodzić i uciekać
      z nocnika. Na początek wystarczy 1-2 razy dziennie, najlepiej po obudzeniu,
      tylko na chwilkę. Potem powoli trochę częściej. A jak będzie miało 1,3 - 1,5
      roku to samo będzie "mówiło" że chce siusiu i nie trzeba będzie robić mu
      "treningu czystości" wink
      Tak robiłam ze swoją starszą córką i tak będę robić z młodszą. Większość mam
      jednak się ze mną nie zgodzi - tak znakomicie działa reklama pieluch
      jednorazowych wink
      pozdrawiam
      anóla
      • black34 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 16:52
        Moja coreczka ma 21 miesiecy. Pierwszy raz usiadla na nocniczek kiedy skonczyla
        18 miesiecy. Zalapala od razu. Kiedy zrobila kupke byla ochwala , brawa i jej
        ulubione ciasteczko. Teraz sama krzyczy ---Mamusiu ee-
        • marzec7 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 20:20
          Bardzo mi się podoba Twoje podejście, chyba tak właśnie najlepiej postępować.
      • stypkaa Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 10.03.06, 13:39
        Nie uważam, żeby to była zasługa doskonałego działania reklamy pieluch
        jednorazowych. Nikt nikogo nie zmusza do ich używania, jak kogoś nie stać czy
        woli z innych względów może używać tetrowych.
        Chodzi tylko i wyłącznie o to, że dziecko 9-cio m-czne czy nawet roczne
        fizjologicznie nie ma umiejętności panowania nad swoimi potrzebami. A
        wyprzedzając aż tak bardzo ten naturalny proces można tylko nabawić dziecko
        niechęci do nocnika. Nie uważam, żeby dobre było że np. 3-latek chodzi w
        pieluchach, ale nie jest żadnym problemem dla mnie jeśli w pieluchach chodzi
        dziecko niespełna dwuletnie. Najważniejsze jest obserwować własne dziecko i nie
        przegapić odpowiedniego momentu.
    • jagaga Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 22:16
      Mysle, ze tzeba wyczuc odpowiedni moment.
      Ja sprobowalam kiedy syenk mial 19 miesiac tylko dlatego, ze zauwazylam, ze jak
      przypomne malemu o zrobiemu kupy zanim zmienie pieluche (zeby potem znowu nie
      zmieniac - rano spieszymy sie do wyjscia), to ja robi. Do tego ilosc kup
      zmiejszyla sie z 3 do 2 (wiem, wiem to rzadki okaz) i robi je w tych samych
      porach. wiec sprobowalam z nocnikiem rano i udalo sie przez pare dni - potem
      odmowil i po miesiacu przerwy znowu wyjelam nocnik i teraz uzywa go co rano. I
      tak teraz mysle, ze jest dobry moment na ciag dalszy z nocnikiem, bo np. cieszy
      go spuszcznie wody, co pewnie z czasem mu sie znudzi i nie bedzie tego elementu
      nagrody. Ale synek chodzi do zlobka tam nie ucza, jak bede mu raz zdejmowac
      pieluche, to znowu zakladac, to chyba go zdezorientuje, wiec nie wprowadzam
      kolejnych etapow z nonnikiem, chociaz czuje, ze strace ten "odpowiedni moment".

Czyli u nas 22 miesiace, kupa rano, pielucha, w weekendy zamiast body zakladam
      koszulke i czesciej proponuje nocnik, raz sie udaje, raz nie. Myslicie, ze
      powinnam zdjac mu pampersa w weekend i chociaz zobaczyc jak zareaguje jak sie
      posika? Ale w poniedzialek znowu bedzie pielucha, bo zlobek... a moze wziac
      urlop, zeby przeprowadzic nauke???
      • kasia1302 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 10.03.06, 09:52
        Dziwi mnie, że żłobek nie współpracuje z rodzicami. Moja córka też żłobkowicz i
        nie było z tym problemu. A nawet była to propozycja złobka. Może dlatego, ze
        prywatny i więcej im się chce. Oczywiście, ściągnij pampersa, niech syn chodzi
        w majtkach. Do żłobka poslij bez pieluch za to z duzym zapasem rajstop i
        majtek. Będa go przebierać, chyba, że zupełnie nie ufasz opiekunkom.
        Gwarantuję, że po tygodniu jesteście bez pieluch. Nie zapytałam o
        najważniejsze. Syn komunikuje potrzeby, mówi?
      • katklos do jagaga 10.03.06, 14:34
        Myśle, ze mogłabyś synkowi zdejmować pieluszke każdego dnia po południu, nie
        tylko w weekendy. My tak zrobiliśmy i mimo, ze mały zostaje z opiekunką,
        pierwsze proby przeprowadzalismy sami, po powrocie z pracy. Przygotowałam sobie
        kilka par majteczek i rajstopek i eksperymentowaliśmy. Po trzech, czterch
        popołudniach posikiwania, zaczął wołać. Teraz (mineły 2 mce) jest na takim
        etapie, ze do pieluchy świdomie nie zrobi, ( w ogole pamapers juz go "kuja"
        =kłujesmile), czasem mu sie zdarzy na śnie (ale coraz częsciej budzi sie w nocy na
        siku), tak więc i u Was moze dojsc do takiego momentu, gdy i w żłobku zacznie
        sygnalizować, ze chce sie wuysiusiać...
        A rozmawiałas o tym z paniami w złobku, jestem ciekawa dlaczego nie chcą
        pomagać rodzicom w nauczeniu dzieci samodzielnego załatwiania sie...
    • jagaga Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 09.03.06, 22:19
      Dodam jeszcze, ze znajoma chyba przegapila ten odpowiedni moment. Jej corka od
      1,5 roku informuje ja za kazdym razemjak chce kupe. Ale ona nie wprowadzila
      nocnika. Teraz dziewczynka ma 2 lata i 3 miesiace i absolutnie nie chce siadac
      na nocnik. Oczywiscie nie znam dziecka na codzien i to tylko taka moja
      obserwacja z zewnatrz.
      • myelegans Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 10.03.06, 13:53
        To dziecko decyduje, kiedy chce zaczac nocnikowanie, nie rodzice. Moj maly ma
        18 miesiecy, jeszcze nocnika na oczy nie widzial, bo e zupelnie nie wie o co
        chodzi. Wie tylko, ze do pieluchy sie wyproznia i tyle. Kupilam mu ksiazki z
        obrazkami dla dzieci o nocnikowaniu, ktore czytamy, drzwi od lazienki sa
        otwarte, zeby widzial co roibmy, ale na razie mowi "kupa" pokazuje na pieluche,
        ze tam ja robi i tyle. Jak faktycznie robi kupe (nie znam godziny, bo
        nieregularny) to jak zwykle chowa sie gdzies i wychodzi ciagnac za soba
        zapachy.

MIedzy 2 a 3 rokiem zycia, dzieci tak na prawde zaczynaja dorastaja do nocnika,
        panowanie nad zwieraczami, to dopiero poczatek wielu czynnikow, kotre sklada
        sie na samodzielne zalatwianie potrzeb fizjologicznych, od sciagniecia ubrania,
        az do spuszczenia wody i umycia rak. Jak sa rzeczywiscie gotowe, to cala nauke
        mozna skonczyc w 3 dni i na zawsze pozegnac sie z pielucha.
        Jagaga, to ze dziecko nie chce w tym wieku siadac, to nie przegapiony moment,
        wiele dzieci, ktore wczesnie jest sadzanych, przechodzi ewolucje wsteczna i
        bunt, i cofania sie do pieluch, zwlaszcza dwulatkow. 2.3 to wcale nie pozno, ma
        jeszcze czas.
        • wercia_m Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 10.03.06, 14:58
          a moja ma 13 mc i juz robi kupke na nocnik od 10 miesiaca. podoba jej sie i jak
          zachce sie kupke to wola mama i ciagnie mnie do lazienki smile wogole zaczela
          bitwe przy zmianie pieluszki najleppiej jakby jej wogole sie nie zakladalo
          wtedy jest szczesliwa smile)

Mysle ze to od dziecka zalezy kiedy zaczac bo jesli dzidzia sie opiera i nie
          chce siedziec na nocniczku to nie ma co zmuszac bo sie jeszcze zniecheci
    • pasmo30 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 10.03.06, 22:53
      Moja córka nadal załatwia się w pieluchy, ale ma jeszcze czas. Ma 16 mies. i od
      kilku dni codziennie, albo co drugi dzień przybiega do mnie z nocnikiem i
      pokazuje aby jej zdjac spodnie. I robi siku. Chyba mniej wiecej zalapala o co
      chodzi. Ja posadzilam ja wczesniej moze ze 2-3 razy, ale nigdy nic nie zrobila.
      Nie nalegalam, bo ona nie rozumiala co ja chce i po co ma siedziec na tym
      nocniku (a moze raczej jak ma zrobic to czego wszyscy od niej oczekuja).
      • roksi23 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 11.03.06, 11:48
        A ja uważam,że powinno się uczyc dziecko wcześnie załatwiac swoje
        potrzeby,potem okazuje się że 2-3latki biegają z pieluchą bo nie mają czasu ani
        ochoty na nocnik.Ja synka zaczęłam uczyć koło roczku,bał sie nocnika wiec go
        nie sadzałam na siłe,nakładka na sedes tez nie zdała egzaminu.Kupiliśmy taka
        podstawke i mały zaczął sikać na stojąco do sedesu.Z kupkami było gorzej,ale w
        lecie już i siku i kupki były opanowane pampersy poszły na bok,zakladaliśmy
        tylko na noc,a od ok 2 msc śpi już bez.Nauka wymaga od nas trochę poświęcenia i
        cierpliwości bo nie ma co wymagać,że taki maluszek po paru próbach bedzie umiał
        panować nad swoją fizjologią.Powodzeniasmile))
        • anatemka Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 11.03.06, 17:39
          Nauka wymaga od nas trochę poświęcenia i
          >
          > cierpliwości bo nie ma co wymagać,że taki maluszek po paru próbach bedzie
          umiał
          >
          > panować nad swoją fizjologią.Powodzeniasmile))

no własnie. załatwianie się do nocnika to kwestia panowania nad fizjologią.
          Małe dzieci, do ok. 18 mies nad fizjologia nie anuja. Mozna u nich wykrztałcić
          cos na wzór 'psa pawłowa': mama sadza na nocnik-robie siusiu.
          Mój syn miał ponad dwa lata, jak zaczęłam go uczyc korzystać z nocnika. Nauczył
          się pierwszego dnia.
          • anola Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 11.03.06, 18:46
            > do ok. 18 mies nad fizjologia nie anuja. Mozna u nich wykrztałcić
            > cos na wzór 'psa pawłowa': mama sadza na nocnik-robie siusiu.

W takim razie jakim cudem moja córka mając rok i 3 miesiące zaczęła prosić?
            Geniusz fizjologiczny?

pozdrawiam
            anóla mama
            Marty i Magdy
            • anatemka Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 08:22
              dzieci nie rozwijają się książkowo. 18 mies to średnia. Twoja córka zaczęła
              wcześniej, i bardzo dobrzesmile
            • jakw Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 09:56
              anola napisała:

> W takim razie jakim cudem moja córka mając rok i 3 miesiące zaczęła prosić?
              > Geniusz fizjologiczny?
              W jakiejś książce dot rozwoju dzieci wyczytałam, że żadne dziecko poniżej roku
              nie jest w stanie zapanować nad "fizjologią nocnikową". Większości udaje się to
              po skończeniu 18 m-cy. Widocznie Twoja z tych wcześniejszych - i w fizjologii, i
              w mowie smile
        • jakw Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 09:51
          A ja jestem leniwa - nie chce mi się latać przez kilka/kilkanaście m-cy za
          dzieckiem z nocnikiem (i poświęceniem wink), bo może coś zrobi.
          Starszej proponowaliśmy nocnik od czasu jak skończyła z 1.5 roku. Nie było
          rezultatów i temat szedł w odstawkę na kilka tygodni. Jak miała 23 czy 24 m-ce
          nauka zajęła 2 czy 3 dni.
    • zuzita Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 13:27
      Witam!
      Ja zaczęłam przyzwyczajać moją córcie do nocnika w wieku 7 miesięcy, oczywiście
      to było na zasadzie łapania, ale Zuzia szybko przyzwyczaiła sie i bardzo
      polubiła poranne robienie kupki na nocniczku. W tej chwili ma 11 miesięcy i jak
      tylko rano zje to pokazuje na nocniczek. A moim zdaniem matki które do 2 roku
      zycia dziecka nie sadzaja na nocnik sa po prostu leniwe i przyzwyczajone do
      pampersów. kiedys ich nie było a dzieci duzo szybciej chodziły bez pieluszek
      (ja miałam roczek!)_.Pozdrawiam
      • kasia1302 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 16:05
        Opisujesz idealny odruch pawłowa. Mała je, pokazuje na nocnik. Wyuczone
        zachowanie, utrwalony nawyk, nic nie mający wspólnego z poczuciem fizjologii.
        Twój przykład też nic nie wnosi. W tamtych czsach była tylko i wyłącznie
        tetra, więc nikt nie miał siły prać tony pieluch kazdego dnia. Faktem jest, że
        rodzice tak z nami postępowali i nic nam sie nie stało. A czy matki są leniwe,
        nie wiem. Mnie się rzeczywiście nie chciało cały dzień obserwować grymasów
        dziecka i biegać z nocnikiem.Nie był to dla mnie priorytet.
        • anatemka Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 20:32
          ja nauczyłam sie sikać do nocnika jak miałam 3 lata. Moja siostra trochę
          wcześniej. Pampersów wtedy ni było.
          • jagoda123451 Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 12.03.06, 21:12
            jestem ciekawa czy psycholodzy też są nakłaniani przez koncerny pieluchowe do
            wygłaszania opinii, że z pieluchami czas się rozstać najwcześniej ok 18
            miesiąca, bo wszędzie gdzie czytam o tym, to właśnie taki okres podają. Ja w to
            szczerze wątpie. I podobno najgorzej to dziecko oswajać z nocnikiem, raz robimy
            na nocnik, raz nie, albo tylko kupki, a siusiu to w pampersa itp. To powinno
            się odbyć tak jak z odstawieniem od piersi, ściągamy pampersa i więcej go nie
            zakładamy. Ja czekam do skończenia 2 roku życia dziecka (akurat początek lata),
            chociaż moja córka wykazuje już zainteresowanie tym tematem.
            • myelegans Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 13.03.06, 02:47
              Ja jestem ciekawa, czy te dzieci, ktore robia na nocnik w wieku 13 miesiecy, nie
              nosza juz wcale pieluch? Bo jak nosza, to to chyba nie ma sensu, bo i tak
              pieluchy i tak pieluchy.
              Po tym co czytalam w wielu ksiazkach i co nam powiedzial pediatra, ja nie bede
              czekala, na okreslony wiek, tylko bede czekala, az mnie dziecko SAMO powie,
              kiedy chce na nocnik. Ja go tylko bede edukowala, pokazywala, zachecala,
              rozmawiala i tyle, jak bedzie gotowy zrezygnuje z pieluch w ciagu 2-3 dni.
              Szczerze mowiac, to lapanie siuskow czy kupy do nocnika od 9-10 miesiaca, i
              czekanie na moment calkowitego odstawienia pieluch, ok. 2 roku zycia, to ponad
              rok czekania. Mam chyba lepsze rzeczy do robienia z moim dzieckiem np. czytanie
              ksiazek
              Zreszta tutaj ile mam tyle opinii i jedna drugiej nie przekona, ze to co robi
              jest niesluszne, wiec takie dyskusje poza emocjami niewiele konstruktywnego
              przynosza.
              Cheers.
              • mojanoga Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 13.03.06, 08:10
                Moja Zuzia ma 15 m-cy,od dwóch sadzam ją na nocnik.Czasem się udaje "coś"
                zlapać,a czsem nie.Zuzia lubi siadanie na nocniku więc nie uważam,że robię jej
                jakąkolwiek krzywdę.
                Rzeczywiście teraz zaleca się naukę sikania do nocnika od 2 roku,ale ja,moi
                dwaj bracia i mąż chodziliśmy bez pieluszek od ok 12 m-ca...Tylko na noc
                zakładało się pieluszkę.
    • gosiula81 moja to kocha!!!:) 13.03.06, 12:42
      Moja córcia ma 9 m-cy. Od ok. miesiąca sadzam ją na nosnik. Jest to dla niej
      taka radość, że aż mi się miło na sercu robi. Robi kupke i siku. Juz pare
      pieluszek zaoszczedzilamsmile Sadzam ja zawsze (na cieply nocnik - wkladam pod
      kran pod goraca wode albo trzymam przy cieplym grzejniku) po spaniu, po
      spacerze no i w ciagu dnia od czasu do czasu. Zawsze gdy narobi do nocnika
      chwale ją głośnymi brawami a ona wtedy jest tak zadowolona. Ja byłabym "za",
      żebys sprobowala. Jesli jednak nie wyjdzie to nie zmuszaj, bo się może na
      zawsze zrazić. Jestem zadowolona. Pozdrawiam. Aha, tylko nie kupuj grającego
      nocniczka. bo będzie ciekawa co tam gra i może się zdarzyćże włoży rękę w
      kupesmile Pa
    • ewazy Re: kiedy pierwsze próby z nocniczkiem? 13.03.06, 20:45
      moje blizniaki w wieku 3! lat nawet nie chcieli patrzec na nocnik i nie
      wiedzieli za bardzo co z tym sprzetem robic.a kiedy mieli 3,5 roku po prostu
      zaczeli zalatwiac sie na sedesie.lepiej pozno niz wcale!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka