13.03.06, 12:46
Córeczka ma skończone 1.5 roku i zasypia ze smoczkiem .W dzień czy w nocy
często budzi się gdy w buzi nie ma smoka płacze i domaga się go . Mam już tego
dosyć śpi ze mną żeby było mi łatwiej podawać gryzaka. PORADzcie od czego
zacząć Zasnąć już potrafi bez smoka ale gdy budzi się to domaga się.Jakie są
wasze doświadczenia.Dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • leli1 Re: smoczek 13.03.06, 12:52
      zacząć od wyrzucenia wszystkich smoczkow, zeby was nie kusiło aby w nocy podać.
      Juz 2 tydzien nasz syn jest na smoczkowym odwyku. Ma 20 mies i tez smoczka uzywal tylko do zasniecia i w nocy budzil sie jak wyczul ze nie ma smoka w buzi.
      Ktoregos dnia po prostu wyrzucilam wszystkie smoki, wytłumaczyłam dziecku ze juz jest "duzy" smile i nie potrzebuje smoka. Pierwsza noc byla hmmmm........ciagle wołał smok, smok, ale w koncu zasnął. Nastepnego dnia podobnie, ale 3 dnia juz nie pamietal o smoku. Co prawda w nocy dalej sie budzi i ciezko go uspokoic, ale udaje sie bez smoka.
      A smoki wyrzuciłam swiadomie, bo balam sie ze w razie kłopotow sie poddam i smok wróci smile)
      • oleniek Re: smoczek 13.03.06, 20:21
        A my odzwyczailiśmy powoli, tak jakby "cichcem" smile). Wiedziałm, że nie
        wytrzymam fizycznie i dam mu smoka w nocy, jak będzie wrzeszczał.
        Zaczęłam od obcięcia 1mm końcówki smoczka. Nie mógł, go już tak
        dobrze "zassać", ale że smoka "potrzebował" to z rezygnacją przyjął nową "wadę"
        smoka. i używał go do zaśnięcia dalej. Tydzień potem znów obcięłam 1 mm. Itd.
        co 1-2 tyg. Jak smoczek miał może 1,5 cm długości, to Mati przy zasypianiu nie
        miał go już stale w buzi, ale go ciągle wyjmował i wkładał (bawił się) A jak
        przyszedł pierwszy katar to sam zrezygnował.
        Przed Tobą sezon katarowy - spróbuj
        • ela2222 Re: smoczek 13.03.06, 21:22
          Ten pomysł jest rewelacyjny muszę go sobie przemyśleć i może wykorzystać .
          Brałam to pod uwagę, żeby gumę obciąć i powiedzieć,że kotek zjadł smoczka. Dzięki.
          • poranna_zorza Re: smoczek 14.03.06, 08:55
            my też wyrzuciliśmy wszystkie smoki z domku było ciężko bo córa nie dostawała
            piersi bo nie mogłam karmić i smok był najlepszym przyjacielem ,ale jak miała
            16m-cy to smoki zginęły i po 3 dniach zapomniała chociaż jak widzi smoczka u
            swojego 3miesięcznego kuzyna a sama ma prawie 2 lata to chce mu zabrać i
            doskonale pamięta do czego smoczek służy.A i pozbyliśmy się smoczka ale butla
            została
          • mamutak Re: smoczek 15.03.06, 21:08
            nasza córa miała 2 latka i był też smoczek i co pomogło ...wizyta u stomatologa
            nic takiego małe lakowanie i rozmowa przy dziecku o smoczku dlaczego już nie
            można u nas załatwiła to nasza kochana pani stomatologsmilesmilesmile
      • ela2222 Re: smoczek 15.03.06, 17:26
        No i zaczęło się. Wczoraj odrobinkę nacięłameby wypuścić powietrze i dałam małej
        przed poludniowym snem. Wadę od razy zauważyła rzucając smok i WYJĄC.Noc również
        była cięzka ciekawe jak będzie dziś...A myślałam że wprowadzę zmiany
        stopniowo.Pozdrowionka
    • shrek1973 Re: smoczek 15.03.06, 21:25
      A my poczekalismy dłużej ,ale obyło sie bezstresowo. Mała miała już 2 lata i
      dobrze mowiła.W ciągu dnia przygotowaliasmy ją do tego że moniu zginął i jest
      nam smutno.Jeszcze wieczorem staneło na tym samym a córeczka zaczeła nas
      pocieszac i powiedziała tjudno.Tatus nie placz. I poszla spac. Potem jeszcze
      kilka dni wspominała o nim ale już zginął i nie było płaczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka