Dodaj do ulubionych

9 latek- i dąsy

02.08.06, 12:15
czy wasze 9 latki też mają takie "humory"(za 2 tygodnie skończy 9 lat), czy
ten moj Skarb ma po prostu taki charaktercrying?.Obraża się dąsa, miewa "humory",
szczególnie jak coś jest nie po jego mysli, czy kiedy czegoś mu sie odmawia,
czy kiedy coś mu się nie udaje.Zmienia nastroje często.Od euforii do obrazy
na cały świat.Może ktoś wypowie skąd sie bierze takie zachowanie.Czy to jest
manipulacja.Jak reagować na to?
Obserwuj wątek
    • vharia Re: 9 latek- i dąsy 02.08.06, 21:12
      Witaj mam w domu charakterny 9-letni egzemplarzsmile
      Uważam, że w tym wieku to "jedno i drugie" wpływa na takie zachowanie. Z jednej
      strony dziecko już sporo rozumie, zaczyna być niezależne i poszukuje coraz to
      nowych metod wpływania na rodziców i osiagania swoich celów. Z drugiej strony
      nie panuje jeszcze nad emocjami a czasami ich nie rozumie. Prawda lezy pośrodku,
      jak myślę.
      Ja sie staram egzekwować cywilizowane zachowanie, ale nie wyolbrzymiając
      problemu. Zastanawiam sie też zawsze, skąd sie taki czy inny humor wziął, żeby
      nie przegapić chwili kiedy ma problem i nie odebrać jej prawa do gorszego
      nastroju, który każdy człowiek może mieć. Jako, że bardzo nie lubię
      manipulowania mną i mam na to "radar", to z tym raczej nie mam problemów. Ja się
      koncentruję na drugiej stronie zagadnieniasmile a Ty- sama najlepiej będziesz
      wiedziała, czego Ci potrzebawink
      • pianistka27 Re: 9 latek- i dąsy 03.08.06, 21:45
        chyba w koncu znalazlam watek, ktorego szukalam. moj syn ma prawie 4 lata. jest
        kaprysny. w ciagu jednej sekundy potrafi przemienic sie z uroczego chlopczyka w
        malego diabelka. wystarczy ze cos jest nie po jego mysli. probuje nami
        manipulowac. sprawdza gdzie jest granica. szczegolnie upodobal sobie technike
        tzw. "wycia'", wydaje taki dziwny dzwiek z siebie albo wrzeszczy albo udaje ze
        placze. czasami to doprowadza nas do szalu. po takim ataku wrzasku wszystko
        wraca do normy i znow synek staje sie uroczym chlopcem. troche mnie to niepokoi
        bo jesli wrzeszczy w domu to pol biedy gorzej jak gdzies jestesmy. nasza metoda
        na to jest po prostu nie zwracanie uwagi. a gdy sie uspokoi rozmowa. moze ktos
        mial podobny problem i moze podzielic sie doswiadczeniem?...
        • delika1 Re: 9 latek- i dąsy 08.08.06, 09:14
          dzięki za odpowiedzismile.Na forum Starsze dziecko dziewczyny zasugerowały,że
          zaczyna się powolutku okres dojrzewania..może cos w tym jest...
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka