ochna 15.09.06, 12:18 Szukam niani dla 7miesięcznego dziecka. Będzie to praca na pół etatu. Zastanawiam się jakie wynagrodzenie zaproponować.Podpowiedzcie dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stypkaa Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 12:20 Ja pytałam się po prostu osób które przyszły jakie mają oczekiwania finansowe. I w ten sposób zorientowałam się, że są dosyć duże rozbieżności i wyznaczyłam jakąś średnią stawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ochna Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 14:23 Ja potrzebuję opiekunkę na średnio 3-4 godziny dziennie.Jednego dnia rano, drugiego popołudniu. Wydaje mi się, że 200zł-250zł miesięcznie to wystarczająco. Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bogini_nocy Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 15:25 ochna napisała: > Ja potrzebuję opiekunkę na średnio 3-4 godziny dziennie.Jednego dnia rano, > drugiego popołudniu. Wydaje mi się, że 200zł-250zł miesięcznie to > wystarczająco. Jak myślisz? W jakim mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 15:42 Zależy w jakim mieście. W W-wie raczej nie przejdzie. Nie wiem jakie są stawki gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Ile płacić niani? 16.09.06, 12:46 We Wrocławiu by nie przeszło Tutaj rozstrzał cenowy spory, ale średnia trafia, jak mi się zdaje, w 800-900. Czyli nawet 500 na pół etatu trzeba dać, bo dojazdy itepe, wiadomo, koszty nie rozłożą sie poprostu na połowę. Chyba się przeprowadzę do Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 14:27 Średnio sobie dziewczyny życzą 10-15 za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 15:40 > Średnio sobie dziewczyny życzą 10-15 za godzinę. Gdzie?? Bo ja mieszkam pod Warszawą i z największą stawką z jaką się spotkałam to 10 zł/h i była to opiekunka doświadczona, a te 10pln to stawka jaką jej płaci agencja, prywatnie można się było z nią dogadać na troszkę niższą. Ja mam teraz nianię za 6zł na h/ co przy ok. 7 godzinach dziennie wychodzi ok. 800zl / m-c. Jest to dziewczyna bardzo młoda, ale ma doświadczenie z dziećmi, bo ma malutkiego braciszka. Oprócz opieki nad dzieckiem ogarnia trochę dom w czasie kiedy mały śpi. Jak nie śpi to zajmuje się tylko nim. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Ile płacić niani? 16.09.06, 18:12 Gdzie taką znalazłaś??? Ja też chcę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Ile płacić niani? 18.09.06, 08:53 Sama do mnie zadzwoniła A w sobotę nawet przyszła pomóc mi myć okna (jestem w ciązy i nie mam kompletnie siły na to). Oczywiście za to zapłacimy jej ekstra - nie 6pln/h. I coraz bardziej się przekonuję, że wybór był trafny. Obym nie zapeszyła Odpowiedz Link Zgłoś
cooky1 Re: Ile płacić niani? 22.09.06, 15:30 a to juz chyba rozpusta, może to sa guwernantki a nie zwykłe opiekunki do dzieci. 15 zł/ godzinę????? Odpowiedz Link Zgłoś
dzemma Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 14:42 u mnie na osiedlu sa nianie, które maja po 4 lub 5 zł za godzinę, i takie które mają 10 i 12, więc to chyba zależy i od rodziców i zakresu obowiązków i od samej niani. Zalezy, czy niania przyrządza dziecku posilki, czy dziecko jest na diecie, czy niania ma dodatkowe obowiazki w domu, jak piesek, gotowanie, sprzeatanie, znam takie nianie, które zarabiają i 400 zł i 1500zł. Odpowiedz Link Zgłoś
winky2 Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 22:24 ja płacę 4 złote za godzinę (4-6 godzin dziennie) Mała miejscowość, ale i tak oddaję prawie połowę swojej nauczycielskiej pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
ochna Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 23:21 Właśnie dostałam maila z agencji opiekunek w Bydgoszczy. Za pracę na cały etat 500zł, a jeśli godzin jest mniej, praca jest niesystematyczna to opłata jest na godziny 4,00. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Ile płacić niani? 16.09.06, 10:34 Chyba się do Bydgodzczy przeprowadzę. Jakaś gigantyczna rożnica. Kto wymyślił te ceny w stolicy?????? Tutaj 1400 nikogo nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
ochna Re: Ile płacić niani? 15.09.06, 23:15 Ja mieszkam w Bydgoszczy. Wielu moich znajomych płaci na cały etat 400-500zł. Nie potrzebuję pomocy domowej tylko osoby, która przypilnuje moje dziecko. Średnio 3,5h dziennie, czyli nawet nie pół etatu. Dlatego myślałam, że 250zł to będzie OK. I tak to będzie połowa mojej pensji(półetatowca). Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: Ile płacić niani? 17.09.06, 19:18 ja w warszawie place swojej niani 7zlotych za godzine.. a znalazlam ja przez gowork.pl. poprzednia, znaleziona przez znajomych sie nie sprawdzila, a dostawala 12 Odpowiedz Link Zgłoś
ee-dytka1 Re: Ile płacić niani? 17.09.06, 19:35 ja byłam niania i brałam 5 zł, co nie znaczy ze byłóam z tego zadowolona, ale bardzo przywiazalam sie do małego niestetyprzyszedł moment ze musielismy sie rozstac gdyz nikt w tamtym domu nie liczył sie z moim zyciem osobistym, żadnych dodatkowych pieniędzy za nadgodziny, za soboty itd...,nikt nie bral pod uwage zer mam inne plany.., mialam problemy z wyjsciem o własciwej porze do szkoły co zdarzalo sie co dwa tyg(zawsze spozniona) a przepracowywałam tam czasem 200 godzin miesiecznie!! i nie tylko małym sie zajmowalam ale praniem sprzątaniem, gotowaniem, prasowaniem.... głupia bylam ale dzieciaczek cudowny!! Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Ile płacić niani? 18.09.06, 08:58 NO cóż - są ludzie i ludziska. My o swoją nianię dbamy, bo trafiła nam się naprawdę fajna dziewczyna. Płacimy jej najuczciwiej jak można, moim zdaniem, - czyli za tyle godzin ile pracuje. Jak więcej to więcej. Mniej się raczej rzadko zdarza Ale ona z tych nieśmiałych jest - nawet zupy nie chce zjeść, a sok musiałam jej wciskać na siłę, bo inaczej to by nic nie piła przez cały dzień Ale może się jeszcze rozkręci. Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: Ja byłam nianią 18.09.06, 09:31 Za 8 godzin opieki nad dzieckiem od 6 m-ca życie do 4 ukończenia przez niego 4lat dostawałam od jego mamy najpierw 250 zł.za miesiąc a później 300 zł.Jeśli w grę wchodził pobyt z dzieckiem w szpitalu(cały dzień i noc)to dodatkowa stówa(mama wolala iśc do pracy niż siedzieć z dzieckiem w szpitalu) Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: Ja byłam nianią 20.09.06, 05:01 Nie rozumiem jak mozna pracowac tyle godzin za takie pieniadze!!!!! Same sobie robicie kuku drogie nianie!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: Ja byłam nianią 21.09.06, 22:17 Dla mnie była to kwota zadowalająca(lepsze trochę niż nic)ale sa w mojej miejscowości i okolicy mamy ktore chca oddać dziecko do niani ale ja słysza kwolte 300 zł.to wielce sie oburzaja i pytaja jak taka małpa smie brać tyyyyle pieniędzy kiedy TYLK9o ma sie zajmować jej dzieckiem.Ocxzywiscie pomijają fakt że 8 godzin,że dziecko nie żyje tylkko powietrzem,nie zajmie sie same sobą itp.Takie mamy nawet 100 zł. nie chca dać.I co powiesz na taka stawkę ??Zaznaczam Że z tego co wiem jeszcze nie trafila śie niania na 8 godzin ktora "poszłaby"za 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: Ja byłam nianią 22.09.06, 05:00 Juz rozpetalam dyskusje na ten temat i oberwalam od rozsierdzonych mam wiec nie chce znowu zaczynac.Po prostu oczywiscie jest tak ,ze tam gdzie generalnie zarobki (oraz koszty zycia) sa niskie nie mozna oczekiwac sum z sufitu,oczywiscie ,ze w sytuacji albo tyle ile daja, albo nic- tez nie ma sie za wielkiego wyboru.Ale moim zdaniem po pierwsze, nie nalezy sie godzic na te naprawde marne grosze ,pracowac przez agencje ,ktora ma ceny stosowne do okolicznosci lokalnych ale nie zanizone,po trzecie drogie nianie troche solidarnosci-nie bierzmy pracy za glodowe stawki tylko dlatego ,ze daja.Wiemy jaka to jest odpowiedzialna i ciezka praca .Dziwie sie ,ze mamy ,ktore pobyly juz troche z dzieckiem i ktore maja jakies wymagania wyzsze niz tylko "posiedzenie z dzieckiem" tego nie rozumieja nie wspomne juz o tym ,ze przeciez zostawiaja z niania swoj najwiekszy skarb i musza miec do osoby ktora zatrudniaja absolutne zaufanie.A ta osoba jednak wykonuje PRACE a nie przysluge z dobrego serca-od tego sa babcie,ciocie, przyjaciolki itp- i ta praca musi miec swoja wartosc.Za friko nie robi sie czegos na 100% tylko na pol gwizdka. Wiec po czwarte drogie nianie TROCHE SOLIDARNOSCI zawodowej -po prostu nalezy zadac najwyzszej lub zblizonej do najwyzszej stawki lokalnej i nie godzic sie na nic innego-ale z zasady.Mamy przyzwyczja sie do mysli,ze cena za te usluge tam gdzie mieszkaja jest taka i tyle.Nienawidze okreslenia "daje niani tyle i tyle" _Nikt tu nikomu niczego nie daje -PLACI sie za prace i to tyle ile ona jest warta.Pracuje jako niania zagranica tu tez jest taki trend zeby za mozliwie najnizsze pieniadze wykorzystac do ostatniej kropli krwi i patent jest ten sam -nie brac badziewia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
cooky1 Re: Ile płacić niani? 22.09.06, 15:27 Ja mieszkam w Wieliczce k/Krakowa. Płacę niani 5,00 zł/ godzinę i jest zawsze 9-10 godzin Ale słyszałam że w Krakowie to około 6-8 zł/godzinę Musisz pamiętać, że ktoś kto jest tylko na pół etatu to nie chce zaraniać tyle co na pełny etat Mam na mysli że wtedy "krzyczą" sobie wiecej. Moja niania jak pracował 5 godzin dziennie u innego dziecka to dostawała 6 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
amoran Re: Ile płacić niani? 22.09.06, 16:10 Witam, Ja mieszkam w Poznaniu i płacę Pani za opiekę - średnio 9,5 h dziennie 850 zł miesięcznie. Jednak zawsze kiedy mam wolne (urlop lub wolne w firmie przed i po świętach) ona ma również wolne, ale płatne. Niezależnie czy jest chora również płacę jej tak jakby była normalnie zatrudniona. Mam nadzieję, ze taki układ jest uczciwy - ona wydaje się być z niego zadowolona. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
magda_100 Re: Ile płacić niani? 22.09.06, 16:03 30 km od Warszawy 4,50 - 5 zł za jedno dziecko. Nie dajmy się zwariować - 15 zł netto za godzinę to ma nauczyciel po wyższych studiach kierunkowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela732 Re: Ile płacić niani? 24.09.06, 19:46 A ja się nie zgadzam! Nie można myśleć w ten sposób, że 15 zł za godzinę ma osoba po studiach, a niania (często studiująca lub też po studiach!) może dostawać 4-6 zł za godzinę! W takim podejściu widać lekceważenie. A przecież opieka nad dzieckiem to ciężka i odpowiedzialna praca i powinna być odpowiednio wynagradzana. Jeśli kogoś nie stać na nianię, to powinien szukać pomocy w rodzinie lub skierować się do żłobka. My płaciliśmy dziewczynie, która zajmowała się naszą córeczką 800 zł za pół etatu; płaciliśmy jej też za czas wakacji, świąt itp. Ja też dostaję pensję ww. przypadkach i tak było według mnie uczciwie. Dziewczyna pracowała u nas przez prawie 3 lata (aż córeczka poszła do przedszkola) i wszyscy byliśmy zadowoleni. My szanowaliśmy ją i jej pracę, a ona nas. Nie wymagajmy szacunku dla siebie, jeśli nie stać nas na szacunek dla osoby, której powierzamy swój największy skarb! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: Ile płacić niani? 14.10.06, 11:37 Ja też zajmowałam sie dziecmi jako niania(Katowice)mialam 6 zl na godzine i zabierałam dzieci do siebie.Byla to 3 dzieci ale najczęściej zajmowałam sie tylko najmłodszym miał wtedy 1 rok.Za nocki zawsze dorzucili coś ekstra.Bylam zadowolona bo wpółpraca wyszła ok.O prace dla niani w Katowicach jest dosc ciężko bo jest mało ofert i ludzie potrafią urządzac istne castingi ale to zrozumiaale bo na opiekunke sie nie bierze byle kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ile płacić niani? 16.10.06, 15:04 A ja nie dostaję za ferie, wakacje, itd, i co, mam niani płacić, chociaż siedzę w domu? Mnie się trafiła wyjątkowa dziewczyna, płacimy jej 5,5 pln za godzinę (i to w Warszawie!!!), fakt, że do jej obowiązków należy wyłącznie zajmowanie się dzieckiem, choć czasem z własnej woli posprząta, a jak proszę, żeby wrzuciła zabawki do pudełka, bo przyjdzie do mnie uczeń, to jest posprzątane idealnie Ponieważ zmieniam pracę i nie stać mnie będzie nawet na tak niewielkie pieniądze, Młoda będzie chodziła do żłobka, a niania będzie dostawać jakąś sumę - np. 500 pln miesięcznie - za "gotowość do podjęcia pracy" w przypadku, kiedy Młoda zachoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: Ile płacić niani? 16.10.06, 23:06 rozmawialam z kolezanka, ktora ma nianie na ok 9h dziennie. I placi jej 1600 zl (Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1503 Re: Ile płacić niani? 17.10.06, 11:12 Mieszkamy w Lublinie,dopóki nasza córeczka nie poszła do przedszkola,niania (cudowna)przebywała z nią ok.9 godzin dziennie,przygotowywała jej posiłki,organizowała zabawy,chodziły na spacery itp.Wtedy płaciliśmy jej 600,00 zł/mies. plus 50,00 zł na drobne wydatki dla małej (lizaki,lody czy owoce).W ubiegłym roku mała poszła do przedszkola,ale w związku z tym,że nie miałby jej kto odebrać przed 17,mamy nadal tę samą nianię i teraz za trzy godziny dziennie płacimy jej 400,00 zł plus 50,00 zł jak poprzednio.Przy czym nie płacimy jej już za ewentualne nadgodziny,które zdarzają się średnio dwa razy,trzy razy w tygodniu.Niania jest naszą sąsiadką z piętra wyżej,sytuacja jest komfortowa,dlatego też nie uważam,że 400,00 zł to dużo. Odpowiedz Link Zgłoś