Dodaj do ulubionych

co mowi dwulatek?

IP: *.* 26.02.03, 10:13
Moja dwuletnia Julka nie mowi za wiele. Wiekszosc rzeczy nazywa po swojemu. Wiekszosc jej slow sklada sie z dwoch tych samych sylab. Wszystko rozumie, jest bardzo madra, ma dobra pamiec i jest bardzo spostrzegawcza. I ma to, czego mi zawsze brakowalo: doskonala orientacje w terenie. Tak wiec wszystko byloby dobrze, tylko jak widze inne dwulatki, to one mowia juz wszystko, nawet calymi zdaniami. Moja Julka potrafi powtorzyc poszczegolne sylaby (prawie caly alfabet) ale caly slow nie powtarza. Czy to normalne, czy powinnam sie jednak udac po porade do specjalisty? Help!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marina Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 10:53
      Dwulatki sa rozne.Corka mowila zdaniami i r wymawiala i w ogole byla rozmowna.Chlopcy zaczeli mowic jak mieli 2,5 roku.Wczesniej pojedyncze wyrazy i byly to blogoslawione czasy :teraz buzie sie nie zamykaja.Kazde dziecko ma swoj rytm .Nie patrz na normy, na rowiesnikow .Nie porownuj.Wazne ,ze wiesz ,ze slyszy i probuje mowic .Nagle w ciagu tygodnia tak sie rozgada...ze zatesknisz za cisza.:)M
      • Gość: AniaSK Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 11:19
        No cóż, mój mały baaardzo niewiele mówił aż do 2 latek właśnie. Doskonale słyszał, cos tam sobie po swojemu "gadał" ;-), ale po ludzku to nie za bardzo. Teraz skończył 2,5 i dzien rozpoczyna od gadania - zanim jeszcze oczy otworzy, naprawdę :lol:.
        • Gość: Marina Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 11:29
          anegdotycznie :w gabinecie lekarskim pani doktor do mojego synapowiada badajac Michal czy t niegdy nie przestajesz mowic?Michu:tak jak spie.M
    • Gość: aniamania Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 11:51
      Moja jak miała 2 latka mówiła wszystko i b.wyrażnie, ale dzieci się różnią.Znam takie co zaczęły mówić w ieku 3 lat,więc musicz cierpliwie czekać i na razie daj sobie spokój z lekarzem. Pozdrawiam.
    • Gość: 110902 Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 12:34
      Cześć, nic się nie martw. Dziecko w wieku dwóch lat ma prawo mówić po swojemu i nazywać poszczególne przedmioty i czynności przy pomocy sylab. Są dzieci, które w wieku 15 miesięcy zaczynają mówić zdaniami i jako dwulatki mówią płynnie i poprawnie i są dzieci, które zaczynają dobrze mówić jako trzylatki. Jest to sprawa indywidualnego tempa rozwoju i tak jedna jak i druga sytuacja to norma. To kiedy dziecko zaczyna mówić nie ma wpływu na to jak później będzie sobie radziło w przedszkolu czy w szkole. Jeśli twoje dziecko rozwija się jak dwulatek i lekarz na nic ci nie zwraca uwagi, to nie martw się i czekaj cierpliwie. U córki w przedszkolu byli w grupie chłopcy, bliźnięta, których w wieku 4 lat nikt nie rozumiał (oni siebie nawzajem świetnie), poza tą kwestią byli to zwyczajni czteroletni chłopcy, którzy rok później porozumiewali się już normalnie. Typowe dla bliźniąt i tyle. Pozdrawiam cieplutko, Ala
    • Gość: AgaKZ Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 12:42
      Maja ma 23 miesiące i gada jak najęta. Nie wiem po kim, bo ja jestem raczej cicha. Ma za to bardzo gadatliwą opiekunkę i to ją chyba stymuluje. Zna takie słowa, że codziennie mnie zadziwia, odmienia przez przypadki itd. Ale za to zawsze była słabo rozwinięta ruchowo, zaczęła chodzić w wieku 16 miesięcy i do dziś woli wisieć na mnie, nie biega, nie wspina sie na meble. Chyba żeby było sprawiedliwie.Każdy ma swoje tempo rozwoju. Ale i tak każda z nas przeżywa porównując swoje dziecko z innymi, choć wie,że nie powinna. A żeby mieć czyste sumienie, stymuluj rozwój dziecka (bez przesady oczywiście) dużo z nim rozmawiając, czytając bajki, śpiewając piosenki (ja raczej wysługuję się płytami z piosenkami dla dzieci, bo śpiewam nieszczególnie). Na pewno za jakiś czas zdziwisz się słysząc tekst w stylu: "Choć pójdziemy do akwalium i kupiś mi taką jibkę jak w telewizji"...lub "mama, gadas głupotki"pozdrawiamyAga z bardzo przemądrzałą Majką
      • Gość: mono Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 13:38
        Moja Kasia ( w kwietniu skończy dwa lata) dopiero dwa miesiące temu zaczęła mówić. Dużo mówi po swojemu, na przykład "kaka" to kaczka, "isie" to misie, "kaci" to kaszka. Pozdrawiam Pyza
    • Gość: marcy Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 14:01
      Czesc! Moja corka tez ma 2 lata i nie chce mowic, tzn. mowi kilka slow, kilka dni temu zaczela mowic TAK, to juz sukses. Ale ja sie jeszcze nie przejmuje, ze nie mowi, skoro wszystko rozumie, to jest OK!smile
    • Gość: ljaworo Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 14:12
      Podpisuję się od postami dziewczyn. Każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie. Diana ma 2 lata i uważam, że dość dobrze mówi, raczej nie przekręca, słów, kleci zdania choć też nie zawsze ją rozumiem. Za to ruchowo jest gorzej rozwinięta niż jej o pół roku młodszy brat cioteczny.Myślę, że jeśli masz jakieś wątpliwości zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem niż potem sobie wyrzucać, że coś zaniedbałaś.Pozdrawiam,Ludek
      • Gość: ruda Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 15:10
        Moja dwulatka mając 2 lata nie mówiła prawie nic. JAm miała 2 lata i 3 miesiące poszła do przedskzola mówiąc trochę. Teraz ma 2 i pół roku i dziób jej się nie zamyka. NAtomiast szybko chodziła i niedługo po 2 urodzinach układała puzzle z 37 elementów. A obecnie zna na pamięć masę wierszyków i piosenek. Ale za to kipsko skacze i na szczęście się nie wspina.kasia
        • Gość: Mirella Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 26.02.03, 15:19
          Rozwój mowy u każdego dziecka jest względny. Moja niunia ma dwa latak i parę dni a od dwóch miesięcy trzepie buzia jak szalona. Ostatnio do męża rzuciła tekst. Człowieku, idź do sklepiku po lizaka. Ale jak pisałam różne dzieci różnie się rozwijają i później nie znaczy to że gorzej. U mnie ze wzgledu na znaczną ruchliwość mówiono że Ola może zacząć późno mówić, ale tak nie jest. Ma za to inny feler, nadal nie przesypia sama spokojnie nocy. I co zrobić. Takie życie.
    • Gość: wilgaa Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 27.02.03, 14:35
      Moja Jagódka ma 2 latka 4 m-ce i mówi bardzo niewyraźnie. Nie martwię się tym szczególnie, ale wzięłam się ostatnio do roboty i uczę ją wyraźnego mówienia. Mała zazwyczaj posługiwała się pierwszymi sylabami, "miś" to było "mi", bułka "bu", kot "ko" zamiast śpi "pi" itd. Założyłyśmy specjalny notesik i uczymy się prostych słów, ja jej wyraźnie powtarzam kilka razy, a ona po mnie, i efekty są zdumiewające! Jagódka jest cierpliwym dzieckiem i takie ćwiczenia, mające formę zabawy, nie nudzą i nie męczą jej. Nauczyła się przez ten tydzień mówić wyraźnie dużo prostych słów, mówi teraz "kot", "śpi", "miś", "Jaś", "Ania", "Ala", "bułka", "mleko", "auto", "teraz" (oczywiście bez r) a nawet "balkon", "sto lat" czy "motyl". Trzysylabowe są nie do przejścia na razie. Widzę, że dzięki tym ćwiczeniom niezwykle rozwija się jej sprawność językowa, ona jest z tego powodu dumna i cieszy się, że rozumie ją też ktoś poza rodzicami. Wydaje mi się, że w przypadku Jagódki było tak, że przyzwyczaiła się do swoich skrótów, które my świetnie rozumieliśmy, i nie próbowała mówić wyraźniej. Dlatego może warto spróbować poćwiczyć z dzieckiem? Ja zapisuję sobie, co mała już umie i zapisuję sobie, jakich słów chcę ją jeszcze nauczyć, starając się, żeby były w miarę proste. Oczywiście, to co się udaje z jednym dzieckiem, nie musi udawać się z drugim, ale zachęcam do spróbowania. Jeśli masz ochotę, to napisz do mnie, możemy się wymieniać pomysłami na zabawy językowe :)
    • Gość: pianeczka Re: co mowi dwulatek? IP: *.* 28.02.03, 09:19
      Moja Ola duzo mówi, ale jak Tu piszecie każde dziecko jest inne, każde ma swój rytm :)A że dziecko w wieku 2-3 lat nie mówi, to nie jest to powód do nerwów :fou:Moja koleżanka ma córeczkę i do 3 lat nie wydusiła prawie słowa :p Nawet bała sie zapisać ja do przedszkola z tego powodu. Po namowom rodziny Natalia poszła do przedszkola ... i po pół roku mówiła lepiej i poprawniej niż niejedno dziecko :lol: :lol: :lol:Pozdrawiam i życzę cierpliwości :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka