Dodaj do ulubionych

bitwy rodzenstwa

13.07.07, 16:30
Ciekawe...
I babcia, i przyrodnia starsza (18) siostra opowiadaja jak to moje dzieciaki
czesto sie bija; blahy powod i juz sie przepychaja, siluja, szczypia.
A ja jestem zdziwiona, bo przy mnie takie sytuacje sie zdarzaja sporadycznie.

Mam dwa pytania:
dlaczego sie bija
dlaczego nie przy mnie (mamie)??

-------
Edyta (Gabi 7 lat, Miki 5 lat)
Obserwuj wątek
    • andziulindzia Re: bitwy rodzenstwa 13.07.07, 23:28
      Moje dziewczynki czasem się przepychają, ale bardziej dla zabawy. Nie pozwalam
      na takie zachowania. Może twoje dzieci wiedzą, że nie lubisz gdy się biją i
      dlatego tego nie robią? A babcia i ciocia mają mniejszy autorytet w ich oczach?
      Tak sobie myślę
      • edycia_s Re: bitwy rodzenstwa 16.07.07, 11:06
        Wiesz, jak wyrazilam moje zdziwienie na żale babci ze dzieci sie bija,
        powiedzialam, ze przy mnie to sie nie zdarza (dobra, baaaardzo sporadycznie) to
        MM stwierdzil ze moze mnie sie boja. Boja???
        Nie bije, nie krzycze (no, rzadko) ale po kazdy takim wyskoku typu podstepne
        uszczypniecie albo uderzenie biore na rozmowe i tlumacze dlaczego nie wolno.
        Czasem poleja sie lzy rozzalenia (dziecka, nie moje), ale tez zawsze podkreslam
        ze wciaz kocham, ale nie lubie, nie akceptuje takiego zachowania. Tlumie to w
        zarodku.

Andziu, pocieszylas mnei piszac, ze one przy mnie tak sie nie zachowuja, bo mam
        autorytet, mama wlasnie nadzieje, ze to ich pozytywne uczucia do mnie powoduja,
        ze staraja sie zachowac poziom a nie nagatywne.
        -------
        Edyta
        • andziulindzia Re: bitwy rodzenstwa 19.07.07, 20:32
          A bo najważniejsze to myślec pozytywnie smile Niby czemu miałyby się dzieci ciebie
          bać? Skoro nie bijesz, nie krzyczysz nadmiernie? Moim zdaniem nawet małe
          dzieciaki maja swój rozum i nie kierują się w swoich zachowaniach strachem
          tylko tym czego ich nauczymy. ale tez korzystając ze swego rozumku potrafia
          wleźć na głowę babci czy cioci, bo wiedzą że babcia i tak zła nie będzie, albo
          im nie zakaże.
    • kakuba Re: bitwy rodzenstwa 16.07.07, 12:20
      a może sie biją... z nudów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka