Dodaj do ulubionych

Dwulatek jako brat

19.08.03, 09:47
Witam !
Kiedy i jak zacząć przygotowywać dwulatka (skończy w październiku) na
powiększenie się rodziny ?
Jego braciszek ma pojawić się w grudniu.
Pozdrawiam wszystkich,
Julita
Obserwuj wątek
    • izunia6 Re: Dwulatek jako brat 19.08.03, 10:14
      Rzeczy, które ma oddać w najbliższej przyszłości
      rodzeństwu zabrać mu już teraz, a nie dopiero jak będzie
      już na świecie konkurencja. Żeby nie kojarzył tych dwóch
      faktów ze sobą i nie pamiętał, że łóżeczko, wózek itp
      były jego. No i oczywiście dużo rozmawiać, pokazywać
      rosnący brzuch, zdjęcia kiedy on był malutki. Nie
      obiecywać, że będzie braciszek, z którym będzie się mógł
      bawić, tylko stawiać sprawę jasno. mama będzie miała
      mniej czasu, maleństwo będzie wymagało opieki, będzie
      krzyczało i przeszkadzało się bawić. No a jak już się
      pojawi, to przygotuj się na cofanie się starszego, powrót
      do smoka, butelki czy pieluch. Trzeba na to spokojnie
      pozwolić i nie przejmować się zupełnie, po paru dniach
      mija. Mój najbardziej lubił włazić do łóżeczka
      siostrzyczki. Pamiątką są urocze zdjęcia!
    • agata_edziecko Re: Dwulatek jako brat 19.08.03, 11:37
      Jeszcze Twój dwulatek cię zaskoczy, jak dobrze orientuje się, że oczekujesz
      dziecka. Mój miał 22 miesiące, jak pojawiła się siostra. najbardziej mnie
      zadziwił, ajk pokazał na ekran TV, gdy oglądaliśmy kasetę z USG i
      powiedział "dzidzia". Przecież rozmawialiśmy o tym tylko w gronie dorosłych
      używając "dorosłych" słów, nic nie było o żadnej dzidzi. On wiedział swoje.
      Zgadzam się, że trzeba już wcześniej odebrać mu to, co ma przejść na
      rodzeństwo. Najlepiej jeszcze zareklamować to, co dostanie w zamian, że jest
      lepsze, większe i dla starszaków. Poza tym podpisuję się pod wszystkimi radami
      koleżanki.
      Powiem Ci jeszcze tylko, że różnica dwa lata jest dość trudna na początku,
      kiedy maluch jest jeszcze noworodkiem, zaczyna się robic słodko, jak maluch
      wchodzi w fazę 3-4 miesiące, a potem znowu jest jazda, jak maluch zaczyna
      chodzić, bo trzeba mieć oczy naokoło głowy. Trzylatek tez w końcu jest jeszcze
      nierozsądny. najgorzej jest na placu zabaw, bo każde chce iść gdzie indziej, na
      inną zabawkę, a ja nie wiem, którego pilnować smile Ale wszystko blednie, gdy
      widzę, jak np. dziś rano, jak mój Szymek tłumaczy siostrzyczce, że ona ma
      roczek pokazując jeden paluszek, a on jest dużym braciszkiem i ma trzy latka. I
      obrazując to pokazuje cyfrę 8 na zabawce i mówi: o tak, ty maś jeden, jak tu
      jeśt napisiane. Albo "Kocham cię Jagódko, siośtsićko". No cudo po prostu.
      Pozdrawiam Cię ciepło
      agata
    • mirka17 Re: Dwulatek jako brat 21.08.03, 08:12
      Mów mu o tym jak najszybciej. Po parę słów czy zdań bez ciągłego namolnego
      zwracania uwagi na przyszłe rodzeństwo. Wszak maluch nie zrozumie do końca co w
      tym brzuszku siedzi dopóki tego nie zobaczy. Zagadaj przy okazji mijania wózka
      z niemowlaczkiem na spacerze. Gdy będzie zainteresowany pokaż mu jego własne
      pierwsze zdjęcia, malutkie ciuszki, grzechotki ale nic na siłę. Mów mu przy
      okazji jaki jest dla Was ważny, weż go do sklepu niech wybierze śpioch dla
      malutkiego, smoczek, zabawkę, niech kupi malutkie pieluchy (a przy okazji
      koniecznie też coś dla siebie). Będzie zachwycony że bierze udział w przyjęcieu
      nowej osóbki. Jeśli śpi w łóżeczku które "przejdzie" na brata czy siostrzyczkę,
      niech zacznie spać gdzie indziej juz dziś. Łóżeczko najlepiej do czasu porodu
      wynieść do piwnicy czy gdzieś tam. Tak samo z wózkiem i innymi przechodnimi
      rzeczami (nawet tymi które maluch "odziedziczy" po paru miesiącach, np wysokie
      krzesełko czy leżaczek jeśli jeszcze jest w domu). A po porodzie nie zachwycaj
      sie przy nim maleństwem, na początku zawsze pierwszy niech będzie starszak
      potem już na zmianę by syn nie zaczął traktować maleństwa jako kogoś gorszego.
      Pochwal zawsze jak wytrzyma w ciszy bo ty właśnie usypiasz maleństwo. No ale
      takie rady to już potem, a na razie trzymajcie się zdrowo. Mirka17
      • dzulka Re: Dwulatek jako brat 29.08.03, 11:42
        Witam !
        Dziękuję za rady i miłe słowa.
        Gdy powiedziałam Stasiowi o braciszku w brzuszku zrobił minę pt. "Mamo, ja
        wszystko wiem..." Teraz na dobranoc robi pa,pa do mojego brzucha smile
        Czasami się też do niego przytuli, ale rzadko.
        Zobaczymy co dalej...

Pozdrawiam wszystkich,
        Julita
    • marchewka7 Re: Dwulatek jako brat 04.09.03, 07:54
      Mój Boże Julitko dziekuję za ten wąteksmile.Mam identyczny dylematsmileZuza w
      październiku kończy 2 latka a w grudniu ma się pojawić nowa kluchasmileJak na
      razie biedny "Zenek" (tak nazywamy brzuchowego dzidziusia - płci jeszcze nie
      znamy)dostaje regularne "berki".Tłumaczyłam Zuzi że mamusia ma w brzuszku
      dzidziusia a że Pyzka polubiła zabawę w berka biegnie do taty "robi mu berka",
      biegnie do mnie i ja tego nieszczęsnego berka obrywam i na koniec brzuniosmile
      Czasem gdy Zucha się do mnie przytuli głaszcze mnie po brzuszku i mówi
      czule "dzidzia".Ech...co to będzie!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka