dzulka 19.08.03, 09:47 Witam ! Kiedy i jak zacząć przygotowywać dwulatka (skończy w październiku) na powiększenie się rodziny ? Jego braciszek ma pojawić się w grudniu. Pozdrawiam wszystkich, Julita Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izunia6 Re: Dwulatek jako brat 19.08.03, 10:14 Rzeczy, które ma oddać w najbliższej przyszłości rodzeństwu zabrać mu już teraz, a nie dopiero jak będzie już na świecie konkurencja. Żeby nie kojarzył tych dwóch faktów ze sobą i nie pamiętał, że łóżeczko, wózek itp były jego. No i oczywiście dużo rozmawiać, pokazywać rosnący brzuch, zdjęcia kiedy on był malutki. Nie obiecywać, że będzie braciszek, z którym będzie się mógł bawić, tylko stawiać sprawę jasno. mama będzie miała mniej czasu, maleństwo będzie wymagało opieki, będzie krzyczało i przeszkadzało się bawić. No a jak już się pojawi, to przygotuj się na cofanie się starszego, powrót do smoka, butelki czy pieluch. Trzeba na to spokojnie pozwolić i nie przejmować się zupełnie, po paru dniach mija. Mój najbardziej lubił włazić do łóżeczka siostrzyczki. Pamiątką są urocze zdjęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: Dwulatek jako brat 19.08.03, 11:37 Jeszcze Twój dwulatek cię zaskoczy, jak dobrze orientuje się, że oczekujesz dziecka. Mój miał 22 miesiące, jak pojawiła się siostra. najbardziej mnie zadziwił, ajk pokazał na ekran TV, gdy oglądaliśmy kasetę z USG i powiedział "dzidzia". Przecież rozmawialiśmy o tym tylko w gronie dorosłych używając "dorosłych" słów, nic nie było o żadnej dzidzi. On wiedział swoje. Zgadzam się, że trzeba już wcześniej odebrać mu to, co ma przejść na rodzeństwo. Najlepiej jeszcze zareklamować to, co dostanie w zamian, że jest lepsze, większe i dla starszaków. Poza tym podpisuję się pod wszystkimi radami koleżanki. Powiem Ci jeszcze tylko, że różnica dwa lata jest dość trudna na początku, kiedy maluch jest jeszcze noworodkiem, zaczyna się robic słodko, jak maluch wchodzi w fazę 3-4 miesiące, a potem znowu jest jazda, jak maluch zaczyna chodzić, bo trzeba mieć oczy naokoło głowy. Trzylatek tez w końcu jest jeszcze nierozsądny. najgorzej jest na placu zabaw, bo każde chce iść gdzie indziej, na inną zabawkę, a ja nie wiem, którego pilnować Ale wszystko blednie, gdy widzę, jak np. dziś rano, jak mój Szymek tłumaczy siostrzyczce, że ona ma roczek pokazując jeden paluszek, a on jest dużym braciszkiem i ma trzy latka. I obrazując to pokazuje cyfrę 8 na zabawce i mówi: o tak, ty maś jeden, jak tu jeśt napisiane. Albo "Kocham cię Jagódko, siośtsićko". No cudo po prostu. Pozdrawiam Cię ciepło agata Odpowiedz Link Zgłoś
mirka17 Re: Dwulatek jako brat 21.08.03, 08:12 Mów mu o tym jak najszybciej. Po parę słów czy zdań bez ciągłego namolnego zwracania uwagi na przyszłe rodzeństwo. Wszak maluch nie zrozumie do końca co w tym brzuszku siedzi dopóki tego nie zobaczy. Zagadaj przy okazji mijania wózka z niemowlaczkiem na spacerze. Gdy będzie zainteresowany pokaż mu jego własne pierwsze zdjęcia, malutkie ciuszki, grzechotki ale nic na siłę. Mów mu przy okazji jaki jest dla Was ważny, weż go do sklepu niech wybierze śpioch dla malutkiego, smoczek, zabawkę, niech kupi malutkie pieluchy (a przy okazji koniecznie też coś dla siebie). Będzie zachwycony że bierze udział w przyjęcieu nowej osóbki. Jeśli śpi w łóżeczku które "przejdzie" na brata czy siostrzyczkę, niech zacznie spać gdzie indziej juz dziś. Łóżeczko najlepiej do czasu porodu wynieść do piwnicy czy gdzieś tam. Tak samo z wózkiem i innymi przechodnimi rzeczami (nawet tymi które maluch "odziedziczy" po paru miesiącach, np wysokie krzesełko czy leżaczek jeśli jeszcze jest w domu). A po porodzie nie zachwycaj sie przy nim maleństwem, na początku zawsze pierwszy niech będzie starszak potem już na zmianę by syn nie zaczął traktować maleństwa jako kogoś gorszego. Pochwal zawsze jak wytrzyma w ciszy bo ty właśnie usypiasz maleństwo. No ale takie rady to już potem, a na razie trzymajcie się zdrowo. Mirka17 Odpowiedz Link Zgłoś
dzulka Re: Dwulatek jako brat 29.08.03, 11:42 Witam ! Dziękuję za rady i miłe słowa. Gdy powiedziałam Stasiowi o braciszku w brzuszku zrobił minę pt. "Mamo, ja wszystko wiem..." Teraz na dobranoc robi pa,pa do mojego brzucha Czasami się też do niego przytuli, ale rzadko. Zobaczymy co dalej... Pozdrawiam wszystkich, Julita Odpowiedz Link Zgłoś
marchewka7 Re: Dwulatek jako brat 04.09.03, 07:54 Mój Boże Julitko dziekuję za ten wątek.Mam identyczny dylematZuza w październiku kończy 2 latka a w grudniu ma się pojawić nowa kluchaJak na razie biedny "Zenek" (tak nazywamy brzuchowego dzidziusia - płci jeszcze nie znamy)dostaje regularne "berki".Tłumaczyłam Zuzi że mamusia ma w brzuszku dzidziusia a że Pyzka polubiła zabawę w berka biegnie do taty "robi mu berka", biegnie do mnie i ja tego nieszczęsnego berka obrywam i na koniec brzunio Czasem gdy Zucha się do mnie przytuli głaszcze mnie po brzuszku i mówi czule "dzidzia".Ech...co to będzie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś