22.08.03, 09:44
Kochane mamy!
Mój prawie siedmiomiesięczny synek od września trafi do żłobka. Wiem że to
wcześnie ale nie mamy wyjścia...
Jestem pełna obaw... znajomi patrzą na mnie jak na wyrodną matkę...
Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia. Może podzielicie się ze mną
Waszymi wrażeniami, opiniami, podpowiecie jak przygotować siebie i maluszka
do tej zmiany. Czy przygotowac mu jakieś specjalne rzeczy?
Będę wdzięczna za Wszystkie Wasze opinie.
Pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • enut Re: żłobek 22.08.03, 12:46
      Nie martw sie! Wszystko bedzie OK. Moj synek poszedl do
      zlobka jak mial 5 miesiecy z malym kawalkiem - pierwszego
      dnie ja bylam z nim na sali godzinke, nastepnego dnia sam
      byl godzine i tak kazdego dnia troche dluzej. Nigdy nie
      plakal za mama, lubi ludzi i chetnie chodzi do zlobka.
      Oczywiscie dzieci sa rozne, ale trzeba myslec pozytywnie!
      Co do samego zlobka, to obejrzyj go dokladnie: ja
      widzialam wszystkie sale zanim Malego tam dalam,
      rozmawialam z paniami w zlobku, odpowiedzialy na
      wszystkie moje pytania. Najwazniejsze jest to, bys to Ty
      nie miala watpliwosci, ze Twojemu dziecku jest tam dobrze.

Powodzenia
      Nat
      • bebia1 Re: żłobek 22.08.03, 20:48
        Żłobek oczywiście, na miarę moich mozliwości sprawdziłam, panie na miejscu miłe
        i uśmiechniete, w żłobku cicho i czyściutko.
        Dlatego wybrałam ten...
        Ja tez mam plan takiego powolnego oswajania małego. Co nie zmienia faktu że
        obawiam się tych poczatków.
        Nie ukrywam jednak że każdy taki głos jak Twoj, utwierdz amnie w przekonaniu że
        żłobek to nie tylko konieczność ale czasami nawet całkiem dobre rozwiązanie.
        Mam nadzieję że i u nas się sprawdzi.
        Dziekuję i pozdrawiam
        Beata
    • mamaluna Re: żłobek 28.08.03, 20:45
      przestan sie obwiniac
      ja daje od poniedzialku corke, co prawda ma 14 miesiecy, ale tez wszyscy pukaja
      sie w glowe i pytaja czy wiem co robie. Tak, wiem co robie i wcale nie uwazam
      sie za wyrodna matke. Tez sprawdzilam zlobek, bylam kilka razy, popytalam kilka
      osob (ale tylko te, ktore mialy dzieci, lub nadal maja w tym zlobku). Nawet tu
      na forum szukalam informacji o tym zlobku i znalazlam same pochlebne.
      Wybralam dla mojego dziecka to, co uwazam za najlepsze, a zadnej babci bym
      swojego dziecka nie oddala. Niania tez nie wchodzi w gre. Mialam akurat taka
      sytuacje, ze jak wracalam do pracy (mala miala 9,5 miesiaca), to moj maz mogl
      siedziec z mala, ale generalnie od poczatku ciazy wiedzialam, ze ma isc do
      zlobka, a na pierwszy wywiad szlam z 4-tygodniowa coreczka na ramieniu. Zycze
      powodzenia i naprawde sie nie obwiniaj.
      • marmaj Re: żłobek 28.08.03, 20:57
        Kochana! Nie obwiniaj się! Żłobek nie jest niczym złym. Mam 2 dzieci i oboje
        chodzili do żłobka i nie żałuję. To był naprawdę dobry okres w ich życiu.
        Obecnie chodzą do przedszkola i radzą sobie w nim nawet lepiej niż
        dzieciaki "nieżłobkowe". Nie widzę też żadnych negatywnych zmian w ich
        psychice - to b. miłe i wesołe dzieciaki. Wszystko będzie dobrze, nie daj się
        wrobić w poczucie winy - tylko Ty wiesz, co będzie dla nich najlepsze.
        Pozdrawiam. Meti
        • bebia1 Re: żłobek 28.08.03, 21:46
          Dzięki dziewczyny. Też prowadzę ze sobą taki wewnętrzny dialog i wiele
          argumentów jest za. Mam tylko nadzieję ze to nie będzie dla Kuby wielki stres.
          Spróbujemy go zminimalizować, zostawiając go przez pierwsze dni na króciutko.
          Dam Wam znać jak minie pierwszy dzień.
          Pozdrawiam serdecznie.
          Beata i Kiba (03.02.03)
          • mamaluna Re: żłobek 29.08.03, 21:56
            ja tez robie malej wprowadzenie, pierwszy dzien na godzine, potem dwie, trzy,
            cztery i potem juz na calosc czyli 6-8 godzin
            • bebia1 Re: żłobek 03.09.03, 18:44
              Witajcie!
              Ufff, nie było najgorzej. W poniedziałek jak odstawiłam małego do żłobka to
              sięporyczałam, w pracy nie mogłam sobie znaleźć miejsca. Kuba natomiast
              przeszedł cała operację raczej bezstresowo. Owszem cieszy się jak go odbieramy
              ale uśmiecha się też do Pań jak go zostawiamy. Więc p/óki co nie najgorzej.
              Pozdr
              Beata i Kuba 03.02.03
    • jola-zet Re: żłobek 04.09.03, 12:25
      Ostatnio słyszałam wypowiedź jakiejś pani - chyba psycholog czy pedagog,
      szefowej jednego ze żłobków - ona mówiła, że najlepszym okresem, kiedy oddawać
      dziecko do żłobka są okolice 8 mies. (Twój synek PRAWIE się mieści wink).
      Dziecko jest wtedy STOSUNKOWO najlepiej przygotowane do rozstania z mamusią
      (oczywiście najlepiej jakby to miało miejsce w okolicach 3 latek, ale w naszych
      realiach to nie jest możliwe), już jej aż tak mocno nie potrzebuje, a jeszcze
      nie boi się zostawać bez mamusi. Wtedy jest bezstresowe wejście w życie
      żłobkowicza i dziecko szybko się adaptuje.
      Jak widać jest dobrze wink
    • mamaluna Re: żłobek 04.09.03, 18:04
      moja 14-miesieczna corka oddawana do zlobka nie zapalakala ani razu podczas
      rozstawania, natomiast starsza corka jak miala 3 lata poszla do przedszkola i
      wyla rano codziennie przez 2,5 miesiaca - wiec roznie to moze byc
      • bebia1 Re: żłobek 04.09.03, 21:48
        Kuba się rozkręcą, cieszy się na widok pań a po powrocie do domu ma świetny
        humor i mnóstwo czasu spędza w kojcu gdzie saleje do woli.
        Oby tak dalej.
        Pozdrawiam
        Beata i Kuba 03.02.03
        • kag1 Re: żłobek 08.09.03, 15:05
          JA mam rożne doświaczdczenia ze żłobkami i teraz wiem jak ważne jest dobre
          rozpoznanie. Kiedy córeczka miała 1 rok oddałam ja do żłobka bo już nie bylo z
          kim jej zostawić (cała rodzina wyczerpała urlopy), było strasznie. Wtedy
          wydawało mi się że inaczej być nie może. Mała zostawał na kilka godzin i cały
          czas rozpaczliwie płakała, kiedy ją odbieraliśmy była poprostu cała zaryczana,
          ja płakałam razem z nią. Panie mówiły że tak musi być, że prawie wszystkie
          dzieci tak mają. Córcia zaczęła budzić się w nocy i "sprawdzać listę
          obecności" (wołała mamę, tatę).Dzisiaj mam porównanie i według mnie to żłobek
          nie przyjazny dzieciom. Panie nawet najmniejszych dzieci (kilku miesięcznych -
          grupa najmłodsz) nie brały na ręce mało przytulały szczytem troskliwości było
          trzymanie dziecka na kolanach i rozmawianie z koleżnką. Zrezygnowałam z pracy
          bo to wszystko było nie do zniesienia. Niedawno dostałam dobrą propozycję
          pracy i córcia znów poszła do żłobka. Strasznie się bałam. Dzisiaj jestem
          zadowolona wybraliśmy inny żłobek
          prz ul Grzybowskiej w W-wie. To miejsce przyjazne dla dziecka. Jest kolorowo,
          są zwierzęta (papugi fruwają po szatni), ale przedewszyskim Ciocie to bardzo
          przyjemne Panie. Nie mają oporów przed braniem dzieci na ręce, przytulają je,
          pocieszają (a to jest grupa dla starszych dzieci). Moja córeczka popłakuje ale
          nie jest znerwicowana, smutna chętnie opowiada o żłobku.Polecam to miejsce!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka