asiula30 14.03.06, 15:25 mamy nie chodzi do przedszkola a chcialabym go nauczyc jakis fajnych wierszyków moze macie jakies bede bardzo wdzieczna Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidma Re: poszukuje wierszyków dla 3-latka 14.03.06, 21:48 Mam trzy lata Mam trzy lata, trzy i pół Brodą sięgam ponad stół. Do przedszkola chodzę z workiem I mam znaczek z muchomorkiem. Pantofelki ładnie zmieniam, Myję ręce do jedzenia. Zjadam wszystko z talerzyka, Tańczę, kiedy gra muzyka. Umiem wierszyk o koteczku, O tchórzliwym koziołeczku I o piesku, co był w polu. Nauczyłam się w przedszkolu. Wierszyki Wandy Chotomskej. Pies Witam pana, panie psie, porozmawiać z panem chce - Gdybyś pieski język znał, to byś do mnie szczekał hał, hał, hał. Kot Kot na myszkę ma ochotę, Myszko, schowaj się przed kotem, bo już miałczy, że cię miał. -Miałeś myszkę? miał, miał, miał. Królik Każdy królik jest jaroszem je kapustę, marchew, groszek. chcesz być zdrowy? Też tak rób i jarzynki co dzień chrup, chrup, chrup. Koń Na pastwisku pasł się koń mały gawron woła doń - kto jest większy ja czy ty? a ten koń ze śmiechu rży: hi, hi, hi. Rybka Złota rybko powiedz szybko czy ty umiesz mówic, rybko? Otwórz pyszczek potem stul i co powiesz? bul, bul, bul. Jeż Mały jeż na spacerze zobaczyl zielone jeże - mamo czy to nasza rodzina? - nie to kasztany w łupinach. Odpowiedz Link Zgłoś
lidma Re: poszukuje wierszyków dla 3-latka 14.03.06, 22:14 w pokoiku na stoliku stalo mleczko i jajeczko przyszedl kotek wypil mleczko a ogonkiem stlukl jajeczko przyszla mama kotka zbila a skorupki wyrzucila przyszedl tatus kotka schowal a mamusie pocalowal Policzymy co się ma : mam dwie ręce .łokcie dwa, dwa kolanka,nogi dwie - wszystko pięknie zgadza się, dwoje uszu,oczka dwa, no i buzię też się ma. A ponieważ buzia je- chciałbym buzie też mieć dwie! Odpowiedz Link Zgłoś
szkasik kilka wierszyków 14.03.06, 21:49 "Przedszkolaczek" J. Korczakowska Przedszkolaczek mały, duży wie, do czego mydło służy. Płynie woda, plusk w łazience i już czyste uszy, ręce. Przedszkolaczek mały, duży wie, do czego gąbka służy. Gąbka, ręcznik, pasta, szczotka i - czyściejszy jest od kotka. Przedszkolaczek, proszę pana, Chętnie zęby myje z rana. Patrzy w lustro roześmiany, Bo ma białe wąsy z piany. ................................ Grzeczne dzieci Grzeczne dzieci piją mleko, nie odchodzą za daleko, sprzątają swoje zabawki, nie zeskakują z huśtawki, myją rączki po spacerze, nie szaleją na rowerze .................................. Kolory Żółte jest słońce, a niebieskie niebo, biała na nim chmurka, zaś zielone drzewo. Czarny kot na drzewie i czerwone jabłka, ale najładniejsza moja szara czapka. ......................................... Ślimak W trawie, w czasie deszczu, chrapie ślimak zły. Ślimaku, pokaż rogi, dam ci sera na pierogi. Nie pokażę rogów, bo nakapie mi, na lewy róg i prawy, nie, nie wyjdę z mojej trawy. ...................................... "Wszyscy mnie lubią" Wszyscy mnie lubią! To rzecz wspaniała. Chyba się jednak dobrze starałam. Chciałam, by lubić zaczął mnie ktoś, więc byłam miła, mówiłam wciąż: proszę, przepraszam, bardzo dziękuję i uśmiechałam się, i w ogóle. Teraz mnie lubią wszyscy, więc w górę skaczę z radości - do samych chmurek. ............................................ „Maluszki” My jesteśmy maluszki Tra la la la la Małe jak okruszki Tra la la la la. Małe mamy nóżki Tupu tupu tup Takie jak okruszki Tupu tupu tup. Mamy małe brzuszki Hopsa hopsa hop Takie jak okruszki Hopsa hopsa hop. Mamy małe paluszki Stuku stuku stuk Takie jak okruszki Stuku stuku stuk. ....................................... „Pajacyk” Przedszkolaczek Jacek to majster nie lada Popatrzcie jak sprawnie mozaikę układa Jedno koło, jeden kwadrat, cztery prostokąty, Głowa, brzuszek, ręce, nogi, kapelusz trójkątny Trzeba jeszcze zrobić butki z prostokątów małych No i proszę – już pajacyk zrobiony jest cały. ................................................ "Przedszkolaczek" Choć ze mnie jeszcze malec, radzę sobie doskonale. Ze wszystkimi żyję w zgodzie, do przedszkola chodzę co dzień . Nie odzywam się nieładnie, zawsze sprzątam gdy coś spadnie. Nie naprzykszam się nikomu i pomagam pani w przedszkolu. ............................................... BUTKI Pewnego razu dwa czerwone butki Jeden malutki i drugi malutki Które dotychczas w wielkiej zgodzie żyły Dzisiaj się bardzo na siebie obraziły A wszystko dlatego/tak to bywa z rzeczami/ Że się niechcący zamieniły miejscami... I tak się przez to okropnie pokłóciły, Że aż noski od siebie mocno odchyliły I stały zagniewane i za nic na świecie, Nie chciały się przeprosić/tak to bywa dzieci/ Ale mała Sara ,po pomysł do główki, Chwyciła do rączek dwa maleńkie butki I tak im powiada; nie można się kłócić! Każdy butek ma zaraz na swe miejsce wrócić! Ja dzisiaj z babcią idę na zakupy I włożę na nóżki tylko grzeczne buty! No i butki się wreszcie grzecznie przeprosiły I odtąd już zawsze w wielkiej zgodzie żyły ........................................................ Ty masz klocek, ja mam też potrzebny nam trzeci zbudujemy dom wspaniały zaprosimy dzieci Jeden dom i drugi dom już budują dzieci te dwa domy to dla misia a dla lalek trzeci ...................................................... Pokaż Jasiu, gdzie masz oko gdzie masz ucho a gdzie nos gdzie masz rękę gdzie masz nogę gdzie na głowie rośnie włos daj mi rękę tupnij nogą kiwnij głową tak i nie klaśnij w ręce hoop, do góry razem zabawimy się !! ( oczywiście z właściwymi gestami) Daj mi rączkę dam ci ja zatańczymy raz i dwa dookoła na paluszkach leciuteńko tak jak muszka teraz nóżką przytupniemy i rączkami wyklaśniemy jeszcze tylko skoki dwa (raz dwa) klaszczesz ty i klaszczę ja. Wszystkie zwierzaczki małe i duże, Codziennie rano i przed wieczorem, myją swe łapki, brzuszki i buzie. I idą spać z dobrym humorem ............................................... Daj mi mamo dwie kanapki; do prawej i do lewej łapki. Jedną zjem za zdrowie Twoje; Drugą zjem za zdrówko moje. ................................................. Czystość to zdrowie Kiedy rano wstaję, do łazienki idę kran odkręcam z ciepła wodą i dokładnie myję… zęby, twarz i szyję. Gdy już się ubiorę, to przyczeszę włosy, by nie sterczał krzywo w górę – ani jeden kosmyk. Ręce zawsze czyste mam o paznokcie krótkie dbam. Czyste włosy mam i szyję no bo się dokładnie myję. Żeby zdrowym zawsze być trzeba się dokładnie myć. I pamięta każdy zuch: w zdrowym ciele zdrowy duch! ......................................... Chory ząb H. Bechler Ledwie wrócił Grześ z przedszkola Ząb okropnie go rozbolał Ząbek bolał, płakał Grześ I kolacji nie mógł jeść Więc orzekli wszyscy zgodnie Że Grześ pójdzie do przychodni W poczekalni jasnej, dużej Czas nikomu się nie dłuży Chcesz – obrazki tu oglądaj Chcesz – masz misia i wielbłąda A dentystka uśmiechnięta Grzecznie mówi do pacjenta: - Chodź tu bliżej, Grzesiu, siadaj zaraz chory ząbek zbadam O, tu z boku masz dziureczkę Oczyścimy ją troszeczkę Przyjdziesz w środę i na ząbek Położymy mocną plombę Grześ wychodzi uśmiechnięty Bardzo grzecznym był pacjentem .................................................. Rączka ( piosenka ) Pięć paluszków rączka ma - 2 razy Jedna robi pa, pa, pa, Druga robi pa, pa, pa. Nóżka tupie tup, tup, tup - 2 razy jeden skok i drugi skok teraz na dół hop, hop, hop. ( wykonujemy odpowiednie ruchy ) ........................................... Jeden palec drugi, trzeci, tak umieją liczyć dzieci. Czwarty, piąty palec mam widzisz umiem liczyć sam. ............................................ ( z Kubusia Puchatka ) Policzymy co się ma: mam dwie ręce, łokcie dwa, dwa kolana nogi dwie. Wszystko pięknie zgadza się. Dwoje uszu, oczki dwa no i buzię też się ma, A ponieważ buzia je chciałbym buzie mieć też dwie. ................................................... Oczka są zmęczone, oczka chcą już spać, tyle dziś patrzyły, że aż się zmęczyły... Każdy z nas je zna, oczka mamy dwa. Rączki się zmęczyły, rączki chcą iść spać, tyle się bawiły, że się utrudziły, każde dziecko wie, rączki mamy dwie. Nóżki są zmęczone, nóżki chcą już spać, tyle dziś chodziły, że już się zmęczyły, każde dziecko wie, że nóżki ma dwie. Buzia jest zmęczona, buzia chce iść spać, tyle gaworzyła, że już się męczyła, tak ziewała strasznie a po całusie zaśnie... ................................................. Jedzie pociąg - fu,fu,fu Trąbka trąbi - tu,tu,tu A bębenek - bum,bum,bum Konik człapie - człap,człap,człap Woda z kranu - kap,kap,kap Mucha bzyczy - bzy,bzy,bzy A wąż syczy - sy,sy,sy Baran beczy - be,be,be A owieczka - me,me,me ................................................. Rosną sobie grzybki w trawie, i na świat patrzą ciekawie. Co to będzie , co to będzie, tyle małych grzybków wszędzie Przez noc podrosły troszeczkę, urosły im tak czapeczki. Tu czerwony, tu brązowy do jedzenia wyborowy .............................................. Rosną sobie grzybki w trawie, grzybki w trawie i na świat patrzą ciekawie. Co to będzie, co to będzie, pełno grzybków rośnie wszędzie. Grzybek tu, grzybek tam, ty go nie znasz, ja go znam. Tu borowik, a tam rydz, zając skacze: kic, kic, kic. .................................................................. Lubimy jabłuszka i słodziutkie gruszki, na śliwki jesteśmy wielkie Odpowiedz Link Zgłoś