Dodaj do ulubionych

Zabawy dla prawie 2 latka, ale nie mówiącego!

05.06.06, 14:46
Witam, potrzebuję jakiś pomysłów na zabawy dla malucha prawie 2-letniego,
które właściwie nie mówi, (coś tam po swojemu oczywiście gada), jest bardzo
ruchliwy. Niestety szybko się nudzi, nie ma cierpliwości do zabawek, klocków,
gdy coś mu nie wyjdzie 2 razy pod rząd rzuca zabawkę i zaczyna się złościć,
nie ciągnie go do rysowania. Lubi jak się mu czyta książeczki, ale ile można
czytać (robię to kilka razy dziennie, czasami nawet na raz z 20 książeczek),
chciałabym mu coś wymyślić nowego, ale jakoś z tym u mnie kiepsko. Liczę na
waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • szumajka Re: Zabawy dla prawie 2 latka, ale nie mówiącego! 11.06.06, 14:11
      polecam ciatolinę !!! u nas lepimy codziennie- maluch ma prawie 2 lata jak Twój
      i uwielbia się bawić: moimi kremami, pianką do golenie taty, mąką,kaszą itp ale
      tego oczywiście nie polecamsmile
      pozdrawiam
      • szatanka_78 moze farby...? 17.06.06, 17:08
        mowilas, ze nie ciagnie go do malowania, ale moze farby mu sie spodobaja. Moja corka ma 1,9 m. i codziennie z nia maluje. Robimy to na podworku na trawce rozkladam recznik, koniecznie jakies stare ubranko moja mala uwielbia odbjac stopy, rece, palce, malujemy kamienie. to doskonala zabawa i ciekawe doswiadczenie dla dziecka. oczywiscie malujemy zawsze poznym popoludniem bo po zabawie trzeba isc sie wykapac.
        pozdrawiam

Monika
    • blamblam Re: Zabawy dla prawie 2 latka, ale nie mówiącego! 22.06.06, 11:52
      u nas się sprawdza:
      kręgle - puste zakręcone butelki po malej wodzie minerlanej + piłeczka

zbawa w kuchni - naczynia + mąka lub ryż do przesypywania (srzątania potem od
      groma ale można spokojnie ugotowac obiad)

banki mydlane (na powietrzu, na balkonie, w wannie)

z zabawkami: w sklep (kasa sklepowa), gotowanie dla misia (naczynia do
      gotowania), potem mozna bawić sie w kąpanie misia i kładzenie misia spac (hamak
      z mojej duzej chustki na głowę) i czytanie misowi (tzn dziecko udaje ze czyta),
      tablica + kreda, rajdy samochodowe (samochodziki + dowolne przeszkody; łóżko,
      tunele z klocków lub książek, poduszki), podobnie z kolejką

loty samolotem (drewnianym lub plastikowym. my mamy taki z kołami co i latac i
      jeździc moze)

poza tym piosenki z płyty + malutka inseceniazacja (tzn ja synkowi pokazuje co
      ma robić a on mnie nasladuje): jedzie pociąg z daleka (przy tym mozna się
      nabiegac), mam chusteczke haftowaną, o praczkach, kółko graniaste i takie tam.
      juz jakis czas się tak bawimy wiec synek już się nauczył, sam sobie puszcza
      piosenki i sam sie bawi, ja tylko bije brawo

tyle mi na razie przyszlo do głowy
      moze coś sie przyda

• alicja654 Re: Zabawy dla prawie 2 latka, ale nie mówiącego! 25.06.06, 10:41
      Ja też polecam ciastolinę. Można z niej wyczarować poprostu wszytko wystarczy
      trochę wyobraźni. W zestawach jest bardzo wiele kolorów. są także komplety
      tematyczne zachęcające do lepienia konkretnych kształtów.Każdy znajdzie coś dla
      siebie: samochody, zwierzaki, figurki. Duży wybór jest na stronie www.gagu.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka