iwa2004 08.10.06, 18:36 Witam drogie e-mamy. Mam do Was prośbę jak w temacie o przepis na masę solną. Jeśli, któraś z Was wie to prosze o info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buanitka Re: Poproszę o przepis na masę solną. 08.10.06, 18:40 szklanka mąki +szklanka soli+ wody (malutko) +łyżkę oleju - wszystko PORZĄDNIE wymieszać. Wczoraj tak robiłam. I zrobiłam fajnego aniołka Odpowiedz Link Zgłoś
iwa2004 Re: Poproszę o przepis na masę solną. 09.10.06, 09:09 Wielkie dzięki. Też chcę spróbować zrobić aniołka do pokoju mojego synka. Pozdrawiam i miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ggmadzik Re: Poproszę o przepis na masę solną. 09.10.06, 09:19 Witam. A jak już zrobimy figurki z masy solnej to się jejakoś suszy, żeby stwardniały??? Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Poproszę o przepis na masę solną. 09.10.06, 10:21 Ulepionego aniołka włożyłam do piekarnika. Tak na około 40 min. (aż stwardniał) Później go pomalowałam (farbkami i lakierem do paznokci), wysuszyłam i zawiesiłam Aha, do zawieszenia - spinacz biurowy włożyłam do głowy aniołka jeszcze przed zapiekaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ggmadzik Buanitka... 09.10.06, 10:42 Buanitko! Dziękuję za odpowiedż Jeszcze tylko napisz proszę mniej/więcej temp. piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Buanitka... 09.10.06, 10:59 nie ma za co! Temperatura 150-200 st. Sprawdzaj wykałaczką w miejscu niewidocznym czy aniołek już stwardniał. ps. włosy dla aniołka zrobiłam wyciskarką do czosnku - fajne wyszły. Szkoda że nie mam aparatu zrobiłabym zdjęcie Mąż był zachwycony córka też! Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 pytanie 09.10.06, 17:31 a malutko to ile? ja jestem kulinarnie wypaczona... ile to malutko? Odpowiedz Link Zgłoś
karinex1 Re: Poproszę o przepis na masę solną. 09.10.06, 10:58 A ja daje 1 szkl. maki,1 szkl.soli,ok 1 szkl. wody ,mieszam w garnku i przez jakis czas klade na rozgrzana kuchenke przez caly czas mieszajac az woda wyparuje a drobinki soli sie rozpuszcza ,polecam poniewaz masa wtedy jest dobrej konsystencji,pieke w ok 100´C czasem to schodzi ale mam pewnosc ze nie peknie pozniej,wpisz w googiel znajdziesz duzo rzeczy ,polecam strone kura domowa sa tam fajne zdjecia z roznymi rzeczami z masy solnej,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwa2004 Re: Poproszę o przepis na masę solną. 09.10.06, 19:57 To jeszcze raz ja. Dzięki za dodatkowe informacje. Zabiorę się za robienie aniołka może juz jutro. Moje dziecko jest chore na anginę, wiec akurat jakaś atrakacja na zajęcia w domu. Pozdrawiam wszystkie e-mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
anula510 Re: Poproszę o przepis na masę solną. 11.10.06, 19:59 przepis na nasę solną: szklanka mąki,szklanka soli do tego wody i wyrobić jak na ciasto na makaron potem zrobic figure jaką sie chce i wypiekać ja w piekarniku w stopniach 180 przez 15-20 minut jak ostygnie pomalowac. Odpowiedz Link Zgłoś