c_m_y_k 22.11.08, 01:28 Szukam pomysłów na ozdoby choinkowe i świąteczne dekoracje, które można zrobić z czynnym udziałem dwulatka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia.sos Re: ozdoby swiateczne z dwulatkiem 24.11.08, 10:48 Można zrobić pierniczki, z patentem na dziurki: do każdego pierniczka wkładasz makaron-rurkę tam gdzie ma być dziurka i tak pieczesz Dziecku na pewno spodoba sie wygniatanie ciasta, wycinanie ciastek foremkami, a po upieczeniu może je własnoręcznie udekorować. Ja planuję przygotować takie ozdoby ze swoją 2,5-latką Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: ozdoby swiateczne z dwulatkiem 24.11.08, 12:04 Gosia (?), czy możesz podzielić się jakimś przepisem na pierniczki/ciasteczka do zawieszenia na choince? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.sos Re: ozdoby swiateczne z dwulatkiem 24.11.08, 13:53 Ja niedawno ćwiczyłam pierniki wg przepisu: 4 szklanki mąki 2 całe jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 pełna łyżeczka sody 1 przyprawa do piernika Zamiast cukru można dodać miodu (moja córka akurat miodu nie może). Zagnieść, wałkować na ok. 5 mm i wycinać foremkami o dowolnych kształtach. Piec max. 10 minut w piekarniku 180 st.C. Wychodzą twarde, ale mam nadzieję że na choince trochę zmiękną Dekorować można lukrem (cukier puder z kroplą wody i sokiem wyciśniętym z cytryny) i posypać kolorową posypką. Można też kupić gotowy kolorowy lukier do dekoracji. Z tych proporcji składników pierniczków wychodzi hurtowa ilość, conajmniej na trzy choinki Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
c_m_y_k Re: ozdoby swiateczne z dwulatkiem 12.12.08, 18:16 Dzięki. Też myślimy o pierniczka. Myślę że zabawa będzie przednia a bałagan potem jeszcze większy )) Odpowiedz Link Zgłoś