agasz3 07.12.03, 22:55 POlecam serdecznie na czas przedświąteczny pieczenie pierniczków z dzieckiem. Nam to zajęło prawie całą sobotę-ale ile było radości przy wykrawaniu serc, świnek albo domków babyjagi. Przed nami jeszcze lukrowanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ani_st Re: pieczenie pierników 09.12.03, 12:31 My tez pol soboty pieklismy swiateczne pierniki. Ksztalty byly nie tylko swiateczne ale duzo uzbieralo sie autek, samolotow, statkow, misiow, i roznych innych ku uciesze mojego prawie dwuletniego syna. Wspaniala zabawa- polecam serdecznie. Nam rowniez zostalo jeszce te cudenka udekorowac- ale to zajecie wymaga chyba juz nieco wiecej czasu niz "pol soboty" Pozdrawiam anita ps: 25 grudnia skonczymy 2 lata!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: pieczenie pierników 09.12.03, 13:14 Czy ja jakies przepisy na proste pierniki dostałabym? dzieki marzena Odpowiedz Link Zgłoś
violik poproszę przepis 09.12.03, 14:59 hej, juz chyba 2 raz z kolei podchodzilam do piernikowych ciasteczek i znowu jakis przepis do bani. Jesli mozna prosic o coś co da się zjeść, a przy tym trzyma formę, to ja poproszę. W. Odpowiedz Link Zgłoś
anita001 Re: poproszę przepis 09.12.03, 16:16 Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka)moje staly ok 2 tyg. Ale wiem ze niektorzy trzymaja w chlodnym miejscu tylko 2 dni i tez sa pycha. Po tym czasie wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory lub korzystamy z foremek. Jak sobie przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy piekarnik. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha. Ten przepis jest na forum wszystko o jedzeniu-moje pierniczki wyszly cudo- palce lizac Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: poproszę przepis 10.12.03, 10:03 Hihi, to mój przepis, bardzo mi miło, że ktoś z niego korzysta. Ja w tym roku składniki pomnożyłam razy trzy, strach się bać, ile czasu będziemy to zdobić. Zwłaszcza z naszymi ambicjami - nie zapomnę jak mój mąż z zegarmistrzowską precyzją układał łuski z płatków migdałowych na upieczonej piernikowej rybce :- ). Odpowiedz Link Zgłoś
aniamode Re: pieczenie pierników 15.12.03, 13:22 A ja piekę według takiego przepisu : 1 kg mąki 1 kostka margaryny 250g 2 p. przypraw do pierników 1 słoik miodu ( takiej wielkości jak słoiki do dżemu ) 1 łyżka amoniaku 4 jajka 2 łyżki kakao 25 dag cukru 2 łyżki kawy mielonej 0,5 szklanki mleka Amoniak rozpuścić w mleku. Całe jajka ubić z czterema łyżkami cukru .Z reszty cukru ugotować karmel , czyli cukier usmażyć na patelni i zalać pół szklanki zinmej wody. Margarynę , miód i kawę rozpuścić na ciepłoi ostudzić. Na stole wymieszać mąkę , kakao i przyprawy. Wlać do mąki jaja ubite z cukrem , karmel i amoniak.Wyrobić ciasto. Wałkować grubo.Wycinać kształty i piec w piekarniku na 150 stopni ok. 10 min. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 70 pierników. Odpowiedz Link Zgłoś
agasz3 Re: pieczenie pierników 16.12.03, 23:05 jak fajnie, że Wy też pieczecie z dziećmi pierniczki. W naszym domu piekłysmy z córcią pierwszy raz. ale jesteśmy z nich takie dumne-chociaż pierniczki ciągle twarde. Jutro będziemy je zdobić , a juz za tydzień zawisną na choince...Fajny jest ten przedświąteczny czas. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka72 Re: pieczenie pierników 17.12.03, 21:26 Witam wszystkie mamy pachnące piernikami, a szczególnie Agę z Nowego Sącza. U nas to też tradycja. Moja niespełna 3 letnia Julka wycinała pierniki z wielkim przejęciem, młodsza Madzia bardziej zainteresowana była podjadaniem rodzynek, a najmłodszy Michał może zapamiętał już jak pachną... Pozdrawiamy serdecznie i życzymy cudownych Świąt, Aga z maluchami Odpowiedz Link Zgłoś
agasz3 Re: pieczenie pierników 18.12.03, 08:05 Agnieszko-Gruszko, jak się cieszę, że się odezwałaś . Piekliście pierniczki już w 4 ( bo mąż pewnie zbojkotował "pierniczenie") czyli jest juz Michas!!! Pozdrawiam Was i wszytkie emamy, które pielęgnują tradycje i dobrze się bawią ze swoimi pociechami. Życzę pięknych, pachnących Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
violik przepisy - wielkie dzięki! 17.12.03, 14:45 Moje niezastąpione emamy! bardzo Wam dziękuję za przepisy, wypróbuję oba i jeszcze się odezwę! jak to się mówi: do trzech razy sztuka - spróbuję w tym roku 3-ci raz upiec ciasteczka piernikowe, trzymajcie za mnie kciuki! Cieplutko pozdrawiam, Violik Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: pieczenie pierników 18.12.03, 16:01 To moze ja tez w koncu zrobie... o tych silijowych pierniczkach to od lat słysze ale jakos sie boje, znajac moje umiejetnosci kucharzenia.. no i ciekwae czy z poltoraroczna corka to jak ta wspolpraca bedzie wygladac?) cleo Odpowiedz Link Zgłoś