marghot 06.01.10, 08:26 czy galaretkę przygotowaną z torebki można pdoać dziecku 16 miesięcznemu? nie bardzo orientuję się czy te gotowce nei zawierają jakiś niepożądanych substancji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: galaretka 06.01.10, 08:40 Oczywiście, że zawierają - barwniki, konserwanty, dodatki smakowo-aromatyczne - chyba nie sądzisz, że to naturalny sok owocowy z żelatyną? Ja swoim dzieciom dawałam raz na jakiś czas, w końcu nie odżywiają się tylko galaretką. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: galaretka 06.01.10, 09:47 budziku, zdaję sobię sprawę, ze galaretka jak każdy gotowiec ma barwiniki, aromaty etc chce maludzie podac galaretkę a nie mam weny na produkcje wlasnoreczna Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: galaretka 06.01.10, 10:00 marghot napisała: > budziku, zdaję sobię sprawę, ze galaretka jak każdy gotowiec ma > barwiniki, aromaty etc No nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, skoro w pierwszym poście napisałaś "nie bardzo orientuję się czy te gotowce nei zawierają jakiś niepożądanych substancji" > chce maludzie podac galaretkę a nie mam weny na produkcje > wlasnoreczna Nie potrzeba specjalnej weny, nie masz pisać epopei, tylko zrobić galaretkę dziecku - bierzesz żelatynę, kompot albo sok i już. Jak potrzebujesz dokładnych proporcji, wpisz sobie w google "domowa galaretka", znajdziesz masę przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokoszkaa Re: galaretka 06.01.10, 14:01 mozesz podac -kiedys była afera z zelatyna pochodzacą z bydła podejrzenego o chorobe wsciekłych krów i była ona wycofywana jak dobrze pamietam . Taka galaretka gotowa jest mozcno aromatyzowana i ma duzo cukru przez co taka inensywna. Jak wezmiesz dobry sok powinna wyjsc podobnie aromatyczna najwyzej troche dosłodzisz i tyle. Bierzesz sok czesc zagotowujesz - rozpuszczasz poządaną ilosc zelatyny dolewasz do reszty soku jak juz jest rozpuszczona i do lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: galaretka 06.01.10, 14:35 Ja bym nie podawała, a wspięła się na wyżyny kulinarnych osiągnięć i zrobiła domową . Chemii w życiu jeszcze się nałyka i nawdycha. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: galaretka 07.01.10, 09:53 Ja czasem daję. Teraz są jakieś nowe galaretki chyba z Winiar bez sztucznych barwników. Odpowiedz Link Zgłoś