ewella80 13.07.10, 10:24 Mam taki problem.Moja półtoraroczna córeczka nie chce jesc wedliny na sniadanie ani zadnych serow bialych,itp.moglaby jesc tylko kanapki z dzemem,parowki,jogurty danonki.Co zrobic moze macie jakies porady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leneczkaz Re: sniadania 13.07.10, 10:27 Mój syn nie je wędlin ani parówek. Do chlebka może być tylko coś co przylega i nie spada, czyli, serek topiony albo biały. Odpowiedz Link Zgłoś
ewella80 Re: sniadania 13.07.10, 11:02 no właśnie, a moja cora nie chce ani serka topionego ani serka bialego.Je jeszcze kaszki.Nawet pasztet jej przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: sniadania 13.07.10, 12:19 Mojego pasztet też 'truje'. Nic mięsnego nie zje i mogę go sobie 'przetrzymywać' tydzień to i tak nie ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: sniadania 13.07.10, 11:04 Nie kupić parówek, danonków, jogurtów. Za pierwszym razem zrobi aferę, za drugim wybierze coś innego Testowane, działa, tylko za pierwszym razem trzeba uszy zatykać Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: sniadania 13.07.10, 11:35 Moja (16 m-cy) jada jajecznicę, jajko na miękko do tego chleb i plasterek pomidora bez skórki, kanapke z pasztetem domowym i ogórkiem małosolnym, platki kukurydziane na mleku modyf, kaszkę manna na wodzie z tartym jabłkiem, kanapki z pastą jajeczno-serową, kaszki holle np orkiszową/jaglaną z dadatkiem owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2008.1 Re: sniadania 20.07.10, 19:35 a ja pytałam pediatre o jajko na miekko to mi odpowiedziała zeby nie dawac nawet do 5 roku zycia jezeli nie ma takiej potrzeby. Bo to jest najwyzsze zagrożenie zatrucia salmonella. Mały ma 27 miesiecy i jajecznice tylko je i jajka przetworzone tzn. w cieście, pieczywie, ciasteczkach robionych w domu. nie podaje na wpół surowych. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: sniadania 14.07.10, 21:45 Zależy jakie dziecko... Moja żyła przez tydzień na suchym chlebie, a nie zjadła tego, czego nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: sniadania 13.07.10, 12:01 Joshi, przymknij oko, że to ja pytam i podpowiedz jakieś pasty co się chleba trzymają. Znam tyko jajeczną- nie przeszła.. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: sniadania 13.07.10, 19:44 leneczkaz napisała: > Joshi, przymknij oko, że to ja pytam i podpowiedz jakieś pasty co się chleba > trzymają. Znam tyko jajeczną- nie przeszła.. Ze strączkowych (bób, cieciorka, fasola) z dodatkiem mięsa albo bez. Mięso wcześniej ugotowane lub upieczone i zmiksowane, albo gotowe ze słoiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima PS - zapomniałam 13.07.10, 19:45 Z odrobiną masła, jeśli dziecko może, albo oleju, co by suche nie było no i przyprawione nieco np ziołami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_vinca Re: sniadania 13.07.10, 12:20 Niech je to co lubi. A kto powiedzial ze dziecko musi jesc na sniadanie kanapki? Odpowiedz Link Zgłoś
black_edith Re: sniadania 13.07.10, 12:26 to może coś innego, np. jajko na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, zupa mleczna, placki smażone z owocami na kefirze, itd Odpowiedz Link Zgłoś
ewella80 Re: sniadania 13.07.10, 13:30 Dziekuje za ciekawe podpowiedz i chetnie wyprobuje nowe przepisy tylko gdzie moge takie znalezc.A co do jajek to na miekko,na twardo odpada,jajecznicy zje pare widelcy.Pomidora nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia79a Re: sniadania 13.07.10, 13:45 mój też nie tknie wędlin, szynka przechodzi tylko na pizzy lub zakamuflowana w toście z żółtym serem; na śniadania proponuję: jaja na twardo, miękko, sadzone, omleciki, naleśniki, tosty (zamknięte z żółtym serem lub pojedyncze kromki z tostera posmarowane dżemem lub miodem), pasta jarzynowa na kanapki (dusisz chwilkę utartą włoszczyznę a później miksujesz na gładką masę i doprawiasz przyprawami i/lub musztardą), kanapki z Bieluchem, pasta z ryby wędzonej i tawrogu też jest pycha... Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: sniadania 13.07.10, 13:57 a moze omlet jej zasmakuję, ja robie tak ubijam na sztywno pinę z białka, dodaję zółtko i łyżeczke mąki delikatnie mieszam i na patelnie smaże chwile z obu stron na kropli oliwy z oliwek. Smaruję go owcoami ze słoiczka, lub cienko dzemem domowym. Odpowiedz Link Zgłoś
linkap_wawa Re: sniadania 13.07.10, 14:27 Krzychu najpierw bardzo chetnie jadal kanapki z wedlinka. Potem mu przeszlo i na tapete weszly kanapki z bialym serkiem, potem mu przeszlo i jadal kanapki tylko z zoltym serem. Teraz najchetniej osobno chlebek (koniecznie bez masla), osobno zolty serek, osobno pomidorek, II opcja jajecznica. Nie przejmowalabym sie tak bardzo - dzieci tak chyba maja, ze jak sie zafiksuja na jedno to nic innego nie przejdzie ale jak widac to sie zmienia Jak poza tymi sniadaniami dostarczasz malej odpowiednie proporcje innych produktow to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: sniadania 13.07.10, 14:37 podawaj jej to co lubi. Ty jak czegoś nie lubisz to wciskasz w siebie na siłę??? Po co streswoać siebie i tym bardziej dziecko. Lepiej, żeby zjadło kromę z dżemem niż nic)Po za tym dzieci maja fazy lubienia czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
ola11mar Re: sniadania 13.07.10, 14:48 Moje dziecko w ogóle nie tyka kanapek. Na ich widok tak wyje,że pewnie sąsiedzi słyszą. Jada jajecznice, jajko na miękko (oczywiście bez chleba)naleśniki z dżemem lub placuszki z tartym jabłkiem w środku, owsiankę z utartym jabłkiem. I to na tyle Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: sniadania 13.07.10, 20:43 Koleżanka przez pewien czas jadała tylko chleb z masłem i przecierem pomidorowym Przeszło jej, zaczęła jeść normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: sniadania 13.07.10, 15:02 Moje dzieci nie jadają wędlin - kupowałam różne. Nie chcą też serów żółtych. Nie chcą i już - śpię spokojnie. Młodszy najpierw pije mm, potem je kaszkę mleczno-ryżową, potem je bułkę zwykłą/paryską lub chleb z masłem. (W odstępach 1-2 godziny). Z rzeczy śniadaniowych zjada twarożki wiejskie lub homo (rzadko), jajka, dżem. > Co zrobic moze macie jakies porady? Proponuj wartościowe rzeczy i jak weźmie, to weźmie, a jak nie, to nie. (Parówek, danonków i często serwowanego dżemu nie uważam za wartościowe rzeczy). Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: sniadania 13.07.10, 15:25 Pasta z makreli z kukurydzą i jajkiem. Jest słodka, więc może zasmakuje. Jak nie przejdzie na chlebie to może poprostu chleb z masłem dać w rękę oddzielnie, a pastę niech sobie zje łyżeczką. Składniki jedna makrela wędzona, pół puszki kukurydzy, 5 jajkiek i ciut majonezu. Ja mam dziecko mało wybredne i 5-letnie, ale jak nie idzie do przedszkola to najczęściej je: kanapki z wędliną, warzywami, różnymi serkami- najczęściej białym, ale topiony też lubi, jajecznicę na maśle + jakieś tam dodatki: szynka, szczypior itp. parówki jak mi się chce robić to jakieś sałatki warzywne lub właśnie pasty. Odpowiedz Link Zgłoś
agaklis Re: sniadania 13.07.10, 15:15 Syn co prawda kanapki z wędliną lubi, ale najczęściej na śniadanie gotuję kasze jaglaną i do tego ugniatam banana.uwielbia to.czasem kasza manna na mleku+rodzynki, innym razem owsianka z jabłkiem lub bananem. Spróbuj może zrobić tosta z serem i wędliną, polać ketchupem albo tak jak dziewczyny pisały można podać jajko w przeróżnych kombinacjach(u nas najczęściej omlet na słodko) Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: sniadania 13.07.10, 20:29 Ja sobie mówię, ze to minie. Kiedyś nie obeszło się bez szyneczki, teraz jest danonek albo płatki. Przejdzie. Dzieci lubią pewne smaki i może powinny jeśc to, co lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: sniadania 13.07.10, 20:45 A żółty serek też be? Ja bym chyba przeczekała, może mieć fazę taką po prostu. Kupuj dobre dżemy, jak masz czas i ochotę to możesz dżem w domu zrobić. Z parówkami - jak raz na jakiś czas zje to się nic nie stanie. Jak lubi jogurty, to może kupuj takie z musli, albo sama dodawaj? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: sniadania 13.07.10, 20:55 moje dziecie ostatnio zajadalo sie chlebem z jajkiem. wedlin nie tyka znow na dzien dzisiejszy, dzemow nie rusza za cholere, ale ja w sumie tez ich nigdy nie lubilam i nie jadam. jogurty na chwile obecna tak sobie. lubi ser zolty. Odpowiedz Link Zgłoś
ewella80 Re: sniadania 14.07.10, 20:25 Bardzo dziekuje wszystkim za podpowiedzi ,dzisiaj zrobilam jej tosty z wedlina i serem i zjadla jutro mysle o omlecie.ale jeszcze jedno pytanie chce zrobic kluski lane Na mleku i tu moje pytanie czy moge ugotowac je Na mleku takim sklepowym takim jak my jemy,nalesniki robie Na zwyklym mleku i jest spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: sniadania 14.07.10, 21:52 Ja jak najbardziej gotowałam na krowim mleku kupnym i jeśli dziecko toleruje takie mleko to jak najbardziej ). Odpowiedz Link Zgłoś
agaklis Re: sniadania 14.07.10, 21:55 Pewnie,że możesz byleby miało 3,2% i oczywiście to z krótkim terminem spożycia p.s.podsunęłaś mi pomysł na śniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
ewella80 Re: sniadania 14.07.10, 22:20 ciesze sie ze ja tez moglam pomoc w jakis sposob hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mama2008.1 Re: sniadania 20.07.10, 19:44 mój rano wstaje mówi daj śniedanie idzie do lodówki i stawia na stół to na co ma ochote. Umyslnie jedzenie dla niego jest połozone na samym dole lodówki. Potem pomaga mi zrobic np. smaruje pasta z tuńczyka pieczywo. Zjada wszystko o co poprosi. U nas jest koszmar z obiadami bo młody akceptuje tylko ziemniaki, albo frytki o warzywach nie ma mowy. Mieso od wielkiego swieta zje albo jak przemycimy w czyms Odpowiedz Link Zgłoś