lila403 25.08.10, 15:05 Czy ktoś z Was dysponuje moze jakims ekologicznym jadlospisem dla dzieci ? Gdzie najlepiej takie produkty kupować i czy naprawdę warto, czy może temat troche przereklamowany ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikams75 Re: Dieta ekologiczna dla malucha 25.08.10, 19:37 co masz dokladnie na mysli? kupuje normalne jedzenie dla dziecka bo nie mam "sprawdzonego" rolnika w okolicy a sklepom nie ufam. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnik Re: Dieta ekologiczna dla malucha 25.08.10, 21:18 A co rozumiesz jako ekologiczny jadłospis? Bo ja to rozumiem tak że jadłospis jest zawsze taki sam jedynie produkty do niego użyte mogę być z upraw eko lub nie Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Dieta ekologiczna dla malucha 25.08.10, 21:30 Na pewno nie zaszkodzi, a moze tylko pomoc. A czy warto to sie musisz sama zastanowic - jezeli nie bedzie to bardzo duze obciazenie dla Waszego budzetu domowego to na pewno warto. Mozesz tez kupowac tylko te produkty ekologiczne, ktore w wersji nieekologicznej zbieraja podobno najwiecej syfu. Jesli nie masz kogos naprawde zaufanego (np. kogos z rodziny, przyjaciela) kto hoduje warzywa na wsi to ja raczej polecam kupowanie takich produktow w sklepach ekologicznych, a nie "u znajomej pani z bazarku". Ja akurat bardziej wierze certyfikatom niz paniom z bazarku Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w wiekszych miastach raczej takie sklepy znajdziesz. Niektore tez oferuja sprzedaz przez internet (np. www.ekozakupy24.pl, ale poszukaj w necie, na pewno jest tego wiecej). Zwroc uwage na to, ze w wiekszosci tych sklepow pewne produkty (zwlaszcza mieso) pojawiaja sie tylko w okreslone dni, czesto trzeba je zamawiac pare dni wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Dieta ekologiczna dla malucha 26.08.10, 08:39 Moim zdaniem nie ustrzeżesz się całkiem od chemii, a robienie zakupów tylko w ekologicznych sklepach jest drogie i utrudnione, ze względu na słabą dostępność. Jeśli chcesz iść w tą stronę, to zacznij na początek od tego, że będziesz zwracać uwagę na to co jjesz i dajesz dzieciom. Wyeliminuj całkiem chemiczne gówna typu danio na przykład. Wybieraj produkty z małą zawartością cukru, tłuszczu i węglowodanów. Jajka, które wchodzą w skład wielu rzeczy, kupuj od kogoś kto ma kilka kur latających sobie swobodnie (na pewno jak pogadasz ze znajpomymi odkryjesz, że ktoś kogoś takiego zna), chlebek upiecz sama, owoce i warzywa albo z działki/ albo od kogoś z okolicznych wsi/ ostatecznie z ryneczku, a nie marketów. Soki kupuj bez cukru, a najlepiej rób je sama, to samo z masłem na przykład. Preferuj gotowane/pieczone/grillowane bez tłuszczu, a nie smażone itp. itd. - Po prostu zmień najpierw nawyki żywieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: Dieta ekologiczna dla malucha 26.08.10, 09:24 po tym jak kupilam ekologiczne buraki, na ktorych odkrylam po rozpakowaniu plesn, uwazam temat za przereklamowany. no chyba, ze masz wlasny ogrodek i kurnik, albo zaufanych rolnikow w okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Dieta ekologiczna dla malucha 26.08.10, 09:29 przyznam, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi ekologiczny jalospis hmmm jesli chodzi o ekologiczn ejedzenie, to w kazdym miescie są sklepy eko jednak wg mnie lepiej jest zrezygnowac z tzw gotowców, przygotowywac posiłki samemu, piec miesa zamiast gotowej wedliny etc Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Dieta ekologiczna dla malucha 26.08.10, 09:43 kupuj najzwyczajniej w swiecie to co do tej pory jezeli dieta byla dobrze zbilansowana tylko w wersji bio. Nie,nie jest to przereklamowane Odpowiedz Link Zgłoś