Dodaj do ulubionych

Pierniki...?

21.11.11, 13:18
Któryś już rok z rzędu zamierzam piec pierniki, jednak co roku były one "gołe" bez żadnych dekoracji. W tym roku postanowiłam zakupić troszkę kuleczek, posypek itp. i moje pytanie do Was (doświadczonych) wink czy jak je tylko poukładam na lukier to nie pospadają? I czy pozniej na choince te ozdoby będą się trzymały?
Wszystkie ciekawe pomysły, inspiracje mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • gku25 Re: Pierniki...? 21.11.11, 13:23
      Nie bardzo się znam, więc chyba nie powinnam się odzywać, ale jakby je tak polukrować i na świeży lukier zapodać ozdoby?
    • kocianna Re: Pierniki...? 21.11.11, 13:25
      Póki lukier mokry, to się przykleją. Trochę się obsypią, razem z igliwiem zbierać będziesz drobinki posypki.
      My z Młodą i wszystkimi dzieciakami z bloku szalejemy z kolorowymi lukrami i zdobieniem pierników. Raz nam lepiej wychodzi, raz gorzej, ale się staramy smile
    • peggy_su Re: Pierniki...? 21.11.11, 16:45
      koraliki musisz kłaść na świeży lukier, zanim zastygnie, potem już nic nie zrobisz
      Ja zasiadam do lukrowania już z porozkładanymi wszystkimi ozdobami i ozdabiam po jednym. Potem wszystkie rozkładam pojedynczo aż ładnie zastygną.
      Już zaczełam tegoroczną produkcję i sprzedaję sąsiadom i znajomym smile) Świetna zabawa.
    • rosapulchra-0 Re: Pierniki...? 21.11.11, 16:59
      Czy tylko ja przeczytałam plemniki?
      Czas zmienić okulistę suspicious sciana
    • bombastycznie Re: Pierniki...? 21.11.11, 17:05
      Nie spadną, jeśli zrobisz dość gęsty lukier i pozwolisz im całkowicie wyschnąć. Ja w zeszłym roku użyłam do dekoracji barwników spożywczych, choć nie są to zdrowe rzeczy, to doopy nie urwą, a raz na jakiś czas można sobie pozwolićwink a tak w ogóle to najlepiej zaangażować do dekoracji dzieciaki, będą miały frajdę, a Tobie odejdzie część pracywink
      • yenna_m Re: Pierniki...? 21.11.11, 17:45
        bombastycznie, a jak robisz taki gesty lukier?
        wstyd sie przyznac, ale nigdy nie robilam polewy lukrowej na pierniczki - a takie polukrowane pięęęęękne są smile
        • bombastycznie Re: Pierniki...? 21.11.11, 19:06
          stosuję prostą zasadę fizyki, czyli im więcej cukru pudru a mniej wody tym lukier bardziej gęsty, można też mieszać puder z białkiem jajka lub z mlekiem, generalnie zasada jest taka: jeśli zamierzasz np coś napisać lukrem na pierniczku(literki,znaczki,szlaczki) to polewa musi być na tyle gęsta, aby po wyciśnięciu(np za pomocą woreczka lub szprycy) kreski polewy, ta nie rozlewała się na boki, czyli po prostu pozostała w takim samym kształcie jak w momencie kiedy sie ją wyciska, natomiast do malowania większych powierzchni może być nieco rzadsza. Dokładnych proporcji nie podam bo robię to na wyczucie, po prostu trzeba robić próby z kreską lub ocenić mieszając, ale najważniejsze to bardzo dobrze rozmieszać cukier z wodą/białkiem/mlekiem żeby nie było grudek, a lukier był gładki. Potem można dodawać barwników zarówno sztucznych jak i tych naturalnych np sok pomarańczowy, malinowy, wiśniowy, można sypnąć kakao, co kto lubi.
          • skalna_l Re: Pierniki...? 21.11.11, 19:47
            ja do posypania,tych na choinke,zeby byly kolorowe uzywam kolorowej posypki.Jak napisaly poprzedniczki jak dobrze nalozysz lukier i posypiesz odrazu na lukier i dobrze wyschna to sie nie obsypia.Jak dotrwaja do po swietach to jeszcze je zjadamy.W tamtym roku dodalam do lukru zamiast wody syropu z malin i wyszedl rozowy,polukrowalam serca-fajne byly.Moze ktos napisze co dodac zeby uzyskac inne kolory ale zeby bylo zjadliewink
            • bombastycznie Re: Pierniki...? 21.11.11, 20:14
              tak jak pisałam, można lukier rozrobić sokiem z pomarańczy, ale takim wyciśniętym prosto z owocu, tak samo z wiśni, najlepiej użyć kompotu, a jeśli chodzi o maliny to kolor będzie intensywniejszy jak doda się soku z wyciśniętych malin, a nawet soku który wyciekł z malin po rozmrożeniu, kakao też zabarwia lukier, cynamon nie bardzo ale jest to zjadliwe, na żółto barwi kurkuma, ale to raczej tylko do dekoracji, sok z liści szpinaku barwi na zielono, gdy da się go niedużo to go nie czuć.
              • anika772 Re: Pierniki...? 21.11.11, 20:19
                Kupuję lukry w tubach, białe, kolorowe i z brokatem. Ozdabiamy z dzieciakami kilkanaście, na choinkę i ładnego wyglądania, i koniec na tym. Wszyscy wolimy jeść pierniki saute, lukry, posypki i inne takie są piękne, ale psują nam smak.
                • weraole Re: Pierniki...? 22.11.11, 09:07
                  Mogłybyście podać mi sprawdzony przepis na pierniki - w internecie jest ich na pewno pełno, ale chciałabym taki naprawdę przetestowany, bo za pierniki wezmę się pierwszy raz. Z góry dziękujęsmile
                  • yenna_m Re: Pierniki...? 22.11.11, 13:33
                    ten jest najlepszy
                    tylko trzeba juz ciasto nastawiac

(zamiast smalcu uzywam masla 82 proc)
                    • math-ilda Re: Pierniki...? 22.11.11, 15:21
                      Piekę z tego przepisu co roku i zawsze wychodzą przepyszne. I też używam masła zamiast smalcu. Ciasto już na balkoniesmile
    • kosmitka06 Re: Pierniki...? 22.11.11, 12:18
      Dzięki za wszystkie rady smile Mam jeszcze małe pytanko wink Czy jeżeli dodam barwnika zielonego to spokojnie wyjdą mi zielone choinki- pierniki? Czy cała masa piernikowa nie zmieni swojej "postaci"?
      Pozdrawiam smile
      • bombastycznie Re: Pierniki...? 22.11.11, 13:06
        jeśli myślisz o tym aby dodać barwnik do masy z której pieczesz pierniki, to raczej odradzam, bo nic z tego nie wyjdzie, masa piernikowa jest zbyt ciemna, lepiej piernikowe choinki pomalować lukrem zabarwionym na zielono, jeśli chcesz mieć je całe zielone to możesz każdego piernika zanurzyć w lukrze, ale pamiętaj że będą baaardzo słodkiewink
    • mallard Myślałem, 22.11.11, 13:29
      że kolejny wątek o teściach... wink
    • gukinga Re: dziecijedza.com 13.12.11, 11:27
      nasze dekoracje pierniczkowe w wersji dla chłopca i dziewczynkiwink www.dziecijedza.com/2011/12/09/pierniczki-dla-chlopczyka-i-dziewczynki/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka