michaas 21.06.04, 17:10 poradzcie mi drogie emamy jak moge zrobic np. z wieprzowiny, dobry, aromatyczny gulasz dla 2.5 roczniaka.bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi- pozdrawiam-mama michasia)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienka.harrison Re: gulasz?! 21.06.04, 22:55 Przyznam się bez bicia: najlepszy jaki mi wychodzi to gulasz z pomocą Wujka Knorra jest super, tylko troszkę dłużej duszę mięso (lubię bardzo miękkie). Dominikowi bardzo smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bzeebze Re: gulasz?! 21.06.04, 23:18 to ja proponuje pyszną zupę gulaszową - bogracz, może być i z wieprzowinki, dobre mięsko w kawałakach i bez żyłek podsmażasz na cebulce dodajesz sporo sproszkowanej słodkiej papryki, podlewasz wodą, dusisz do tego papryka w paski, pomidory w cząstkach bez skórki, ja dodaję trochę cukini w kosteczkach doprawiasz czosnkiem i kminkiem, no i solą mięsko dusisz do miękkości na koniec dodajesz ziemniaczki w kostkę a na sam koniec robisz drobniutkie kluseczki (albo jak ci się nie chce troche zacierki babuniowej ze sklepu, pysznie pasuje) i smacznego, sycące pełne danie i mięsko i jarzynki jak robię mężowi to przyprawiam ostro, w sumie powinna być ostra, a jak dla dziecka to wtedy tylko słodką paprykę pozdrawiam, tak pisałam z głowy, ale chyba nic nie pokręciłam Odpowiedz Link Zgłoś
michaas Re: gulasz?! 22.06.04, 16:14 welkie dzięki, a moze ktos jeszcze cosik dozuci?!pozdrawiam-mama michalka Odpowiedz Link Zgłoś
ebata Re: gulasz?! 17.07.04, 20:56 mięsko kroję w kosteczkę, posypuję przyprawami dolewam odrobinę oleju i wstawiam so lodówki na trochę np na noc( jak mam czs i pamiętam), potem obsmażam na patelni podlewam wodą i duszę, w międzyczsie dodaję co mam marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę,cukinię, kalafior, paprykę, pieczarki, pomidoryitp co lubisz i co może jeść Twoje dziecko, czasami dodaję pokrojonego kiszonego ogórka lub łyżkę octu winnego,albo marynowane warzywa lub trochę tej marynaty, zeby miało konkretniejszy smak, na koniec mieszam łyżkę mąki z zimną wodą i zagęszczam gulasz i bardzo często dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy zagotuję i gotowe jedzonko pasuje do kaszy, ryżu, ziemniaków i obowiązkowo makaronu. pozdrawiam i smacznego Beata Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: gulasz?! 23.07.04, 20:01 Ja biore wolowine i wieprzowine ( 100% chude), kroje w kosteczke i posypuje lyzka maki tak zeby pokryla cienka warstwa ( mieszam) i podsmazan do brazowosci na oliwie. Podlewam woda i gotuje bardzo dlugo, bo tez wole miekkie. W miedzyczasie ( krotko po dodaniu wody) przyprawiam sola i pieprzem. Na koniec mozna ewetualnie dodac jeszcze troszke maki dla zagesczzenia sosu jesli jest za zadki ( ja na koniec daje troszke ziemniaczanej) i gotowe, bardzo dobre. Czasem jesli jest malo aromatyczne daje lyzeczke takiego granulatu, odpowiednik bulionu, ale z wolowiny "ekstrakt" ( nie rosol, niestety nie wiem czy w Polsce cos takiego jest). Gulasz mi zawsze wychodzi mistrzowsko (i gdzie tu skromnosc ))))) Pozdrawiam i zycze smacznego Kinga Odpowiedz Link Zgłoś