21.06.04, 17:10
poradzcie mi drogie emamy jak moge zrobic np. z wieprzowiny, dobry,
aromatyczny gulasz dla 2.5 roczniaka.bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi-
pozdrawiam-mama michasiasmile))
Obserwuj wątek
    • jagienka.harrison Re: gulasz?! 21.06.04, 22:55
      Przyznam się bez bicia: najlepszy jaki mi wychodzi to gulasz z pomocą Wujka
      Knorrawink jest super, tylko troszkę dłużej duszę mięso (lubię bardzo miękkie).
      Dominikowi bardzo smakuje.
    • bzeebze Re: gulasz?! 21.06.04, 23:18
      to ja proponuje pyszną zupę gulaszową - bogracz, może być i z wieprzowinki,
      dobre mięsko w kawałakach i bez żyłek podsmażasz na cebulce dodajesz sporo
      sproszkowanej słodkiej papryki, podlewasz wodą, dusisz
      do tego papryka w paski, pomidory w cząstkach bez skórki, ja dodaję trochę
      cukini w kosteczkach
      doprawiasz czosnkiem i kminkiem, no i solą
      mięsko dusisz do miękkości
      na koniec dodajesz ziemniaczki w kostkę a na sam koniec robisz drobniutkie
      kluseczki (albo jak ci się nie chce troche zacierki babuniowej ze sklepu,
      pysznie pasuje)
      i smacznego, sycące pełne danie i mięsko i jarzynki
      jak robię mężowi to przyprawiam ostro, w sumie powinna być ostra, a jak dla
      dziecka to wtedy tylko słodką paprykę
      pozdrawiam, tak pisałam z głowy, ale chyba nic nie pokręciłam smile
      • michaas Re: gulasz?! 22.06.04, 16:14
        welkie dzięki, a moze ktos jeszcze cosik dozuci?!pozdrawiam-mama michalka
        • ebata Re: gulasz?! 17.07.04, 20:56
          mięsko kroję w kosteczkę, posypuję przyprawami dolewam odrobinę oleju i
          wstawiam so lodówki na trochę np na noc( jak mam czs i pamiętam), potem obsmażam
          na patelni podlewam wodą i duszę, w międzyczsie dodaję co mam marchewkę
          pokrojoną w słupki, cebulę,cukinię, kalafior, paprykę, pieczarki, pomidoryitp
          co lubisz i co może jeść Twoje dziecko, czasami dodaję pokrojonego kiszonego
          ogórka lub łyżkę octu winnego,albo marynowane warzywa lub trochę tej marynaty,
          zeby miało konkretniejszy smak, na koniec mieszam łyżkę mąki z zimną wodą i
          zagęszczam gulasz i bardzo często dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy zagotuję
          i gotowe jedzonko pasuje do kaszy, ryżu, ziemniaków i obowiązkowo makaronu.
          pozdrawiam i smacznego Beata
    • kingaolsz Re: gulasz?! 23.07.04, 20:01
      Ja biore wolowine i wieprzowine ( 100% chude), kroje w kosteczke i posypuje
      lyzka maki tak zeby pokryla cienka warstwa ( mieszam) i podsmazan do brazowosci
      na oliwie. Podlewam woda i gotuje bardzo dlugo, bo tez wole miekkie. W
      miedzyczasie ( krotko po dodaniu wody) przyprawiam sola i pieprzem. Na koniec
      mozna ewetualnie dodac jeszcze troszke maki dla zagesczzenia sosu jesli jest za
      zadki ( ja na koniec daje troszke ziemniaczanej) i gotowe, bardzo dobre.
      Czasem jesli jest malo aromatyczne daje lyzeczke takiego granulatu, odpowiednik
      bulionu, ale z wolowiny "ekstrakt" ( nie rosol, niestety nie wiem czy w Polsce
      cos takiego jest).
      Gulasz mi zawsze wychodzi mistrzowsko (i gdzie tu skromnosc wink)))))

Pozdrawiam i zycze smacznego
      Kinga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka