Dodaj do ulubionych

Przekąski

19.09.16, 17:44
Dajecie dzieciom przekąski? Jeśli tak, to jakie? Jak często, w jakich okolicznościach?
U nas córka 15,5m, jako przekąski dostaje chrupki kukurydziane lub wafle ryżowe. Najczęściej na dłuższych zakupach w wózku, czasem na spacerze, generalnie gdzieś około 3 razy w tygodniu. Oprócz tego apetyt ma ogromny, je wszystko to co my. Chrupki/wafle nigdy nie wpływają na ilość zjedzonego kolejnego posiłku.
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Przekąski 19.09.16, 20:02
      Staram się nie dawać rzeczy, które nie mają żadnych wartości odżywczych, typu chrupki, czy wafle. Chyba, że sama zrobię wafle z np. szpinakiem, czy marchewką.
      U nas 'przekąski' to np. ogórki z hummusem. Paski tosta maczane w jajku sadzonym. Paski omleta z warzywami. itd itp.
      Nie daję jedzenia w wózku.
      • jemanja Re: Przekąski 22.09.16, 13:42
        A podałabyś przepis na te wafle? Szukam czegoś podobnego, bo ostatnio mamy fazę na pieczywo i pomyślałam, że pokombinuję ze zdrowszymi wersjami.
    • aniela_petronela Re: Przekąski 19.09.16, 21:26
      Generalnie nie, ale właśnie czasem na dłuższym spacerze (żeby wysiedział jeszcze chwilę w wózku) czy za zakupach - paluszka, wafla, kawałek obwarzanka.
      Jak jesteśmy w domu to między śniadaniem a obiadem je owoc, popołudniami rzadziej, ale jeśli już to budyń czy kawałek domowego ciasta (jeśli można to zaliczyć do przekąsek). Syn 2l.
    • rulsanka Re: Przekąski 19.09.16, 22:26
      Pytanie, co rozumiesz pod określeniem przekąski. Mały posiłek w ruchu w porze normalnego posiłku? Czy też podjadanie pomiędzy posiłkami? Podjadania w ogóle być nie powinno, nieważne co dziecko je. Ważne, że szkodzi to zębom. Przerwy między posiłkami to około 2 godzin, tyle każdy przeżyje bez podjadania. Choć bez fanatyzmu, jak raz na jakiś czas zmniejszymy ten odstęp, to dziury w niebie nie będzie.
      Posiłek niestacjonarny to inna sprawa, dobrze jest dać coś w miarę zdrowego. Wafle ryżowe mogą być pełnoziarniste i to jest ok. Do tego jakiś owoc, warzywo.
      • nunia01 Re: Przekąski 20.09.16, 09:21
        Ja szukam inspiracji na takie posiłki w ruchu, zazwyczaj tak wypada nam II śniadanie i czasem podwieczorek. Na to II śniadanie daje owoce i owsiane ciastka z bakaliami (własnej produkcji). Ryżowe wafle też się trafiają. Myślę jeszcze nad wytrawnymi mufinkami. Ale więcej pomysłów nie mam.

Za to odnośnie przekąsek mam taką obserwację z klubu malucha, który kilka razy odwiedziłyśmy. W necie wszyscy dają owsiankę, jogurciki, warzywa. W realu ryżowe chrupki, słodycze, ew. owoce.
        • amiralka Re: Przekąski 20.09.16, 10:02
          U mnie to najczęściej suszone owoce. Owoce i kostka czarnej czekolady jest tez na podwieczorek. Ale co mam zrobić jak wszystkie dzieci wokół jedzą ciastka. Co gorsze, przychodzą na skwerek i od razu jedzą. Dostaje więc też herbatnika.
    • marysiaa4 Re: Przekąski 27.02.17, 08:34
      Staram się dziecku dawać jako przekąski warzywa i owoce, im wcześniej przyzwyczaję do podjadaczy tym trudniej mi będzie później od nich odzwyczaić. Ale oczywiście pojawiają się także niekiedy biszkopciki czy chrupki kukurydziane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka