Dodaj do ulubionych

9 mies. - od kiedy kanapeczki?

20.09.05, 09:11
Witam. Moj szkrabek za tydzień skończy 9 mies. Jak narazie na śniadanko i
kolacje je kaszkę (podaję mu ją łyżeczką). Zastanawiam się od kiedy to
zmienić. Kiedy zacząć podawać np kanapeczkę pokrojoną w kwadraciki? Dodam, że
mały jest alergikiem (na białko mleka krowiego) także masełko odpada. A może
chlebek z szyneczką? No właśnie ale od kiedy? A może macie inne propozycje na
rozszerzenie menu 9 mies. maluszka? Z góry dziękuję za rady. Serdecznie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaja2071 Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 09:43
      nie jestem pewna,ale 9 miesiecy to chyba za wczesnie na kanapeczki- chocby ze wzgledu na gluten zawarty w chlebie a ten zaleca sie podawac bodajze od 11 m-ca. Ja rowniez mam 9 miesoecznego szkraba- na razie wystarcza mu to co podaje czyli kaszka, zupka, deserek no i mleczko oczywiscie.
      • lidka212 Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 10:00
        Moja córcia ma 9m. i 13 dni i chyba od miesiąca podaje jej kanapeczki z wedlinka
        , masełkiem( tyle, ze ona nie jest na nic uczulona) i nc jej nie jest. Dodam, ze
        wrecz woli kanapki od kaszek.
        pozdrawiam
        Lidka
        • aleksaa1 Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 10:14
          Ja również podaję kanapki z wędliną ( 9 mies i tydzien) i nic złego się nie
          dzieje. Niby glyten podaje się w Polsce od 10 mies ale nie nalezy tak kurczowo
          się teo trzymać - parę tyg w tę czy w tamtą stronę nie stanowi jakiejś
          zasadniczej róznicy. W USA podaje się gluten od 6 mies więc co kraj to obyczaj.
          Oczywiście należy dawać dziecku chleb stoponiowo w malych ilościach przez parę
          dni i uważnie obserwować. Generalnie alergia na gluten i celiakia zdarzają się
          niezwykle rzadko więc nie przesadzajmy.
    • haika Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 10:26
      Podaję małej kanapeczki od kiedy skończyła 9 m., w związku z tym, że jest do
      przodu z nowościami o 1,5 m. i jest dzieckiem "butelkowym" od urodzenia.
      Podanie glutenu konsultowałam z pediatrą - nie było zastrzeżeń, z alergologiem -
      mała ma uczulenie na białko mleka krowiego - również bez zastrzeżeń. Róża je
      kanapki z oliwą z oliwek lub czystym smalcem + wędlina (sama piekę)lub
      przeróżne pasty, np. z pomidora i cukinii, dżemik owocowy (sama robię), pasta z
      drobno posiekanego gotowanego mięsa, natki pietruszki/koperku, żółtka; czasem
      piekę jej pasztet- z mięsa, warzyw i zółtka, w malutkiej foremce od babeczek -
      starcza jej na 2 porcje. W związku z tym, że nie może jeść nabiału pozostajemy
      przy mięsno - warzywno - owocowym improwizowanym menu smile A jeśli chodzi o
      gluten, mała jednocześnie z podaniem chleba zaczęła jeść kluski/makarony - co
      jej się bardzo spodobało smilewięc od jakiegoś czasu zjada "spaghetti ala
      niemowlak" wink
      • abit26 Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 12:15
        wielkie dzięki za rady, napewno skorzystam
      • noddy Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 21.09.05, 21:56

> przeróżne pasty, np. z pomidora i cukinii, dżemik owocowy (sama robię), pasta z
        >
        > drobno posiekanego gotowanego mięsa, natki pietruszki/koperku, żółtka; czasem
        > piekę jej pasztet- z mięsa, warzyw i zółtka, w malutkiej foremce od babeczek

Ojej a jak robisz te pasty z pomiodra i cukinii?
    • magda1971 Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 18:09
      Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak drobno kroicie te kanapeczki - i czy Wasze
      dzieciaczki nie dławią się. Chętnie bym swojemu szkrabowi wprowadziła
      kanapeczki, ale on coś mi się dławi.
      Magda
      • haika Re: 9 mies. - od kiedy kanapeczki? 20.09.05, 19:29
        Moja Róża ma tylko 2 zęby - dolne jedynki i kroję jej kromki na kwadraty 2 x 2
        cm, daję radę pogryźć i miażdżyć dziąsłami smile
        • justa51 Re:do Haika 21.09.05, 15:56
          Haiko moja mała tez ma skaze białkową a niedługo chce jej podać kanapki.Tylko
          nie wiem od jakiego chleba najlepiej zacząć?
          • haika Re:do Haika 21.09.05, 18:36
            Ja ambitnie najpierw piekłam sama, ale kiedyś jakos odruchowo zrobiłam jej
            kanapkę z "naszego" chleba i jest ok, staram się aby nie był to chleb biały
            pszenny - taka jasna bułka, poza tym głównie graham, toleruje w porządku,
            bardzo jej smakuje kukurydziany.
            Miałam napisać jak się robi pasztet:

Mięso (indyk, schab)- 100 g, gotujemy, mielemy na miazgę z gotowanymi warzywami
            (pół małej marchewki, mała różyczka brokuła), mieszamy na parze z żółtkiem,
            koperkiem, jeśli przyprawiamy - to przyprawiamy, jesli nie, to nie, na koniec
            dodajemy z 1,5 łyżeczki kaszki kukurydzianej i wkładamy do foremki, ja mam
            takie małe foremki do kruchych babeczek, pieczemy - można zakryć wierzch folią -
            sprawdzamy patyczkiem, wierzch powinien się zrumienić.

- -
            Pozdrawiam ciepło!
            * WIRTUALNY DOMEK RÓŻY *
            * RÓŻA NA FORUM *
            * ARTYSTYCZNE MAMY *
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka