magdalenamariag 18.11.05, 20:53 witam, moja alicja wkrótce skończy 6 miesięcy i chcę jej podawać obiadki. niestety, nie mam pojęcia ,od czego zacząć. proszę o łatwe, szczegółowe przepisy na dobre obiadki pozdrawiam, magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwka78 Re: przepisy 22.11.05, 13:02 1. nasz pierwszy domowy obiadek: zagotować osobno: pierś z kurczaka (ilość: wielkości orzecha włoskiego) jarzynki (marchew, piertuszka, seler) ziemniak wszystko zmiksowane razem do tego czasem dodaję ze słoiczka brokuł (bo nie umiem sama przyrządzić) do tego dodaję troszkę wody przegotowanej, żeby nie było zbyt gęste, albo bardzo chudego rosołku (ale uwga bo podobno rosół może uczulać) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ania_bohdziun Re: przepisy 22.11.05, 14:14 1)ZUPKA Z PIERSIĄ KURCZAKA 5 marchewek 1 ziemniaka ugotowałam z łyżeczką oliwy z oiwek w jednym garnku w drugim kawałeczek piersi z indyka z dodatkiem natki pietruszki Po ugotowaniu zmiksowałam, dodałam troszkę wywaru ( od gotowania marchewki i ziemniaka ), następnie włożyłam zupke na 3/4 słoiczka po bobovicie i 3 słoiczki zamroziłam + dzisiejszy obiadek. 2)ZUPKA MARCHWIANKA Z RYŻEM 5 marchewek i 2 różyczki kalafiora ugotować z dodatkiem oliwy z oliwek w jednym garnku, w drugim ryż. Wszystko razem zmiksować z dodatkiem odrobiny wywaru warzywnego 3)KURCZAK NA SŁODKO w jednym garnku ugotować odrobine ( ok 2 łyżeczek ) piersi kurczaka na miękko. W drugim ugotować ryż i pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę jabłko. Następnie wszystko zmiksować. 4)ZUPKA JARZYNOWA Z MIĘSKIEM 2 marchewki, 1 ziemniaka, 1/2 pietruszki, 1 małego buraka ugotować na miękko w jednym garnku. W drugim pierś z kurczaka (ilość j.w.) z dodatkiem natki pietruszki i oliwy z oliwek. Po ugotowaniu wszystko razem zmiksować z odrobiną wywaru warzywnego. 5)ZUPKA MARCHWIOWA Z ŻÓŁTKIEM 1 marchewkę, 1 ziemniaka, kawałeczek pietruszki ugotować z dodatkiem oliwy z oliwek. Osobno ugotować jajko, oddzielić żółtko od białka, podzielić na pół. Pół jajka dodać do ugotowanych warzyw i razem zmiksować. Życzymy smacznego ) Odpowiedz Link Zgłoś