Dodaj do ulubionych

Jedzonko dla rocznego dziecka

IP: *.* 24.11.01, 07:58
Hej Mam prosbe napiszcie czym karmicie swoje roczne pociechy. Moja nie jest na nic uczulaona ( odpukać!!!) i chciałabym je w miarę możliwośći sama gotować. Narazie daje jej delikatny rosołek + miesko + ryż. Ale co mogę jeszcze jakie owoce?? Dzieki za pomoc ulcik
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Jedzonko dla rocznego dziecka IP: *.* 29.11.01, 17:48
      Hej!!! Moja córcia ma wprawdzie prawie 14 m-cy, ale od 2. m-cy nie było rewolucji w jej diecie. Zuzia jest raczej niejadkiem, ale wypija hektolitry mojego mleka, bo jest uczulona na modyfikowane. Słoiczki powoli jej się nudzą i nie zawsze ma na nie ochotę. Lubi b. ryż (pelnoziarnisty Uncle"s Ben), ugotowany z odrobiną masełka, można dodać żółtko. Zresztą ryż w każdej postaci, z owocami, a nawet sam. Druga miłość Zuzi to makaron z dodatkami, tzn tradycyjnie z jajkiem, z mięskiem (kurczak Gerbera), z serkiem itp. Owoce zjada różnie, nie zawsze ma na nie ochotę, preferuje tutaj sloiczki (gruszki Williamsa), ale jada malinki (mrożone, tzn. rozmrożone), jabłka, banany, kiwi, gruszki, winogron bez skóry i pestek. Lubi chlebek razowy z szynką, ale wszystko są to ptasie porcje. Ważne, żeby było różnorodnie.
      • Gość: guest Re: Jedzonko dla rocznego dziecka IP: *.* 30.11.01, 13:48
        A moja 14 miesięczna Małgosia lubi jogurty Danona oraz serek Danio, pod warunkiem że jest "biały" to znaczy waniliowy lub brzoskwiniowy. Żaden inny kolor nie wchodzi w grę wiec wszystko musi być białe. Uwielbia rosół i zupę pomidorową z makaronem, ziemniaczka z marchewką i masełkiem, żółtko oraz wszelkiego rodzaju kulki czyli kukurydza słodka , groszek i winogrona. Je dużo jabłek , lubi banany ale ma po nich wysypkę. Wieczorem dostaje chlebek ale tak go raczej miętosi, przełknie też szynkę i serek żółty. Powodzenia Basia
    • Gość: guest Re: Jedzonko dla rocznego dziecka IP: *.* 05.12.01, 22:08
      Hej Basiu, a jak robisz zupę pomidorową dla dziecka? Dajesz pomidory, czy jakiś przecier?
    • Gość: guest Re: Jedzonko dla rocznego dziecka IP: *.* 09.12.01, 08:41
      Te nasze pociechy mogä juz jesc prawie wszystko to co my jemy, nie nalezä do tego potrawy ciezko strawne i pikantne. Bazä jedzenia dla mojej malej sä warzywa np. brokuly, kalafior, groszek, marchewka, kalarepa, mloda fasolka teraz wprowadzilam na pröbe brukselke (zadnych problemöw, duzo gazöw puszczala, a to zdrowe)te warzywa urzywam do naszych suröwek, a dla Julji jest to podstawä. Dla nas smarze mieso dla niej gotuje. Zupy to ona je wszystkie oprucz:kapusniaku, ogörkowej itp, a wiec na swiezych wrzywkach i nodze od kurczaka. A naj leprzym jedzeniem jest makaron z sosem serowym i innymi. Nawet nalesniki mogä od czasu do czasu zjesc i nic im sie nie stanie. A ryz z jablkami i cynamonem to smakuje wysmienicie. Powodzenia w eksperymentach.
    • Gość: guest Re: ****przepisy**** DO UZUPEŁNIENIE IP: *.* 14.12.01, 08:41
      zupki - włoszczyzna(pietruszka, marchewka, por, seler) +kawałek kurczaka lub cielęcinki + na zmianę makaron, kaszka jęczmienna, ziemniaczki czasami koncentrat pomidorowy, kalafior, brokuły, Zależnie od tego co dodasz jako dodatek taka będzie zupka. Proste prawda. II danieziemniaczki lub ryż + kotlecik podrobiony z piersi kurczaka, cielęcinki (gotowany) lub pulpet ugotowany z mięsa mielonego (najlepiej jak sama je zmielisz) oczywiście przyprawione Do tego marchewka gotowana lub brokuły, kalafior Można zrobić potrawkę z mięsa (jakiego chcesz, drób, cielęcina itp.) + włoszczyzna ugotowana przyprawić. Musi to być gęste i podrobione. Nie wiem co mogę jeszce wymyśleć. To są potrawy szybkie do ugotowania. innych nie potrafięMój synek dostaje kisielek (do kompociku z wodą lub soku z wodą dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Moje koleżanki dają gotowy kisiel i budyń młodszym dzieciom. Lub gotowy kisiel, nowość zalewa się tylko gorącą wodąGDYBY KTOŚ CHCIAŁ UROZMAIĆ MOJE DANIE LUB COŚ PODPOWIEDZIEĆ TO BARDZO PROSZĘ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka