17.11.06, 11:51
mojemu 5 mies. dziecku wciaz sie ulewa,co moze byc tego przyczyna? jak mu
pomodz?
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: ulewanie 17.11.06, 11:55
      A byłaś z tym u lekarza? Dobrze byłoby poradzić sie specjalisty. A pomóc
      mozesz: układając wyżej główkę, robiąz skos w łóżeczku, posiłki mniejsze a
      czestrze, zawsze trzymaj dziecko do odbicia po jedzeniu, chyba że juz siedzi i
      na siedząco odbija. Jeśli nie leczyłas i nie leczysz tego dobrz ebyłoby jednak
      pójść do lekarza. Moa córka ulewała i po 2 miesiącach stosowania debridatu
      przeszło zupełnie.
    • svienta Re: ulewanie 17.11.06, 13:35
      dziekuje za odpowiedz! moja lekarka twierdzi ze samo przejdzie.Czy to lekarstwo
      jest na recepte?
      • anet77 Re: ulewanie 17.11.06, 13:47
        Tak, jest na receptę. Wiesz ulewają dzieci przewaznie do 3 miesiaca albo do
        momentu az zaczną siedzieć ale jeśli Twoje dziecko mając 5 miesięcy dalej tka
        samo ulewa to coś już tu chyba nie tak. Moze powinnaś poradzić sie innego
        lekarza. Mojej siostry córka ma refluks i to mocny. Zawsze na wizytach u
        pediatry mówiła, ze dziecko mocno ulewa, wprost wymiotuje a lekarka w kolko, ze
        to normalne. Poszła do specjalisty i okazało sie, ze mała ma refluks. Teraz ma
        póltora roku i dalej na lekach. Żeby wczesniej zaczęli leczyć to moze juz by
        było w porządku.
        • svienta Re: ulewanie 17.11.06, 14:02
          dzieki! zrobie jak radzisz,zasiegne opini innego lekarza!
        • anetakasjan Re: ulewanie 20.11.06, 21:20
          mój synek ulewał od urodzeia. Jeżeli twoje maleństwo przybiera na wadze
          prawidłowo to wszystko jest o.k., poprostu podawaj posiłki gęste. ulewanie
          przejdzie samo po 6 miesiącu, jak juz dziecko bedzie siedziało.
    • lemiwawa Re: ulewanie 20.11.06, 12:18
      idź koniecznie do lekarza najlepiej gastrologa dziecięcego. Mój synek miał
      podobnie i ma refluks żołądkowo przełykowy. Od skończenia 1 m-ca życia miał
      podawany Debridat przez 6 m-cy, potem brał lek Bioprazol przez miesiąc teraz
      już nie ulewa, czasami przy jedzeniu troszeczkę, ma teraz 9,5 miesiąca.
      Ponadto, od 3 m-ca, miał zagęszczany pokarm (ja ściągałam mleko)Nutritonem -
      spróbój to pomaga. Zaczął sam siedzieć po skończeniu 8 miesięcy (sam pdnosił
      się do siadu po skończeniu 5 m-cy, kiedy podałam Mu ręce, i siedział trzymając
      się za moje ręce, ale wtedy ulewanie się nie zmniejszyło). Dopiero po 8 m-cu,
      kiedy to sam już siadał, to ulewanie się bardzo mocno zmniejszyło. Teraz
      gastrolog twierdzi, że nie ma co podawać leków, aby tylko bardzo nie wymiotował
      i przybierał na wadze. Jeden gastrolog mówi, że może to trwać do pierwszego
      roku życia, a inny, że do 2 roku życia. Poza tym bierze teraz lek na alergię,
      bo refluks, może być spowodowany alergią, nawet jeśli nie widać na zwenątrz
      żadnych objawów alergii. Widać jeszcze większą poprawę po tymleku. Życzę
      zdrówka dla Towjego Makleństwa. Nie wiem czy jesteś z W-wy, ale polecam lekarzy
      z LIM-u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka