IP: *.* 29.07.02, 12:51
Cześć Dziewczyny!Poszukuję przepisów na przetwory, może wiecie co dobrego zrobić z gruszkami, jabłkami, śliwkami. Ja znam tylko jeden sposób - gotowanie, aż do wyparowania wody plus cukier, czyli najprostszy dżem. Mam też pytanie, co sądzicie o żelfiksach i cukrach żelujących? Do tej pory robiłam dżemy tylko z tradycyjnym cukrem, ale praca była warta zachodu, wszystko wychodziło pyszne. Czy z tymi żelfiksami też wychodzi tak dobrze?Pozdrawiam,Sylvia
Obserwuj wątek
    • Gość: Berenika Re: Przetwory - malinki, porzeczki IP: *.* 29.07.02, 14:35
      Ostatnio dostałam w prezencie maliny, a nie bardzo chciałam je zjeść tak na surowo, bo karmię piersią, a kto wie... :) Więc w rozpaczy kupiłam torebkę żelfixu 1:3, wyszły dwa słoiczki dżemu, który miał zostac na zimę. Hm...No nic, zrobię nowy. Chciałam tylko spróbować... Pycha! Po prostu pycha. Ten żelfix 1:3 jest najlepszy, bo pozwala dodać mało cukru. Malinki polecam po prostu rozgnieść tłuczkiem i dalej według przepisu na opakowaniu. Poza tym, nauczona doświadczeniem, zrobiłam pyszną galaretkę z czerwonych porzeczek, ale one już wymagają przetarcia przez sito, żeby było bez pestek. I do nich więcej cukru, 1:2 albo 1:1, jak kto lubi. Tak naprawdę, to można nie dodawać żelfixu, bo one aż pękają w szwach od pektyny. ja robię z żelfixem albo dosypuję przynajmniej kwasku cytrynowego, bo wtedy to ma ładniejszy kolor.Też miało być na zimę, ale właśnie dzisiaj napoczęłam :lol:
    • Gość: Agata Re: Przetwory IP: *.* 29.07.02, 14:42
      Ha, właśnie godzinę temu wykonałam 4 słoiczki konfitury z jagód z dodatkiem cukru żelującego. Co z tego wyjdzie napiszę później, jak spróbuję. A tego na razie zrobić nie mogę, bo przebywam aktualnie na diecie kopenhaskiej :))PozdrawiamagataP.S. teraz myślę nad morelami, śliwkami, szkoda, że czereśnie i maliny przeoczyłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka