Dodaj do ulubionych

Jak ugotowac kurczaka?

IP: *.* 29.12.02, 12:11
czesc dziewczyny, niedawno jadlam salatke z kurczaka gotowanego i chcialabym taka zrobic w domu. kurczak w tej salatce byl pyszny, soczysty co zrobic zeby wyszedl taki sam? mi zawsze wychodzi taki troche suchy. da sie ugotowac go np. na parze? prosze o rade.pozdrawiam justyna
Obserwuj wątek
    • Gość: lausanne Re: Jak ugotowac kurczaka? IP: *.* 29.12.02, 18:56
      Cześć!Tutaj na forum dziewczyny podawały przepis na pieczonego kurczaka na słoiku. Piekłam go kilka razy i przyznaje jest soczysty i syszny! mięsko samo rozpływa się w ustach.A oto przepis:Kurczak pieczony na słoiku.Kurczaka nacieramy przyprawą. Do słoika odpowiedniej szerokości nalewamy wrzątek - i dodajemy też przyprawy. Nasadzamy kurczaka na słoik i pieczemy ok. 1,5 godziny do 2 godzin. Z góry - chrupiąca skorupka, od wewnątrz- pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach mięsko. A Ty jl101 podaj nam przepis na tą sałatkę z kurczaka!Pozdrawiam
      • Gość: jl101 Re: Jak ugotowac kurczaka? IP: *.* 29.12.02, 19:17
        ta salatke jadlam w coffee heaven i byly tam dwia rodzaje salaty fioletowa i lodowa, kapusta jakas (chyba pekinska), kukurydza ten kurczak i sos serowy czy majonezowo-serowy. bylo przepyszne. no i wlasnie taka pyszna ta salatka byla bo kurczak byl super. tez nie wiem za bardzo jak ten sos zrobic ale jutro poszukam jakiegos gotowego w sklepie, jak mi wyjdzie dobre to sie jeszcze pochwale. a i ten kurczak to byly gotowane piersi. myslisz ze warto sprobowac ugotowac go na parze? a moze w malej ilosci wody i krotko? no nie wiem, bo piersi na sloiku nie zrobie :) (chyba ze owine :lol: ) ale z przepisu skorzystam i upieke na sylwestra.pozdrawiamjustyna
        • Gość: 1966.02.05 Re: Jak ugotowac kurczaka? IP: *.* 29.12.02, 20:02
          Jest taka zasada dot. gotowania kurczaka:jeśli chcemy mieć dobry rosół to wrzucamy go do zimnej wody a jeśli zależy nam na dobrym mięsie to do wrzącej. Ta pierwsza część zawsze mi się sprawdza ale tej drugiej nigdy nie sprawdzałam.ale to chodzi o to że w zimnej wodzie przez ten czas do zagotowania wszystkie wartości smakowo-odżywcze wypływają do rosołu a we wrzątku pory?! w tym mięsku od razu się zamykają i wszystko co dobre w nim zostaje. trochę to chaotyczne ale mała wierci mi sę na kolanach.milka
          • Gość: b.suleiman Re: Jak ugotowac kurczaka?- A może piekarnik foliowy?? IP: *.* 30.12.02, 12:57
            Prawdą jest to, co napisała Milka. Jak dobry rosól, to mięso do zimnej wody, a jak soczyste mięso to do wrzątku. Dobre i soczyste mięso wychodzi z piekarnika foliowego. Nie jest wtedy spieczone (piers kurczaka), nie jest całkiem jak gotowane (możesz lekko przyprawić, żeby smak był bardziej wyrazisty). Szczerze mówiąc, to czesto w tych restauracyjnych sałatkach można spotkac mięso grillowane. Az nabrałam apetytu na taka sałatkę (dobra jest z ryżem, kukurydzą, ananasem i majonezem wymieszanym z jogutrem - może być bez ryżu, wtedy ma mniej kalorii). Jeśli chodzi o sos serowy, to może to był tzw. sos niebieski czyli jogurt, majonez i ser plesniowy (gotowanemu kurczakowi doda smaku). Taki sos zresztą jest świetny z kawałkami warzyw (propozycja na stół sylwestrowy). Ja tez napisałam chaotycznie, ale córka się budzi, a chciałam jak najwięcej napisac. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka