IP: *.* 15.01.03, 17:03
...no właśnie! Czy któraś z Was mogłaby mi od a do z podać przepis na pyszny i pięknie klarowny rosołek z kury?Gotowałam kilka razy ale zawsze wychodzi mętny i bardzo mnie to zniechęca. A wiecie że nie ma nic lepszego jak gorący niedzielny rosół w zimowe południe....Tylko dlaczego nie ugotowany przezemnie? :craz: Ofelia :bounce:
Obserwuj wątek
    • Gość: nora Re: ROSÓŁ IP: *.* 15.01.03, 23:56
      CześćMięsko wkładam do zimnej wody zagotuje się/zbieram burzyny.Wrzucam warzywa i przyprawy.Gaz robie jak najmniejszy aby tylko pyrkotał rosołek.Cały czas zbieram z niego śmieci.A jak się wygotuje podlewam zimną wodą(zawsze zimną to jest ważne wtedy będzie klarowny).Ja zawsze daje dużo marchwi jest wtedy słodki(my taki lubimy)pozdrawiam i życze smacznegoa jeszce (gotuje go tak 3 godz)
    • Gość: arad Re: ROSÓŁ IP: *.* 16.01.03, 08:11
      Co do rosołu to ważne żeby się mocno nie zagotował i chyba nie powinno się go przykrywać (poprawcie jeśli się mylę!)Psotka :bic:
      • Gość: ulcik Re: ROSÓŁ IP: *.* 16.01.03, 09:38
        Rosół ja gotuję najpierw że tak powiem na dużym gazie a potem na maleńkim sobie pyrkoli długi czas i czasami jak mam siłę ;) to go klaruję wg tego przepisu :)Aby zrobić to dokładnie, najpierw trzeba wywar mocno schłodzić, dzięki czemu skrzepnięty na powierzchni tłuszcz da się łatwo usunąć. Odtłuszczony wywar miesza się z pianą ubitą z białka jaj, ustawia na małym ogniu i, mieszając, podgrzewa. Gdy wywar się zagotuje, a białko zetnie, wiążąc różne drobiny i zanieczyszczenia, należy zestawić garnek z ognia. Po kilkunastu minutach, gdy zanieczyszczenia opadną na dno, trzeba przelać wywar przez sitko wyścielone podwójnie złożoną gazą.ulcik
      • Gość: asia_t Re: ROSÓŁ IP: *.* 16.01.03, 11:40
        ja słyszałam, że właśnie powinien być szczelnie przykryty, hihi. :lol: Ja tam lubie nawet jak jest mętny! Dobry pomysł, ugotuję w sobote rosół. Aha, jadłyście rosół z bażanta??? Jest ODLOTOWY. asiaT (coś zgłodniałam...)
        • Gość: lidka21 Re: ROSÓŁ IP: *.* 16.01.03, 13:53
          Witaj!JA GOTUJE ROSÓŁ W TEN SPOSÓB:Na wstępie powiem , ze zeby rosół z kury był dobry to przydało by się miec swojska kure a nie te paszowniki ze sklepusadJa jak gotuje na kurce z sklepu to rosół jest biały ale zawsze udaje mi sie go uratwoac cedzac przez sitko i dodajac trochę kurkummy.Ale przepsis czy to ze swojskiego kuraka czy nie mam zawsze ten sam:obieram warzywka:marchew ,seler,pietruszke,cebule,ząbek czosnkukroje w wszytko w talarki,cebule przekrajam na pół i wędze trochę na palniku z gazem lub na płycie elektrycznej.żabek wrzucam w calosci warzywka gutuje osobno ,a kurke czy co tam jest na rosół w osobnym garkuMyje mieso na rosół w ziemnej wodzie i wrzucma do garnka tak aby było cale zalane woda , mocny gaz i z przykryciem do momentu zagotowania jak sie zagotuje to zbieram szumowiny i gotuje na wolnym ogniu (tak zeby tylko pyrkał)jesli jesz mięso z rosołu to posól wode i gotuj wszytko bez przykryciaJak miesko bedzie miekkie to sprawdzam czy warzywka są tez juz miekkie jesli tak to jedno i drugie cedze dojednego garkaNo i juz rosół gotowy wystarczy dolac odpowiednia ilośc zimnej wody(chyab zę po połaczeniu wywaru z warzyw i miesa stwierdzis zę tyle ci rosołku wystraczy to nie musisz dolewac zimnej wody)doprawić sola i jesli używasz to mozesz do smaku dodac vegete ale ja nei używam ze względu na to ze mój mały tez je ten rosołek i nie chce go truc zamiat vegety zęby rosołek mial piekny żółty kolor dodaje szczypte kurkummy.Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego!
      • Gość: wiesia Re: ROSÓŁ IP: *.* 19.01.03, 23:49
        Właśnie sobie uświadomiłam , że jeśli gotuję rosół pod przykryciem to mi wychodzi mętny, jeśli bez przykrycia to klarowny; wczoraj gotowałam pod przykryciem i nie wyglądał najlepiej , zdjęłam przykrywkę i po kilkunastu minutach wyklarował się. Tak więc Psotko moje doświadczenie potwierdza Twoją teorię.
    • Gość: Ofelia Re: ROSÓŁ IP: *.* 18.01.03, 17:27
      dzięki dziewczyny,jutro niedziela więc ugotuję ten pyszny rosół :hap: Ofelia :bounce:
    • Gość: nora Re: ROSÓŁ IP: *.* 19.01.03, 00:54
      Cześć Ja jutro nie gotuje rosołu.Ide do Teściów u teściowj jest zawsze tłusty.Ale czasem trzeba iść i zjeść ten TŁUSTY rosół.pozdrawiam mamaMateusza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka