lukr.ecja 20.12.08, 17:01 naszło mnie na bigos choć to jest jedno z niewielu dań, które nie umiem zrobić. Niby gotowałam wg wskazówek koleżanek ae jak da mnie to jest on za kwaśny. Moze ktoś wie jak go uratować? Co zrobić, żeby zmniejszyć ten kwas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annasi23 Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:03 Chyba już za późno, ale moja teściowa mówiła (nie wiem czy dobrze pamiętam), że przed ugotowaniem trzeba kapustę przesypać sodą oczyszczoną a potem przepłukać. Jeżeli coś przekręciłam, to niech dziewczyny poprawią. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:06 bo kapuste to dobrze wyplukac trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
lukr.ecja Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:08 płukałam, płukałam i kwaśna jakaś taka.....ech....to sobie pojadłam, a tak mi się chciało bigooosuuu...... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:11 ja to się znowu boję, ze jak wypłukam to zrobi się gorzka. Już wolę kwaśną. a może to inny powód tej goryczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 19:40 Ja tam lubię kwaśny Tez bigosu nie umiem robić Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:13 Ja uwielbiam taki kwas... Spróbuj dodać świeżą kapustę -taki bigos mieszany tez jest bardzo dobry, a złagodzi smak. Bigos im dłużej gotowany tym lepszy, więc nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lora78_pl Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:20 Ja kiedyś dosłodziłam taki bigos cukrem po prostu- tak robi babka mojego męża. Faktycznie łagodzi smak. Oczywiście z umiarem z tym cukrem łyżeczka/ dwie w zależności od ilości bigosu. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:18 dodac wody i zaraz tą wodę kwaśną teraz odlac, podlac winem, dadac rodzynek, powideł sliwkoych kilka łyzek lub słodką kapustę, gorzej by było gdybyś za dużo przepłukała kapustę. a zresztą ja kiedyś nigdy nie odkwaszałam a i tak był pyszny, bo dużo grzybów. moze tylko tak gotujesz i podjadając wydaje ci sie kwaśny? gotuj bez podjadania. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:22 wg mnie bigos powinien być kwasny!ale jeżeli ci nie pasuje to dodaj śliwek suszonych np kalifornijskich(bo bardzo słodkie) lub powideł śliwkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lukr.ecja Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:29 dodałam śliwki i grzyby.Nie mam surowej kapusty ale spróbuję trochę dodać cukru. Mąż wróci wieczorem to może on oceni. Bo ja fakt, za kwaśnym nie przepadam. Dzięki za rady Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 17:27 Teraz juz za pozno, ale bigos robiony pol na pol z biala swieza kapusta jest super A teraz to powidel troche dorzuc - wrzucaj po trochu i po chwili gotowania smakuj i powtarzaj czynnosc, az bedzie OK. Ale daj mu po kazdej porcji z 10 minut, zeby smaki przeszly. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 18:14 A dlaczego za późno? Bigos tym się charakteryzuje, że można do niego dodawać składniki w trakcie gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 18:04 Troche wystarczy pocukrowac, zawsze tak robie i podlej czerwonym winem Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless uwiwelbiam taki kwas.mniammmmmmmm 20.12.08, 18:23 i jak wspomnialy dziewczyny dodaj bielej kapusty i troche dosyp cukru. a zostniesz okrzyknieta mistrzynia bigosu Odpowiedz Link Zgłoś
lukr.ecja Re: uwiwelbiam taki kwas.mniammmmmmmm 20.12.08, 18:31 Maeruless, zapraszam w takim razie na kwaśny bigos Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless Re: uwiwelbiam taki kwas.mniammmmmmmm 20.12.08, 18:36 ok szykuj miejsce dla goscia Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: uwiwelbiam taki kwas.mniammmmmmmm 20.12.08, 20:06 Ja też wolę kwaśniejszy niż taki... mdły... Jak gotuję to dorzucam białej kapusty.Możesz to jeszcze zrobić i zagotować znów.Im więcej podgrzewania tym dla bigosu lepiej Aż mi ślinianki się napełniły na myśl o kwaśnym bigosie,mmmmm.... Daj mi też trochę Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: uwiwelbiam taki kwas.mniammmmmmmm 20.12.08, 20:28 Dodaj białej, ale uprzednio podgotowanej kapusty. W kwasie będzie Ci ją ciężko ugotować. Pomysł z płukaniem kapusty jest dla mnie śmieszny, bo co to wtedy za kapusta której smak ściekł do zlewu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nadrugiemiania sposób jest prosty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 20.12.08, 21:04 Po prostu kup małą główke białej kapusty ,poszatkuj , ugotuj w osobnym garnku i dodaj do bigosu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: kawaśny bigos :-( 20.12.08, 23:40 Raz w życiu wyszedł mi bigos za kwaśny - choć ja uwielbiam kwaśny, no ale był ZA. Podobnie ocenił go mój mąż i jego szwagier. Ale pod wódkę się nadal, zjedli połowę Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 09:40 mika_p napisała: > Raz w życiu wyszedł mi bigos za kwaśny - choć ja uwielbiam kwaśny, no ale był > ZA. Taki ZA kwaśny może być jak się gotuje ze starej kapusty, takiej za długo trzymanej w beczce. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 00:23 Wystarczy odcedzic calosc, wylac kwach, dodac wody i troche znowu doprawic (albo tym odlanym kwachem, gdyby wyszedl zbyt jalowy). Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 00:33 Ja to zawsze odciskam z tego kwasu i gotuje z 1.5h a potem mieszam pół na pół ze zwykłą kapustą i wychodzi bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
edunia73 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 09:09 A tak dokładniej tak jak dziewczyny kazda kapuste gotuje osobno,mieso wieprzowe w słodkiej a kiełbaske z boczkiem podsmażona w kwasnej.Potem jak już sie pogotuje to mieszam,nie dodaje soli! Wielu sie dziwi ale sól wyciagnie sie z kiełbaski i własciwie nie wiem skad,ale tak gotowała moja mama,i tak gotuję ja i nigdy nie jest mało słony.Na sam koniec przyprawe do bigosu. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 09:42 edunia73 napisała: .Na sam koniec przyprawe do bigosu. Jeżeli taką kupną mieszankę to masz odpowiedź na pytanie "skąd sól", takie przyprawy to przede wszystkim sól i glutaminian sodu (też słony jak cholera). Odpowiedz Link Zgłoś
edunia73 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 09:49 no to ja wiem,ale tak naprawde dodaje ja od jakis 2 lat,wcześniej nawet nie wiedziałam o jej istnieniu No ale dzieki niej mam wszystko co potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 07:53 nigdy nie płuczę kapusty, więcej- wrzucam z sokiem. Dla mnie bigos musi by kwaskowy. No ale, gdy dla Ciebie jest za, to tak jak dziewczyny pisały-cukier, powidła, śliwki. Poza tym pogotuj jeszcze trochę, Ja gotuję 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 08:55 Osobno gotuję trochę białej kapusty i dodaję do bigosu +łyżka miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
edunia73 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 09:06 Ja np odlewam pierwszą wode po zagotowaniu,nic nie płuczę wcześniej.Wiem też że mozesz popróbowac z odrobinka cukru,który zniweluje kwasność.Weź tez pod uwage ze bigos musi sie przegryźć leżac 2-3 dni wtedy nabiera prawdziwego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 10:43 nie wiem jak go uratować, ale ja jak robie bigos to zagotowywyuje kapuste dwa trzy razy i odlewam wodę i wyciskam. Te dwa razy to minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 11:03 mamkube napisała: > nie wiem jak go uratować, ale ja jak robie bigos to zagotowywyuje > kapuste dwa trzy razy i odlewam wodę i wyciskam. Te dwa razy to > minimum. no to tak trochę bez sensu, bo wylewasz cały smak, a wtedy bigos powstaje z jałowej kapusty. ja myślę, że to kwestia samej kapusty jako takiej, jeżeli jest źle ukwaszona to wtedy właśnie wychodzi za kwaśny bigos. raz mi się też zdarzyło takie nieszczęście, najgorzej że akurat wtedy mi najbardziej zależało na dobrym bigosie. więc dokupiłam zwykłej, słodkiej kapusty, ugotowałam osobno i dodałam do bigosu, był lepszy, ale nie taki jak powinien. aha, bardzo ważna kwestia w bigosie - uważać z solą!! Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Bigos z cukrem??? 21.12.08, 10:50 Powidła, miód, to rozumiem. Ale cukier? Odpowiedz Link Zgłoś
edunia73 Re: Bigos z cukrem??? 21.12.08, 11:06 Ja tego nie stosuje ale wiem ze niektórzy tak ratuja za kwasna pomidorówke pisałam "odrobine" Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Bigos z cukrem??? 21.12.08, 22:13 Moja babcia zawsze mowila - wszystko co sie soli, rowniez sie slodzi. Chociaz szczypte. Osobiscie do bigosu dodaje miod (czy to jest inny efekt niz cukier? nie oszukujmy sie, ten sam). Dodaje sliwki susz. i rodzynki, czasem wrzuce suszona morele jesli mam. Fruktoza to cukier, po prostu cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Bigos z cukrem??? 21.12.08, 23:07 Jednak miód jest bardziej godny tak szlachetnej potrawy jaką jest bigos . Natomiast do pomidorówki również dodaję niekiedy cukier, to zależy od rodzaju pomidorów, niektóre są słodkie już same w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 12:07 Swobodnie możesz dodać słodką kapustę. Tylko uprzednio ją podduś oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukr.ecja Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 14:01 no więc tak-dodałam troszeczkę cukru i powideł bo to mialam w domu, Po kapustę nie chciało mi się wychodzić Wczoarj był dość kwaśny ale dzisiaj juz lepiej smakował. Moja córka poprosiła o dokładkę a to jest sukces bo to niejadekjeszcze trochę go pogotuję Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 22:15 Lukrecja nastepnym razem zamiast pierniczyc sie ze slodka kapusta, szatkowaniem, gotowaniem osobno itd. wyplucz porzadnie te kiszona. Wyplucz tak, zeby po plukaniu byla lekko kwasnia, ale nadawala sie do swobodnego jedzenia na surowo jak surowka do obiadu. Jesli po ugotowaniu bigos bedzie jeszcze troche za kwasny odcedz kwasna wode i dolej z czajnika, i po klopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
susanity Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 14:03 Bigos musi być kwaśny !! Uwielbiam taki bigosik Odpowiedz Link Zgłoś
lora78_pl Re: kawaśny bigos :-( 21.12.08, 22:21 Ten bigosik musiał wyjść pyszniutki! A dzieci lubią i potrzebują kwaśnego, moje też pałaszują zawsze bigos nawet jak wyjdzie za kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Przesolone i kwasne ratuje sie ziemniakami 21.12.08, 22:32 Trzeba obrac 2-3 duze ziemniaki i wrzucic do bigosu. Gdy beda miekkie wyjac. Kilka razy uratowalam przesolona zupe Odpowiedz Link Zgłoś
1627cd1410 Re: kawaśny bigos :-( 09.02.20, 19:00 Pozwolę sobie skomasować Wasze metody, bo właśnie skorzystałem z Waszych porad i mam kilka wniosków. Bigos musi być trochę kwaśny, więc nie można dolewać do niego wody z kiszonej kapusty, jak niestety ja to zrobiłem / Trza dorzucić świeżej - tak z 1/3 objętości.. ale jeśli już jest za późno to: 1. Dolej wody i zagotuj z 10 min. Wody tyle, żeby wyglądał jak zupa.. gęsta. Odlej ją. Będzie na pyyszny kapuśniak lub bazę do sosów ) Nie marnujmy jedzenia. 2. Ew. powtórz! 3. Dodaj wszystko, co zwiększy objętość i odkwasi, a więc: wino wytrawne, coś słodkiego (śliwki, rodzynki, żurawinę itp. tak z 1/10 objętości), wino, sok pomidorowy i masło/olej. Dorzuć świeżej kapusty. Dosól, bo odlałeś i dodaj kostki rosołowej.. Pogotuj z 15..25 minut ew. dolewając wina i soku pomidorowego. Możesz wkroić pomidory. Są zasadowe z zasady ) 4. Jak jeszcze nie tak.. wkrój chleba/bułkę, choć to dla odważnych. Mi wyszło nieźle ) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.maju Re: kawaśny bigos :-( 27.04.20, 13:40 bigos powinien być kwaśny. Poza tym dobrze gotować na mieszance kiszonej z białą, słodką. Kapustę kiszoną jak za bardzo kwaśna przed gotowaniem ponoć niektórzy płukają, ale my nie. poza tym gotowanie przez kilka dni sprawia, ze bigos nabiera smaku.. więc moze i Twoj sie tez przegryzie? Odpowiedz Link Zgłoś